Ben Goldacre – Pseudostiinta

Articole asemănătoare

bad-sceince-ben-goldacreLuni dimineata, la radio, se vorbeste despre un studiu care face cafeaua vinovata de provocarea cancerului si de alte probleme de sanatate. Marti dimineata, la acelasi post de radio, cercetatorii demonstreaza nevinovatia cafelei si faptul ca e benefica pentru sanatate si contribuie la scaderea riscului de cancer.

Ce?!

In dorinta de a obtine profituri cat mai mari, companiile farmaceutice se razboiesc pentru a breveta si impune noi medicamente, mergand pana la a influenta rezultatul studiilor medicale. Consecintele pot fi absolut tragice: in anii ’80, folosirea unor medicamente impotriva aritmiei cardiace a facut mai multe victime decat razboiul din Vietnam, deoarece efectele secundare ale acestora nu au fost considerate relevante.
Ben Goldacre incearca sa educe discernamantul oamenilor care, dorind sa previna eventualele boli, isi pun de fapt in joc propria sanatate. (Text preluat  de pe edituratrei.ro)

Exista “multa” stiinta de proasta calitate. Terapii fanteziste si guru nutritionali ce reusesc sa pacaleasca pe multi cu “marturiile” lor. Companii farmaceutice mari care inseala pe doctori cu statisticile lor. Vedete care promoveaza lucruri despre care nu cunosc absolut nimic. Mass-media care vorbeste doar despre stirile “apetisante”, ci nu despre cele corecte sau adevarate. Iar guvernul, de regula, nu intelege nimic din toate acestea.

Aici intra in scena “Pseudostiinta”. Aceasta carte educa cititorul prin demontarea unor exemple de pseudostiinta ridicola. Indica lucrurile gresite si ne arata cum sa evitam pe viitor aceste lucruri. La sfarsitul ei, o sa intelegeti ce este efectul placebo, ce inseamna testul controlat aleatoriu, si cat de important e testul dublu orb si marimea mostrei. Veti afla in cate feluri puteti fi inselat de propria logica si perceptie – indiferent de cat de inteligent sunteti.

Articole recente

Comentarii

  1. Pacat de coperta! Pacat. Este o carte extraordinara, care ajuta cititorii sa invete sa gandeasca mai critic. Discuta critic homeopatia, precum si industria farmaceutica, si nu numai. Este, in acelasi timp, extrem de informativa si amuzanta.

    Insa, cu o astfel de afirmatie pe coperta, ma tem ca va fi trecuta cu vederea drept ‘o alta carte despre teoria conspiratiei’. Pacat de munca translatorului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări