Cum va arata Pamantul fara Luna?

Articole asemănătoare

pamantul-lunaAcum 4,5 miliarde de ani un obiect de marimea planetei Marte s-a ciocnit cu Pamantul, fapt ce avea sa-i schimbe destinul. Dupa impact, o parte din masa acestuia s-a desprins. In acelasi timp, s-a inclinat si axa Pamantului. Masa desprinsa a format un inel de praf si roci in jurul Pamantului, iar cu timpul, materialul s-a strans intr-o sfera formand Luna, singurul nostru satelit natural. Formarea Lunii din praful si rocile desprinse a durat aproximativ 10.000.000 de ani.
S-a estimat ca Luna era de 12 – 20 de ori mai aproape de Pamant decat se afla in zilele noastre.

Pamantul cu siguranta va arata diferit fara Luna. Fara gravitatia Lunii mareele se vor diminua. Nu vor disparea complet deoarece si Soarele are un efect destul de puternic. Unii biologisti spun ca mareele ar juca un rol important in evolutie. Zonele cu o oscilatie periodica a nivelului marii sau oceanului au fost importante pentru aparitia primelor forme de viata.
Tot prin aceste maree, s-au creat zone ce intotdeauna erau umede, dar nu mereu acoperite cu apa. Lucru esential pentru evolutia plantelor marine in cele terestre, si chiar a animalelor. Este posibil ca fara Luna viata sa fi evoluat diferit.

Indepartarea Lunii de Pamant ar schimba si durata zilei. Zilele ar deveni mai lungi, iar cu cat aceasta se va indeparta mai mult, cu atat efectul va fi mai puternic.
Luna face un cerc complet in jurul Pamantului doar o data pe luna, iar Pamantul in 24 de ore, ceea ce face ca gravitatia Lunii sa creeze o frictiune cauzand miscari ale placilor tectonice si incetinirea miscarii de rotatie a Pamantului.

Care este cauza indepartarii Lunii?

Toate astrele se indeparteaza unele de altele. Universul este in expansiune. O teorie spune chiar ca si Pamantul este in expansiune, criticata insa de multi oameni de stiinta. Studii recente au aratat ca Luna se indeparteaza cu 3,8 cm pe an, iar viteza de rotatie a Pamantului scade cu 17 microsecunde.
Privind in trecut, pe baza acestor rezultate, acum 900.000.000 de ani cand Luna era mai aproape de Pamant, ziua dura 18 ore iar anul avea 481 de zile.

Aceasta indepartare are ca efect incetinirea vitezei de rotatie a planetei noastre. Rata de incetinire fiind de 2 secunde pe secol.
Luna se va indeparta de Pamant pana cand cele doua corpuri vor ajunge in rezonanta orbitala, lucru ce se va intampla peste 50 de miliarde de ani. Atunci, Pamantul si Luna isi vor arata aceeasi fata si rotindu-se cu aceeasi viteza. Insa pana atunci, Soarele nostru se va sfarsi, iar viata va disparea de pe Pamant.

Viata pe Terra fara Luna

Unii oameni de stiinta sustin ca Luna are un efect de stabilizare in orientarea axei Pamantului. Daca aceasta teorie este adevarata, atunci Luna ar avea un efect atat de puternic asupra vietii pe Pamant?
Fara Luna, noaptea nu ar mai fi iluminata, iar pasarile si animalele nocturne vor fi afectate.
Fara Luna, axa nord-sud va varia ingrozitor provocand schimbari drastice de clima. Anotimpurile asa cum le stim astazi nu vor mai exista. Antarctica va ajunge la temperaturi mari, ghetarii se vor topi complet, in timp ce zona ecuatoriala va ajunge un taram inghetat.
Viata pe Pamant nu va disparea complet, insa cu siguranta marea majoritate a animalelor si a plantelor nu vor mai exista.

Insa Venus nu are o luna si nu are probleme cu stabilitatea axei. Si Venus are dimensiuni considerabile, fiind putin mai mica decat Pamantul. Marte are doi sateliti si iarasi, nicio instabilitate. Anumiti oameni de stiinta sustin ca disparitia Lunii va avea o influenta foarte mica. Viata s-a adaptat in prezenta Lunii si a mareelor, insa fara ea, viata pur si simplu ar fi luat alt curs.

Datorita Lunii, Pamantul are o oscilatie extrem de redusa a oblicitatii axei de rotatie, de doar cateva fractiuni de grad si astfel a unui climat stabil. Milankovici spunea ca o oscilatie de un singur grad poate genera o noua era glaciara.

Recent s-au facut simulari pe calculator pentru a vedea cum se va comporta Pamantul in lipsa Lunii. Rezultatele au fost ingrijoratoare, axa Pamantului ar putea oscila destul de mult incat anotimpurile asa cum le stim astazi nu vor mai exista. Axa Terrei ar putea varia intre 0 si 85 de grade.

Pamantul este posibil ca la inceput sa fi avut o axa aproape perpendiculara cu planul sistemului solar, astazi aflandu-se la un unghi de 23,5 grade. Fara aceasta inclinatie razele Soarelui ar atinge Pamantul cu un unghi fix in fiecare zi a anului. La o latitudine de 45 de grade, razele Soarelui vor lovi Pamantul la un unghi de 45 de grade in fiecare zi, in timp ce la poli, Soarele nu se va ridica deasupra orizontului.

luna2-300x192Dupa studiile astronomilor, Luna se va indeparta de Pamant pana cand Soarele va deveni o sfera gigantica rosie, iar atat Pamantul cat si Luna vor fi afectate de atmosfera aflata in expansiune a Soarelui. Atunci Luna va incepe din nou sa se apropie de Pamant pana la „limita Roche” (la o distanta de 18.470 de km) unde in final, dupa unele teorii, Luna va fi distrusa, formand un disc asemanator inelelor planetei Saturn.

S-au creat multe scenarii apocaliptice, insa pericolul vine din alta parte. Nu Luna va duce la disparitia noastra, ci un alt corp ceresc mult mai indepartat: Soarele. Atunci, omenirea va fi nevoita sa caute o alta casa, o planeta ce poate sustine viata si sa dezvolte tehnologia necesara pentru a ajunge acolo.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

 1. interesant,aici e insa un articol gen ce ar fi daca…? sau ce s-ar intampla daca….?
  ar trebui sa faceti articole reale,cu evenimente trecute,care au avut loc,nu cu evenimente ce nu vor avea probabil deloc.

 2. citat din articol: ,,Acum 4,5 miliarde de ani un obiect de marimea planetei Marte s-a ciocnit cu Pamantul,”
  Ma intreb daca pamantul mai ramanea intreg la o asemenea coloziune!
  citat: ,,Dupa impact, o parte din masa acestuia s-a desprins. In acelasi timp, s-a inclinat si axa Pamantului.”
  Daca s-ar fi intamplat asa ceva, cum se face ca pamantul mai are totusi forma sferica? Sa inteleg ca toate planetele care au o inclinare a axei s-au ciocnit cu alte corpuri ceresti masive? Foarte greu de crezut aceste scenarii.
  citat:,,Toate astrele se indeparteaza unele de altele. Universul este in expansiune.”
  In cazul de mai sus nu cred ca este vorba de asa ceva. Cum ramane cu legile fizice? atractia intre doua corpuri?
  citat: ,,Unii oameni de stiinta sustin ca Luna are un efect de stabilizare in orientarea axei Pamantului.”
  Asa cum ati spus si voi ,,Insa Venus nu are o luna si nu are probleme cu stabilitatea axei. Si Venus are dimensiuni considerabile, fiind putin mai mica decat Pamantul. Marte are doi sateliti si iarasi, nicio instabilitate.” nu cred ca se va intampla mare lucru.

 3. Jean a scris: „Ma intreb daca pamantul mai ramanea intreg la o asemenea coloziune!”
  Pai scrie clar in articol, dupa impact, o parte din masa acestuia s-a desprins.

  „Daca s-ar fi intamplat asa ceva, cum se face ca pamantul mai are totusi forma sferica?”
  Ai vazut tu vreo planeta patrata? S-au format si sunt sferice datorita atractiei gravitationale.

 4. citat: Pai scrie clar in articol, dupa impact, o parte din masa acestuia s-a desprins.
  Am citit in diferite locuri ca rocile de pe Luna au o vechime mai mare de cat cele de pe pamant!!! In acest caz este posibil ca Luna sa fie captata si satelizata in jurul Pamantului. Sau s-a format din aceasi nebuloasa aflata in jurul Soarelui, prim condensarea materiei in diferite puncte cu densitate mai mare. Eu asa cred ca s-au format planetele si satelitii, din nebuloasa solara.
  citat: Ai vazut tu vreo planeta patrata?
  Patrata nu am vazut, dar distrusa am vazut. Vezi braul de asteroizii. De ce nu explici cum de tote planetele au o inclinare a axei?…Sa se fi lovit toate cu corpuri masive? Greu de crezut.
  citat: S-au format si sunt sferice datorita atractiei gravitationale.
  Mai mult ca sigur ca asa s-a intamplat.

 5. Mai oameni buni,astea sunt numai pure ipoteze si speculatii.Fiecare isi da cu parerea,pt ca nimeni nu are cum sa stie cum s-au format planetele,universul si viata.Da,la unele”lucruri”oamenii de stiinta chiar lea gasit originea dar ce scrie mai sus mi se pare chiar absurd!Cum sa stie un simplu pamantean ce-a fost dar mai ales ce va fi!DOAMNE,e de-a dreptul penibil.

 6. eu auzisem ceva de genul,ca pe vremea mayasilor nu era luna ,ei avand un calendar venusian si nu lunar.care o fi adevarul???

 7. veata fara dumnezeu nu exista si nu va exista idiferent de pozitia luni si a soarelui
  tot ce trebe este sa ne incredem in cuvintul lui pentru ca a spus ca se va duce sa ne pregateasca un loc acela va fi raiul o casa cind pamintul va fi distrus va fi pregatit un loc in care cei alesi vor sata si se vor bucura de maratia lui si locului unde se vor duce sigur ca exista acest loc undeva in univer daca pamntul este creat pentru distrugere este si udeva un loc de scapare asa cum a fost o data distrus cu apa si pentru oameni placuti lui care au ascultat de cuvintul lui au fost scapati pe cnd ica nu existau corabi au fost salvati tot asa si noi care ne incredem in iel vom fi salvati si mutati de pe acest pamntunde va fi fericiti pentru todeauna pentru ca El ce este viu si atotputernic ne va salva pe cei ce il slujesc va veni o zi cnd va fi distrus da nimeni nu poate sa spuna cu exactitate

 8. Interesant totusi de unde stim cum a aparut luna? Cu meteoritul ala poi atunci nu existau oameni cum au aflat asta? inteleg ca au calculat ca luna se departeaza de pamant si asta rezulta ca a fost mai aproape dar formarea luni cred ca ramane un mister… uni zic ca luna a fost un meteorit ce a trecut aproape de pamant si a fost afectat de gravitatie astfel sa facut satelitul alti zic ca este de cand este si pamantul

 9. oricum…am auzit ca nasa deja au creat prototipul pentru viteza lumini cred totusi ca pamantul va disparea din cauza oamenilor, sau din cauza radiatiilor sau din cauza meteoritilor sau cometelor…dar intradevar cauza transformari soarelui intr-o gaura neagra fa fi sigur…eh nu voi trai eu pana plecam dupa pamant

 10. si mai este o posibilitate ca pamantul sa fi fost locuiti de niste creaturi asemanatori oamenilor care au distrus pamantul si cu timpul acesta sa refacut sau gasit anumite dovezi de arheologi si au fost studiate de oameni de stiinta au gasit in pamant chiar un fel de arma ciudata si au studiato… poate ca aia a fost tot asa o populatie care sa mutat si se zice ca aia ar fi extraterestri pe care auziti mereu oricum… fie ca sunt aia fie ca alti exista deoarece mi se pare imposibil ca cea ce sa intamplat pe pamant sa nu se fi intamplat nicaieri in universul asta mare

 11. ….Dar Luna se daparteaza de Pamant cu 0,222222222 km2 pe an…….dar probabil pana o sa se departeze luna foarte departe….o sa se inventeze ceva care sa obreasca aceasta departare…asa cred eu 😉

 12. Este foarte interesant,super interesant,extraordinar de interesant.Ma sfascinat foarte mult pe mine ma intereseaza cu o sa fie pamantul.

 13. Este foarte interesant,super interesant,extraordinar de interesant.Ma sfascinat foarte mult pe mine ma intereseaza cum o sa fie pamantul.

 14. ma copiilor:)) pana ca luna sa se indeparteze de pamant adica in aproiximativ 50 miliarde de ani soarele nu mai exista uititi`va mai sus ce scrie si in plus nimeni nu va mai traii pana atunci;) din cauza meteoritilor care vor fi atrasi de pamant sau din cauza cu rtemurelor a eruptiilor vulcanie al tunamiilor stati calmi ca apocalipsa nu va veni apocalipsa are loc acm ( mii de oameni mor din cauza cutremurelor eruptiilor vulcanice etc ceea ce am zis )

 15. Asa este daniel!
  Am auzit si eu ca NASA a facut un prototip pt viteza luminii!
  Dar oricum…tot vom muri cu totii si va trebui sa ne gasim o alta casa;)

 16. De ce sa ne facem griji ca Luna se departeaza de Pamant, cand viata insasi va inceta sa existe peste aprox. 1,5 miliarde de ani, cand soarele va inceta sa mai fuzioneze hidrogen si va intra in era degradarii, fuzionand un compus secundar al hidrogenului. Pe masura ce Soarele continua cu fuziunea heliului, scade si masa Soarelui nostru, urmarea acestui fapt fiind extinderea atmosferei solare pana la punctul in care orbiteaza Pamantul in zilele noastre, ingitindu-l. Timp de alte 2 miliarde, soarele va intra intr-un ciclu, in care dimensiunile sale vor varia. Ca si o ultima sfortare, determinata de scaderea masei solare, restul de heliu, care nu a fost fuzionat se va pierde in univers, rezultand un miez foarte dens, cu un diametru mult inferior fata de cel al Pamantului, insa cu o masa mult mai mare. Soarele, in acest stadiu, nu va mai emite caldura sau lumina ci va emite unde radio datorita rotatiei foarte repide in jurul propriei axe. Astfel, Soarele nostru iesit la pensie, va continua sa existe pana la sfarsitul universului, insa fara planetele ce i-au tinut companie timp de aproape 8 miliarde de ani. in primul rand, scazand masa solara, planetele nu vor mai fi tinute pe orbite de gravitatia puternica a astrului si in al doi-le rand, datorita vantului solar, planetele gazoase isi vor pierde atmosfera (Jupiter, Satur, uranes, Neptun). Mercur, Venus, Terra, vor fi inghitite, doar Marte va mai exista, insa va cadea de pe orbita, ratacind prin univers, pana nu va fi captata de gravitatia unei alte stele.

 17. e foarte interesant eu nu am stiut aceasta informatie bravo savantelor multumesc pentru o informatie interesanta

 18. lui sora mea i-a placut socotiti ca sunteti un star bunica mea e valentina cujba iar nanu meu e valentin crudu noi din toata inima va multumim ca ati scris aceasta informatie e super interesanta nu mi-a placu comentariile vechiu dar nu va temeti multi oameni iubesc stiinta eu sunt premianta clasii si eu stiu destul despre natura mie imi place mult corpurile ceresti si terestre voi sunteti bravo ca triniteti roboti pe marte si pe alte planete voi cautati viata acolo dar credetima acolo este viata nu-i exclus faptul ca pe marte este viata

 19. Luna a fost creata de Dumnezeu,nicidecum asa cum o descrieti voi si ca ar fi durat atat timp crearea…

 20. Avand in vedere ca totul e relativ, si ca moartea e singura certitudine…la ce te poti astepta? Eu unul stiu ca suntem doar parageri prin univers, asa ca traiesc ZEN…adica, prezentual, si sunt fericit. Restul?! E…cancan!

 21. @adria, mai linistit, acuma mi-era atata de frica, incat nu mai aveam stare …. da am vazut comentraiul tau, si stiu ca tu ai argumente solide contra ceea ce se spune si se scrie, multumim! 🙂

 22. @ menssana
  Mulţam 🙂 oare de ce nu mi-a trecut prin minte sa caut in engleza? evident ca in romana nu gasesc mai nimic… ca intotdeauna :-L

 23. mda,faza cu soarele ca va deveni o giganta rosie este adevarata DAR ma intrebam eu?! peste 5 miliarde de ani Vom mai trai noi oameni?!..Cu toate Razboaiele astea intre noi:)                              ASA CRED EU:)

 24. tot ce spuneti sant pure FABULATII nu exista dovezi.AM O SINGURA INTREBARE ,DE CE NU VEDEM INREGISTRARI CU MISCAREA DE ROTATIE A P[AMANTULUI daca voi credeti ca avem SUPER TEHNOLOGIE .avem sute de mii de satelitii DE CE NU PUTEM SA#I VEDEM,avem sateliti dar nu avem semnal la telefon,sateliti dar continuam sa construim ANTENE.CONTINUAM SA INSIRAM CABLURI CU FIBRA OPTICA,am fost pe LUNA unde e inregistrarea cu ASELINIZAREA efectiva.NIMIC a explodat si a aparut UNIVERSUL sa fim SERIOSI CE EXPLOZIE CREEAZA VIATA.evolutie????????incepeti sa ganditi singuri,deocamdata atat am avut sa spun

 25. Indepartarea este determinata de forta ce a produs ruperea, nu? Ei i se opune atractia Pamantului. La un moment dat aceasta diferenta va disparea, se va stabili echilibrul si GATA. Extinderea universurilor se refera la marirea spatiilor dintre sistemele solare si niciodata nu se va ajunge la o rupere su o pierdere in neant a ceea ce exista. Dupa o extindere limitata, va urma o perioada de contractie, exact ca respiratia. Unii spun ca in urma contractiei se va ajunge la o singura Planeta, care din nou va exploda samd. Eu nu cred asta. Suntem neunoscatori si inca spunem pareri. Ma refer noi ca civilizatie. Sa ma scuze cei cu alte pareri. Toti avem dreptul la pareri, dar nu si la aberatii. Sa fim sanato
  si si grija asta sa ne ramana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări