Religia, paranoia si psihoza

Articole asemănătoare

paranoiaReligiozitatea poate lua multe forme, iar fenomenul si experienta religioasa ramane un subiect extrem de controversat.

Religia este un sistem de credinte bazate pe personalitati intangibile care sunt luate drept model, pe invataturile acestora si pe mituri. Avraam este doar unul din personajele biblice ce credea ca a vorbit cu Dumnezeu, si care prezenta toate simptomele schizofreniei.

In ultimii 20 de ani s-a pus mai multa atentie asupra studiului stiintific al religiei si legatura acesteia cu sanatatea mentala. Desi este departe de a se incheia, studiul a oferit multe dovezi ce ne-au ajutat sa gasim raspunsuri obiective la o parte din intrebari. Care este relatia intre religie, spiritualitate si psihoza? Sunt persoanele psihotice mai predispuse sa devina religioase? Poate religia duce la psihoza? Poate psihoza duce la religiozitate? Poate convertirea religioasa sa duca la psihoza? Cat de comune sunt iluziile religioase in randul psihoticilor? Acestea sunt doar cateva intrebari importante la care oamenii de stiinta le-au aflat raspunsul.

religia-si-psihozaIn SUA, numarul persoanelor religioase este extrem de mare, aproximativ 73% cred ca Dumnezeu exista, 19% sustin ca probabil exista, iar la polul opus, doar 3% sustin ca Dumnezeu nu exista.

Interesant este faptul ca persoanele tinere (intre 18 si 29 de ani) cred ca Dumnezeu exista sau ca probabil exista, iar numarul ateilor este mai mare printre persoanele cu educatie si venituri mai mari.

S-a observat ca oamenii devin mai religiosi atunci cand sunt bolnavi, fie fizic sau mental. In situatii de stres psihologic mare, religia este adesea folosita de individ pentru a face fata sau pentru a se adapta circumstantelor. Plang, cerand ajutor la Dumnezeu. Se roaga, fac diverse ritualuri religioase, sau cauta suport in randul membrilor unei comunitati religioase. In SUA, au existat multe cazuri de convertire la crestinism in urma atacului terorist din 11 septembrie.

In SUA s-au efectuat numeroase studii in care s-au examinat iluziile religioase ale pacientilor si legatura acestora cu shizofrenia sau tulburarea bipolara. In urma studiilor, 39% dintre pacientii bolnavi de schizofrenie aveau iluzii religioase (Cothran si Harvey, 1986). Intr-un alt studiu, 25% dintre pacientii cu schizofrenie si 15% dintre cei cu tulburari bipolare aveau iluzii religioase (Appelbaum, 1999). Numeroase astfel de studii au fost facute si un Europa, (Tateyama, 1998, Siddle 2002).

Pacientii care sufereau de iluzii religioase aveau halucinatii mai puternice, mai bizare si aveau o durata mai mare de internare si fiind necesare mai multe medicamente anti-psihotice decat la alti pacienti. Studiile efectuate in toata lumea au aratat ca printre persoanele bolnave de schizofrenie, iluziile religioase erau prezente la 7-11% dintre japonezi, 21-24% dintre europeni si 21-43% dintre americani.

Paranoia religioasa

Paranoia religioasa este frica irationala de a fi atacat de un agent exterior, intr-un context religios. De exemplu, teama ca cineva iti va fura sufletul, teama ca demonii te-ar putea poseda, ca anumiti oameni dintr-un anume cult comploteaza impotriva ta, sau teama ca Dumnezeu sau Satan vor sa-ti faca rau. “Ingerul pazitor“ este un alt exemplu de egocentrism paranoic.

Paranoia religioasa este comparata cu extremismul si intoleranta. In anumite cazuri, indivizii pot avea diverse iluzii si se pot crede trimisi ai lui Dumnezeu pe Pamant pentru a raspandi credinta si cuvantul mantuitorului.

Paranoia este un proces de gandire puternic afectat de anxietate sau frica, de multe ori pana la irationalitate si delir. Paranoia se datoreaza unei gandiri gresite, de interpretari eronate, fiind o boala psihica incadrata in clasa psihozelor.

Stressed Young WomanReligia si psihoza

Un episod psihotic poate fi in mod semnificativ afectat de catre starea sufleteasca. De exemplu, oamenii care traiesc un episod psihotic in contextul unei depresii pot incerca manii persecutorii sau de auto-invinovatire sau halucinatii, in timp ce oamenii care traiesc un episod psihotic in contextul unei manii isi pot forma grandomanii sau pot avea experiente de semnificatie adanca religioasa.

Psihoza poate implica credinte iluzorii sau paranoide. Karl Jaspers a clasificat iluziile psihotice in tipuri primare si secundare. Iluziile primare sunt definite ca aparand pe neasteptate si nefiind comprehensibile in termeni de procesare mentale normale, pe cand iluzille secundare pot fi intelese ca fiind influentate de catre fondul persoanei sau al situatiei curente – de exemplu, credinte religioase sau credinte superstitioase.

Psihoza religioasa produce multe simptome identice cu cele ale schizofrenicilor, iar aproximativ 20% din schizofrenicii internati in spitalele de psihiatrie sufera de o forma religioasa de schizofrenie.

Liderii religiosi precum Isus sau Mahomed, au suferit de astfel de simptome clasice de schizofrenie religioasa. Au auzit voci, aveau iluzii de grandoare, sociopatie, paranoia si halucinatii, crezand ca au puteri supranaturale.

Fanaticii religiosi au vazut un ideal in aceste modele si au incercat sa le urmeze. Misionarii din ziua de azi merg din usa in usa, sau mai nou, folosesc Internetul pentru a convinge alti oameni sa se converteasca la religia lor, speriindu-i cu focul iadului.

schizofreniePersoanele religioase traiesc cu iluzia ca sunt priviti 24 de ore din 24, insa entitatea nu observa doar  comportamentul lor, ci pot auzi si ceea ce gandesc, ca si cum aceasta s-ar afla inauntrul mintii lor. Persoanele religioase comunica cu zeitatile prin rugaciuni, iar unii dintre ei sustin ca zeul le raspunde. Desigur, nu pot fi acuzati ca sunt mincinosi, deoarece ei chiar cred cu tarie asta.

Chiar si un simplu gand erotic poate fi pedepsit de zeul sadic si gelos aruncandu-l pe pacatos in focul iadului unde va petrece o eternitate. Toata aceasta frica raspandita de evanghelisti, adesea asupra unor copii – care sunt foarte vulnerabili – poate avea repercursiuni dramatice.

In lumea psihiatriei aceasta tulburare este considerata a fi un simptom al paranoiei, insa in lumea religioasa, acest tip de paranoia este incurajata si este considerata “normala”.

Convertirea la o alta religie si pshihozele

S-a pus mare atentie asupra persoanelor care s-au convertit de la o religie la alta, sau care au trecut de la ateism la credinta. Durata conversiei este si ea importanta. Wiliams James (1902) a spus ca acele conversii in care trecerea la o anumita credinta s-a efectuat brusc, erau mai des intalnite in “sufletele bolnave” decat in “minti sanatoase”.  Wootton si Allen (1983) au spus ca viteza cu care se face o conversie religioasa are un impact puternic asupra sanatatii mentale. Consecintele pot fi diverse, in functie de cauzele care au dus la convertire.

Religia patologica vs. religia non-patologica

Cum poate un medic sa distinga o persoana religioasa de una care are simptome psihotice? Din pacate, nu este foarte usor. O iluzie este o credinta falsa care nu poate fi schimbata oricat de multe dovezi li s-ar aduce. Persoanele religioase pot sustine ca au auzit vocea lui Dumnezeu sau ca au avut o experienta religioasa, sau doar cred ca exista o entitate creatoare. Insa pot fi toti acestia incadrati in aceeasi categorie?

Pierre (2001) descria cateva metode prin care se poate distinge o persoana normala de una psihotica. Pentru ca acele credinte ale unei persoane religioase sa fie considerate patologice, trebuie sa aiba un impact asupra persoanei. Daca locul sau in societate nu este influentat negativ (nu este un pericol pentru cei din jur, nu are probleme cu locul de munca, nu are dificultati in a gandi limpede si nu are inclinatii spre suicid etc), atunci credinta religioasa nu este patologica.

Altii au adaugat pe lista si alte caracteristici distinctive (Lukoff, 1985), precum capacitatea slaba de a socializa sau pierderea legaturii cu realitatea. Oricum, starile psihotice si mistice sunt greu de distins si trebuie studiate pe perioade intelungate in timp. Cum putem spune ca o persoana care crede ca exista cineva, undeva sus, care ii vede fiecare miscare si stie ce gandeste, este sanatoasa, iar alta care vede alte entitati similare (precum un spiridus roz, sau orice alt zeu dintr-o alta religie), nu este sanatoasa?

Amagirea

Fanaticii religiosi sustin ca zeul lor (ex. Isus) avea puteri supranaturale precum vindecarea oamenilor care aveau lepra, ca putea face orbii sa vada, sau ca putea readuce la viata un mort. Bineinteles ca este doar o fantezie asemanatoare cu cea a unui copil care-si imagineaza ca e Superman sau Spiderman.

Ca o consecinta, sarlatanii crestini au reusit sa isi mareasca veniturile promitand ca pot vindeca bolnavii prin diverse tehnici miraculoase de vindecare. Precum si alti psihotici, acestia chiar cred in puterile lor si nu se considera sarlatani. Chiar zeul lor mort a promis astfel de puteri urmasilor lui. Intr-un mod similar, sunt incurajati si cei care practica exorcismul.

Nu este deloc surprinzator faptul ca cei care sufera de fanatism religios (psihoza religioasa sau schizofrenie religioasa), considera membrii celorlalte religii ca fiind nebuni. Este cunoscut faptul ca schizofrenicii religiosi se considera normali, iar ceilalti care nu au aceleasi credinte ca si ei, sunt nebuni sau chiar “satanici”.

avraamReligia: cultura sau psihoza?

In termeni clinici, este greu de tras o linie intre credinte religioase “normale” si iluzii religioase “patologice”. Freud a sugerat ca toate credintele religioase sunt delirante. Credintele religioase si psihozele pot fi patologice, insa credintele ies din sfera stiintifica. Putem cu usurinta sa le clasificam ca deliruri dintr-o perspectiva rationala, insa o credinta religioasa are caracteristicile sale, influentele sale culturale, si necesita un studiu amanuntit cand vine vorba de practica clinica.

Este posibil ca cele mai semnificante figuri religioase precum Avraam, Moise sau Isus, sa fi suferit de psihoza, care a contribuit si a oferit inspiratie pentru revelatiile lor. Iar ceea ce este si mai uimitor, este ca aceste psihoze au influentat civilizatiile intregii planete.

Bibliografie:

Koenig, HG Religion, spirituality and psychotic disordersRevista “Psiquiatria Clínica” 34, supl 1; 40-48, 2007.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17464638

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_paranoia

http://neuro.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=1476850

Articole recente

Articolul precedentAbout Time (2013)
Articolul următorCum a fost masurata viteza luminii?

Comentarii

 1. Ideea e sa il descoperi pe Dumnezeu. Daca ai o gandire rationala nu trebuie sa crezi. Pur si simplu iti vei da seama ca exista. Vei intelege ca altfel nu exista logica. 

  Sa va lumineze Dumnezeu mintea!

 2. Daca un om vorbeste singur pe strada cu Dumnezeu, este numit nebun; daca mii si milioane de oameni adunati in diferite incaperi din lume vorbesc cu Dumnezeu se numesc credinciosi…Daca fiecare dintre acestia in parte, vorbesc singuri pe strada cu Dumnezeu, se numesc nebuni…

 3. Este interesant cum o civilizatie ca cea ocidentala cu ordinea ei economica si a drepturilor omului este bazata pe credinta unor „psihotici” ca Isus si putem sa ne intrebam cum niste „paranoici” ca El au putut da nastere unei civilizatii cu ordinea ei, in timp ce un om sanatos la cap din secolul 21 poate scrie un articol atat de dezordonat sub aspectul inlatuirii logice a argumentelor. Adica un nebun creaza ordine si unul sanatos dezordine! Asta e intr-adevar o mirare!

 4. Pentru cine nu vrea sa creada  in Dumnezeu, nic i un argument  nu-l poate co nvinge, de aceea  este inutila orice piolemica. In ce ma priveste voi da  un exemplu personal despre folosul credintei. In  Romania fiind  m-am imbolnavit de artroza cocsofemurala stanga. O boala care distruge incheetura  soldului. In  America acum se fac reparatii, dar nu se poate vindeca fiind ca boala are caracter ireveersibil. Mi s-au facut  radiogradfii si mi s-a recomandat pensionarea si tratament la un sanatoriu . Si totusi  dupa mai multe rugaciuni intr-o seara in mod brus c, in timpul unei rugaciuni, m-au lasat durerile  si nu le am nici acum la varsta se 81. Am ajuns   in America si m-am dus la un consult sa vad daca se mai cunoaste locul bolnav, ca sa mi se spuna c a nu mai este nici un semn de artroza. Pe langa aceasta  am avut zeci de visuri care s-au implinit cu exactitate. de aceea pe langa alte carti pe care le-am scris am scris si o brosura impotriva Evolutionismului emis de Darwin si care e o mare  minciuna. Pe langa aceasta ma avut zdeci de visuri care s-au implinit cu exactitate. dar va veni ziua in care fiecare va trebui sa plateasca pentru necredinta lui si nu vreau sa fiu printre cei condamnati pentru necredinta, ci vreaub sa ma bucur  injprezenta lui Dumnrzeu Creiatorul  Universului si a naturii pamantului atat de minunat intocmite,.

 5. Domnule Ignatescu Marius, dvs sunteti foarte bun de procuror! Numai in actele de sesizare ale acestora se poate gasi atat de multa ura, probata doar prin franturi de texte, speculatii si pareri personale, dar, evident, insirate sub imperiul unei mari pareri (ca sa nu zic psihoze) de superioritate.
  Daca ati fi vorbit doar despre extremismul religios, atunci articolul ar fi fost foarte ok, pentru ca, intr-adevar, trebuie sa fii macar putin labil ca sa pierzi complet contactul cu realitatea si sa te refugiezi intr-o lume alternativa, cumva superioara.Dar sa extrapolati asupra tuturor concluziile unor studii care vizeaza expres relatia dintre religie si oameni bolnavi psihic este cel putin rauvoitor.
  Desi nu contest ideea ca Dumnezeu poate sa nu existe, persiflarea sau stigmatizarea celor care cred, mie personal, mi se pare apanajul unor oameni mici, foarte mici, dar cu frustrari si complexe mari, foarte mari.
  Desi, intr-adevar, fondatorii religiilor si/sau liderii religiosi se incadreaza perfect intr-un tipar de gandire neconventional (de dragul argumentului, hai sa spunem chiar nebuni), totusi, acestia (nebunii!, nu neaparat liderii religiosi) au impins inainte civilizatia umana. Imaginati-va o lume fara Nikola Tesla, Albert Einstein sau Leonardo Da Vinci, ca sa enumar doar cateva exemple flagrante. Si spun flagrante pentru ca oamenii chiar erau nebuni cu acte in regula: toti au avut pshioze, deviatii de comportament, gesturi si ticuri de manual. Si desi este larg acceptata ideea ca erau „dusi cu capul”, nimeni nu le contesta descoperirile si inca nu am intalnit omul care sa nu utilizeze curentul alternativ pentru ca Tesla era nebun.
  As mai avea chiar muuuulte de spus, dar spatiul si timpul sunt limitate, asa ca inchei sugerandu-i autorului sa citeasca si studiile cu privire la legatura dintre nebunie si succes.

  p.s. Pentru transparenta, sau daca chiar intereseaza pe cineva: eu cred in existenta unei entitati cumva superioare, numita generic Dumnezeu, dar nu si in religie.
  p.p.s. Eu in ce categorie ma incadrez domnule Ignatescu? Sunt nebun sau nu?

 6. Citesc cu interes si mare placere articolele d-lui Ignatescu,precum si ale oricui daca are ceva de spus,bazat fiind pe cercetari si pareri pro ori contra.Unii oameni sunt predispusi sa judece ori sa condamne tot ce nu concorda cu propriile convingeri.Sunt stupefiati de a fi facuti nebuni,psihotici de niste persoane pe care ei,la randul lor ii fac nebuni,demni de mila….si asa incepe intrarea in labirint.(daca eu te judec dar raspund cu aceeasi moneda,cu ce ma deosebesc de tine?!)
  Relatia cu Dumnezeu ar trebui sa fie una intima.Problema incepe acolo,unde se sfarseste aceasta intimitate si incepe hartuirea celorlalti.Cei mai „agresivi” devin conducatori de „oi” si deodata se cred „alesi”.Tuna si fulgera in numele lui Dumnezeu,ameninta cu iadul,cu focul si pucioasa,intre timp prospera si traiesc ca regii din banutii oitelor inebunite si gata de orice ….sunt gata sa se si omoare intre ei pentru o sticla de apa cu busuioc,pupatul unei racle,printr-un geam …etc.DAR e optiunea lor,asa ca,schizofrenici,psihotici sau cum pot fi numiti isi folosesc liberul arbitru cu care ne-am nascut fiecare si  nimeni nu are dreptul sa-i judece.
   Eu cred in Creator,in libertatea spiritului,in legatura directa cu EL, fara mijlocitori agresivi ,fara doctrine si obligativitati sechestrate de capii bisericilor.Cred in puterea subconstientului,in pacea sufletului,in gandirea pozitiva si in puterea rugaciunii din camarutza ta si in promisiunea lui Isus care mi-a transmis:”Cere ORICE in numele meu de la Tatal si el iti va da;dar nu fi ca valul ci daca ai cerut,crede ca ai si primit..si multumeste!”Pot spune cu mana pe inima CA la mine FUNCTIONEAZA!

 7. Am ramas stupefiat cand am citit acest articol. M-am linistit cand am vazut comentariile cititorilor. Cata prostie poate naste si  „multa carte” a unora care se cred destepti. Bine spune in Biblie ca Dumnezeu rade de intelepciunea oamenilor lumesti. Ni se mai baga pe gat o pastila, chipurile ca avem modele mincinoase. Sa inchidem ochii facuti ca sa vada si sa nu vedem ca tot ce misca nu are ca mama intamplarea. Pana aici vreau sa spun ca nu e gresit sa crezi spre exemplu ca Hristos s-a prezentat pe sine ca Fiul lui Dumnezeu. Decat sa te cred pe tine domnule reporter care maine poimaine nu mai esti, sau cine stie Doamne fereste mai faci sau mai scrii lundu-te dupa altii mai luminati ca tine din aceeasi tagma, mai bine il cred pe Iisus care nu ma ameninta cu nimic, care nu ma face nebun, ci ma invita la meditatie spunand: „Adevarul va va face liberi”. Adevarat ca sunt si forme de religiozitate aberante, dar ele sunt denuntate ca atare si le cunoastem, nefiind nevoie de matale sa vii cu cireasa de pe tort si sa tragi concluzia si in locul altora ca NU EXISTA DUMNEZEU. Ai citit pe undeva ca pe „Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata decat numai Fiul?” Pe dumneata daca te vede propriul fiul il faci paranoic? Sau crezi ca e neaparata nevoie sa fim convinsi ca numai firea prafului de stele poate existe iar cea Dumnezeiasca nu Este? In concluzie am dreptul sa cred ca mata esti paranoic si ca HRISTOS a Inviat!!! Sarbatori fericite.

 8. Stimate dle. Marius Ignatescu dupa cum ati scris acest articol cred ca puteti deveni cu adevarat intr-un viitor previzibil un „tortionar” al oricarui credincios. Daca ati fi facut o analiza serioasa a subiectului, adica daca ati fi citit vreodata vreo carte de teologie crestina, daca ati fi studiat istoria de 2000 de ani a crestinismului etc. puteam sa va combat cu mare usuriinta, dar dvs sunteti picat nu stiu de unde sau pus de cineva ca sa testeze opinia cititorilor asa ca nu merita sa fiti luat in seama. Poate veti avea vreo intamplare in viata dvs in care totul sa poata fi explicat numai prin interventia divina, atunci ce veti face?…
  Sincer sunteti un om care imi inspira o mare MILA. Traiti si n-ati invatat nimic din viata asta omeneasca, unde minunile sunt la tot pasul dar viata iti arata sensul numai celor care au inteles-o.
  Repet, sincer imi pare rau ca nu ati inteles nimic de la viata asta. Nimic nu se poate face in aceasta lume fara Hristos, si atunci veti spune ca toti care doresc sa-l urmeze sunt paranoici, psihopati sau nebuni. ???
  Omule mai sunteti om????????????????????????

 9. Cum se face ca peste 90 la suta dintre certetatori (biologi,fizicieni,neurologi,psihiatrii) sunt atei? Oare a ajuns vreun roman sa-i spuna lui Freud ca va arde in iad? sa fim seriosi. Daca cand muriti o sa da-ti de Zeus? ati pus-o!   Foarte bine redactat articolul! Incultura atrage violenta, prostie, fanatici.  cu stiinta ati ajuns in spatiu, religia a ramas la fel de … de mi de ani.

 10. Foarte bun articolul! Numai ca autorul a tratat problema numai prin prisma actului madical. Tema este atit de ampla incit suscita tratarea ei din multe puncte de vedere. Ma alatur oricarei dezbateri, din toate punctele de vedere, a temei religiilor din trecut si din prezent pentru a clarifica aceasta problema. Sint de formatie tehnica si consider ca tematica religioasa trebuie actualizata cu argumente pro si contra.

 11. Nu sunt o persoana religioasa, dar nu cred ca ar trebui sa fie crestinii incadrati asa usor in aceasta categorie. Intr-adevar, poti sa ai psihoze fie ca esti crestin sau nu, dar asta nu inseamna ca automat orice crestin e bolnav.
  Daca ideea de Dumnezeu apare in urma unei traume, atunci da, s-ar putea sa fie o problema. Daca vrei sa treci la un nivel superior, trebuie ma intai sa fii tu in regula. Si daca nu esti, ideea ta de Dumnezeu va fi influentata de gandurile negative pe care le ai atunci.
  Daca un anumit om isi face atat lui rau cat si celor din jur inseamna ca nu intelege cum trebuie ce-a vrut sa transmita religia respectiva.

 12. • Când un om delireaza se numeste nebunie. Când multi oameni delireaza se numeste religie.” – Robert Pirsing

 13. eu cred ca umanitatea este tampita. ESTE MUUUUUUUULT MAI SIMPLU SA SPUNEM CA PARANOICII SI SCHIZOFRENICII ACTUALI AU O PREDISPOZITIE DE SENSIBILITATE RELIGIOASA SI POATE CHIAR II REPREZINTA PE CEI SARACI CU DUHUL, DECAT SA SE SPUNA CA OAMENII CARE AU GENERAT DESTINUL OMENIRII AU FOST SCHIZOFRENICI SI AU SUFERIT DE HALUCINATII; EU CRED CA ASTIA CRETINI SI TAMPITI CARE SPUN ASA CEVA SUFERA DE DELUZII DE GRANDOARE, IAR NU CEI SFINTI – doamne feri pe toata lumea cum este posibil sa se permita asa ceva??!! in primul rand ca sfintii nu duceau lipsa de logica si de limbaj, precum bolnavii din ziua de azi… este cumplit asa ceva

 14. acolo (in religie) ti se explica clar ce sa faci atunci cand ”diavolul va lua mai multe chipuri si voci si va incerca sa te ispiteasca ” si sa nu-l crezi. nu exista forta mai mare decat Dumnezeu in acele momente si cine e chior si cretin sa nu priceapa asa ceva, este de fapt cel care sufera de iluzii de grandomanie.. auziti si voi ca sfintii si marile figuri religioase erau bolnavi mintal.. cata ineptie… incat sa nu fi in stare sa gasesti un exponent in lumea bolnavilor din ziua de azi, care de fapt sa demonstreze sanatatea mintala a sfintilor

 15. inca un amanunt, v-ar placea ca lumea sa fie condusa de psihiatrie? pentru ca tot ce se incearca in istoria lumii este sa se denigreze religia si sfintii si omul sa fie readus la stadiul primitiv de animal. tot ce face psihiatria este doar sete de a conduce lumea, de aceea au si inventat muuulte boli psihice, pentru a ajunge intr-un final sa vorbeasca asa despre sfinti, NU PENTRU A AJUTA OAMENII!!! trezireaaaa

 16. N-am citit tot articolul. Nu are rost. Definitia religiei e profund gresita. Domnul nostru Iisus Hristos nu este nicidecum o personalitate intangibila. Oamenii L-au atins, au stat la masa cu El. Este bine sa cercetati toate lucrurile si sa pastrati ce este adevarat.

 17. Oare nu putem privi minunatiile ce ne inconjoara fara sa ne imaginam ca o sfanta fantoma le-a creat? Si daca tot vrem sa cunoatem adevarul,ori care ar fi el,oare nu e mai bine ca il cautam decat sa il inventam? Sunt milioane de dovezi in jurul nostrum,si in noi.Putina vointa si materie cenusie,si putem sa incepem sa intelegem aceasta lume,sa intelegem sa nu e necesar sarutarea unor oase de mort pentru a ne merge bine.Ne e teama ca fara religie o sa ne intoarcem …unde? Oare nu religia ne-a tinut in intuneric? Ca civilizatie am pirdut 1000 de ani….1000!!! oare unde eram daca romanii nu aveau aceasta idee? Ne socotim inteligenti,dar credem in apa sfintita si mir.(ambele le poti face in bucatarie,ai nevoie doar de apa,ulei si busuioc)

 18. Sunt paranoic că îmi învăț copiii ca tre sa fie heterosexual si nu invers. Sunt paranoic ca cred ca mașina din garaj nu a crescut acolo de la jucăria fiului meu? sunt paranoic sa cred ca in România o sa t duci sa îți înscrii mașina in 10 min si sa rezolvat tot. Dar tu ești si mai paranoic ca vrei sa vezi numai o parte din credință sau ce impune asta…si ai alunecat cu studiul tau…mai incearca…poate nici iadul nici raiul nu există… Dar o sa aflii si tu..sper sa îți revii din paranoia până at! 

 19. Trezirea, oameni buni! Traiti-va viata, ca trece pe langa voi, nu va mai ganditi la tot felul de prosti si de prostii

 20. Ce prostii!!! Nu ne mai umpleti capul cu astfel de articole pretins științifice. Orice savant, întreg la minte, a ajuns la concluzia ca exista Dumnezeu. Mai încearcă, poate iti vine mintea la cap…

 21. Ce prostii!!! Nu ne mai umpleti capul cu astfel de articole pretins științifice. Orice savant, întreg la minte, a ajuns la concluzia ca exista Dumnezeu. Nu iti mai impune tampeniile. Tine-le pentru tine. Mai gândește, poate iti vine mintea la cap.

 22. Dupa tine cei care se roaga si cred in Dumnezeu sunt paranoici. Inaite de a scrie aceste prostii incearca macar o luna de zile sa nu-ti faci laba pentruca facand atata laba creierul tau se topeste si nu mai judeci cum trebuie. Incearca cel putin o luna si ai sa vezi rezultatul !

 23. Pentru Ela :Nici un savant nu a ajuns la concluzia ca exista Dumnezeu pentru ca nu exista dovezi ca exista sau ca nu exista.bunul simt si logica ne indeamna sa credem ca nu exista.
  Iar pentru cei ce isi invata copii religie de mici nu pot sa va spun decat ce mi-a zis tatal meu cand eram mic mie: Daca nu te duce capul la stiinta incearca cu religia

 24. Ce prostii!!! Nu ne mai umpleti capul cu astfel de articole pretins științifice. Orice savant, întreg la minte, a ajuns la concluzia ca exista Dumnezeu. Nu iti mai impune tampeniile. Tine-le pentru tine. Mai gândește, poate iti vine mintea la cap.

  Ba cretinule!!! Tu stii sa faci diferenta intre Dumnezeu, Divinitate si religie?! nu sunt unu si acelasi lucru! Cretinule! In articolul de fata este vorba despre RELIGIE, RELIGIE, RELIGIE, CRETINU PULII, R E L I G I E! Religia nu e divinitatea!

 25. Cum vorbeste Daniel aici, tot asa se roaga si la Dumnezeu.
  Nu e vina lui, Dumnezeu a dorit ca el sa fie asa.

 26. lipsit de fundament, imprastiat. daca ai fi studiat in profunzime crestinismul, traindul cu intensitate, as fi inteles, dar asa, mi se pare ca vorbesti in necunostinta de cauza. poti sa-ti dai cu parerea despre o interventie chirurgicala, cand tu nu ai studiat medicina? as putea continua cu intrebari de acest fel pentru multe alte stiinte care cauta sa inteleaga omul sau natura. se pare ca dumnezeii vostri sunt: obsedatul de Freud, Jaspers si altii care isi imagineaza ca au descoperit alta America, daca au trebaluit putin prin creatia lui Dumnezeu. poate ne explici exact cum a fost sau s-a creat lumea. ai fost acolo? a fost vreun destept din cercetatorii vostri pe acolo. nu aveti si nici n-o sa aveti instrumentele necesare pentru a patrunde in tainele creatiei. bajbaiti ca orbetii, amaratilor. sunteti de toata mila.

 27. Si marmota invelea ciocolata in staniol! Vai mama voastra de rataciti atei. Voi sunteti cei bonlavi.

 28. Pacat ca citind  comentariile unora  care chiar se declara fanatici. nu am fost deloc convins ! A trai cu ” intensitate ” este pur emotional si nu are nimic de a face cu rationalul. Personal, prefer sa fiu eretic ,dar sa-mi pun intrebari sa-mi dezvol gandirea critica si sa alg in a fi religios sau ateu in cunostinta de cauza.

 29. Sa inteleg ca toti crestinii au fost prezenti la crearea universului? L-ati vazut voi pe dumnezeu facand ceva vreodata? Bai psihopatilor,daca ati STUDIA mai atent fenomenul,ati observa ca TOT ceea ce exista in lumea asta (in Univers) are sau va avea o explicatie stiintifica. Deja exista nenumarate studii care arata cum a evoluat viata pe pamant,exista studii care demonstreaza formarea corpurilor ceresti etc. Daca inca nu avem raspuns la o intrebare,asta nu inseamna ca dumnezeu si-a bagat nasul acolo,ci inseamna ca inca stiinta nu a evoluat atat de mult incat sa ne ofere un raspuns concret. Dumnezeu nu exista,nu a existat niciodata si nici nu va exista vreodata. Este rodul imaginatiei unei rase care a pornit de la „inventia” focului si care acum stapaneste tehnologii de comunicare la distanta,etc. Peste cateva mii de ani,daca ajungem pana acolo,conceptul de dumnezeu ni se va parea rudimentar,iar noi vom fi in stare sa facem „minuni dumnezeiesti” 

 30. Cred ca Universul este CREATIA unui CREATOR INFINIT.
  Universul poate fi inteles de noi, inteligente finite- prin cunoastere (stiinta); DECI este produsul unei INTELIGENTE .
  BIBLIA!….Singura autoritate in materie de credinta, pentru mine, este BIBLIA. Citita, studiata, inteleasa ASA CUM ESTE EA, NU cum o rastalmacesc popii sau pastorii; gandita cu propria minte – dupa ce-i asculti pe toti.
  In plus, Biblia este propriul ei interpret. Cu conditia sa fie studiata verset cu verset, inima sa fie sincera, mintea golita de prejudecati.
  In Biblie ni se spune CINE suntem, DE UNDE VENIM, INCOTRO MERGEM.
  (Ceea ce filosofia nu a reusit sa faca.)
  ………………

  ***ISUS Hristos NU este un mit…TOTI – credinciosi si atei, numaram anii de la EL (inainte de Hristos si dupa hristos. NU ne numaram anii de la un “mit”)
  *** STIE autorul articolului CARE este UNICITATEA Lui Isus? CE IL deosebeste NET, RADICAL si CATEGORIC de ORICE alt “lider” religios?
  ***STIE autorul articolului, CARE este DIFERENTA dintre “religii” – care sunt o gramada- si CREDINTA in Creator?
  …………………..

  DACA autorul articolului NU poate raspunde acestor intrebari, NU poate avea pretentia ca are vreun “argument” pentru ideile din acest articol.

 31. Daniel cauta mai atent in dex Divinitate=Dumnezeu sau Zeu

  Acum Religia=Ansamblu de idei, sentimente și acțiuni împărtășite de un grup și care oferă membrilor săi un obiect de venerare, un cod de comportament, un cadru de referință pentru a intra în relația cu grupul Deci obiectul de veneratie cred ca este Dumnezeu ca doar nu o fi vreun chip cioplit
  Religia cred ca il implica si pe Dumnezeu asa ca nu e nevoie sa arunci cu invective daca nu mai ai argumente ,purtam doar o discutie nu incerc sa te conving de nimic esti liber sa faci ce crezi tu ca e correct pentru tine

 32. Am fost invatat de mic ca daca nu respect Biblia si ce e scris in ea ajung in Iad ,nu va imaginati ce abuz psihic este aceasta idee bagata in capul meu de copil si mi-a fost foarte greu sa ma dezbar de ea . Acum ca nu mai cred intr-o carte scrisa in epoca bronzului si pot sa o vad ca pe Legendele Olimpului sau Mitologia Nordica ma simt mult mai bine.Stiu ca dupa ce mor nu mai ajung nicaieri ci pur si simplu dispar si asta ma face sa pretuiesc viata mult.Fiecare clipa cand I-mi tin copilul in brate , fiecare minut petrecut cu parintii mei ma mucur nespus de mult , ma simt fericit si simt ca traiesc.

 33. Nu este ciudat cum marea majoritate a credinciosilor de pe site cred ca ateii sunt bolnavi si rataciti si trebuie salvati prin impunerea credintei si ateii spun doar ce cred ei si respecta credinta celorlalti? Hmm?

 34. Multi idioti pe aici. Pur si simplu mi-e mila ca nu faceti diferenta intre Dumnezeu si religie. Religia se bazeaza pe frica, vi s eimplanteaza in subconstient de cand sunteti mici ca o sa ardeti in iad daca nu luati parte la religie si va conformati la varsta adulta. Religie are rolul de a dezbina oamenii, islamistii urasc pe toata lumea, ortodoxii urasc pe toata lumea si voi crestinii sunteti cei mai rai, pentru ca pozati intr-o religie a iubirii si desigur urati pe toata lumea. Am vazut de ce sunteti in stare, cum cereati voi lagare de concentrare sa-i bagam acolo pe sirieni. Fiecare religie spune ca are adevarul absolut dar are rolul de a va intoarce unul impotriva celuilalt pentur ca altfel nu puteti fii controlati, nu poti controla o planeta de oameni uniti care se iubesc. Traiti captivi intro dogma mizerabila de acum 2000 de ani si va spalati copii pe creier spunandule ca sunt niste gunoaie ca se duc la baie sau ca se masturbeaza… (lucruri foarte normale). Sunteti primitivi d’aia conducatorii lumii fac ce fac cu voi, elita mondiala nu este o cauza problemelor e doar un efect al prostiei si primitivismului vostru. Sa traiesti conform unei carti de acum 2000 de ani e ca si cand ai traii dupa Harap Alb, biblia e doar o colectie de mituri salbatice. Alea sunt legende! Isus chiar a existat a fost un om iluminat, dar voi prosti si salbatici cum sunteti l-ati omorat in chinuri, acum il slaviti si il numiti Dumnezeu.

 35. Primitivismul este intelegerea unor fenomene reale, prin prizma unei legende, a unei fantezii, a unui mit. Asa cad oamenii in capcanele religiilor, incep sa-si explice aparatia bolilor sau a situatiilor nefavorabile ca fiind cauzate de nerespectarea dogmei religiei din care fac parte (fara consimtamant). Acestea fiind singura raza de speranta de care se pot agata, pentru a face fata vietii, deoarece respectiva religie le promite vindecarea, „paradisul”, paza de personaje fictive si de necazuri. Religia intotdeauna a apelat si apeleaza la frica, in subconstientul copiilor este implantat inca de cand sunt mici ideea cum ca sunt niste rebuturi in fata lui dumnezeu, iar daca ies din cuvantul lui (din dogma) vor fii atacati de spiritele fictive diabolice, ca vor fii posedati de acestea impotriva vointei lor, iar la varsta adulta acestia se conformeaza. De aceea oamenilor care nu au fost de mult la biserica le este rau, in momentul in care intra se sperie, au atac de panica, deoarece in subconstientul lor stiu ca au facut ceva „rau” stand departe de dogma, iar un spirit malefic este deja in ei. Toti cei ce afirma vin-o la mine si eu iti voi da paza sau vorbesc in numele lui Dumnezeu sunt doar niste sarlatani. In tara mea niste preoti intretineau raporturi sexuale intre ei, dar lor, nu li se facea rau in biserica, pentru ca erau familiarizati cu locul, tineau sujbe jilnic, iar enoriasii le pupau mainile si le umpleau buzunarele.

 36. Credinta este in inima.
  Religia nu este credinta ci o Cale spre Politica , sa conduca lumea si banul (mamonul)
  In concluzie: Credinta nu are nimic comun cu Religia.
  D-le Marius Ignatescu dupa ce am citit acest articol pot sa spun ca va compatimesc pt. omul frustat, complexat, care se ascunde in articolul scris. Si Lucifer crede ca el insusi este mai sus decit Creatorul. Multa amaraciune si rautate se ascunde in d-voastra. Nu confundati crestini cu musulmani cu fanaticii religiosi. Nici un crestin nu si-a pus „briul de explosi”.
  Ma rog ca Bunul D-zeu sa se indure de noi toti si de d-voastra! Amin!

 37. In primul rand, nu am putut parcurge pana la capat textul. In al doilea rand, am constiinta incarcata si pentru acea parte pe care am citit-o!
  Concluzia: autorul nu e un ateu convins, e un suflet ratacit!
  Incercarea disperata a unor studii recente, pe care le descrie autorul mai sus, vrea sa demonteze existenta Domnului Iisus Hristos de peste 2000 ani si a credintei de mult peste 2000 de ani!!!! Cat se inseala!!!!! Ma doare sufletul pentru oameni ca el! Fara Dumnezeu, totu-i desertaciune! Dumnezeu sau nimic!!!
  Ceea ce ne invata religia ortodoxa, Dumnezeu prin Sfanta Scriptura si ceea ce simtim noi prin rugaciune, e special! E oxigenul de care avem nevoie! E transformarea noastra in oameni buni, milosi, smeriti, iubitori…..Ne transforma in ceea ce inseamna Tatal Ceresc!
  Pot scrie mult, foarte mult, pot sa demontez toate minciunile din acest articol, draga autorule, insa, asa cum m-a invatat un Sfant Parinte, nu voi arunca margaritarele la porci! Dumnezeu sa te aiba in paza si pe tine suflet ratacit si sa fii convins ca Dumnezeu te iubeste foarte mult! El ne iubeste, ne iarta si asteapta intoarcerea noastra spre pocainta, pana in ultimul ceas! Dumnezeu sa ne ajute!

 38. Un articol foarte interesant; bun ca ” introducere” la un studiu stiintific,amplu,privind SUBIECTUL acestuia.Comentariile dovedesc cu prisosinta cat ADEVAR cuprinde…Domnule Iorgulescu va felicit! Dumneavoastra ati reusit sa activati o veche cruciada a aparatorilor PUTERNICILOR ZEI! (Sculati voi aparatori ai religiilor, voi excroci si psihopati, cu totii…SUS…JOS ! FIerbeti-l pe Iorgulescu…SUPA sus,CIORBA jos!…)

 39. Daca tot l-ai citat pe Freud, citeaza-l si pe Jung. Ca tot sunt din acelasi nucleu al psihanalizei. ” Eu nu cred ca exista Dumnezeu. Eu sunt sigur ca exista.” Carl Jung.
  🙂
  Oricum, Jung a preluat ceea ce a aflat Freud si a dus psihanaliza la un nivel superior. Din cate stiu, Freud era inversunat impotriva lui Dumnezeu si astfel cercetarile lui au fost alterate de aceasta inversunare. A si avut o polemica cu Jung pe tema asta.
  Imi pare rau sa-ti zic, dar articolul tau este complet anulat de jumatatile de adevar pe care le-ai expus ca fiind adevarul absolut. Si care pot fi verificate foarte usor. Pacat. Putea fi un articol interesant daca reuseai sa expui problema cu obiectivitate. Asa, este doar o parere expusa ca o barfa in spatele blocului.

 40. Jung era un ciudat chiar si pentru un psihanalist. Daca Freud ar fi crezut in Dumnezeu, cercetarile sale n-ar mai fi fost „alterate”? Crezi ca daca eu as fi crezut in Dumnezeu as fi fost mai obiectiv in articol?

 41. Cum era gluma? Un trabuc uneori e doar un trabuc?
  Cine interpreteaza interpretarea psihanalistului pentru a fi sigur ca interpretare e obiectiva? Apoi cine interpreteaza interpretarea interpretarii?

 42. Cati bolnavi psihici au comentat aici. Nu isi pot recunoaste propria boala. Si chiar de ar face-o nu vor sa recunoasca, ca au trait o minciuna toata viata. E mai bine sa stai prost si ignorant cu prieteni imaginari decat cu o sanatate mintala si libertate. Prosti v-ati nascut, prosti muriti, numai nu va mai imprastiati boala asta si la tineri gunoaielor!

 43. Autorul articolului i-a scos la suprafata chiar pe cei care au problemele de delir religios. Totii cei care ataca aceste informatii fac parte din categoria naivilor care cred orice li se spune de catre o autoritate religioasa sau Isus Mohamed , Buda si altii invatatori religiosi , sfinti care vorbit cu Dumnezeu si au primit revelatii de la acesta. Cati din cei care apara religia au citit cu adevarat biblia cap coada. Foarte putini sau deloc si dintre aceia care au citit-o, in general au citit cele zece porunci , despre Moise putin si mai ales din noul Testament. Nu cititi din Biblie decat ceea ce va convine pt ca pasajele care contrazic credinta creata le respingeti ca fiind niste tabuuri. Unul dintre exemple Cain si-a cautat femeie din alta regiune desi erau doar Eva , Adam , Cain si Abel singurii muritori, Iona a supravietuit in burta unei balene 3 zile , D-zeu a hotarat uciderea altor triburi de catre evrei pt ca numai ei aveau dreptul sa traiasca acolo restul trebuiau omorati( femei , copii inclusiv animalele ) pt ca nu erau vrednici sa traiasca, Isus a promis ca va reveni pe pamant in timpul vietii apostolilor desi acest lucru nu s-a intamplat , oamenii au aparut din relatia Lui Adam cu Eva cu aceeasi grupa de sange si aceeasi rasa dar pe pamant exista trei rase cu 4 grupe de sange diferite si exista o multime de exemple de acest fel pe care le poti lua din biblie.Voi ,totii religiosi care aparati atat crestinismul nici nu va cunoasteti cartea de capatai, altfel nu a-ti mai sustine atatea aberatii. Crestinismul a prins in perioada antica la masele aflate in sclavie pt cale promitea o viata mai buna int-o lume idilica. Stiti ca in afara de Isus care s-a nascut dintr- fecioara au mai existat si alti zei nascuti la fel ca Horus, Krishna, Mithra, Tammuz ,Dyonisos etc care provin din credinte din aceeasi perioada care au facut minuni , vindecari si invieri Cu ce este mai adevarat crestinismul decat acele credinte.Norocul religiilor este multimea de oameni creduli care accepta orice li se spune ca fiind adevarat, daca profetul respectiv a vorbit cu Dumnezeu, stie el ce stie. Oamenii au uitat ce crime s-au facut in numele lui D-zeu incepand cu catolicii care ardeau oamenii pe ruguri , ortodocsii greci care omorau aromani pt ca nu vorbeau limba ingerilor , musulmanii care ii omorau pe crestini si evrei, evreii care l-au omorat pe Isus pt ca sustinea ca este Fiul lui D-zeu. Sustineti ortodoxismul pt ca sta vi s-a bagat in cap dar nu va cunoasteti nici macar bazele religiei. Asta dovedeste cat de putin intelegeti din ceea ce cititi si cata naivitate au cei mai multi oameni , care atunci cand se confrunta cu probleme de viata, boala ,moartea celor dragi au nevoie de o Fiinta superioara care sa le rezolve problemele si sa-i pazeasca. Pt cel care sustine ca s-a vindecat rapid ar trebui sa citesca mai mult despre puterea autosugestiei si despre capacitatea creierului de a vindeca uneori rapid in conditii de emotii puternice ( in general nu ne folosim decat 10-20 % din capacitatea creierului ). Nu mai aruncati cu pietre in autorul articolului ci mai intai educati-va , cititi si din alte domenii , intelegeti-va biblia. De asta suntem ultima tara din Europa pt ca nivelul de cultura este redus sau lipseste . Suntem noi, bulgarii ucrainienii si rusii.

 44. autorul se declara sanatos mintral, dsar dupa care repere??daca de crestini spune ce spune despre satanisti si sectele lor ce mai spune …in care categorie de schizofrenie ii mai baga??/

 45. D-nule psiholog.Mi-am dat toata libertatea din lume si am facut tot ceea ce am vrut…Si credeti-ma ca nimic din invatatura bibliei nu e fals.Daca nu ini dadeam toata libertatea si experimentam pe pielea mea toate va credeam.Intr-adevar…exista acei oameni care se inchid ca intr-o colivie spre cunoastere , deci despre oamenii care vorbiti dvs sau cei care pur si simplu experimenteaza viata.Ceea ce e scris in biblie e foarte adevarat.Dumnezeu da voie la cunoastere si nu interzice neaparat lucrul acesta.Iti da toata libertatea ca sa iti cunosti sinele.Si sa-ti trezesti constiinta.

 46. Numai ganditi asa …cat se poate de simplu…Un copil , ce i se intampla cu timpul atunci cand el nu primeste conditiile necesare , ingrijirea , atentia , afectiunea si iubirea? Numai ganditi , dragi parapsihologi.Ce devine el si din ce motive? Asa ca faceti putin legatura , pt ca acel copil nici macar nu stie ce se intampla cu el dar are niste reactii din instinct …Ganditi-va!
  Apropo de religie.Ea nu vine sa-ti interzica ceva, precum vezi ai la dispozitie TOATA LUBERTATEA , POTI SA FACI EXACT CEEA CE VREI. Religia , ma rog …nu-mi place conceptul de religie nici mie pentru ea tinde sa fie inteleasa ca un ritual mai degraba decat rolul sau .Nu e vorba de religie, de nici un fel .E vorba de iubire , de energii.
  DECI religia nu vine sa-ti interzica ceva si vine in ajutorul omului ca el sa traiasca in deplina constiinta.Asta-i rostul ei.Zeul acela este toata iubirea si respectul care se afla in noi.Atat .Si da , nou nu putem fi separati de Iubire , de Dumnezeu , face parte din fiinta noastra umana.E pur si simplu o energie , sentimente.

 47. Pur si simplu o durere fizica este insotita automat de niste sentimente , o a doua durere ca sa zic asa.Deci da …Ganditi-va domnilor parapsihologi putin , daca chiar sunteti parapsihologi.

 48. Multi dintre oameni se refugiaza sa zic asa in religie , pentru ca le lipseste sau le-a lipsit afectiunea si atentia , in acest fel ei cersesc iubire…Ceea ce tu zici aici , omule e ca acei oameni psihotici , nu se cunosc pe sine , citesc biblia , dar nu stiu s-o aplice pentru ca le lipseste cunoasterea, constiinta si mai ales iubirea de sine.De acea acel comportament psihotic, care de fapt reprezinta mari frustrari ale necunoasterii, neconstientizarii, neiubirii de sine, a judecatilor si invinuirilor atat de sine cat celor din jur.Isus n-a fost psihotic ,pentru ca repet mi-am trait viata cativa ani buni detasat total de biblie , de invataturile lui Isus si da …asa este .Isus a spus doar adevarul.Eu m-am convins si am regasit toata psihologia in invatatura lui.Nu pot sa dau detalii despre viata mea privata si ce-am facut , doar ca am facut…destule😀😁
  Stiu cam vreti sa spuneti si intr-un fel aveti dreptate, dar eu care am fost in ambele ” tabere” mi-am comfirmat ceea ce a spus Isus, am scapat de frustrari , sunt mult mai linistit, pot sa-i inteleg pe oameni, pot sa-i citesc din gesturi , pot sa-i inteleg din multe puncte de vedere.Si da, domnilor parapsihologi IUBIREA SI INDEPENDENTA PSIHICA , SUFLETEASCA SI CONSTIENTIZAREA BINELUI SI RAULUI FACE OMUL LIBER , LINISTIT SI POZITIV, CALM SI TOT…IUBIREA , D-LOR PARAPSIHOLOGI.ASTA NU E PSIHOZA.pentru ASTA TRAIM SI ORICAT AI SOCOTI TOTUL DAR ABSOLUT TOTUL SE INVARTE IN JURUL IUBIRII , PANA SI DINCOLO DE BANI SE ASCUND ANUMITE SENTIMENTE, NU E VORBA DE BANI…E O MASCA .TOT DE SENTIMENTE E VORBA

 49. Multi nebuni care inca gandesc ca pe vremea inchizitiei cand aparea unul mai destept ca ei diferit il ardea pe rug sau era considerat nebun posedat asa si cu ateii daca sunt diferiti de restul turmeri si gandesc prostimea ii vede ca pe niste nebuni

 50. De ce nu-mi mai regasesc comenturile aici????
  Deci domnilor parapsihologi , nu mai modelati adevarul dupa necunoasterea voastra …ci adevarul este asa cum este.Adevarul dvs vi-l sustineti din necunoastere si INCONSTIENTA!!!
  BLASMFEMIE E O FORMA DE NECUNOASTERE , ACUZATIE SI INCONSTIENTA.
  VA DORESC SA CRESTETI.NUMAI BINE, DOMNILOR.! PUTETI STERGE , LINISTIT.
  Un calduros „LA REVEDERE”😊

 51. Iubirea naste inteligenta, dar inteligenta fara iubire N-ARE SENS,DOMNILOR.
  DUMNEZEU ESTE IUBIRE SI SE REGASESTE TOATA PSIHOLOGIA IN VORBELE LUI ISUS.
  DACA NU CREZI PUR SI SIMPA FA CA MINE D-LE PSIHOLOG SI VEZI PUTIN COMPORTAMENTUL OMULUI SI INTREABA-TE DE CE TOATE ASTEA PE PAMANT…NUMA OBSERVA.BAFTA!

 52. Sunt tot felul de escroci religiosi ce-i adevarat.Dar gandeste-te omule de ce persoana devenita psihotica are acel compotament? Egoism, necunoastere, asteptari, inconstienta , neajutor reciproc, ignoranta…ori oamenii trebuie sa munceasca pt fericirea lor…mainile simbolul sufletesc al muncii.sufletul si trupul se impreuneaza…iar cel psihotic se roaga ca sa-i fie rezolvate problemele fara munca.pupa moaste si idolizeaza sfintii…in loc sa se gandeasca ca si sfintii au fost tot oameni.sunt lenesi sa se sacrifice pt fericirea lor.ce usor sa pupi moaste si sa astepti totul pe tava.ori credinta in iubire se dovedeste iubind tot ce a dat Dumnezeu.Romanul astepta mila Domnului cand vine o tornada…dar nu munceste pentru a apara iubirea sa , pe sine insusi , ii e lene , se complace , asteapta …in loc sa planteze un copac sau sa se opuna defrisarii…Da , clar asteapta mila.Ei pana la mila iubeste-te pe tine ,iubeste pe cei din jur ca si pe ei ii afecteaza si iubeste-l pe Dumnezeu ca el a creeat asta pt tine ..padure inseamna viata oxigen frumusete, ori astepti .fa ceva omule daca vrei sa traiesti.Iubeste-ma pe Mine prin tot ceea ce sunt pe pamant si si astfel te iubesti pe tine.Karma f adevarata …legea concentrarii….ai o suta de femei , dar gandeste-te ca nu poti canaliza aceiasi cantitate de energie in diferite locuri ,plus atentia , concentrarea si….constiinta.MINTI!
  FA UN CALCUL INAINTE SA SPUI PROSTII D-LE PARAPSIHOLOG …PT CA AICI CHIAR NU AI DREPTATE….GANDESTE BINE!

 53. Din punct de vedere energetic Iiisus nu are cum sa existe. Legea a 7-a a universurilor paralele ii interzice existenta. Nu mai ascultati pe maestrii conspiratiilor religioase care va manevreaza din spatele crucii. Crucea e doar un simbol al unui grafic matematic din dimensiunea a 4-a. Deschideti ochii bine, va zic.

 54. Catre domnul care scrie articolul: dumneavoastra v-ati citit articolul inainte de a-l publica? Am citit in el niste enormitati de m-am minunat…niste tampenii ale unui om care nu cunoaste nici filosofia crestina, nici bolile ca atare, ci se baga si el in seama scriind pe net. In plus articolul are unele erori de logica majore si este dezordonat precum gandirea autorului. Multumim pentru bibliografie, dar nu e greu in ziua de azi sa gasesti pe net niste titluri de carti, cu editura si paginatie, chipurile sa demonstrezi ca te-ai documentat. Dumnezeu sa te lumineze, omule!

 55. Buna seara.am vazut o multime de comentarii impotriva autorului,care a publicat acest articol.Vorbesc foarte serios,eu sunt nascut crestin din parinti,si in prezent tot crestin sunt si cred intr.o putere,Divina sa-i spunem asa ,in Dumnezeu,de ce cred ? Fiindca ca asa am fost crescut si invatat,nu sunt un ateu,desii respect pt.atei.Mie unul nu-mi place minciuna ,imi place realitatea,adevarul,eu am crescut de mic copil printr-e pocaiti.am vazut prea multe la ei,sunt prea,prea multe de spus.Biblia se contrazice singura ,pe ea insasi,V.Testament cu N.Testament..doar cine are ochi sa vada acele contradictii le poate vedea.Daca noi Romanii,ne ghidam dupa o singura carte numita Sfanta Biblie,de ce oare sunt mai mult de 10 religii,secte,denominatiuni religioase s-au cum vreti voi sa le denumiti ?? pai nu citim aceiasi carte ?? un roman daca il citim 100 de persoane si punem intrebari avem acelasi raspuns,pe cand biblia din 100 de persoane fiecare interpreteaza dupa modul lui de gandire,de ce ? .,Multi o sa spuna ca nu pt.oricine este aceasta carte :-)) pai inseamna ca Dumnezeu a lasat mai multi prosti decat destepti..ori ca sa intelegi biblia trebuie ca sa ai Duhul Sfant…este de plans.daca nu esti de acord cu religiosii pocaiti vor spune ca te ghideaza satana.noi singuri trebuie sa gandim ce este bine si ce este rau,doar iti trebuie minte dar si sa o poti folosi..chiar ISUS SPUNE DE POCAINTA ; Nu cei sanatosi au trebuinta de doctor ci cei bolnavi -Marcu 2:17
  Isus, când a auzit acest lucru, le-a zis: „Nu cei sănătoși au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi. Eu am venit să chem la pocăinţă nu pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoși.”….in alt verset spune Matei 15;24 : 24. Drept raspuns, El a zis: „Eu nu sunt trimis decat la oile pierdute ale casei lui Israel.”…..pocainta este a te cai de lucrurile rele pe care le-ai savarsit nu sa treci la o anumita secta..cand vorbesti de biblie si religie,te invarti in jurul unu-i cerc fara inceput ,fara un sfarsit…multe contradictii…pt.mine biblia este o carte de povesti cu legende copiate ,de-a lungul timpului..si exagerate,fabuloase….nu este una si aceiasi ,,,a crede ,, adica trebuie sa crezi, pe cand eu trebuie sa cred fara dovada… religia cu stiinta nu se impaca..de ce ? fiindca religia trebuie doar sa crezi si sa te supui unor lucruri haioase fanatice..pe cand stiinta se bazeaza pe dovezi….sunt prea multe de spus..

 56. Iisus Budha Mahomed schizofreniei??? Vai de capul vostru…au fost singurii oameni care au venit pe lume ca etalon al normalității perfecte…drept dovada ca istoria nu I va uita niciodată pt contribuția lor la civilizația omului…suntem în 2020 după Cristos..adică omul care a împărțit efectiv istoria în doua …și voi neica nimeni de care nu se va mai auzi nimic peste 100 de ani vreți sa ne faceți sa ne îndoim de valorile reale….schizofreniei as putea spune ca au fost dintr un singur punct de vedere…axele ca nu au fost înțeleși de vulg…dar de la nivelul de vârf de constiinta al acestor ființe zei noi suntem niște omizi….când tu autorul acestui text vei striga ,,Lazare ridica te,, și sa iasă din mormânt pe picioarele lui un om mort de trei zile care intrase deja în putrefacție…sa ne dai și noua de veste…da tu nu poți vindeca nici coșurile de pe fund….când tu după moartea ta îți vei ridica trupul la cer și vei apărea din nou vin printre ai tai cei dragi….dar în carne și oase nu fantoma sa ne dai de știre…și ar mai fi multe de spus dar nu meriți pentru ca antihristul și a făcut tron în capul tău și îți insufla aceste idei mărețe blasfemiatoare….o sa vina și clipa morții tale….sa fii cu băgare de seama ce entități vor veni sa ți ridice sufletul…sa nu spui cs n ai fost avertizat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări