Codul Copiale

Articole asemănătoare

codul-copialeCercetatorii au folosit tehnologie de ultima ora si un software de traducere automata – desigur combinate cu unele banuieli si metode de moda veche – pentru a sparge codul utilizat de catre o societate secreta în Germania, cu peste trei secole în urma. Rezultatele pun in lumina trucurile procesului de criptare, precum si informatii cu privire la istoria bizara a unor astfel de societati, care erau la moda în secolul al XVIII-lea.

Se pare ca cele 105 de pagini, care contin 75.000 de caractere in manuscrisul original, cunoscut sub numele de Codul Copiale, au oferit o descriere detaliata despre înfiintarea ceremoniilor de initiere – inclusiv tehnicile folosite pentru a speria un initiat ( a se intelege aici stari de constiinta superioara). Acesta a aratat, de asemenea, metodele folosite de membrii pentru a se identifica reciproc, în lumea de afara, si a aprofundat comparatiile si rivalitatile dintre riturile masonice în diferite tari.

„Aceste informatii tinute departe de ochii publicului larg pana astazi deschid o fereastra pentru persoanele care studiaza istoria ideilor si istoria societatilor secrete,” sustine Kevin Knight, un renumit om de stiinta de la Institutul de Stiinte Informatice din California. El a declarat intr-un comunicat de presa: „Istoricii cred ca societatile secrete au avut un rol în revolutii, dar o mare parte din aceste informatii trebuiesc descoperite si o mare parte din motivul principal este ca documentele sunt atât de incifrate.”

Knight si colegii sai sunt la un moment de cotitura, indreptandu-si acum atentia spre alte puzzle-uri, criptari mai bine cunoscute – cum ar fi sculptura Kryptos care n-a fost nici pana acum descifrata, cifrul utilizat de catre ucigasul in serie  supranumit  Zodiac în 1969, si derutantul manuscrisul Voynich din secolul al XV-lea . Dar, veteranii care se ocupa de spargerea acestor coduri spun ca aceste puzzle-uri vor fi mult mai dure si foarte greu de rezolvat. „În general, acest tip de decriptare a fost deja aplicat acestor enigme”, a declarat Elonka Dunin, a carui site pastreaza unele din cele mai dificile criptari din lume.

Knight a declarat ca lucrarile ar putea duce în cele din urma la instrumente de traducere mai buna pentru limbi non-latine, cum ar fi Pashto, limba araba, chineza, japoneza si coreeana, „care au fost o mare provocare pentru masini.”

Cum a fost spart codul?

Gasirea manuscrisului Copiale in original, scris de mâna,  a fost cel mai dificil lucru si  a fost prima provocare cu care se confrunta Knight si doi dintre colegii sai de la Universitatea Uppsala din Suedia, Megyesi Beata si Schaefer Christiane. Cartea, legata în hârtie verde si aurie, a aparut în Academia din Berlinul de Est dupa Razboiul Rece, iar acum este într-o colectie privata.

Cercetatorii au transcris o versiune a textului codificat care poate fi citita automat de soft printr-o analiza statistica computerizata. Software-ul a cautat modele/tipare în diferite combinatii de caractere codate, inclusiv litere romane si grecesti, precum si simboluri abstracte.

La început, Knight si colegii sai s-au axat pe aceste caractere romane si grecesti si au încercat sa le potriveasca cu cuvinte din 80 de limbi diferite. „A durat destul de mult timp, si s-a soldat cu un esec complet”, a spus Knight.

Apoi au mizat pe o simpla banuiala: Poate ca aceste caractere au fost de fapt lipsite de sens „null-uri”, iar codul adevarat era continut tocmai de simbolurile abstracte. Când au trecut simbolurile prin analiza statistica, s-a descoperit un text german intitulat „Ceremonie der Aufnahme” –  „Ceremonii de initiere.” Curând au avut pagini intregi descifrate la dispozitie.

Ce spune manuscrisul?

Textul, scris aparent în intervalul de timp 1760-1780, este „în mod evident legat de o societate secreta din secolul al XVIII-lea, si anume „Ordinul Oculist”, spun cercetatorii. Volumul este înscris „Phillipp 1866,” probabil sugerând ca acesta a trecut în mâinile unui proprietar pe nume Phillipp în acel an.

Manuscrisul, disponibil în mai multe formate pe site-ul de la Universitatea Uppsala, descrie procedura pentru initierea noilor membri ai societatii. La un moment dat, candidatii sunt rugati sa citeasca ce este scris pe o foaie de hârtie. Atunci când nu pot, li se spune sa-si puna ochelari, iar apoi vor fi supusi unei „operatii” care implica smulgerea unui fir de par din sprâncene. Dupa operatie, hârtia goala este înlocuita de un document care stabileste „întreaga activitate de predare pentru ucenici.”

Mai târziu, „partea stânga a pieptului si genunchiul drept sunt descoperite, ochii sunt legati, si tot felul de cuvinte linistitoare sunt rostite, ceea ce ridica teama chiar mai mult.” Candidatilor li se spune, „Pregateste-te sa mori” – dar asta e doar o tactica pentru a-i speria. Nicio leziune sau accident nu sunt cauzate în cursul ceremoniei.

Probabil toate acestea ni se par ciudate in ziua de azi, insa daca am sti mai multe despre Francmasonerie, despre rit, despre Rozcrucieni am intelege ca toata aceste scene, toate aceste cuvinte sunt de fapt simboluri ascunse care au profunda legatura cu astrologia, mitologia si ocultismul. Ele sunt inregistrate in istoria omenirii inca din preistorie. Culturile primitive aveau rituri de trecere, triburile de razboinici aveau ritualuri de schimbare a comportamentului uman intr-unul animal, Antichitatea avea Misterele si neofitii ei.

Toate aceste rituri edifica si vorbesc despre originea lumii si a omului, insa limbajul nu este pentru cei din afara. El este ermetic si incifrat, profund simbolistic.

O alta sectiune a cartii descrie modul în care membrii se pot recunoaste reciproc. Atunci când un membru întreaba cum se simte „Hans”, celalalt ar trebui sa raspunda printr-un nume care începe cu a doua litera a numelui mentionat – de exemplu, „El e cu Anton.”

Alte pasaje discuta despre cât de mult membrii la diferite niveluri ale societatii secrete ar trebui sa stie despre coduri si ritualuri. Manuscrisul noteaza si faptul ca societati secrete s-au stabilit în Anglia în timpul domniei reginei Elisabeta, dar pentru ca au practicat mai mult rau decât bine, ele au fost distruse. În Germania, societatile secrete în diferite orase sunt asociate cu semne de mâna diferite: un aratator pe gura pentru Berlin, degetul mijlociu de pe ochiul drept si un deget la ureche pentru Frankfurt; un aratator pe barbie pentru Marburg.

Unele pasaje chiar vorbesc pe teme politice, referindu-se la un monstru cu trei capete ca simbolizand „legea si guvernarea, care, prin intermediul puterii  de constrangere si perfidiei, priveaza omul de libertatea sa naturala si de bucuria lucrurilor utile de care noi, fiintele umane, avem nevoie.” Astfel de pasaje ar putea ajuta istoricii sa urmareasca influenta  societatilor secrete cu privire la miscarile politice ale vremii, care au fost notabile pentru accentul lor pe drepturile naturale . Conceptul drepturilor naturale a stabilit scena pentru Revolutia Americana, precum si  pentru Revolutia Franceza

Ce urmeaza?

Knight vrea sa foloseasca software-ul de traducere pe Kryptos, ucigasul Zodiac si cifrurile Voynich, dar criptografii care au lucrat pe aceste puzzle-uri de ani de zile banuiesc ca masinile singure nu pot sparge codul. Nick Pelling, un expert in Manuscrisul Voynich, a subliniat faptul ca intuitia umana a jucat un rol important imaginand Cifrul Copiale, dar si descifrandu-l.

S-au bazat pe o banuiala, au aplicat-o si au mers pana la capat. Reteta s-a dovedit un real succes, la fel si povestea, insa asta nu inseamna ca poate fi aplicata universal. Vorbim de lumi diferite, de evolutii diferite.

El se îndoia ca lucrul efectuat asupra Codului Copiale ar putea fi adaptat cu usurinta pentru Manuscrisul Voynich. „Este destul de clar ca este un alt tip de cifru foarte diferit de Copiale”, a spus el. De fapt, el a fost primul care a suspectat manuscrisul, al carui continut este complet necunoscut, ca poate fi o combinatie de cifre si abrevieri idiosincrazice care ar fi greu de descurcat.

Dunin, care este co-lider al unui grup de încercare de a sparge codul Kryptos, a fost la fel de pesimist cu privire la sansele cercetatorilor de a avea succes. „Sunt bineveniti sa încerce, dar multe masini au fost deja folosite la Kryptos”.

Klaus Schmeh, un german cripto-expert, a declarat ca, desi Codul Copiale a fost scris cu 250 de ani in urma sau cam asa ceva, acesta nu a primit prea multa atentie in trecut. „În opinia mea, acest cifru nu a fost cunoscut pentru public”, a spus Schmeh. El a salutat cercetatorii pentru munca lor, dar a reiterat opinia lui Pelling ca efortul se potriveste modelului standard pentru spargerea codurilor secrete.

Intrebari si raspunsuri:

Î: A fost Codul Copiale un cifru de substitutie de-a dreptul sau a fost ceva mult mai complex?

R: A fost un cifru de substitutie, dar nu unul de tip unu-la-unu. Alfabetul cifrului are mult mai mult de 26 de litere. Deci, exista multe moduri de a codifica litera „E”, de exemplu. De asemenea, uneori secvente întregi de litere, de exemplu „SCH,” sunt codificate cu o litera incifrata. În sfârsit, exista unele „logograme,” litere incifrate care reprezinta  cuvinte întregi, cum ar fi numele de societati secrete.

Î: Cum ar putea aceasta metoda sa fie aplicata la Voynich, Kryptos si alte coduri? Exista alte moduri de aplicare la codurile militare sau pentru spargerea altora? Exista anumite tipuri speciale de coduri pentru care software-ul este cel mai potrivit?

R: Când te gândesti la traduceri, va puteti gândi la înlocuirea unui cuvânt într-o limba (cum ar fi „baiat”  – in romana), cu un cuvânt într-o alta limba (cum ar fi „nanhaizi” în Chineza). Dar, uneori, expresii întregi, sunt înlocuite de fraze întregi. De asemenea, exista o reordonare – „transpunere”, în jargonul criptografic. Deci, exista o legatura profunda între traducere si criptografia clasica. Desigur, armatele moderne folosesc noi sisteme de codare bazate pe teoria numerelor acum, astfel încât o mare parte din lucrarile clasice nu mai sunt relevanta pentru ei. Dar e super-relevant pentru noi cei care lucram cu algoritmi de traducere mai precisi.

Î: Se pare ca omul joaca în continuare un rol-cheie …

R: Da, a fost o colaborare om – masina. Aparatul are rabdare incredibila, dar se pare doar pentru ceea ce-i spun. I-am putea spune sa descifreze 80 de limbi intr-un timp record (latina, engleza, germana, etc), dar  nu stia, de exemplu, ca o singura litera codata ar putea candida pentru o succesiune de trei litere („SCH”), pentru ca nu i-am spus ca s-ar putea întâmpla. Dar, ca om, poti fi foarte flexibil, spontan si poti folosi tot soiul de intrumente, dar in special unul – puterea mintii umane.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări