Levitatia magnetica – Maglev

Articole asemănătoare

maglevTrenurile Maglev

Prima aplicatie practica a fenomenului a fost in domeniul transportului pe cale ferata.
Trenurile Maglev utilizeaza campuri magnetice puternice pentru a asigura sustentatia si a avansa. Ceea ce le face deosebite, este faptul ca nu exista contact cu sina, reducand fortele de frecare si permitand trenului sa ajunga la viteze foarte mari.
Trenurile Maglev pot ajunge pana la 581 km / ora. Nu ajung insa la vitezele unui avion, deoarece fortele de frecare la altitudine sunt mai mici fata de la sol.

Aceasta tehnologie ar permite trenului sa depaseasca 6437 km / ora intr-un tunel vidat.

Termenul „maglev” nu se refera numai la vehicule, ci si la sisteme de cai ferate, specific proiectate pentru levitatie magnetica si propulsie.

Trenul leviteaza cu ajutorul unor magneti permanenti montati pe vagoane ce interactioneaza cu campul electromagnetic generat de calea ferata. Acesta este practic motorul trenului.

Principiu de functionare
Polii magnetilor opusi se atrag. Este principiul de baza in spatele propulsiei electromagnetice. Electromagnetii sunt similari cu alti magneti, atragand obiectele de metal, insa avantajul este ca forta magnetica nu este permanenta.
Conectand la capetele unui fir de cupru o baterie, se creaza un mic camp magnetic. Deconectand firul de la baterie, campul magnetic dispare. Aceasta este diferenta intre electromagneti si magnetii permanenti.

Sistemele de trenuri Maglev se bazeaza pe acest camp magnetic. Sistemul este compus din 3 componente: o sursa de curent, bobine aliniate de-a lungul caii ferate, si magneti permanenti atasati sub tren.

Marea diferenta intre un tren maglev si unul conventional este ca primul functioneaza fara motor – cel putin nu unul obisnuit folosit pentru alte masini sau trenuri.

In loc sa foloseasca combustibil, trenul este propulsat de campul magnetic creat de bobinele parcurse de curent.
Bobinele parcurse de curent resping magnetii, facand trenul sa leviteze la o distanta de 1 – 10 cm. O data ce trenul este suspendat, bobinele creaza un sistem magnetic ce trag si imping trenul pe sinele de ghidare. Curentul electric aplicat bobinelor alterneaza pentru a schimba polaritatea lor. Aceasta alternanta face ca campul magnetic din fata trenului sa traga trenul in fata, in timp ce campul magnetic din spatele lui il impinge in fata.

Istoria Maglev
Hermann Kemper a efectuat cercetari in anul 1922 asupra trenurilor cu sustentatie magnetica. A depus un brevet in domeniu pe 14 august 1934. Din pricina celui de-al doilea razboi mondial, lucrarile sale au fost intrerupte. Japonezii au continuat cercetarile in anul 1962. In Germania incep cercetarile in anul 1973, la Technischen Universitat Braunschweig.
In 1983 s-a construit o linie de metrou bazata pe levitatie magnetica, la Berlin. Proiectul s-a dovedit a fi un succes, insa linia a fos inchisa in 1992.
Recordul mondial de viteza cu calatori pentru trenuri Maglev a fost de 531 km / ora, in anul 1997.
In anul 2003 s-a dat in serviciu linia Transrapid din Shangai, cu o lungime de 30 de km, unind orasul cu aeroportul sau.

Avantaje
Trenurile Maglev ajung la viteze mult mai mari decat cele obisnuite, au o acceleratie mai buna si pot urca pante mai abrupte. Randamentul energetic este superior si sunt mult mai sigure, neexistand riscul de deraiere. Desi nu sunt atat de tacute cum se spera, trenurile cu sustentatie magnetica sunt mult mai silentioase decat cele obisnuite.

Dezavantaje
Trenurile Maglev au insa si multe dezavantaje. Nu pot fi folosite cu infrastructura existenta, iar costul ridicat pentru construirea unor cai de rulare noi este foarte ridicat. Un alt dezavantaj este ca trenurile Maglev nu sunt adaptate pentru transportul de marfa.

Turbina Maglev

S-au realizat si turbine eoliene bazate pe principiul maglev (levitatie magnetica) pentru a genera energie electrica.
Turbina este orientata pe verticala, iar aripile nu mai au nevoie de rulmenti deoarece sunt suspendate magnetic. Spre deosebire de trenurile bazate pe principiul levitatiei, turbinele folosesc magneti permanenti si nu electromagneti. Astfel, turbinele nu au nevoie de electricitate pentru a functiona, scazand totodata si cheltuielile de intretinere si reparatii.

Turbinele eoliene clasice produc doar 5 MegaWatt / ora, in timp ce o turbina maglev produce 1 GigaWatt / ora, suficient pentru a furniza energie electrica pentru 750.000 de case.

Daca trenurile prezinta dezavantaje din pricina costului ridicat, iar un astfel de tren nu va inlocui pe cele conventionale – cel putin nu prea curand – turbinele maglev vor avea un succes mai mare.
O fabrica de 5 milioane de dolari se afla deja in constuctie in China pentru a produce turbine maglev.
Aceste tipuri de turbine reprezinta cea mai eficienta sursa ecologica de energie existenta astazi.

Autor: Marius , www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentCum va arata Pamantul fara Luna?
Articolul următorCopiii salbatici

Comentarii

  1. Doresc sa gasesc o persoana care detine o turbina ce functioneaza pe principiul levitatiei pritr-o mica modificare poate fi folosita hidro,modular cu girohidrodina-universala inventata de mine,am drept de autor ,dar nu-i brevetata.Pot fi contactat la telefon 0720844556.

  2. Ai un buton mai mare si rotund pe unitate, daca-l apesi se va descarca de tot curentul. :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări