Eliminam toxine prin transpiratie?

Articole asemănătoare

Ideea detoxificarii organismului prin diverse regimuri alimentare restrictive si curatarea lui prin transpiratie castiga tot mai multi adepti in zilele noastre. Este adevarat ca eliminam toxinele din organism prin transpiratie?

Ei bine, este in mare parte, fals. Pielea noastra nu este un organ excretor. Intr-adevar, activitatea fizica ajuta organismul sa se elibereze de toxine prin cresterea circulatiei fluidelor limfatice si a sangelui, care sunt filtrate prin ganglionii limfatici si, respectiv, rinichi. Ficatul filtreaza, de asemenea, niste produse reziduale, ce sunt excretate prin urina.

Scopul transpiratiei nu este de a curata corpul de toxine, ci de a ajuta organismul sa se raceasca. Atunci cand transpiram, eliminam 99% apa si 1% substante precum saruri si carbohidrati. Toxinele nu sunt eliminate prin transpiratie, desi este posibil ca anumite cantitati extrem de mici de mercur, cadmiu sau mercur sa fie eliminate astfel.

Transpiratia joaca un rol important, insa nu are un rol de detoxifiere. O femeie de 35 de ani din Quebec a mers prea departe. In timpul unui tratament spa de detoxifiere, femeia a fost invelita in folii de plastic si lasata timp de 9 ore sa transpire. Femeia a murit datorita supraincalzirii corpului.

Daca mirosul neplacut al transpiratiei ne-ar putea face sa credem ca e datorita toxinelor, trebuie sa stim ca bacteriile de pe suprafata pielii sunt cele care atunci cand se hranesc cu transpiratia noastra dau acel miros urat. Asadar, putem spune ca un dus poate fi considerat o detoxifiere.

Ce sunt aceste toxine?

Denumirea “toxina” provine din limba greaca (toxikon) si inseamna otrava. Toxina este o substanta organica cu actiune toxica, de origine bacteriana, fungica, vegetala sau animala. Toxinele pot fi molecule mici, peptide sau proteine care sunt capabile sa provoace boli sau chiar deces (toxina botulinica).

In contextul inselatoriilor si al medicinei alternative, termenul “toxina” este folosit pentru a se referi la orice substanta despre care se presupune ca provoaca o stare de sanatate precara. Toxinele variaza de la zahar, pesticide, pana la presupusele substante nocive produse de organism prin fermentarea intestinala (auto-intoxicare).

Avem nevoie de detoxifiere?

Corpul uman are propriul sau mecanism de “detoxifiere”, cu ajutorul ficatului si a rinichilor, ce elimina din corp diversi produsi ai metabolismului. Ficatul descompune si filtreaza substantele pe care corpul nu le poate utiliza, iar tractul gastrointestinal este proiectat sa extraga ceea ce este necesar din alimente si sa elimine ce nu este.

Se spune ca toxinele se acumuleaza adesea in aceste organe (in special in colon, unde formeaza o placa mucoida) si este nevoie de o cura de detoxifiere, insa acesta este un simplu mit.

In primul rand, ideea de baza a detoxifierii presupune ca tractul nostru digestiv trebuie sa fie “curat”. Ei bine, nu trebuie si nici nu este. In colon traiesc sute de specii de bacterii, unde cea mai comuna specie, E. coli, reperzinta doar 1-2% din numarul total de bacterii. Suna dezgustator, dar fara aceste bacterii, nu vom putea digera si procesa unele alimente. Ar trebui sa ne iubim colonul nostru murdar.

Unele microorganisme precum Listeria sau E. coli sunt cu siguranta periculoase sau chiar fatale daca ajung in intestin. Insa acestea sunt rare si nu au nimic de-a face cu sanatatea colonului. In general, pielea, intestinul, plamanii si alte organe sunt pline de bacterii, traind intr-o relatie armonioasa cu corpul.

Cei care cred ca detoxifierea colonului este benefica, sustin ca toxinele stau la baza bolilor si din acest motiv sunt necesare detoxifieri periodice. Insa daca ar fi adevarat, detoxifierea ar fi una dintre cele mai studiate ramuri ale medicinei, un singur panaceu pentru toate bolile care afecteaza o fiinta umana… Insa nu exista nicio publicatie stiintifica care sa sustina existenta placii mucoide. O simpla cautare in PubMed (US National Library of Medicine National Institutes of Health) dupa termenii “mucoid plaque colon” returneaza zero rezultate.

Poti practica yoga sau poti merge la sauna, insa sa stii ca nu elimini astfel toxinele. Asa ca, data viitoare cand cineva iti spune ca prin transpiratie se elimina toxine, ofera-i cadou o carte de anatomie.

Bibliografie:
https://medlineplus.gov/ency/article/003218.htm
https://www.britannica.com/story/can-you-really-sweat-out-toxins
https://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/colon-detoxification-myth-vs-science/

Articole recente

Articolul precedentInceputurile chimiei
Articolul următorInsecte uriase – Attacus Atlas

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări