Gladiatori celebri si executiile publice

Articole asemănătoare

gladiatorGladiatori celebri – Spartacus

Istoria acestora incepe cu Spartacus (c. 109 i.Hr.-71 i.Hr.), cel mai demn de retinut. Omul care a invins sansele. Sclav roman, eventual, un prizonier de razboi din Tracia, care a declansat o revolta a sclavilor care au luptat impotriva armatei romane.Spartacus a fost vandut ca sclav unui lanista pe nume Lentulus Batiatus in apropiere de Capua. Spartacus a fost antrenat ca un gladiator si a folosit abilitatile sale de a lupta impotriva romanilor. Ajutoarele sale au fost gladiatori din Galia, numiti Crixus si Oenomaus.

Imparatul roman Commodus

Incredibil, unul dintre cei mai renumiti gladiatori a fost Imparatul Commodus (177-192 d.Hr.), care s-a laudat ca el a fost victorios in o mie de meciuri. Commodus a luat parte in mod regulat la jocuri si spectacole si a ordonat sa fie inscrise in evidentele publice anuntate in ziarul orasului – Commodus a luptat ca un Secutor.

Alti imparati celebri

Caligula, Titus, Hadrian , Cracalla, Geta si Didius Julianus se spune ca au luptat in arena.

Priscus si Verus

Povestea urmatoare este despre doi gladiatori celebri numiti Priscus si Verus care au luptat atat de uniform si curajos pentru atat de mult timp incat, atunci cand ambii si-au recunoscut infrangerea, imparatul roman Titus le-a acordat victoria amandurora prezentandu-le rudis.

Unui secutor numit Flamma i-a fost acordat rudis (sabia de lemn pentru antrenament – simbol al libertatii) de patru ori. Totusi el a ales sa ramana un gladiator. El a fost ucis in cea de-a 22-a sa lupta.

Hermes (dupa poetul Martial) a fost o mare stea, un maestru al artei duelului, un adevarat campion

Alti gladiatori faimosi au fost Triumphus, Spiculus (el a primit mosteniri si case de la Nero), Rutuba, Tetraides. Carpophorus a fost un celebru bestiaries. Un auctorati (un cetatean roman liber, care a fost vandut din cauza datoriilor ) pe nume Marcus Attilius l-a invins pe campionul imparatului Nero, Hilarus, care a castigat de 13 ori la rand. Marcus Attilius invinge multi gladiatori, inclusiv pe Raecius Felix, care a castigat de 12 ori la rand inainte de infrangerea lui.

Imbratiseaza moartea. Fii o parte din ea. Invinge-o, cucereste-o si multimea te va iubi. Adu onoare scolii tale si imparatului. Mori gratios, nu implora mila, nu tipa, lupta pana la moarte.

Doua personaje ciudate vor intra in arena cu aceasta ocazie, Hermes care va lua simbolic sufletele mortilor onorati si Charon care le va conduce pe lumea de dincolo.

Vanatoarea de fiare salbatice (venationes)

Adaugarea de vanatori spre sfarsitul erei republicane a fost initiata pentru a mari satisfactia publicului. Dintr-o data a devenit important pentru un politician sa stie de unde sa cumpere fiarele salbatice exotice cu care sa poata uimi publicul.

Pentru venationes animalele salbatice au fost adunate din toate colturile imperiului sa fie ucise, ca parte a spectacolului in dimineata precursoare concursului de gladiatori de dupa-masa.

Tigri, pantere si lei au fost lasati in afara custii sa fie urmariti si ucisi de gladiatori inarmati. Tauri si rinoceri au fost adusi la fel ca intr-o lupta cu tauri din Spania. Pentru varietate, animalele au fost indemnate sa lupte intre ele. Elefanti confruntandu-se cu tauri a fost o caracteristica a jocurilor in 79 i.Hr.

Ca parte a festivitatilor de deschidere a Colosseum-ului in anul 80, nu mai mult de 5000 de fiarele salbatice si 4000 de alte animale si-au intalnit moartea intr-o singura zi.

De asemenea, este util sa subliniem ca fiarele mai nobile ca leii, elefantii, tigrii, etc au fost permise doar in circurile de la Roma. Circurile provinciei trebuie sa se descurce cu cainii salbatici, ursi, lupi, etc

In ceea ce priveste barbatii care au luat parte la vanatoare, acestia au fost venatores si bestiarii. Printre acestea exista profesii specializate ca taurarii care erau toreadori, sagitarii au fost arcasi, etc

Imparatul Nero s-a coborat in arena pentru a lupta cu un leu. Aceasta ar parea un act de curaj daca leul n-ar fi fost „preparat” si facut inofensiv. Insa a castigat adoratia multimii. La fel a procedat si imparatul Commodus.

Executiile publice

Executiile publice de criminali au format, de asemenea, parte din circenses.

Formele cele mai populare, probabil, de astfel de executii in circ, au fost spectacole care au fost bat joc de joaca si sa incheiat la moartea „actorul principal”.

Si asa a fost ca romanii ar putea viziona un Orfeu din viata reala fiind urmarit de lei. Sau intr-o reproducere ca povestea lui Daedalus si Icar.

Un alt joc inspirat de viata reala a fost rolul din povestea lui Mucius Scaevola. La fel ca eroul din poveste, condamnatul trebuie sa ramana tacut in timp ce bratul lui e ars. Daca nu striga e eliberat, daca o face sfarseste in chinuri. Ca parte a deschiderii Colosseum-ului s-a jucat si rolul piratului Lareolus care a fost tintuit de cruce si apoi un urs il devoreaza de viu.

Apoi, sub Nero, multi crestini sunt dati prada animalelor in circ.

Articole din aceeasi serie:

Jocurile gladiatorilor

Tipuri de gladiatori

Gladiatori celebri si executiile publice

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentTipuri de gladiatori
Articolul următorDualismul corpuscul unda

Comentarii

  1. Obiceiuri de o cruzime greu de suportat , chiar si citind !
    Erau sadici anticii !

    Recunosc insa ca isi cultivau cu multa tenacitate curajul de a fi ceea ce sunt (erau curajosi si fizic si moral), lucru foarte rar azi.
    Dupa cum se purtau ai spune ca dispretuiau viata . Ori poate ca aveau o foarte mare credinta ca exista si o alta viata, alta decat cea pamanteasca.

    Oricum, sa vezi aproape zi de zi , fie pace, fie razboi, oameni si animale sfartecate si murind, poate sa fie innebunitor . Cred ca de asta si preferau sa moara mai repede. Prea multa durere, suferinta !

  2. M-ar interesa foarte mult să ştiu cum se numea „ziarul” în care au apărut comentariile referitoare la „faptele de arme” ale împăratului Commodus! Respectivul „ziar” avea cumva şi ediţie electronică?

  3. Vai, Mircea…de la concurenta ne vizitezi? Foarte dragut din partea ta
    Totusi, la fel cum cele mai primitive calendare erau folosite ca si registre de datorii, la fel erau folosite postarea anunturilor sau a decretelor in piata publica,in forum dupa ce erau citite evident (foarte la moda pe atunci). Tot in acest scop imparatul putea bate moneda, ridica statui, etc. Toate acestea erau instrumente ale propagandei „mass-media” romane.
    Stii…unii dintre noi chiar facem scoli si alte chestii din astea ciudate inainte sa ne apucam de scris.
    Pana la urma, puteam chiar inventa un ziar per se in Roma antica, tot nu te-ai fi prins de diferenta atestarii.
    Multumim totusi de prilej!

  4. Nero daca era asa de viteaz, de ce au facut leul sa fie inofensiv? Un adevarat barbt viteaz ar fi luptat pe viata si pe moarte dar el era o GAINA FRICOASA pacalind multimea ca se lupta cu leul. Ce las.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări