Multe boli nu sunt detectabile in primele faze, iar cand apar simptomele, metodele de vindecare pot fi dureroase si pot avea repercursiuni. Daca pacientul suporta toxicitatea chimioterapiei, desfigurarea in urma unei operatii si cu toate acestea, tratamentul da gres, persoana bolnava si familia sa raman cu o anxietate si lipsa de credinta ca acesta se va mai vindeca.
In aceasta circumstanta, apare nevoia de speranta, iar bolnavul se indreapta catre tratamentele alternative. Acesti oameni disperati si vulnerabili devin prada naturopatilor ce ofera “un tratament natural, sigur, si care ii pot vindeca”.
Tratamentele alternative au inflorit deoarece vindeca boli ce medicina alopata nu le poate vindeca, si datorita modului de tratament mult mai simplu si mai putin dureros. Pe de alta parte, medicii alopati nu vor sa dea sperante false pacientilor, pentru ca nu exista miracole medicale.
Aceste tratamente naturale cuprind un spectru larg de remedii ale caror eficienta nu s-a dovedit. De la ritualuri mistice din Orientul Indepartat pana la injectarea unor celule de provenienta animala in corp, consumarea unor plante, toate acestea fac parte din medicina alternativa.
Ce este neuropatia?
Termenul de “naturopatie” provine din greaca si latina si se traduce literal “boala naturala”. Termenul a fost propus in anul 1895 de John Scheel si popularizat de Benedict Lust.
Naturopatia este un sistem de terapii si tratamente ce se bazeaza exclusiv pe remedii naturale, precum razele soarelui, apa, aer, completate de o dieta naturala. Unii naturopati prescriu tratamente precum detoxifierea colonului prin hidroterapie pentru boli precum astmul sau artrita.
Conform definitiei date de acestia, naturopatia “priveste omul in intregul sau fizic, dar si la nivel psiho-emotional, din punct de vedere al cauzelor primare, ale unor dezechilibre. Ea pune inainte de toate forta vitala a individului, deoarece corpul poate sa se reechilibreze singur.”
Naturopatia pretinde a fi un sistem holistic, ceea ce inseamna ca ei cred ca organismul nostru este asociat unui suflet supranatural si o minte non-fizica, iar toate acestea trei, trebuie tratate ca o unitate… sau orice ar insemna asta. In naturopatie se folosesc adesea termenii “echilibru”, “armonie” si “energie”, si isi are radacinile in misticism si in credintele metafizice sau vitalism.
Naturopatii folosesc in tratamentele lor diverse plante naturale sau alte remedii pentru a imbunatatii sistemul nostru imunitar. Este uneori practicata in combinatie cu alte forme de medicina alternativa.
O consultatie de obicei incepe cu un interviu despre istoria medicala, stilul de viata, obiceiurile alimentare si nivelul de stres la locul de munca. In plus, medicul naturopat va incerca sa descopere cauzele profunde ale bolii sau afectiunii inainte de a interveni. De exemplu, o durere de cap recurenta nu va fi tratata cu medicamente analgezice. Inainte de a prescrie un tratament, naturopatul va cerceta originea durerii: o afectiune a sistemului muscular sau osos, o problema nutritionala (nivel scazut de glucide, de exemplu), lipsa de somn, stres excesiv, etc.
O alta caracteristica a naturopatilor, este ca ei nu recomanda vaccinurile si antibioticele, ci sugereaza remedii alternative chiar si in cazurile in care medicina alopata functioneaza foarte bine.
Tratamente controversate
Ideologia naturopatiei este in conflict cu paradigma medicinei bazate pe dovezi. In plus, multi naturopati s-au opus vaccinarii.
Naturopatiei ii lipsesc atat bazele stiintifice cat si metodologia stiintifica. Membrii comunitatii medicale au o pozitie critica si resping naturopatia. Practicantii din Australia percep MBD (medicina bazata pe dovezi) ca fiind un asalt ideologic asupra credintelor in vitalism si asupra principiilor holistice, invocand integritatea practicilor medicinei naturale. Tot acestia, chestionati, au aratat ca au probleme in intelegerea si aplicarea conceptului de MBD.
Naturopatia este criticata pentru asocierea cu tratamentele alternative controversate si datorita riscului unui diagnostic fals. Tratamentele oferite de naturopati precum tratamentele homeopate, irisologia, sunt considerate pseudostiinte sau escrocherii. Toate formele de educatie naturopata includ concepte incompatibile cu stiinta si nu ar trebui sustinute.
William T. Jarvis, presedintele Consiliului National Impotriva Fraudei in Sanatate (NCAHF) a afirmat ca naturopatia “este simplistica iar practicile sale sunt pline de inselatorii. Naturopatii folosesc metode non-stiintifice si inselatoare pe un public care, lipsit de cunostinte aprofundate de ingrijire si de sanatate, trebuie sa se bazeze pe ce spun acestia. Inselatoria nu doar ca poate face rau pacientului, dar submineaza desfasurarea activitatatilor de cercetare stiintifica”.
Omul face orice pentru a-si recapata sanatatea si de a scapa cu viata. Au fost cazuri in care oamenii aproape s-au innecat in apa, s-au ars cu ciorapi incinsi, s-au sufocat cu gaze, s-au ingropat pana la barbie in pamant, au fost arsi cu fierul rosu, au fost crestati cu cutite, li s-au infipt ace in piele si au inghitit tot felul de plante. Apoi au platit pentru toate acestea ca si cum o oparire ar fi fost un privilegiu.
Bibliografie:
Cum pot gasi, in Bucuresti, un cabinet specializat?
Cine cauta vraji, magie, „ajutorul” demonic … gaseste la „naturopati” – prietenii lui Kishna (tata yoghinilor),, foarte usor!
Naturopati – naturisti – homeoterapeuti, chiropractori, psiho-terapeuti (astia te „dezvolta” personal… nu te lasa sa te mantuiesti)
Problema este ca te amagesti cat te amagesti, te [auto] sugestionezi ori te lasi hipnotizat (citeste – violat mental de spiritul altuia, ca si-asa… cine mai crede in Duhul Sfant? … doar astia, dusi cu imaginatia – nu-i asa?
Din astia cum sint si eu, un spectator si opozant al satanismelor mascate, sucitoare de minte si intens, agresiv bombardand mediatic si public individul.
Foarte bun articol, multumesc pentru informatie.
Interesant, mama natura are raspunsul pentru toate problemele.
Este un cabinet de naturopatie in Cluj. Se numeste cabinet de terapii alternative Alexandra George Naturopat.