Consecintele evolutiei umane

Articole asemănătoare

sapiensInca de cand primul hominid s-a ridicat in doua picioare, cavitatea nazala a evoluat mai incet decat abilitatile de locomotie, iar acest lucru a dus la diverse probleme ale sinusurilor.

In timp, am acumulat multe probleme si modificari fiziologice, ducand la aparitia sughitului, a durerilor de spate, sau riscul marit de innecare cu mancare. Corpul uman este departe de perfectiune, insa, dupa cum vom vedea, faptul ca am iesit din mecanismul selectiei naturale ne-a lasat si mult bagaj nefolositor.

Celulele

Perfectia “intamplatoare”

Acum miliarde de ani, primul organism unicelular, datorita unor evenimente incredibile, avea sa dea nastere tuturor plantelor si animalelor de pe Pamant, inclusiv a noastra.

Prin procesul numit endocitoza, o celula a fost inghitita, imperfect, de o alta. Prada a devenit mitocondrie si s-a ocupat de producerea energiei, iar pradatorul reprezinta partea de invelis si nucleul. De obicei, aceasta simbioza veche s-a petrecut pe cale amiabila. Dar adesea, mitocondria si celula care o inconjoara incep sa se lupte. Rezultatul este boala numita miopatie mitocondriala.

Aceasta nu e doar istoria celulelor noastre, si la plante intalnim acelasi scenariu. Clorofila, esentiala in procesul de fotosinteza, este de asemenea, victima a endocitozei.

Sughitul

Incepand cu primii pesti, sau amfibienii atunci cand intrau in apa, trebuiau sa poata respira fara a se inneca.

Amfibienii trebuiau sa poata respira doar cand ieseau la suprafata apei, sau cand ieseau pe mal. Pentru a face acest lucru, a aparut o reguine a laringelui numita glota, ce inchidea calea spre plamani atunci cand se aflau sub apa. Noi, descendentii acestor animale, am ramas cu vestigii, incluzand sughitul. Atunci cand sughitam, ne folosim de niste muschi primitivi pentru a inchide rapid glota. Sughitul nu mai serveste la nimic, insa inca persista fara sa ne provoace rau. Este dificil sa ne oprim din sughitat deoarece intregul proces este controlat de o parte a creierului care a evoluat cu mult timp inaintea regiunii responsabile pentru constiinta, asa ca oricat am incerca, nu putem controla direct acei muschi.

Durerile de spate

Coloana vertebratelor patrupede a evoluat in asa fel incat sa sustina greutatea intestinelor si altor organe. Insa primii hominizi au inceput sa mearga in doua picioare: acest lucru oferea multe avantaje, puteau vedea la distante mai mari, isi eliberau celelalte doua membre pentru a le folosi la alte lucruri (de ex. pentru dezvoltarea de unelte). Asta a adus modificari coloanei vertebrale, de la forma de arc, in forma de “S”. Aceasta forma nu e proiectata pentru a sustine greutatea si adesea, ne poate aduce dureri consistente de spate.

Hernia

Datorita trecerii la mersul biped, au aparut si alte probleme, precum hernia. In pozitie verticala intestinele nu sunt sustinute la fel precum in pozitie orizontala. Hernia de disc poate fi de asemenea, cauzata tot din acest motiv. Discul intervertebral care leaga vertebrele se pot distruge sau se degenereaza pe parcursul inaintarii in varsta.

Innecatul

La majoritatea animalelor, traheea (regiunea pe unde patrunde aerul) si esofagul (prin care trece mancarea) sunt orientate in asa fel incat esofagul sta sub trahee. La pisica, cele doua sunt situate orizontal si paralel. In aceasta configuratie, gravitatia tinde sa impinga mancarea catre esofag, care se afla in partea de jos. Nu se intampla asta si la oameni. Modificarile traheei pentru a permite vorbirea a impins traheea si esofagul mult mai jos.

In acelasi timp, pozitia noastra verticala a pus traheea si esofagul intr-o orientare aproape perfect verticala. Impreuna, aceste schimbari au dus la aceasta problema, riscul de innecare atunci cand mancam.

Rezistenta la frig

Blana este foarte buna intr-o zi racoroasa, utila si prezenta la mamifere. Dar sunt si alte cateva specii precum unele specii de sobolani care au pierdut-o datorita mediului tropical in care traiau.

Inca nu se stie de ce omul nu mai prezinta par pe corp, insa cea mai plauzibila explicatie este aceasta: atunci cand oamenii moderni au inceput sa traiasca in grupuri, paduchii si capusele erau din ce in ce mai prezente si se transmiteau foarte usor. Indivizii cu mai putin par erau probabil mai putin expusi la acest risc de a contacta boli transmise de paraziti. Sa nu ai par in Africa nu era o idee rea, insa in zonele friguroase precum in zona Arctica, nu era un lucru bun.

Evolutia nu alege intentionat adaptarile favorabile, dar adaptarile genetice avantajoase permit pur si simplu organismului sa supravietuiasca si sa transmita trasaturile genetice mai departe. Multe organisme au ochi pentru ca la un moment dat in istoria evolutiei, o mutatie genetica a permis aparitia celulelor foto-senzitive. La inceput, ochiul era foarte simplu, putea doar detecta prezenta sau absenta luminii, dar in decursul a milioane de ani, celulele foto-senzitive au evoluat permitand distingerea culorii, a formei, a texturii sau a adancimii. In acest fel, evolutia nu alege ce sa evolueze, ci doar ghideaza procesul de supravietuire, folosind ceea ce functioneaza si scapand de ceea ce nu.

De ce ni se ridica parul cand ne e frig?

Atunci cand stramosii nostrii erau acoperiti de blana, muschii erectori de sub piele ridicau firele de par atunci cand le era frig. Aceeasi muschi ridica penele pasarilor si blana mamiferelor in zilele racoroase pentru a mentine caldura. Ideea evolutionista din spatele acestui mecanism este ca in situatii de frig, ridicarea parului face ca aerul dintre firele de par si piele sa ramana acolo, creand astfel un plus de izolare si caldura. Desi nu mai avem blana, inca mai avem acesti muschi sub pielea noastra.

Insa nu doar la frig raspund acesti muschi, ci si atunci cand mamiferul simtea frica. Ca raspuns la frica, “pielea de gaina” face ca animalul sa para mai mare, in speranta ca va reusi sa sperie inamicul. Noi nu mai beneficiem astazi de pe urma acestui efect, iar selectia naturala a eliminat parul des si gros, lasand in urma doar mecanismul pentru controlarea acestuia.

Organul lui Jacobson

Acest organ este localizat in nas si este specializat in detectarea feromonilor (secretate de corp care declanseaza dorinta sexuala, atentioneaza animalele cu privire la potentialele pericole sau ajuta la gasirea hranei).

Resturi nefolosite de ADN

Detinem in codul genetic structuri care au fost candva folosite, dar astazi sunt complet nefolositoare. O astfel de structura producea o enzima numita l-gulonolacona oxidaza pentru procesarea vitaminei C. Ea nu mai poate fi gasita la organismele umane deoarece gena care apartine enzimei nu functioneaza. Intr-un anumit punct al istoriei, o mutatie a dezactivat aceasta gena. Acest lucru nu ne afecteaza pentru ca vitamina C se gaseste din abundenta in sursele alimentare, poate chiar acest lucru a cauzat aceasta mutatie.

Obezitatea

Senzatia de foame a evoluat, fiind ca un “declansator” pentru a incepe sa cautam de mancare. In zilele noastre moderne, avem mai multa mancare decat putem manca, insa pofta continua, papilele gustative cerand mai mult zahar, sare si grasimi, supunandu-ne la un risc mare de a deveni obezi.

Acestea sunt doar cateva consecinte ale evolutiei noastre. Inca mai prezentam structuri de care nu mai avem nevoie, precum muschii pentru miscarea urechilor independent de cap. Noi oamenii inca ii mai avem, insa sunt atat de slab dezvoltati incat abia pot da o senzatie de oscilatie a urechii. Muschiul plantar este folosit de animale pentru prinderea obiectelor cu picioarele. Astazi, la oameni, muschiul a devenit subdezvoltat si inutil incat circa 9% dintre oameni se nasc fara el. Punctul lui Darwin, gasit la majoritatea mamiferelor, la oameni nu mai este folosit si abia mai este vizibil. Probabil a folosit la ghidarea sunetelor spre ureche, si doar 10,4% din populatia umana mai prezinta acest semn vizibil. Corpul nostru este “construit” pe unul vechi, din parti care in trecut serveau la alte lucruri.  Fiecare planta, animal sau fungi poarta propriile urme ale evolutiei.

Bibliografie: ListVerse

Articole recente

Comentarii

  1. am o nedumerire cu privire la evolutia omului,si n-am gasit inca un raspuns:creierul uman are o capacitate extraordinar de mare;unii neurologi cred ca geniile nu folosesc mai mult de 0,05%din ac.capacitate.Cum a fost posibila asa o uluitoare evolutie a creierului?mai degraba omul a fost creat sa traiasca vesnic pe pamant,ca urmare a fost „dotat”cu un creier corespunzator.Biblia arata de ce deocamdata omul este muritor,dar si cum se va implini scopul initial al lui Dz.ca omul sa traiasca vesnic.
    O alta nedumerire:daca omul a evoluat din vietuitoare inferioare,cum se face ca multe dintre acestea din urma au simturi si organe mult mai dezvoltate decat omul?Cf. bibliei,(Geneza),fiecare vietuitoare a fost creata conform speciei ei,”dotata” cu simturi,organe,instincte,s.a.m.d.necesare ptr.a trai in mediul ei natural,stabilit de Creator.

  2. Un articol binevenit pentru completarea cunostintelor mele in domeniul geneticii!
    „Dar adesea, mitocondria si celula care o inconjoara incep sa se lupte. Rezultatul este boala numita miopatie mitocondriala.”
    Functiile mitocondriilor sunt incomplet cunoscute, iar teoria comunicatiilor mitocondriale fara fir, inclusa in studiul – „Mitochondrial Adam DNA data transmissions theory – ISBN 978-606-92107-1-0”, ar putea aduce un plus de orientare in aceasta directie.
    Noi privim mtocondriile maternale ca pe niste traductoare biologice ale sufletului pamantesc, iar pe cele paternale ca pe traductorul biologic al duhului datator de viata (Pavel, Evrei 4.12 – cea mai precisa descriere din lume cu privire la impreunarea nucleului acestor biotraductoare si localizarea lor in apendicele xifoid)
    Redau si un extras de pe site-ul :
    http://www.scribd.com/doc/67278441/Disfuntiile-mitocondriale
    din care rezulta aceasta functionare spontana si incimplet cunoscuta:
    „Mutatiile la nivelul ADNului mitocondrial apar frecvent in mod spontan.Cateodata, enzimele care controleaza duplicarea ADNului mitocondrial si care sunt codate de genele din ADNul nuclear, sunt defectuoase, cauzand aparitia cuo rata crescuta a mutatiilor ADNului mitocondiral. In diviziunea mitocondriala, ADNul este impartit in mod aleator mitocondriilor noi. Se poate intampla astfel ca, daca numai putine dintre copiile ADNului mostenite de la mama sint mutante, multe dintre copiile defecte sa ajunga doar in una dintre molecule. Boala mitocondriala incepe sa devina vizibila atunci cand numarul mitocondriilor afectate ajunge la un anumit nivel, cand mai mult de jumatate din copiile ADNului mitocondrial sunt defecte, cauzand boli mitocondriale.Boala Leigh apare datorita incapacitatii mitocondriilor de a functiona normal.Celulele importante din creier contin ADN mitocondrial mutant care duce la o functionare ineficienta a mitocondriilor. Aceasta cauzeaza o lipsa de energie in celule, care drept rezultat, afecteaza sistemul nervos central si inhiba functiile motorii ale unei personae, persoana respectiva neputandu-si controla miscarile.Alte simptome includ pierderea apetitului, voma, iritabilitate, crize, slabiciune generala, probleme cu inima. Nu exista inca un tratament pentru aceasta boala, in prezent fiind administrata vitamina B1.”

  3. „Inca nu se stie de ce omul nu mai prezinta par pe corp”-referitor la asta am auzit alta varianta intr-un documentar (din nefericire nu imi amintesc numele lui sau unde l-am vazut) si anume faptul ca ne-am ridicat in doua picioare a dus la o ridicare a temperaturii corpului, iar disparitia aproape totala a parului a ajutat la racirea corpului

  4. @steblea ghe , combini 2 lucruri total diferite din care unul e fara sustinere stiintifica. 1- Creierul nu e folosit in procent de 0.05 % sau 1 % sau 10 % . Este folosit aproape in totalitate , doar ca legaturile neuronale pe care le utilizezi pentru a indeplini anumite actiuni , difera de la caz la caz , si nu ne folosesti simultan astfel incat sa ajungi la 100%  😉 . 2-  Faptul ca posedam creier nu arata ca am fi „vesnici” . Poate nu realizezi , dar si animalele sunt constiente de sine , rationeaza si iau decizii . 3 – animalele au simturi si organe mai adaptate vietii pe care o duc . Tu daca stai la 24 de grade iarna , si te doare la basca , lupu trebuie sa stea in frig si sa isi gaseasca singur hrana , sa stii ca nu au supermarket-uri ;). Si te rog sa te abtii de la a folosi cuvantul „creator” cand vorbesti despre o tema cu caracter stiintific . Aici nu e Biserica Babptista Evolutionosta 😉 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări