Ayn Rand – Izvorul

Articole asemănătoare

Lucrul la Izvorul a inceput in 1935. Cartea a fost respinsa de 12 edituri, apoi a fost preluata de editura Bobbs-Merill Company. Dupa publicare, doi ani mai tarziu, a devenit best-seller fara publicitate, doar prin recomandarea verbala a cititorilor. Ulterior, in 1943, Rand a venit la Hollywood pentru a incepe lucrul la scenariul filmului bazat pe carte, dar restrictiile din vreme de razboi au intarziat productia filmului pana in anul 1948. Filmul, The Fountainhead (1949), poate fi considerat o capodopera cinematografica. Actorii din rolurile lui Toohey si Roarke isi interpreteaza in mod exceptional personajele. Nici ceilalti actori nu sunt mai prejos, dar Toohey si Roarke fura toata atentia cinefilului.

Cartea lui Rand se numara printre acele carti rare care sunt citite si recitite cu placere indiferent de varsta, deoarece contin idei provocatoare care te forteaza sa iti reconfirmi etica si valorile proprii. Intre copertile cartii gasim povestea unui tanar arhitect, a luptelor sale violente impotriva standardelor si conventiilor sociale si a iubirii explozive pentru o femeie ce incearca sa il subjuge. Prin intermediul personajului Howard Roark, Ayn Rand ne prezinta eroul a carui definire este scopul intregii carti: omul ideal, omul asa cum ar trebui sa fie, nu asa cum este. Izvorul poate fi considerat un studiu de caz al conflictului dintre geniul artistic si conventiile sociale, o tema care a fost ulterior transformata de Rand in filozofia idealista numita Obiectivism.

A avea idei si valori proprii nu este greu, dar lucrurile devin foarte dificile in clipa in care trebuie sa ti le reconfirmi zi de zi prin confruntarea cu ideile altora. De exemplu, prin intermediul personajului Toohey autoarea foloseste idealul altruismului pentru a distruge integritatea personala, foloseste umorul si toleranta pentru a distruge standardele si foloseste sacrificiul pentru a inrobi. Iti vine sa crezi ca Rand a scris Revolta lui Atlas si Izvorul pentru a combate ideea corectitudinii politice, notiunea de „I’m offended” si gandirea de genul „De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi” (practic, cu aceasta gandire se intalnise deja, Rand a venit din Rusia comunista in America, simtise deja pe pielea ei „binefacerile” comunismului, o alta filozofie „ideala”).

In contextul economic-social din prezent, ideile din Izvorul au sens mai mult ca oricand. Atentie, filozofia idealista a lui Rand, dezvoltata pana la extrema ei logica, poate produce alte rezultate decat cele dorite. Prin urmare e de datoria cititorului sa gaseasca calea de mijloc. Dincolo de placerea lecturii, cititorul este nevoit permanent sa „mearga pe sarma” avand intr-o parte prapastia subiectivismului propriu si in cealalta parte prapastia Obiectivismului lui Rand.

Indiferent decat de corecta sau gresita, din punct de vedere logic, este antiteza dintre altruism si egoism, cartea lui Rand este o declaratie foarte puternica in favoarea individului. Toate cartile publicate de Ayn Rand de-a lungul vietii sale se tiparesc si in prezent. In fiecare an sunt vandute sute de mii de copii. Pana in prezent numarul cartilor vandute a depasit 20 de milioane. Viziunea sa asupra omului si filozofia proprie de viata a schimbat vietile a milioane de cititori.

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie volumele Ayn Rand – Izvorul vol.1 si Ayn Rand – Izvorul vol.2.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări