Nasterea crestinismului

Articole asemănătoare

crestinismNasterea crestinismului

La inceput, crestinismul era foarte diferit fata de religia pe care o cunoastem astazi. Crestinismul era o adunare dispersata de congregatii mici care sustineau ca urmeaza invataturile lui Isus Nazarineanul.
Isus Nazarineanul a fost un conducator al unei ramuri a esenienilor, care a fost crucificat pentru revolta de la Ierusalim, in jurul anului 33 e.n. A trait intre anii 6 – 4 i.e.n, 29 – 36 e.n. (nu se cunoaste data exacta).
Conform religiei crestine, Isus a inceput sa predice dupa ce a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul, la varsta de aproape 30 de ani. A predicat doar 3 ani, ultimii ani din viata sa, insa suficient pentru a marca intreaga omenire.

Dupa moartea lui Isus Nazarineanul, miscarea crestina a continuat sub comanda lui Iacob cel Drept, primul asa-numit „episcop” al Ierusalimului.

isus-cruceIacob cel Drept era numit si Fratele Domnului, sau Iacob Ruda Domnului, fiind primul episcop sau Patriarh al Ierusalimului. Iacob a fost fiul lui Iosif, alaturi de ceilalti „frati ai Domnului” mentionati in Noul Testament, dintr-o casatorie de dinaintea logodnei sale cu Maria.

Iacob si discipolii sai nu credeau ca Isus a fondat o religie noua si au continuat sa mearga zilnic la templu. Pentru acestia, invataturile lui Isus Nazarineanul erau absolut conforme cu misticismul evreiesc al traditiilor merkabah sau hekaloth. Discipolii foloseau o forma transformatoare de initiere pentru a-si purifica membrii, astfel incat acestia sa inspire fraternitatea si dreptatea intre oameni.
Isus era considerat un invatator inspirat de divinitate al carui obiectiv era acela de „a crea o elita a elitei” care sa purifice poporul Israelului, ce avea apoi sa devina „lumina tuturor natilor”. Pana la consiliul de la Niceea din secolul al III-lea, Isus era considerat doar un „invatator” de marea majoritate.
Dupa crucificarea lui Isus, Iacob cel Drept era adevaratul conducator al discipolilor lui Isus, insa nici el, nici Sfantul Petru, nu sunt cunoscuti sub numele de „Parinte al Crestinismului”.
Cine a fost defapt acesta? Titulatura ii revine lui Saul din Tarsus, primul apostol care l-a descris pe Isus ca fiind Dumnezeu. Saul din Tarsus este cunoscut ca Sfantul Pavel.

Sfantul Pavel s-a nascut in Tars, din tribul lui Veniamin si s-a numit Saul la nastere. A devenit un fariseu sub Gamaliel, unul din Rabinii sefi ai iudeilor din zilele acelea.
Dupa studiile indrumate de Marele Rabin, Saul devine unul din capii persecutiilor impotriva crestinilor. Aflat la Apostolul Anania, in urma unei vedenii dumnezeiesti, Saul isi regreta faptele si este botezat de Anania. Curand dupa convertire, Saul isi schimba numele in Pavel iar mai tarziu a fost inclus in ceata Apostolilor.
A propovaduit Evanghelia pe o zona foarte intinsa, din Arabia pana in Spania, atat la evrei cat si la pagani.
Descrierea calatoriilor misionare ale lui Pavel si epistolele lui catre Biserici formeaza o parte importanta a Noului Testament. Pavel a fost martirizat impreuna cu Apostolul Petru sub Nero, prin decapitare.
Insa cum a devenit Pavel „Parinte al Crestinismului”, fiind destul de controversat in acea vreme? Chiar el a mentionat ca nu l-a intalnit niciodata pe Isus.

sfantul-pavel-reconstituireIacob versus Pavel

Existau multe critici aduse lui Pavel, mai ales din pricina diferentelor dintre ideile fundamentale sustinute de Iacob si esenieni, si cele sustinute de el.
Dupa crucificarea lui Isus, esenienii erau cunoscuti ca ebioniti, sau „cei saraci”. Acestia se dedicau in intregime Torei, interziceau cu strictete contactul cu oamenii de rand si respectau fara abatere regimul alimentar al iudaismului.
Insa Pavel, se amesteca printre oamenii de rand si predica faptul ca Tora nu se mai aplica.
Tot Pavel a fost si primul care a sustinut ca Isus Nazarineanul este Divin si murise ca sa ne rascumpere pacatele, lucru considerat a fi o blasfemie.
In imagine, reconstruirea faciala a Sfantului Pavel de catre expertii de la LKA NRW, Germania.
Pavel a fost exclus din comunitate, si a pierdut teren in fata evanghelistilor acreditati de catre Iacob cel Drept din Ierusalim.
Dupa caderea Ierusalimului si distrugerea templului, invataturile lui Pavel au inceput sa ia amploare.
Daca Ierusalimul n-ar fi fost distrus in anul 70 e.n, ar mai fi existat oare doctrina paulina despre divinitate?

Crestinismul paulin

Fiecare dintre biserici aveau propriile carti. Odata cu disparitia lor, cartile au disparut si ele. Multe dintre ele s-au redescoperit recent, fiind cele incadrate in asa-numitul crestinism gnostic: Evanghelia dupa Toma, dupa Iacob, dupa Iuda etc. Insa multe dintre ele s-au pierdut.
Pana si coloniile care nu aveau scripturi apostolice si le-au creat, atribuind scrieri anonime apostolilor.

Ramura aceasta a crestinismului, numita crestinismul paulin, a fost cea care a suportat principalele atacuri ale imparatului Nero. Au fost acuzati de marele incendiu din Roma, multi dintre ei sfarsind in Coloseum.
Crestinismul paulin se deosebea de restul crestinilor prin faptul ca ei credeau ca Isus a venit sa dezvaluie o cale evreiasca gnostica, fundamentala catre initiere. Tot acestia credeau ca Isus este Dumnezeu, care a venit pe Pamant pentru a rascumpara pacatele stramosilor.

Consiliul de la Niceea

In consiliul de la Niceea din anul 325 e.n, s-a hotarat ca imparatul Constantin cel Mare sa puna capat controversei aprige in ceea ce privea natura lui Isus, sa sustina puterea clerului si sa condamne erezia.
In realitate, acest lucru a dat Bisericii puterea pe care a si folosit-o, iar Constantin cel Mare a exploatat-o inca de la inceput.

In primii trei sute de ani dupa moartea lui Ioan, trebuiau sa apere adevarul crestinismului impotriva necredinciosilor si sa combata ereziile gnostice generate de influenta filozofiei orientale.

constantin-cel-mareConstantin cel Mare

Constantin cel Mare s-a nascut la Naissus, in provincia Moesia Superior, astazi orasul Nis din Serbia. A fost fiul generalului Constantinus Chlorus si al Helenei.
Intre anii 271 si 272 a fost membru al protectores, militari superiori in slujba imparatului Aurelian, iar ulterior a ajuns tribun.
In 284 – 285 a fost guvernator de provincie, iar in 288-293 prefect pretorian al imparatului Maximilian.
In anul 293 a fost promovat la rangul de caesar, ducand mai multe batalii, reusind sa reuneasca toate provinciile occidentale ale imperiului, sub autoritatea sa.

Constantin a pus capat persecutiilor crestinilor in teritoriile sale, impunand nu numai toleranta, ci si restituirea bunurilor crestinilor. Insa Constantin cel Mare nu era crestin. Monedele batute in aceasta perioada dovedesc devotiunea sa fata de Marte, apoi din ce in ce mai mult fata de Apollo, venerat ca Sol Invictus.

Dupa cucerirea Romei, Constantin cel Mare a trimis episcopului de Cartagina si proconsulului Africii niste scrisori din care reiesea faptul ca el sustine religia crestina, subventiona Biserica din fonduri publice, scutea clerul de obligatii publice si se considera slujitorul lui Dumnezeu.
Desi era adept al cultului Mitraic al lui Sol Invinctus, in 312 a trecut la credinta crestina si a continuat sa detina functia Pontifex Maximus.

In anul 325 are loc la Niceea, primul consiliu ecumenic al bisericii crestine, care pune bazele dogmatice si canonice ale noii religii.
Din initiativa lui Constantin este inaugurat in 328, intre Sucidava si Oescus, un pod peste Dunare, care reflecta importanta dobandita de regiunile nord dunarene pentru imperiu. A recuperat o parte din teritoriile Daciei, parasite de imparatul Aurelian.

Biserica, dobandind din ce in ce mai multa putere, era extrem de intoleranta cu toti rivalii. A inlaturat toate celelalte surse de cunoastere a lumii spirituale, desfasurand campanii aprige in imperiu pentru distrugerea sau inchiderea tuturor templelor si centrelor rivale de venerare.
Templele misterelor grecesti au fost desfiintate, iar oracolul din Delfi a tacut pentru totdeauna.

Cum ar fi aratat astazi omenirea daca Biserica, in drumul sau catre putere si autoritate absoluta, nu interzicea accesul la cunoasterea sacra sau laica, si la tot ce nu avea control?
Secolele anterioare ale culturii grecesti au dat nastere unei mari transformari din istorie: cea care a stat la baza culturii noastre moderne. Tot civilizatia greceasca a devenit punctul de plecare al explorarii stiintifice a lumii naturale si a pus bazele democratiei moderne. Cum ar fi fost daca accesul la cunoastere n-ar fi fost blocat?
In urmatoarele secole, crestinismul a luat amploare. Multi se declarau crestini fiind nevoiti, dar chiar si ereticii, pentru a supravietui, practicau in public crestinismul.
Astfel au aparut invataturile secrete, despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

Cititi si: Rex Deus, invataturile secrete

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentStiinta si pseudostiinta
Articolul următorPara Doxa

Comentarii

 1. bravo descopera
  vad ca faceti articole mai bune decat descopera.ro

  oricum articolele despre religie sunt interesante si mai diferite parca de cele de la NATIONAL GEOGRAPHIC,ca sa nu para comerciale….

  ce scrie mai sus parca rescrie istoria lumii.intreadevar,crestinimsul asa cum il cunoastrem noi azi-cu minuni,biserici,rugaciuni,icoane,moaste,preoti,sarbatorile sunt doar lucruri inventate de Pavel.fara sa stim,chipul pe care ne inchinam lui e a lui PAVEL,nu a lui Isus
  Adevaratul Isus a vrut ca lumea sa traiasca in pace,el nu dispretuia evreii-cum spun gurile rele ca Hitler,mel Gibson etc.,incerca sai apere de romani,poate prin sacrificiul lui-nu stim daca era sufletesc,dar pentru aceea vreme,daca mureai pe cruce in numele unui popor de al apara,deal invata,era cea mai eroica fapta
  ISUS nu avea nevoie de chestile astea-biserici,icoane,rugaciuni,sarbatori,nu vroia sa devina zeu,ci un simplu invatator
  astazi daca ar fi viu,ar fi socat sa-si vada chipul pe icoane,biserici inchinate lui.cum ar proceda?ca in Biblie,ar lua un bici si ar distruge bisericile asa cum a facut cu tavernele din Templu,esenienii credeau despre temple sau biserici ca fiind prea bogate si nu modeste

  daca ne uitam la musulmani,ei nu fac cu profetul lor,Mahomed, sau evreii cu Avraam si Mosie,cum facem noi crestinii cu Isus azi
  ar trebui sa invatam de la ei!

 2. chiar imi place aici fata de descopera.ro dak citesti comentarile lasate de membri te ia durerile de cap cat poate sa injure acolo, nu exista respect fata de altu pe descopera.ro

 3. Foarte bun articolul… Imi poti spune te rog alte surse din care sa mai citesc despre acest subiect? Imi place si faptul ca pe site-ul acesta nu se striga BLASFEMIE in momentul in care apar astfel de articole.

 4. alexandrule pentru oameni ca tine se intampla astazi in lume atatea lucruri de nu-ti vine sa crezi,si Dumnezeu ne pedepseste

 5. de ce simti nevoia sa dai vina pe cineva pentru greselile care le faci tu? tu te pedepsesti singura;)

 6. Afirmatia autorului articolului ca Sfantul Pavel este „primul apostol care l-a descris pe Isus ca fiind Dumnezeu” denota foarte slaba cultura teologica (ca sa nu mai vorbim de cea patristica).
  Sfanta Scriptura este fara echivoc cand afirma natura divina si umana a lui Hristos. Iata doar cateva versete foarte clare ce arata ca Hristos este Dumnezeu:

  „Toate cate face Tatal asemenea si Fiul” Ioan 5,24.
  „Eu si Tatal una suntem” Ioan 10,30; 17,22.
  „Eu sunt in Tatal si Tatal este in Mine” Ioan 10,38

 7. curios? ai „desfiintat” Biblia (in care si Pavel si Petru si Iacob si Ioan si Hristos afirma ca cel din urma este Fiul lui Dumnezeu ) si n-ai adus nimic in loc… doar niste pareri personale…

 8. buna la toti daca imi permiteti sa spun si eu ceva as incepe cu a zice asta cand Domnul Isus a insarcinat apostoli sa mearga si sa predice botezand oameni in numele de Tata, FIU , si Duhul sfant , Pavel sau Saul din Tars (cum vreti sal numiti ) nu era acolo totusi mai tarziu il gasim predicand aceeiasi evanghelie si botezand in Numele Domnului Isus Hristos fara ca sa se intalneasca cu vreounul dintre apostoli daca cititi Ioan 1 cu 1 se citeste asa ( La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu ) versetul 14 din acelasi capitol spune ca Cuvantul sa facut Trup si a locuit printre noi ; acuma draga cititor as vrea sa te intreb cine sa facut trup ? ? daca Cuvantul era Dumnezeu asta iNSEAMNA CA DUMNEZEU SA FACUT TRUP .nui asa ,? ASTA IMPLINESTE PROFETIA LUI ISAIA CARE A PROROCIT CU 8 SUTE DE ANI MAI INAINTE CARE ZICEA ISAIA 7 CU 14 ( De aceea Domnul insusi va va da un semn iata Fecioara va ramanea insarcinata si va naste un fiu si i va da numele de Emanuel. Emanuel inseamna „Dumnezeu este cu noi ” si multe alte scripturi care se indreapta doar spre Domnul Isus daca vreti sa-L cautati pe Dumnezeu nu incercati prin intelegere sau teologie pt ca Biblia insusi declara ca se ascunde de cei intelepti ar fi mai bine sa-L cautati prin credinta Domnul Isus a zis ca EL si Tatal sunt unul si a mai zis ca cine la vazut pe EL (pronume personal) la vazut pe Tatal , inca ceva ca veni vorba Duhul sfant nu este a treia persoana ci este aceiasi persoana biblia spune ca Dumnezeu este Duh Domnul Isus a spus ca El nu ii va lasa orfelani ci va veni la ei si chiar in ei pana la sfarsitul lumi ; . si as mai dori sa adaug ceva . cand cititi in Matei 28 cu 19 si vedeti insarcinarea care este urmatoarea Ducetiva si faceti ucenici din toate neamurile botezandui in Numele Tatalui si al Fiului si al Duhuli Sfant . si observati ce au facut ei au mers si au botezat in Numele Domnului Isus Hristos asta nu inseamna ca se contrazic ci au facut exact ceia ce a spus EL pt ca Tata nu este un nume Fiu nu este un Nume si Duhul Sfant deasemeni nu este un nume ( pt ca tatal tau citiorule nu il cheama Tata el are un nume dar Tata este functia pe care o detine tu esti un fiu dar numele tau nu este fiu ci acesta este functia pe care o ai fata de tatal tau ) asta face din EL un SINGUR DUMNEZEU CU MAI MULTE FUNCTII SAU MAI MULTE MANIFESTARI ; . DOMNUL SA VA BINECUVANTEZE .

 9. articol bine documentat..constantin cel mare a prezidat conciliu de la niceea (el proclamându-se EGALUL APOSTOLILOR deși nu era botezat)…dar ce nu înțeleg cine e sfântul duh?…poți să-mi dai o mie de explicații I.H.W.H este tatăl , Yoshua este FIUL …..băăăăăăăăăăăăăăă dar cine e sfântul duh?…și la urma urmei cine a ”vizitat-o” pe Maria, ”sf duh”…yahveh..ori un înger (gabriel)?

 10. Articolul nu este deloc bine documentat!! E bine sa ai o opinie..dar pentru a o sustine trebuie sa argumentezi, sa pui referinte si trimiteri. 🙂

 11. Foarte bun articolul. As dori sa vad o serie, daca se poate, de articole pe aceasta tema. Consider ca majoritatea oamenilor se comporta si au o atitudine ce lasa de dorit (mai ales la unele comenturi de mai sus), fiindca nu cunosc sau nu au timp pentru a se documenta, fapt ce face acest articol, implicit aceasta pagina de internet, important pentru persoanele care doresc sa se informeze, insa fara a depune „eforturi”.

  Inca o data, felicitari pentru articol!

 12. multe intrebari putem pune:
  …………………………………………………………………….
  – Cum ar fi arata lumea, fara sclavagism, fara razboaie, fara despoti…fara socialism, fara comunism, fara dictatori, fara BANI, fara excese de SEX (de tot felul), fara pornografie, fara alcool, fara droguri, fara tigari, fara razbunari, fara ura, rautate, minciuna, intriga, birfa, falsitate, ….fara fara, fara,fara NECHINA………

  AR FI RAIUL PE PAMINT!

  – cum ar fi arata lumea daca Eva si Adam nu mincau din „pomul intersiz”?

  DAR ISUS S-A URCAT PE CRUCE SI NE-A MINTUIT!!! SLAVA SI GLORIE LUI! AMIN!
  CREDE SI VEI FI MINTUIT!
  Dar prin stiinta niciodata nu se poate ajunge la credinta numai invers!

 13. eu unul cred ca religiile au fost scrise si rascrise in cele 2000 de ani dupa bunul plac al imparatilor a bisericii si a ficecaruia care a avut putere de decizie in toate aceste vremuri ….Isus nu a murit pe cruce ca sa se ajunga aici cu religia …mai ales religia ortodoxa care a devenit doar o afacere pentru biserica

 14. GRCII sunt cei care au inventat crestinismul si acum sunt stapanii mormantului lui Iisus din Jerusalim ! GRECII l-au dat pe Zamolxe (zeul) dacilor ! Influienta religioasa a grecilor in zona Balcanica si Mediterana a fost de cel putin 4000 de ani pana azi ! Dacii scriau greceste. Religia era bazata pe misticism ,zeitate suprema si sarbatori cu veneratii ca in ziua de azi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări