Gaura neagra din centrul galaxiei noastre

Articole asemănătoare

gaura-neagra-milky-wayPrezenta unei enorme gauri negre in centrul galaxiei noastre a fost descoperita de National Science Foundation (NSF) in 1998.
Undeva in centrul propriei noastre galaxii, se pare ca actioneaza cea mai mare gaura neagra observata vreodata in Calea Lactee, relateaza Fox News. Acesta este, de fapt, si cea mai apropiata gaura neagra supermasiva fata de planeta noastra.

Gaurile negre sunt formate din ramasite de stele distruse. O gaura neagra este o regiune din spatiu care are atat de multa masa concentrata in ea incat nici un obiect din apropiere nu poate scapa de atractia ei gravitationala.

Gaura neagra are o masa de 2,6 milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui. A fost botezata de astronomi Sagittarius A, datorita apropierii sale de constelatia Sagetatorului. Masa, precizeaza Fox News, este determinata de astronomi in functie de efectul colosalului obiect asupra stelelor care orbiteaza in apropierea centrului galactic. In ceea ce priveste diametrul lui Sagittarius A, echipa a descoperit ca acesta este de 50 de milioane de km. Aceasta marime „redusa” indica faptul ca masa centrului galactic este inca si mai densa decat se credea in urma masuratorilor anterioare. Acest fapt, sustin cercetatorii, demonstreaza inca o data ca obiectul ascuns acolo trebuie sa fie o gaura neagra, pentru ca in prezent nu exista nici o alta explicatie rezonabila pentru care o masa atat de densa este cuprinsa intr-un spatiu atat de mic.

In 1995, folosind telescopul Mauna Kea in Hawai, Ghez a inceput sa urmareasca miscarea a 200 de stele din apropierea centrului galaxiei noastre. A descoperit 20 de stele ce au aratat semnele influentei a unor forte gravitationale extreme.

Aceste stele se invarteau in jurul gaurii negre la viteze de pana la 2 milioane de kilometri pe ora (aproape de 10 ori viteza lor normala).

Ghez a facut observatii folosind o tehnica numita „infrared speckle interferometry”.

Procedura foloseste calculatoare pentru a analiza sute de poze de inalta calitate si de mare viteza. Rezultatul? O imagine de 20 de ori mai buna decat celelalte facute prin alte tehnici.

Folosind aceasta tehnica in 1995, Ghez a observat disparitia unei stele care a fost la un timp, cel mai apropiat obiect de gaura neagra. Daca steaua a fost absorbita in gaura neagra, sau pur si simplu a intrat in spatele ei, oamenii de stiinta nu pot sa stie.

Noi n-avem de ce sa ne temem de o soarta similara a Pamantului, deoarece centrul galaxiei se afla la 24.000 de ani lumina.
Cercetarile lui Ghez ne-a aratat o parte din Calea Lactee ce n-a mai fost vazuta pana atunci.

Autor: www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

 1. citat din articol: ,,Acesta este, de fapt, si cea mai apropiata gaura neagra fata de planeta noastra.”
  Pai pe alte site-uri de stiinta (StiintaAzi.ro) se spune ca, in galaxia noastra sunt multe gauri negre, mini gauri negre, etc.
  citat: ,,Noi n-avem de ce sa ne temem de o soarta similara a Pamantului, deoarece centrul galaxiei se afla la 24.000 de ani lumina.”
  Daca sistemul solar se afla undeva la marginea galaxiei si in centru este cea mai apropiata gaura neagra de noi, cum ramane atunci cu multimea de gauri nege din galaxiie? Ce cred eu?..In centrul galaxiilor se afla o anumita entitate cosmica ce nu are nimic comun cu cea ce intelegem noi prin termenul de gaura neagra. Sunt sigur ca viitorul va aduce noi lamuriri in aceasta privinta.Si nici nu cred ca galaxia este plina de gauri negre.

 2. gaurile negre se impart in 4 categorii mari in functie de masa pe care o au :
  – micro (sau mini) gauri negre (au o masa mult inferioara unei stele);
  – gauri negre stelare (cu o masa comparabila cu cel mult masa combinata a 1 – 20 de stele);
  – gauri negre intermediare (cu masa a sute de stele);
  – gauri negre supermasive (cu masa a milioane, chiar miliarde de stele);
  daca celelalte tipuri de gauri negre pot exista oriunde in interiorul unei galaxii, gaurile negre supermasive, pana in prezent, au fost confirmate doar in centrul galaxiilor.
  deci, Sagittarius A* este gaura neagra supermasiva cea mai apropiata de planeta noastra pentru ca celelalte se afla in centrul altor galaxii.

 3. cristi86 esti special sau doar pur si simplu idiot … nu nu imi spune esti ff credincios deci nu inteleg cum poti folosii unealta diavolului … calculatorul … ia mergi tu la plimbare si mananca carne cruda mai homo ergaster si nu intra in discutii cu oameni evoluati

 4. Cristi86, nu crezi că fiecare om are dreptul să creadă ce-ș dorește, bineânțeles, în limitele bunei cuvințe ? Ce te-a deranjat la prezentul articol, creindu-ți ieșiri și manifestări deadreptul isterico-fasciste ? Te-a obligat autorul să-i citești articolul, sau l-ai citit pentru a-ți deslănțui genele urii și a disprețul pentru anumite genuri de oameni și scrieri. Fi mai ponderat căci cu ura, ai doar și numai, de pierdut, pe itinerarul vieții. Pe mine, m-a șocat duritatea intervenției domniei tale. Ține cont căci suntem oameni și nu prădători ! Cu stimă F.G.M.

 5. Alex. Eu sunt f.f. credincios și-ți dau perfecta dreptate, în adevărurile expuse. Nu văd ce dezacord este între spiritualitate și adevărurile ștințifice ! Ți-ai format o idee stas (fixă) între credința în Domnul și negarea stiinței de către credincioși ? Dacă da, o consider eronată ! Biblia, este supra saturată pentru noi, de știință. Cu respect F.G.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări