O privire in viitor
Orasele plutitoare ar putea oferi un refugiu pentru dezastrele naturale? Arhitectii imping limitele explorand cele mai ciudate cai de a oferi si realiza structuri plutitoare pentru o populatie care este in permanenta crestere.
Daca incalzirea globala va provoca topirea ghetarilor, iar marile si oceanele isi vor creste nivelul, primii care vor simti pe pielea lor sunt locuitorii din Maldive.
Potrivit principiului lui Arhimede, daca un cub de gheata se topeste intr-un pahar, nivelul apei nu va creste. Insa contrar acestui principiu, sunt oameni care sustin ca atunci cand se vor topi vor transfera volumul lor, oceanelor. Acest lucru va provoca o crestere a nivelului celor din urma. Un alt efect al cresterii nivelului oceanelor este dilatarea apei sub efectul temperaturii.
Gheata de la un pol se va topi doar cat timp va fi incalzita de catre razele Soarelui, adica jumate de an, in acelasi timp, refacandu-se la celalalt pol existand un permanent echilibru. Insa se pare ca nu se reface la fel de usor precum se topeste. Problema o ridica ghetarii de la Polul Nord. Acestia scad de la an la an, insa in acelasi timp, ghetarii de la Polul Sud cresc. Nu este un echilibru perfect, ghetarii de la Polul Sud nereusind sa compenseze scaderea ghetii de la Polul Nord. Acest fenomen interesant de autoreglare a planetei este foarte disputat. Dupa statistici, nivelul apelor chiar creste. Mai multe despre incalzirea globala puteti citi aici.
Dupa un studiu realizat de GIEC privind evolutia climatului, nivelul oceanelor va creste cu 20 – 90 cm in secolul 21.
Cresterea cu un metru ar duce la disparitia insulelor Marshall, Kiribati si Maldive. In acest timp, Olanda va fi acoperita de ape in proportie de 17,5 %, Egipt 6%, Uruguay 1 %.
Arhitectul belgian Vincent Callebaut s-a gandit la un astfel de scenariu atunci cand a proiectat Lilypad, un oras plutitor unde locuitorii s-ar putea refugia.
Arca lui Noe in versiune moderna
Lilypad este un prototip al unui oras amfibian. In timp ce Olanda si Emiratele Arabe cheltuiesc milioane de euro pentru a construi baricade impotriva apelor, proiectul Lilypad gaseste o alta solutie pentru cresterea apelor.
Este un adevarat oras amfibian, jumate acvatic jumate terestru, putand gazdui 50.000 de oameni, avand o biodiversitate bogata, flora si fauna, in jurul unei lagune cu apa curata, colectata si purificata. Acest oras permite oamenilor sa traiasca sub ape, avand magazine, locuri de distractie si oferind locuri de munca locuitorilor precum intr-un oras obisnuit.
Totul este acoperit de gradini suspendate si case. Orasul are in centru spatii special amenajate pentru colectarea si purificarea apei de ploaie. Energia va fi asigurata cu ajutorul surselor regenerabile: solare, termale, eoliene si hidraulice. Un oras ecologic al viitorului, fara masini si fara sosele.
Scopul acestui oras este si de a crea o coexistenta armonioasa intre oameni si natura si pentru a explora noi moduri de a trai pe mare.
Orasul va pluti ca un urias edificiu independent si capabil sa supravietuiasca doar cu propriile resurse. Preturile vor fi destul de mari pentru construirea unui astfel de oras, insa sunt mai scazute decat solutiile adoptate in acest moment precum indiguirea zonelor amenintate.
Aceasta insula cu elice va oferi oamenilor un aer proaspat si briza marilor, plutind la nesfarsit pe oceanul planetar, urmand cursul curentilor submarini.
Proiectul Lilypad pare mai degraba a fi un oras de vacanta, si nu unul pentru cei sinistrati.
Indiferent ca vor fi construite in special pentru populatia care vor fi in pericol sau si pentru scopuri comerciale, sigur se vor gasi doritori pentru a achizitiona un apartament pe astfel de orase. Agitatia din orasele mari, zgomotul si poluarea sunt doar cativa factori ce indeamna multi oameni sa se retraga in natura. Multi isi vor dori sa traiasca intr-o astfel de oaza in mijlocul oceanului.
Fanii genului science-fiction au vazut acest viitor dinainte. In nuvela „Saturn’s Race” publicata in 2000 de Larry Niven, sunt mentionate astfel de insule plutitoare. Un asemenea scenariu este gasit si in filmul Waterworld, lansat in 1995, actiunea filmului realizandu-se in viitor, cand ghetarii se vor topi.
Autor: Marius, www.descopera.org
Si ce vor manca in afara de pesti? 😀
Si cand vine furtuna adio 😀 gradini si restul…
Dee, tu ai auzit de agricultura?? Si marius, tu stai la bloc sau la casa? crezi ca nu s-au gandit deja la asta? si oricum nu poate sa faca mari pagube o furtuna la designul care il are orasul. oricum ideea e geniala dar mai bine sa lupte impotriva poluarii decat sa inventeze tot felul de refugii
Pai si asta poate intra la categoria ecologic, non-poluant. Sper ca fac si niste bazine de diluare a excrementelor si nu le da drumu direct in ocean :)). Cat despere agricultura, cat dureaza pana creste un alt fruct sau o leguma, se termina stocurile deja existente. Vorbim de 50k oameni flamanzi. Nu e chiar asa simplu.
cautati pe google „venus project”.
noroc.
E o idee ca in Proiectul Venus
bine ca visam refugii si nu facem nimic impotriva poluarii…de fapt facem,construim fabrici si uzine si cumparam din ce in ce mai multe masini…in loc sa plantam copaci si sa avem grija de mediul inconjurator,noi visam orase plutitoare!!!e bine macar ca se gandeste la un oras plutitor cand isi arunca gunoaiele pe jos sau cand se plimba cu masina!!!!