Numele celebrei Biblioteci din Alexandria evoca imaginea unui trecut glorios, o mostenire comuna umanitatii, nu doar Greciei si Egiptului. Pentru ca a fost într-adevar acea biblioteca antica care a ridicat standardele peste timp, aceasta a renascut din cenusa. A reprezentat intr-adevar cea mai mare aventura a intelectului uman.
Biblioteca Regala reprezenta unul din cele mai mari depozite de texte literare, politice, juridice, economice, academice, filozofice si religioase de pe glob.
Cu 2300 de ani în urma, Alexandru cel Mare, elev al lui Aristotel, a adus visul sau de cultura si de cucerire, de a uni lumea si lansarea unei noi ere în tara atemporala a Egiptului antic. Alexandru a selectat site-ul pentru o noua capitala: Alexandria. Succesorii sai în Egipt, de la Ptolemeu, au reconstruit mereu Alexandria, si au facut din ea capitala intelectuala a lumii. Pana in acel moment, Pharos, a fost considerat unul dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Dar o mostenire mai mare a fost Biblioteca din Alexandria antica. Lansata în 288 î.Hr. de Ptolemeu I (Soter), sub îndrumarea lui Dimitrie, templul muzelor, sau Mouseion (în greaca), sau muzeu (în latina) a fost parte academie, parte centru de cercetare si biblioteca. Marii gânditori ai timpului, oameni de stiinta, matematicieni, poeti din toate civilizatiile au venit pentru a studia si a schimba idei. Influenta ei s-a intins peste timp si oameni.
Continand mai mult de 700 000 pergamente, echivalentul a mai mult de 100.000 de carti tiparite moderne, rafturile umplute ale bibliotecii au fost deschise pentru oamenii de stiinta din toate culturile. Fete si baieti au studiat în mod regulat, la Biblioteca Antica.
In acest loc s-au nascut ideile inovatoare, s-au pus bazele stiintei, aici s-a gandit universul, s-au construit civilizatiile si filozofia timpului.
Ce s-a intamplat aici?
Aristarh a fost prima persoana care sa declare ca Pamântul se învârte în jurul Soarelui, cu 1800 de ani înainte de Copernic;
Eratostene a dovedit ca pamântul era sferic si a calculat circumferinta acestuia cu o precizie uimitoare, cu 1700 de ani înainte de Columb si epica sa calatorie;
Hipparchus a pus bazele primului atlas de stele si a calculat durata anului solar cu o precizie de pâna la 6,5 minute;
Callimachus poetul a descris textele din biblioteca si le-a organizat in functie de subiect si de autor, devenind tatal Bibliotecii de stiinta;
Euclid a scris elementele sale de geometrie, textul de baza fiind studiat în scoli, peste tot în lume, chiar acum;
Herophylus a identificat creierul ca organ de control al corpului si a lansat o noua era in medicina;
Manetho a povestit istoria faraonilor si istoria noastra s-a organizat în dinastiile pe care le folosim si in aceasta zi;
Zenodotus si gramaticienii au stabilit elementele de baza literare cu definitia lor meticuloasa a textului Homerian pentru Iliada si Odiseea.
Si lista de nume mari si marile realizari continua mai departe… Diophantes, Appolonius de Perga, Heron si alti mari cercetatori au vizitat Biblioteca si au gasit argumente, dovezi sau inspiratie, cum ar fi Arhimede … Ei si multi altii au fost toti membrii comunitatii oamenilor de stiinta, care au cartografiat cerurile, au organizat calendarul, au stabilit bazele stiintei si au împins limitele cunoasterii noastre. Ei au deschis culturile lumii, au stabilit un adevarat dialog al civilizatiilor. Într-adevar, Biblioteca din Alexandria antica a fost primul loc in care cei 72 de specialisti s-au strans pentru prima traducere a Vechiului Testament din ebraica în greaca ( celebra Septuaginta). Împreuna, acesti carturari au promovat ratiunea, toleranta, întelegerea si cunoasterea la nivel universal. Timp de peste sase secole, Biblioteca din Alexandria antica a stralucit ca un far al cunoasterii pana departe in intunericul barbarismului. A reprezentat un rasarit al învataturii, astfel ca multi alti savanti mai târziu, ca si Claudius Ptolemeu si Dioscoredes au continuat sa construiasca pe aceasta explozie de cunostinte si au adaugat contributiile lor.
Aceasta simbolizeaza cele mai nobile aspiratii ale mintii umane, ale ecumenismului la nivel mondial, si cele mai mari realizari ale intelectului. Biblioteca a disparut complet… dar ea continua sa inspire oamenii de stiinta de pretutindeni.
Biblioteca Alexandrina a fost localizata în cel putin trei cladiri: (i) Muesum original, în districtul regal al orasului, (ii) cladirea cea mai mare ca parte suplimentara de stocare pentru carte, situata in port, si (iii), „Biblioteca fiica” situat în Serapeum, templul lui Serapis, cultul zeului din Alexandria. Serapeum a fost localizat în partea de sud-vest a orasului, in cartierul popular.
Biblioteca a disparut încet, suferind un declin lent din timpul lui Cezar si Cleopatra. Intr-adevar, primul dezastru a fost în 48 î.Hr., când o parte a bibliotecii situata in port a luat accidental foc în timpul razboiului alexandrin dus de Iulius Cezar. Cu toate acestea, Marc Anthoniu a dat Cleopatrei peste 200.000 suluri de Pergamon, pentru a compensa pierderile. Totusi, tulburarile ulterioare în cadrul Imperiului Roman au dus la neglijarea treptata si distrugerea finala a bibliotecii. Armatele romane au venit la Alexandria pentru a „restabili ordinea de mai multe ori între 200 si 300 d.Hr., si intr-una din aceste ocazii, (probabil campania lui Aureliu în 272 d.Hr.), întregul district regal si Muzeul original au fost distruse.
Crestinismul a fost adus în Africa prin intermediul Alexandriei. A fost urmat de persecutie brutala si necrutatoare a crestinilor de catre romani în primele trei secole. Persecutia a încetat cu transformarea lui Constantin cel Mare, dar schismele au izbucnit în sanul bisericii. Tensiunile intre marii parinti ai bisericii cu crescut si astfel Clement din Alexandria si Origen discipolul sau au suferit mult pentru opiniile lor. In 391 d.Hr. împaratul Teodosie a emis un decret care interzicea toate celelalte religii cu exceptia crestinismului. Grupuri crestine sub Episcopul Teofil au ars în 391 d.Hr. Serapeum-ul. Acesta a fost sfârsitul bibliotecii antice ca institutie publica.
Au ramas insa in urma învatatii într-o neliniste si in co-existenta cu o multime crestina ce în ce mai militanta. Tragedia a lovit în 415 d.Hr. Cand Hypatia, fiica lui Theon (un filozof neo-Platonist si orator carismatic), savanta, prima femeie în matematica si astronomie, a fost ucisa brutal de catre multime. Ea a devenit primul martir pentru stiinta.
Astfel, prin 400 d. Hr. Biblioteca a disparut cu peste doua secole înainte de sosirea armatelor arabe.
Dar memoria Bibliotecii din Alexandria a continuat sa traiasca. Ea a continuat sa inspire oamenii de stiinta si umanistii de pretutindeni. Multi au visat o zi cand ea se va trezi din propria-i cenusa…
Phoenix renaste din propria-i cenusa
In 1995, au inceput lucrarile constructiei Bibliotecii Alexandrina, o mare biblioteca si un centru cultural, localizata in zona sitului bibliotecii antice. Uriasul complex a fost inaugurat oficial pe 16 octombrie 2002 si a fost ridicat pentru a comemora disparuta Biblioteca din Alexandria si a reaprinde o parte din stralucirea intelectuala pe care primul centru a reprezentat-o candva. Sa speram ca existenta unei noi biblioteci universale va demonstra, cel putin in spirit, ca vechea biblioteca nu s-a pierdut. Cu sprijinul UNESCO, al tuturor natiunilor arabe si SUA constructia a rasarit de-a lungul coastei chiar in locul vechiului cartier regal de odinioara.
Cu peste 11 etaje si putand gazdui 8 milioane de carti, noua biblioteca este un vis devenit realitate, o minue arhitecturala dar si o noua speranta pentru generatiile viitoare. Ea reconfirma ca intelegerea trecutului ne poate ajuta sa pasim spre viitor.
Vezi aici toate articolele din aceasta serie:
http://www.descopera.org/marile-biblioteci-antice-pierdute-ale-omenirii/
In 1995, au inceput lucrarile constructiei Bibliotecii Alexandrina, o mare biblioteca si un centru cultural, localizata in zona sitului bibliotecii antice.