Neil deGrasse Tyson – Astrofizica pentru cei grabiti

Articole asemănătoare

Astrofizica este un subiect complicat ce poate pune pe fuga cititorul de rand. Dar cand cel care manuieste condeiul se numeste Neil deGrasse Tyson astrofizica devine interesanta, ba chiar amuzanta. Eu am intrat in lumea fizicii in clasa a 5-a, mi s-a parut fascinanta, ba citisem si cateva carti de popularizare a fizicii pe cont propriu. Apoi am ajuns la partea cu formulele si calculele matematice, moment in care entuziasmul meu s-a prabusit din cauza lipsei de implicare a profesorilor. De ce nu ai vrut sa fii tu profesorul meu de fizica, domnule Neil deGrasse Tyson?

Atentie! Scopul acestei carti este cunoasterea, iar cunoasterea poate avea efecte adverse. Dupa asimilarea si intelegerea informatiilor, e posibil sa manifestati simptome acute de Aha! si de Ooo! Astrofizica pentru cei grabiti contine eseuri bine gandite ce nu depasesc lungimea unei cesti de cafea. Capitolele prezinta notiuni importante din astrofizica ce rareori le-am gasit expuse atat de clar pentru cititorul profan. Aceasta carte de popularizare a astrofizicii merge drept la tinta. Tyson expune notiunile de astrofizica intr-un mod clar, simplu si chiar prin referinte la cultura populara (chiar si cea religioasa!).

Cam asa ar arata o lista cu unele dintre intrebarile la care aceasta carte incearca sa ofere raspunsuri: In ce conditii se poate deplasa un obiect cu o viteza mai mare decat cea a luminii? Ce este Big Bang-ul? De ce colapseaza stelele? De ce muntii de pe Marte sunt mai inalti decat cei de pe Pamant? Ce se afla in spatiul dintre galaxii? De ce nu mai este Pluto o planeta?

Lasand la o parte asemanarea cu inceputul filmelor din seria Star Wars, ganditi-va un pic la implicatiile acestui paragraf:
„Dupa noua miliarde de ani de astfel de fenomene, intr-o parte oarecare a universului (marginile superroiului Fecioara), intr-o regiune oarecare (bratul Orion) a unei galaxii oarecare (Calea Lactee), s-a nascut o stea oarecare (Soarele).”

Parca nu mai suntem asa de speciali, nu?

Printre cele mai interesante idei din carte se numara cele din capitolele despre materia si energia intunecata si… cea mai mare gafa a lui Einstein, constanta cosmologica. Tyson nu ofera doar niste simple informatii, ci le pune intr-un context potrivit pentru cititor.

De exemplu, Universul este in expansiune. Galaxiile vor disparea dincolo de orizontul vizibil cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Nu intelegeti cum e posibil asa ceva fara a incalca legile fizicii? Cititi cartea si veti afla. (Moment Aha!)

Roiul Coma, aflat la 300 de milioane de ani-lumina de Pamant contine unul dintre cele mai mari mistere ale astrofizicii. Galaxiile care il compun graviteaza in jurului centrului, nimic surprinzator. Dar cand astrofizicianul Fritz Zwicky a constatat ca galaxiile se misca cu o viteza extrem de mare, astrofizica s-a schimbat pentru totdeauna. Fortele gravitationale mari imprima viteze mari obiectelor pe care le atrag. Zwicky a calculat masa totala a materiei vizibile si a constatat ca nu exista suficienta materie care sa explice vitezele observate. Galaxiile se deplaseaza cu o viteza mai mare decat cea care le permite evadarea din roi. Roiul ar trebui sa se destrame de multa vreme, dar el exista de mai bine de 10 miliarde de ani. De ce nu s-a destramat? Cititi cartea si veti afla (Moment Ooo!).

O observatie finala legata de carte, Tyson este un intelectual, cunoaste lucruri care il ridica cu mult peste nivelul unui om normal, dar nu ii este rusine sa foloseasca doua cuvinte evitate cu indarjire de adeptii pseudostiintelor si a nonsensurilor religioase: Nu stiu.

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-au pus la dispozitie cartea Neil deGrasse Tyson – Astrofizica pentru cei grabiti.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări