Imprimanta 3D

Articole asemănătoare

imprimanta-3dSa presupunem ca ai fi in spatiu si ai avea nevoie de o cheie franceza, dar… n-o ai. Aceasta problema s-ar putea rezolva cu o imprimanta 3D.

Ce este imprimanta 3D si cum functioneaza?

Imprimarea 3D este procesul prin care se pot realiza obiecte solide tridimensionale dintr-un model digital. Imprimarea se realizeaza prin aplicarea unor straturi succesive de material, stabilite in diferite forme. Acest mod de imprimare este diferit de tehnicile traditionale, care se bazeaza in mare parte pe indepartarea materialului, cum ar fi taierea sau gaurirea cu ajutorul robotilor industriali.

O imprimanta 3D realizeaza procesul de imprimare folosind o tehnologie digitala. Deoarece au inceput a se vinde foarte bine, pretul acestor imprimante a scazut substantial, desi este o tehnologie noua. Imprimantele 3D sunt folosite in special in design-ul industrial, arhitectura, inginerie, constructii, automobile, tehnici dentare sau in educatie.

Imprimanta pentru mancare

Intr-o scena parca extrasa din filmul Star Trek, o companie din Texas dezvolta o imprimanta 3D ce va fi folosita de astronauti pentru a realiza diverse mancaruri.

Compania Systems and Materials Research Corporation din Austin, cu suportul NASA, planuiesc sa construiasca imprimanta ce i-ar putea hrani pe astronauti in timpul calatoriilor spatiale. NASA a incheiat un contract de 125.000 de dolari pe sase luni cu Systems and Materials Research Corporation, al carei angajament este sa construiasca un prototip de imprimanta 3D care “tipareste” pizza.

Desi s-au realizat progrese in acest sens, scopul principal al acestui proiect este de a demonstra ca functioneaza si in spatiu, intr-un mediu fara gravitatie.

Imprimanta are la baza principiul de constructie al imprimantei open-source RepRap 3D, iar inginerii intentioneaza sa mentina acelasi statut si in cazul masinariei sale. Motivul este acela ca investitorul isi imagineaza un viitor in care fiecare bucatarie va fi dotata cu cate o imprimanta 3D culinara, iar oamenii vor crea si vor face intre ei transfer de “retete” si aplicatii pe baza acestui sistem.

Deoarece gatitul este un proces controlat in care se adauga ingrediente, poate fi realizat si automat. O astfel de imprimanta ar putea combina diverse ingrediente in diverse forme, masurand cu precizie cantitatea si compozitia nutrientilor.

Recent, Systems and Materials Research Corporation a prezentat un concept la summit-ul „Human 2 Mars”. S-a sugerat ca alimentele realizate cu o astfel de imprimanta ar fi ideale pentru lunga calatorie a echipajului uman pana pe planeta Marte, calatorie ce dureaza aproximativ 9 luni.

Impingand lucrurile mai departe, Deep Space Industries doreste sa plaseze imprimante 3D pe asteroizii invecinati, folosind dispozitive specializate pentru a transforma rocile in parti structurale, roti, elemente de fixare, si alte componente.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări