Efectele telefonului mobil asupra noastra

Articole asemănătoare

telefonul-mobilSe spune ca telefonul mobil cauzeaza efecte grave asupra sanatatii si poate provoca aparitia cancerului sau a tumorilor pe creier.

Dezbaterea continua in acest sens, dar cercetarile au aratat ca nu exista nicio legatura intre cancer si telefonul mobil si nu provoaca niciun risc asupra sanatatii.

Cum poate explica fizica faptul ca telefoanele mobile sunt sigure?

De unde exista aceasta frica pentru telefoanele mobile? Telefoanele emit o radiatie electromagnetica. In general, atunci cand oamenii aud de “radiatie”, se gandesc la ceva ce tine de chimioterapie sau la bomba atomica, fara sa realizeze ca radiatia este doar un termen care explica cum energia este transferata prin unde. Aceasta reactie negativa a dus la gandul ca telefoanele mobile pot cauza cancer sau alte boli.

Dar ce fel de radiatie emit telefoanele? Si cata energie are aceasta?

In imagine se observa amplitudinea si frecventa, si locul unde se afla telefonul mobil in spectrul electromagnetic. Credit: HowStuffWorks.

Telefoanele mobile emit radiatii sub forma unor frecvente radio. De ce aceste frecvente nu pot cauza cancerul? Raspunsul tine de cantitatea de energie a acestor unde electromagnetice.

Telefoanele mobile nu pot cauza cancer deoarece nu emit suficienta energie pentru a rupe moleculele in doua (ce ar putea cauza cancerul). Unele forme de radiatie electromagnetica precum razele x, razele gama si radiatia ultravioleta, au suficienta energie pentru a rupe moleculele pentru ADN-ul si ar putea cauza mutatii ce ar duce la cancer.

Radiatia electromagnetica in forma luminii infrarosii, microundelor, a semnalelor din TV sau radio etc, este prea slaba pentru a rupe acele legaturi chimice.

Cancerigenii cunoscuti precum razele X si razele ultraviolete au o energie destul de mare, aproximativ 480 Kj/mol, suficienta cat sa rupa legaturile chimice. Un telefon mobil genereaza o radiatie mai mica de 0,001 Kj/mol, ceea ce inseamna ca este de 480.000 de ori mai slaba decat razele ultraviolete.

Cercetarile recente arata ca nu exista nicio legatura intre telefonul mobil si tumorile pe creier. Un telefon mobil nu ne poate afecta sanatatea, desigur, cu exceptia in care lovim pe cineva cu unul.

Articole recente

Articolul precedentSectarismul islamic
Articolul următorConsecintele evolutiei umane

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări