La 150 de ani de la aparitia Originii speciilor si dupa nenumarate confirmari aduse de genetica, exista incă destui oameni care nu cred in evolutionism. In ciuda tuturor dovezilor privind Holocaustul, apar voci care il neaga. Altii sustin ca Aristotel si-ar fi copiat sistemul de gandire de la ipotetici filozofi africani. Multi oameni cred in parapsihologie sau isi inchipuie ca au fost rapiti de extraterestri. Psihoterapeuti prea increzatori in tehnici discutabile sadesc in mintile femeilor false amintiri – cu consecinte tragice. Un cosmolog isi inchipuie ca teoria lui poate demonstra existenta lui Dumnezeu. Cum apar toate aceste bazaconii? Ce anume din alcatuirea noastra favorizeaza superstitiile si prejudecatile? Ce ne intuneca ratiunea si de ce o luam razna? La aceste intrebari raspunde pe larg Michael Shermer, un istoric al stiintei cu studii de psihologie, scepticul numarul unu al Americii zilelor noastre. Iar rezultatul e o impecabila lectie de gandire critica, necesara chiar si mintilor celor mai lucide, pentru ca, la urma urmei, pe toti ne pandesc bazaconiile. (Text preluat de pe humanitas.ro)
Cartea a fost publicata in 1997 de catre Michael Shermer. Introducerea este scrisa de Stephen Jay Gould. Cartea prezinta o gama larga de subiecte, de la fenomene paranormale la extraterestri. Cea mai lunga sectiune este dedicata creationismului si negarii Holocaustului.
In prima parte a cartii, Shermer vorbeste despre ideile sale legate de scepticism. Totodata ne spune si cum a avut loc trecerea sa de la deism la misticismul New Age (el fiind initial crestin baptist fundamentalist).
In partea a doua, Shermer ne explica felul in care functioneaza gandirea paranormala si modul in care oamenii ajung sa creada in asemenea lucruri nedovedite. El il foloseste pe Edgar Cayce drept exemplu, si, desi e de acord cu unele parti din Obiectivismul lui Ayn Rand, el critica absolutismul sau moral si argumenteaza prin faptul ca multi dintre adeptii Obiectivismului il urmeaza orbeste, ceea ce contrazice gandirea libera.
Partea a treia ne descrie cateva dezbateri pe care Shermer le-a avut cu Duane Gish. Prezinta 25 de argumente creationiste si incearca sa le invalideze folosind propriile sale argumente. Shermer mai vorbeste despre cei care neaga Holocaustul si resping dovezile datorita unor motive ideologice. Asemenea creationistilor, multi negationisti ai Holocaustului cred ca dovezile sunt de partea lor. Cu conditia sa isi aleaga numai ce le convine si sa ignore sau sa declare invalide restul dovezilor ce ii contrazic.
In cea de a cincea parte, Shermer il aseamana pe Frank J. Tipler cu Pangloss (personaj literar ce ii apartine lui Voltaire) pentru a ne arata cum se pot insela singuri oamenii inteligenti. Shermer exploreaza psihologia cercetatorilor si a oamenilor de afaceri care renunta la carierele lor pentru a-si promova ideile paranormale.
Scepticii si ganditorii critici pot afla unele lucruri noi din aceasta carte, dar, si mai important, e genul de carte care ar trebui daruita celor ce nu sunt la fel de sceptici, celor care au nevoie de argumente clare si rationale care sa ii impinga in directia corecta. Cititi cartea sau daruiti-o unei persoane de a carei minte va pasa.