Hinduismul – cea mai veche religie din lume practicata si azi

Articole asemănătoare

hinduismI.CIVILIZAŢIA INDULUI

1.Civilizaţia Indului

A fost creată în mileniul III î.Hr.(3000-2001î.Hr.) de o populaţie de rasă amestecată (negroidă, mongoloidă, europoidă) care vorbea o limbă de tip dravidian. Limbi dravidiene se vorbesc azi de negroizii din India de sud şi de europoizii din Belucistan (în Pakistan şi Iran).

2. Invazia Ariană (prima jumătate a mil. II î.Hr.; 2000-1500 î.Hr.)

3. Epoca veddică (1500-850 î.Hr.)

Arienii sau indoeuropenii, care s-au întins din India până în Europa, pe la 2000 î.Hr., s-au aşezat în India de nord, mai ales pe valea Gangelui, creând o civilizaţie a bronzului în epoca Veddică (circa 1500-850 î.Hr. sau sec XV-IX î.Hr.)

4. Societatea împărţită în caste (850-600 î.Hr.)

Se dezvoltă panteismul clasic, numit Brahmanism. Societatea este împărţită în grupuri sociale închise, numite caste:

  • preoţii sau brahmanii
  • războinicii sau nobilii în frunte cu regele
  • producătorii liberi
  • sudrii sau argaţii

În afara castelor erau paria, cei necuraţi.

5.Epoca statului arian budist Magadha (sec. VI-III î.Hr.)

Religia panteistă budistă desfiinţează castele. Apare Jainismul (în sec. VI î.Hr.).

6.Transformarea Brahmanismului în Hinduism şi expulzarea Budismului în afara Indiei (sec. II î.Hr.- VII d.Hr.)

Hinduismul creează sute de caste. Apar tehnicile de meditaţie Yoga.

II.RELIGIILE INDOARIENE

1.Linia principală a Hinduismului

a) Veddismul

La origine este o religie henoteist-animistă, dezvoltată în sens politeist, ca şi religiile aeriene greacă şi romană. Are la bază cărţile sacre numite Vedda (cunoaştere).

b) Brahmanismul

După cum politeismul grec avea să fie orientat mai târziu în sens panteist prin filosofia platonică, politeismul veddic a fost orientat mult mai devreme în sens panteist prin gândirea filosofico-religioasă a brahmanilor.

Are la bază cărţile sacre Brahmana (comentarii asupra cărţilor Vedda), Upanişad (despre viaţa spirituală) şi Sutra (despre ritual).

Brahmanismul şi-a pierdut audienţa din cauza formalismului ritualist.

c) Hinduismul nou

Are la bază  cărţile yoga şi tehnicile lor de antrenament psihofizic. Este un sistem panteist-politeist, deschis spre toate religiile.

2.Linii colaterale ale Hinduismului

a)Budismul

A fost întemeiat în sec. VI î.Hr. de Budha, care a desfiinţat castele şi a înlocuit ritualismul cu viaţa interioară. S-a răspândit în afara Indiei, printre populaţiile socotite de indoarienii brahmanişti ca fiind paria (necurate). Nu se interesează de teism ci numai de mântuire, înţeleasă ca o dizolvare între fiinţă şi nefiinţă.

b)Jainismul

A fost întemeiat în sec. VI î.Hr. de JINA VARDHAMANA. Crede într-un univers format din spirite care au nevoie de salvare. Astăzi jainismul este aproape dispărut.

c)Secte hinduiste moderne

Bazate pe yoga sau pe budismul zen, incluzând practici cu caracter sportiv şi medical, cum ar fi karate şi hatha yoga, aceste mişcări hinduiste contemporane încearcă să se impună pe plan mondial sub forma meditaţiei transcendentale, new age, etc.

CONCLUZII GENERALE

De la Vedde la Tantre, în India a avut loc în 3000 de ani o degradare progresivă a religiozităţii, de la o religie abstractă la idolatrie, cu toată ardoarea mistică a unor gânditori hinduişti.

Hinduismul, în general, foarte primitor cu noii învăţători (Guru) car iniţiază noi forme de yoga. Hinduismul este gata să acorde şi lui Isus Hristos un loc între cei 330 de milioane de zei ai săi.

În schimb, confruntat cu o religie exclusivistă ,care se prezintă ca fiind singura adevărată, hinduismul opune rezistenţă îndârjită. Luptele dintre musulmani şi hinduişti au fost şi sunt încă sângeroase. India a rezistat până acum misionarismului creştin. După apostolul Toma, se ştie sigur că o biserică a fost implantată în sec. IV d.Hr. în India de sud. Există şi azi un cult creştin tradiţional care se trage direct de atunci, în India de sud. Misionarul catolic Francois Xavier în sec. XVI şi misionarul evanghelic William Carrey pe la 1800 s-au plâns de lipsa de cooperare a colonizatorilor portughezi sau englezi în evanghelizarea Indiei.

Totuşi, în ultimele două secole, creştinismul s-a răspândit mai ales în masele defavorizate de paria. În ultimele trei decenii s-au înmulţit numărul convertirilor la creştinism, cu toate piedicile administrative. Este un câmp posibil de acţiune şi pentru misionarii români.

Articole recente

Comentarii

  1. Nu se stie cu exact ce origine avea populatia care a creat civilizatia Indusului, dar in niciun caz nu putea fi una amestecata, mai ales dintre mongoloizi, europoizi sau dravidieni(negroizi)! Limbile dravidiene sunt vorbite doar de negroizii indieni, indiferent ca sunt din sudul Indiei sau cei din centrul Pakistanului si a Afganistanului. Si despre paragraful cu crestinismul: mai exista comunitati de crestini si in estul Bengalului, nu numai in India de Sud!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări