Cavalerii Ordinului Sfantului Mormant (Saint Sepulcre)

Articole asemănătoare

saint-sepulcreArmes de l’Ordre Équestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem

Ordinul Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim (in latina Ordo Sancti Equestris Sepulcri Hierosolymitani, OESSH ) este un ordin romano-catolic al cavalerilor sub protectia papei. Acesta are radacinile pana la Ducele Godfrey de Bouillon, liderul principal al primei cruciade. În 1496, Papa Alexandru al VI- a creat functia de Mare Maestru al Ordinului. Biroul de Mare Maestru a ramas învestit de papalitate pâna în 1949. De atunci, un cardinal a fost Mare Maestru. Papa este suveran al Ordinului si se bucura de protectia Sfântului Scaun cu sediul legal la Vatican.

La 27 iunie 2007, Cardinalul John Patrick Foley a fost numit de catre Papa Benedict al XVI-lea Mare Maestru, Cardinalul Carlo Furno a demisionat la atingerea limitei de vârsta de 85 de ani.

Perioada Cruciadelor

Cavalerii Templieri, care au contractat lepra au fost trimisi în grija Ordinului Sfântului Lazar. Acestia si-au instruit fratii din Ordinul Sf. Lazar în artele militare si au fost responsabili pentru transformarea lor într-un ordin militar. Istoricii din acea perioada au ajuns sa nu mai faca  diferenta dintre Ordinele Sfântul Lazar si Sfântul Ioan, referindu-se la ele în scrierile lor pur si simplu ca „Ospitalieri”. Acestia din urma au fost, si înca mai sunt, numiti Ospitalieri pentru ca au inceput ca un ordin de calugari care avea in grija Spitalul Sf. Ioan din Ierusalim, la scurt timp dupa prima cruciada. Ei au devenit militarizati din 1130 si au continuat, impreuna cu Cavalerii Templieri, devenind una din cele mai mari si influente Ordine. Într-adevar, Godfrey de Bouillon – „regele” neincoronat al Ierusalimului – a fost atât de impresionat de devotamentul acestora sub liderul Gerard incat le-a dat fonduri si facilitati.

Pelerinajele in Tara Sfânta au fost o cauza comuna, un mod de a uni crestinatatea destramata de valurile vremii. Desi au existat multe locuri pioase de vizitat în timpul calatoriilor lor, cel mai scump a fost Biserica Sfântului Mormânt, construita de Constantin cel Mare în secolul al patrulea. Aici intervine rolul acestor cavaleri. OESSH este considerat printre cele mai vechi din ordinele militare de cavaler. Acesta a fost recunoscut de catre o bula papala in 1113.

Sfârsitul cruciatilor

Caderea finala a Regatului de Ierusalim in mana musulmanilor în 1291 nu a suspendat pelerinajele la Mormantul lui Hristos sau obiceiul de a investi cavaleri acolo, si atunci când custodia din Tara Sfânta a fost încredintata Ordinului Franciscan, au continuat aceasta pioasa traditie si au dat ordinului primul Mare Maestru dupa moartea ultimului rege al Ierusalimului liber.

Sosirea oficiala a franciscanilor în Siria dateaza din timpul Papei Grigore al IX- lea, în 1230. Beneficiind de legitimitate si autonomie au fost lasati in pace de turci in schimbul platii unor impozite.

Calugarii au reluat rapid in posesie manastirea de pe Muntele Sion din Ierusalim. În consecinta, înca din 1336, franciscanii s-au înscris printre Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt, în ceremonii frecvent mentionate în itinerariile pelerinilor. Acesti pelerini considerau vrednic de onoare a fi primit în Ordin cu un ceremonial elaborat de cavalerism antic. În ceremonia de primire, rolul clerului a fost limitat la militis benedictio , investirea cu sabia fiind rezervata unui cavaler profesionist, deoarece folosirea sabiei era incompatibila cu caracterul sacerdotal.

În 1489, Papa Inocentiu al VIII- lea a suprimat Ordinul si a decis ca acesta sa devina acelasi  cu Ordinul Cavalerilor Ospitalieri. În 1496, Papa Alexandru al VI , a restaurat Ordinul Sfântului Mormânt la statutul de independent. Alexandru al VI-lea a decretat ca postul de conducere al Ordinului va fi în continuare ridicat la rangul de Mare Maestru, rezervând acest titlu pentru sine si urmasii sai.

De la 1480 la 1495, a existat în Ierusalim un cavaler german al Sfântului Mormânt, Ioan al Prusiei , care a actionat în calitate de administrator pentru manastire si care în mod regulat putea investi initiatii la rangul de cavaler. Dar de obicei acest titlu era asumat de Marele Maestru, un titlu care a fost recunoscut de catre diverse diplome pontificale, si în cele din urma de Papa Benedict al XIV-lea in 1746.

Patriarhia latina de la Ierusalim

Papa Pius al IX-lea a restabilit Patriarhia latina de Ierusalim în 1847 si a reorganizat comanda. Pius al X-lea a reinstituit mantia alba si crucea rosie, si-a asumat titlul de Mare Maestru. Titlul de Mare Maestru este acum detinut de un cardinal al Curiei Romane, care are resedinta la Roma, la Palazzo della Rovere, palat din secolul al XV-lea al Papei Iulius al II-lea, în imediata vecinatate a Vaticanului. El serveste ca sediu al Ordinului international.

Exista mai multe tipuri de cavaler, si cu exceptia celui mai înalt grad, acestea sunt deschise atât barbatilor, cât femeilor:  Knight, Dame, Grand Cross, Comandor.

În unele jurisdictii termenul de „Lady” este folosit, mai degraba decât „Dame”. Exista, de asemenea, o distinctie de merit acordata acelor cavaleri si doamne care incheie un pelerinaj în Tara Sfânta. Secretariatul de stat al Vaticanului, în numele papei, aproba toate investirile oficial prin sigilii si diplome de numire.

La foarte mare stima si apreciere printre acei care cunosc jocurile politico-religioase ale vremii, Ordinul se bucura si azi de influenta si putere.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări