Atlas Attacus este cea mai mare molie din familia Saturniidae. Aceasta molie uriasa se mandreste cu o anvergura a aripilor de 25-30 cm si o suprafata totala de 40 cm2.
Corpul este disproportionat de mic in comparatie cu aripile. Partea superioara a aripilor prezinta o culoare rosiatic-maroniu, cu un model de linii negre, albe si roz. Partea inferioara a aripilor este mai palida. Ambele aripi au o prelungire proeminenta in partea de sus.
Atlas Attacus traieste in padurile tropicale uscate din Asia de Sud, Asia de Est si Asia de Sud-Est, inclusiv in Arhipelagul Malay.
Desi are o dimensiune impresionanta, Atlas Attacus nu are gura. Molia se bazeaza pe rezerva de grasimi depozitata cand era omida.
Dimorfismul sexual se manifesta prin dimensiunile mai mici ale masculilor, cat si prin forma conica a aripilor.
In perioada de imperechere femela emana feromoni care pot atrage masculii de la distante de cativa km. Femela depune ouale pe partea inferioara a frunzelor iar perioada de incubatie dureaza de la 8 la 14 zile si este influentata de conditiile externe. Corpul larvelor este acoperit cu o substanta ceroasa de culoare alba. Cand atinge o lungime de 115 mm, larva se transforma in cocon. Dupa ce a petrecut aproximativ 4 saptamani in cocon, Atlas Attacus se transforma in acest urias fluture. Din pacate, aceasta stare este scurta, deoarece moare dupa o saptamana sau doua dupa ce si-a deschis aripile.
Bibliografie:
https://www.keepinginsects.com/butterfly/species/atlas-moth/
https://www.britannica.com/list/7-invertebrates-of-unusual-size