A devenit oare incalzirea globala o noua religie precum spune geologul australian Ian Plimer, sau intradevar oamenii contribuie semnificativ la incalzirea globala?
Ian Plimer sustine ca teoria schimbarilor climatice provocate de oameni nu este decat o farsa promovata de ecologisti fundamentalisti si imbratisata interesat de clasa politica.
Temperatura medie a aerului in apropierea suprafetei Pamantului a crescut in ultimul secol cu aproximativ 0,7 grade Celsius. Expertii ce studiaza evolutia climei afirma ca „cea mai mare parte a cresterii temperaturii medii in a doua jumatate a secolului XX-lea se datoreaza probabil cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera, de provenienta antropica, iar fenomenele naturale precum variatiile solare si vulcanismul au avut un efect de incalzire pana in anii 1950.” Indiferent care sunt cauzele, cert este ca incalzirea globala are loc cu adevarat.
Ce este efectul de sera?
Acesta este un fenomen natural prin care o parte a radiatiei terestre in infrarosu este retinuta de atmosfera terestra.
Efectul de sera este cauzat de cantitatile de dioxid de carbon si a altor substante, ce se acumuleaza in straturi formand o „plapuma”. Aceste substante dau posibilitate razelor ultra violete sa treaca foarte usor, ajungand la suprafata solului, transformandu-se in energie termica, iar aceasta energie trecand mult mai greu inapoi si astfel, avand loc efectul de sera. Adica, gazele lasa lumina sa patrunda, insa nu permite caldurii sa scape, precum geamurile de sticla dintr-o sera.
Datorita acestui sistem, efectul de sera este benefic, asigurand incalzirea suficienta a Pamantului pentru a permite dezvoltarea plantelor si a vietii. Insa in cantitati prea mari, poate provoca dezechilibre in natura.
Ce elemente sunt responsabile pentru efectul de sera?
Principalele elemente care produc efectul de sera sunt vaporii de apa, dioxidul de carbon, metanul si ozonul. De asemenea, mai sunt responsabile si alte elemente, insa cu o pondere mai mica, precum protoxidul de azot, hidrofluorocarburile, perfluorocarburile si fluorura de sulf.
Fenomene sinergice
Vulcanismul este un factor a carui importanta a fost subestimata pana recent si contribuie la incalzirea globala, producand gaze cu efect de sera, in general CO2, eliberate din magma. Cenusa vulcanica contine si aerosoli sulfurosi care obtureaza radiatia solara.
Efectul antropic
Este adevarat ca si omul a ajutat la accelerarea incalzirii globale, insa cat de mare este impactul nostru?
Activitatile oamenilor au dus la cresterea emisiilor de CO2 datorita defrisarilor si emisiilor de dioxid de carbon ca urmare a arderii combustibililor fosili. Emisiile de metan, ca urmare a activitatilor agricole (cresterea vacilor si cultivarea orezului), emisiile de N2O ca urmare a folosirii ingrasemintelor chimice si a arderii combustibililor fosili.
Emisiile de compusi halogenati se datoreaza tot omului, prin utilizarea freonilor in instalatiile frigorifice. Acelasi efect este provocat si de instalatiile pentru stingerea incendiilor, sau de agentii din spray-uri.
Dioxidul de carbon este o hrana pentru plante, insa cand acesta se gaseste in exces, devine poluator.
Actualmente cantitatea dioxidului de carbon este de 0,03 %. Presupunand ca aceasta cantitate va fi dublata, temperatura globului pamantesc poate sa creasca cu 1,3 – 3 grade Celsius. Insa dioxidul de carbon, CO2, nu este cel mai important factor pentru efectul de sera. Vaporii din apa (H2O) si metanul (CH4) produs de fermentarea materiilor organice, contribuie chiar mai mult la efectul de sera. CH4 este eliberat de micile miscari tectonice ale oceanelor si de animale.
Contributia omului la incalzirea globala
Schimbarile climatice ale Pamantului sunt cunoscute geologilor. Aceste schimbari sunt ciclice si aleatorii. Unii cercetatori sustin ca omul nu afecteaza semnificativ mediul, iar cauzele ar fi naturale si normale. Pe de alta parte, incalzirea globala este o certitudine si coincide cu dezvoltarea industriilor si tehnologiilor poluante.
Efectele benefice ale incalzirii globale
Peste tot se discuta despre partile negative ale incalzirii globale. Insa exista si avantaje. Perioadele de incalzire globala au reprezentat pentru oameni epoci de abundenta, cand civilizatiile au facut salturi uriase. In schimb, epocile glaciare au reprezentat timpuri in care dezvoltarea umana s-a incetinit sau chiar a regresat. Geologul australian Plimer spune ca incalzirea globala este un fenomen pe care oamenii ar trebui sa-l imbratiseze ca un prevestitor al vremurilor bune care vor veni.
Efectele negative ale incalzirii globale
Se enumera o serie de efecte negative precum disparitia unor specii, desertificarea, topirea ghetarilor si cresterea nivelului marilor si oceanelor.
Nu sunt schimbarile climatice normale?
Temperatura globala si concentratia de dioxid de carbon a fluctuat de-a lungul timpului, formand cicluri de sute de mii de ani, schimband periodic clima Pamantului. Chiar si pozitia Pamantului fata de Soare variaza. Ca rezultat, au aparut si au trecut erele glaciare.
In ultimele sute de ani, emisiile de gaze cu efect de sera au fost in mod natural absorbite. Ca rezultat, temperatura a fost destul de stabila. Aceasta stabilitate a permis civilizatiei umane sa traiasca intr-un climat constant.
Soarele
Cel mai mare factor de care depind schimbarile climatice este Soarele, cea mai importanta energie pentru Pamant, iar activitatea solara variaza considerabil.
Eruptiile solare, acele explozii uriase de energie care apar cateodata la suprafata Soarelui, sunt cauzate de schimbari majore si rapide pe care le sufera campurile magnetice solare.
Efectul este ca energia magnetica pana atunci constransa intr-o zona mica explodeaza, eliberand o ploaie de particule.
Aceste explozii uriase de energie sunt echivalente cu eruptia simultana a 10 milioane de vulcani, producand efecte si la distante mari precum cea dintre Soare si Pamant.
Eruptiile solare au luat in ultimii ani o amploare fara precedent, undele magnetice perturband aparatele electronice si comunicatiile prin satelit si producand valuri de caldura.
Profesorul Sami Solanki, de la Institutul Max-Plank pentru studierea sistemului solar a spus ca „de 8.000 de ani nu a mai fost o activitate atat de intensa”, fiind de parere ca aceasta activitate solara deosebit de puternica va mai dura cativa ani, inainte sa Soarele sa se „linisteasca”.
Multumesc.Acest referat m a ajutat foarte mult.
de ce nu se invatza lumea ca acest co2 este 100% absorbit de natura, oare au lipsit de la lectia asta?
Toate aceste energi alternative au la baza eoliene (foarte adevarat) doar ca inmagazinarea energiilor cum ar fi la masinile electrice se face in bateri care nu sunt 100% ecologice…chiar si la o casa plina de panouri solare, de unde energie noapte pt frigider daca nu din stocarea energiei in niste bateri pline de acizi…
Multumesc mult. Sunteti de un real ajutor. Sigur o sa iau 10
nu este rau
A wonderful site!
Se stie ca o vaca produce gaz sera cit produc 100 de masini la un loc.De ce cei ce au vaci nu platesc taxa de mediu,si nici taxe pentru laptele care il vind la negru?astia nu inseala statul?A mai controlat anaful pe vre-un detinator de vaci,cit lapte vinde la abonati fara sa plateasca un leu de taxe?
Anonimule, de unde stii tu ca natura absoarbe CO2-ul in proportie de 100%? Daca solul se desertifica si nu mai poate planta nimeni nici o planta, cine mai absoarbe CO2-ul? Sau alte gaze cu efect de sera? Apoi energia regenerabila nu e musai sa fie inmagazinata in baterii. Se distribuie intr-un sistem energetic la scara mare.
Ana, de unde stii tu ca o vaca produce gaz de sera cat 100 masini? In cat timp? Daca ii taxezi pe vacari creste pretul laptelui si tot tu o sa te vaiti ca e scumpa hrana. Oricum, vacarul nu creste vaci mai multe decat e nevoie sa satisfaca cererea. Problema e suprapopularea: sunt prea multi oameni datorita carora e nevoie de asa multe vaci + alte surse de hrana.
este foarte buna informatie pentru omenire si pentru toti copii sunt nicolin burlacu si iubesc fetele