Stonehenge si cultura megalitica

Articole asemănătoare

Stonehenge reprezinta o constructie megalitica (in gr. megas = mare si lithos = piatra).

Civilizatiile megalitice isi incep existenta in sec. al V-lea iH si continua aproape 2000 ani. Se definesc patru mari tipuri de monumente megalitice: dolmenul (numele pare a veni din bretona, in care dol=masa si men=piatra), menhirul ( tot din bretona: hir=lung; este o piatra infipta vertival in pamant), incinta (grupare de menhire sau triliti care sunt constituiti din 2 pietre infipte in pamant pe care se sprijina o a treia) care delimiteaza o suprafata.

Uneori le gasim numite si cromleh (crum= curba si lech= piatra). Cel mai celebru cromleh este Stonehenge. Al patrulea tip luat in discutie este aliniamentul care este format dintr-o serie de menhire asezate in sir. Cand s-a terminat fervoarea celtomaniei care avea convingerea ca druizii au construit dolmenele s-a putut demonstra ca galii sunt cei care au responsabilitate asupra civilizatiei megalitice.

Ca sa vedem ca nu Iisus i-a ucis pe zeii nordului, ci altii le-au pregatit mormintele pe care nu le aveau, va voi spune ca parerea unanima este ca „megalitismul este o religie adusa din Orientul apropiat, la fel cum s-a intamplat cu crestinismul in epoca romana” (V. Gordon-Childe) Toate constructiile megalitice sunt insotite de legende, mai ales referitoare la zane, din Britania pana in Caucaz si Coreea. Dar avem de-a face si cu realitati ciudate, pe care stiinta le priveste muta si le… inregistreaza. De exemplu: „Piatra de la miezul noptii” din Travers se rasuceste in jurul ei, in fiecare an, in noaptea de Craciun, la ora 12. Acelasi lucru se petrece cu menhirul de la Cangey si cu cel de la Gauvix. Dolmenul din Villedomer este mai lenes; se invarte odata la 100 ani dar cel de la Montmerrei se ridica, apoi cade inapoi in fiecare an, in zorii zilei de Sf. Ioan.

stonehenge-300x191Interesant este si faptul ca foarte multe constructii megalitice au proprietati curative evidente. Pentru ca exista credinta ca pietrele au fost inaltate de Satan pentru ca paganii sa continue sa-l adore, au fost „crestinate”, unele capatand chiar nume ale sfintilor care au infrant diavolii. Peste unele dolmene s-au ridicat chiar catedrale cum ar fi cea din Man sau Bilbao.”Ghidul Bretaniei misterioase” afirma lucruri ciudate despre puterea crucii asupra megalitilor.

Este formidabil Carnac-ul sau marele menhir de la Locmariaquer avand 382 tone, mic fata de cel de la Assuan – 1100 tone! Cum au reusit oamenii neoliticului sa transporte pietre de sute de tone?… asta ramane un mister.
Daca il credem pe M. Baudouin, orientarea dolmenelor este conforma unui cult solar necunoscut.
Ei…sa trecem in Britania. Complexul megalitic de la Stonehendge este atribuit legendarului vrajitor Merlin. Mai mult, el ar fi spus:”In aceste pietre se afla un mare mister.” Eu nu voi intelege de ce ilustrul manuitor de bata al neoliticului tine mortis sa stie cand vor avea loc eclipsele dar…

Primul care a vorbit despre Stonehendge a fost Diodor din Sicilia. Ce frumos povesteste el despre tara de dincolo de Celtia, locuita de Hiperboreeni care-l venerau pe Apollo… La ce a folosit „aleea”care astazi nu se mai vede decat din avion? Presupunem ca simboliza sosirea Soarelui in dimineata solstitiului de vara, fiind orientata in aceasta directie dar… o sosea lata de 12 m si lunga de 2,7 km? In capatul aleii se afla Piatra Calcaiului. Exact deasuptra ei rasare Soarele in dimineata zilei de 21 iunie. Deci era un templu solar. Din complexele lucrari ale lui G. Hawkins rezulta ca putem repera toate pozitiile privilegiate ale Lunii iar cand Luna rasare deasupra Pietrei Calcaiului este posibil sa se produca o eclipsa. Si-atunci? Templu Lunar?

Sa vedem ce spune C. Renfrew: „S-a produs o schimbare completa in intregul nostru mod de abordare a trecutului… Stonehendge dateaza din 2000 iH dinainte ca civilizatia miceniana sa inceapa in Grecia. Marile mormnte megalitice din Europa Occidentala sunt anterioare tuturor celor comparabile din Orientul Apropiat. Stonehendge este la fel de singular in istorie, pe cat de solitar este in campia Salisbury”.

Autor: Nicolae Dan Dinescu
www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări