Explorarea spatiului – seria nr.4

Articole asemănătoare

Neil Tyson, directorul planetariului Hayden din New York spunea „daca vrei sa construiesti o corabie, sa nu-i pui pe oameni sa adune lemn, si nici nu le trasezi sarcini de munca, ci sa-i lasi sa-i inspire imensitatea nemarginita a oceanului.” In prezent, bugetul NASA pentru explorarea planetei Marte este decimat, nu ne mai intoarcem pe Luna, ba chiar planurile pentru echipajele umane cu destinatia Marte sunt impinse pentru anii 2030. Nu dorim sa incepem aceasta serie intr-un mod pesimist, dar vrem sa aratam cat de importanta este explorarea spatiului cosmic, si care sunt realizarile omenirii in aceasta directie pana in ziua de astazi.

Este necesara explorarea spatiului intr-o perioada in care am avea atatea de facut aici pe Pamant? Putem aduce multe argumente, ca noile provocari vor da nastere unor tehnologii noi, vor aduce noi locuri de munca in educatie, cercetare si in dezvoltarea tehnologiei. Dar argumentul cel mai simplu este ca noi suntem niste exploratori.

Conceptele de “descoperire” si “explorare” sunt gasite frecvent in literatura stiintifica. Istoricii au distins trei “epoci ale explorarilor”. Prima, s-a desfasurat in secolele 15 si 16, unde numerosi exploratori precum printul Henry, Cristofor Columb sau Magellan, au pornit in cautarea de “noi pamanturi”.

A doua epoca, in secolele 18 si 19, a fost caracterizata de explorarile geografice ale capitanului Cook, sustinute si conduse de revolutia stiintifica. Cea de-a treia epoca a inceput cu Sputnik si a continuat cu primele sonde trimise catre alte pamanturi si culminand primele aselenizari.

Cele mai mari realizari au fost obtinute in numele competitiei. Programul Apollo poate nu ar fi existat fara competitia Razboiului Rece. Astazi, ramane de vazut ce realizari se pot obtine in urma cooperarii internationale. Indiferent ca este vorba de indivizi sau societati, vrem sa iesim in evidenta, sa fim primii. Suntem descendentii unor oameni care i-au invins pe altii. Pe langa competitie, curiozitatea ne impinge sa exploram noi locuri. Cati dintre noi, cand eram mici, am indraznit sa trecem dincolo de strazile cartierului unde am crescut? Sau cati nu au urcat colina pentru a vedea ce se afla dincolo?

In aceasta serie veti putea citi o scurta istorie a explorarilor spatiale, incepand cu rachetele V2, Sputnik, programele Luna, Ranger, Apollo si pana in zilele noastre.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări