Richard N. Bolles – Ce culoare are parasuta ta?

Articole asemănătoare

Cautarea unui loc de munca este o sarcina grea, uneori e o adevarata cadere in gol. Poate ca asa se explica titlul acestei carti. Cititorul sare de la mare inaltime cu o parasuta in spate – un salt in necunoscut, urmat de un set precis de actiuni care permit aterizarea in locul si momentul potrivit.

Ce culoare are parasuta ta? a fost scrisa in 1970, iar 43 de ani mai tarziu (editia aceasta a aparut la noi in 2013) inca este publicata anual, adica este revizuita anual, adesea in mod substantial. Greu de crezut ca o carte publicata acum 48 de ani poate fi relevanta pentru cititorul de azi. In mod surprinzator, inca este. Cartea propune sa inceapa cu recunoasterea punctelor forte si a preferintelor personale inainte de a ne decide asupra unui loc de munca care sa le puna in valoare. Este scrisa ca un manual ce vrea sa iti pui intrebarile potrivite pentru a iti gasi si urma interesele reale. Textul este usor de inteles, este scris la nivel conversational, contine ilustratii, diagrame, tabele si figuri ce permit procesarea usoara a datelor si informatiilor prezentate. Cartea poate fi foarte utila celor care doresc sa isi schimbe cariera sau sunt in cautarea unui loc de munca.

De-a lungul cartii am cautat motivul pentru care aceasta carte continua sa fie revizuita si republicata in fiecare an, acel lucru inedit care o distinge de alte carti asemanatoare. Nu pot spune ca l-am gasit. Efortul de mentinere la zi a cartii este impresionant, in linii mari are succes, dar esueaza la detalii (mai ales cand vorbeste de lucruri gen LinkedIn). Nu mi-a placut nici efortul de a face cartea “prietenoasa” pentru el/ea. Adresarile de genul “sunteti cel/cea mai potrivit(a)” ma zgariau pe retina cand dadeam de ele. Apoi urmeaza partea in care Bolles ne vorbeste despre credintele sale religioase si de ce crede ca sunt esentiale in cautarea unui loc de munca. Am preferat sa sar peste aceasta portiune.

Lasand la o parte lucrurile negative de mai sus, am apreciat informatiile si exercitiile practice de inventariere personala. Societatea si tehnologia se schimba, dar oamenii raman la fel. Lucrurile care ne motiveaza azi, sunt aceleasi ca acum 100 de ani.

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Richard Nelson Bolles – Ce culoare are parasuta ta? Manual practic pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca si pentru cei care doresc sa-si schimbe cariera.

Articole recente

Articolul precedentAyn Rand – Izvorul
Articolul următorOliver Burkeman – Antidotul

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări