Marile Expeditii – Roald Amundsen la Polul Sud

Articole asemănătoare

polul-sudExplorator norvegian, Roald Amundsen a fost primul care a strabatut Pasajul de Nord-Vest, din Insula Groenlanda pana in Alaska, descoperind astfel calea maritima care permite trecerea din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian.

Porneste spre cucerirea Polului Nord, pe care il atinge la 15 decembrie 1911, cu o luna inaintea exploratorului britanic Robert Scott.

Vestea atingerii Polului Nord de americanul Robert Edwin Peary la 6 aprilie 1909, a fost o lovitura pentru Amundsen care pregatise si el o astfel de expeditie.

„Daca vreau sa-mi pastrez prestigiul de explorator, trebuie sa inregistrez repede un succes. Trebuie sa dau lovitura!” Si iata ca lovitura s-a indreptat spre Antarctica, acolo unde trebuia sa ajunga la Polul Sud inaintea lui Scott.

Putini exploratori erau atat de pregatiti ca Amundsen atunci cand, in august 1910, a plecat din Norvegia. Avea 38 de ani. Cu 13 ani in urma, facuse parte dintr-o expeditie Antarctica belgiana. Pe urma, cu un echipaj de numai sapte oameni a condos micul vas Goja prin Pasajul de Nord-Vest, in 1903-1906.

Pentru succesul de la Polul Sud, Amundsen s-a bucurat doar pe jumatate: ” Sunt fascinat de cand eram copil de regiunea care inconjoara Polul Nord; iar acum stau la Polul Sud”.

In urmatorii ani, s-a intors in Antarctica. In 1918-1920 a navigat cu vasul Maud de-a lungul coastei nordice a Siberiei, fiind primul care a calatorit peste Cercul Polar. Incercand, in mai 1925, sa fie primul care zboara deasupra Polului Nord, a fost silit sa aterizeze cu 272 km inainte de tinta.

Dar in anul urmator s-a alaturat inginerului aeronautic italian Umberto Nobile, care a trecut cu dirijabilul numit „Italia” din Spitsbergen in Alaska.

Amundsen a pierit in 1928 cand a plecat cu un avion sa il salveze pe Nobile, al carui dirijabil se prabusise.

Amundsen si 4 camarazi ajung la Polul Sud pe schiuri si cu sanii trase de caini la 14 decembrie , cu o luna inaintea lui Scott. Urmand o strategie diferita, calatoria lor durase cu 21 de zile mai putin decat a englezilor. Cand Scott sosea si el la Polul Sud, Amundsen era deja de o saptamana la baza sa din Golful Balenelor. Spre deosebire de britanici, norvegienii avusesera parte tot timpul de vreme buna si reusisera o medie de peste 30 km pe zi. La victorie contribuise considerabil si excelenta conducere a atelajelor de caini.

Vestea triumfului lui Amundsen ajunsese la Londra la 7 martie 1912. O luna mai tarziu, o telegrama din Noua Zeelanda anunta ca la 4 ianuarie Scott se aflase la 240 km de Pol. Toata lumea presupunea ca, invinsi de catre norvegieni, exploratorii britanici aveau sa se intoarca in tara dupa urmatoarea iarna arctica. La inceputul lui 1913, sotia lui Scott pleaca in intampinarea lui insa o echipa de cautare trimisa de la baza din stramtoarea McMurdo gasise la 12 noiembrie, trupurile inghetate ale capitanului Scott si a celor doi tovarasi. Murisera de aproape opt luni.

Partea I: Cursa infernala: Scott si Amundsen

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentCursa infernala: Scott si Amundsen
Articolul următorTeoria Haosului

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări