Pacatul originar – Adam si Eva

Articole asemănătoare

„In ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii si veti fi ca niste Dumnezei, cunoscand binele si raul” (Facerea 3, 5)

Cu cel de-al treilea capitol al ei, Cartea Facerii trece de la istorisirea creatiei originare (a lumii asa cum a vrut Dumnezeu sa fie) la istoria creatiei cazute (adica a lumii asa cum a vrut omul sa devina).

Originea pacatului stramosesc, mit sau realitate, a ramas foarte controversata chiar si in zilele noastre. Ea are o importanta deosebita deoarece acest pacat constituie, cred teologii, premisa fundamentala a mantuirii.
In cele ce urmeaza vom folosi principiile logicii, ale argumentatiei si, nu in ultimul rand, ale bunului simt, pentru a dovedi ca plecarea de la o premiza gresita conduce, fara doar si poate, la o concluzie la fel de eronata.
Asadar binomul pacat-mantuire, mai bine zis acest flagel care a impartit umanitatea prin schisme sau cruciade, este mostenit, este parte inerenta a firii umane si ca atare, nu ne putem dezice de el. Nu-l putem invinge, nu-l putem schimba.

De ce a pus Dumnezeu copacul cunoasterii si pe cel al nemuririi intr-un loc accesibil celor doi, mai ales ca El prin natura sa stia ce urma sa se intample? Tinuti o vesnicie cu ispita langa ei, era imposibil sa nu cedeze, macar din plictiseala sau curiozitate. De ce au fost pedepsiti atat de aspru, fiind niste copii din punct de vedere mental.
Acestea sunt doar cateva intrebari referitoare la mitul pacatului comis de Adam si Eva.

Originea pacatului stramosesc

Dogma spune: originea pacatului stramosesc se afla in neascultarea protoparintilor nostri, Adam si Eva, care, ispititi de diavol, nesocotesc vointa divina, calcand porunca lui Dumnezeu, de a nu manca dintr-un anumit pom (implicit al Cunoasterii). Dogma general acceptata daca n-ar exista cateva probleme de intelegere si sintaxa – au fost Adam si Eva parintii umanitatii (este posibil oare din punct de vedere stiintific?), de ce a existat un diavol in momentul creatiei (intrebare la care religia nu a putut raspunde pana in prezent) si, mai ales, de ce divinul a interzis Cunoasterea omului?
Reprezinta toate acestea alegorii, poate metafore spirituale ale dezvoltarii umanitatii de-a lungul istoriei, simboluri transcedentale sau „fapte reale”?
Am subliniat cateva cuvinte-cheie pentru dumneavoastra. Vi se par „obisnuite”? Ce va imprima in minte aceste „simple” cuvinte? Au o anumita rezonanta, o anumita predispozitie. Si totusi, oare prin educatie, nu una exagerata?
Revenim la starea primordiala a omului cu „menirea” de a deveni „dupa asemanarea” lui Dumnezeu.
Omul picase examenul moral. Cu alte cuvinte, Creatorul dorea o noua confesiune de credinta, un nou juramant de supunere pentru ca Omul sa reintre in gratiile Divinitatii.

„Nu era folositor ca omul sa dobandeasca nemurirea fara sa fie ispitit si incercat, ca sa nu cada in mandria si osanda diavolului” spunea Sf. Ioan Damaschin. Incercarea prealabila apare ca necesara, caci cel neispitit si neincercat nu este vrednic de nimic (cf. Is. Sirah 34,10). Cu alte cuvinte, asta suna a initiere. Zeul incearca sa-i ofere omului libertatea sau sa-l inrobeasca. Aici, tagma prelatilor a gasit raspunsul perfect pentru a ocoli dilema ii ofera libertatea morala, spun acestia. ?!
Importanta poruncii data primilor oameni este de drept unica, insa pt ca ea cuprindea intreaga lege morala, comunicata lor de Dumnezeu. Ca atare, daca premisa de la care se porneste este falsa, la fel va fii si concluzia. Supunerea fata de zeu sau inaltarea prin forte proprii. Si, pana la urma, se pare ca tocmai asta ne-a fost interzis. O sclavie intelectuala.
Culmea ironiei, in Geneza Omul – Adam nu isi marturiseste vina, caci fara vina (de orice natura) nu poate exista pacat. Omul isi marturiseste doar rusinea „sunt gol si m-am ascuns”.
Dogmaticii si scolasticii in ultima instanta afirma ca orice interpretare alegorica se exclude atat prin importanta faptului istorisit relativ la originea raului din lume, interpretarea alegorica neaducand aici decat confuzii, cat si prin claritatea cu care vorbesc textele biblice ulterioare despre istoricitatea caderii primilor oameni (Sir 25,27; Sol 2,24; 2 Co 11,3; 1 Tim 2,14). Cei doi pomi din gradina Edenului, pomul cunoasterii binelui si raului si pomul vietii sunt pomi adevarati, afirma teologii, obisnuiti, reali.

„Inceputul pacatului este mandria” (Sir 10,13)
„Primul om care a cazut in pacat prin mandrie, dorind a fi ca Dumnezeu” (Sf. Ioan Gura de Aur)
Asadar, pacatul lui Dumnezeu este pacat de moarte. Si, pana la urma, ce este rau in a vrea sa fii ca Dumnezeu? Asemeni lui, cum ne recomanda in atatea locuri Scripturile. Si Lucifer a vrut sa fie asemeni lui. Se pare ca istoria se repeta. Si el a fost alunga din Rai precum Omul din Gradina Edenului.
Ipotetic, probabil Adam a vrut sa cunoasca adevarata Lumina, sa fie asemeni zeului, sa cunoasca. Stim cu totii ca elevii si-au intrecut adeseori mentorii.Un zeu prea gelos, prea exigent in a-si impartasi cunostintele cu propria „creatie”. Uneori creatia ajunge sa intreaca Creatorul. Ne aducem cu totii aminte de mitul lui Pygmalion si al Galateei. Zeul le-a refuzat cunoasterea? Cu ce le-ar fi facut rau? Daca este sa dam crezare textelor biblice aceasta nu le-a adus raul, ci, din contra. Blestemele falsului zeu (moarte si suferinte) au fost adevaratele catastrofe. Nu a fost un gest parintesc, ci autocrat, dictatorial.
Dar astea sunt doar simple vorbe in vant – Adam si Eva, copacul cunoasterii, Dumnezeu si gradina Edenului sunt doar o metafora pentru a sublinia conditia nealterata a Omului inainte de a intra in „lume”. Pierderea nevinovatiei primordiale, pierderea esentei, a sacrului, a unei lumi dorite.

Cum pot crede azi intr-un pacat transmis peste mii de generatii? Cum pot crede azi intr-un pacat transmis indirect, habitual de care nu sunt vinovat? De care nu ma simt vinovat? Cum pot fi inca un „fiu al maniei”? (Ef 2,3)
De aceea, recunoscand neputinta patrunderii dogmei prin ratiune, aceasta poate fii primita numai prin „credinta”, caci este intemeiata, spune traditia, pe cuvantul lui Dumenzeu. Nu aveti decat sa credeti!
Nu voi accepta un pacat pe umerii mei, nici macar Pacatul Originar, care dealtfel nu apare ca fiind transmis nicaieri in Sf. Scriptura.

Afirmarea existentei si universalitatii acestui pacat este cu atat mai mult ilogica. Astfel, maniheii si priscilienii considerau firea omului rea in sine; origenistii sustin ca raul provenea dintr-un pacat savarsit de suflete inainte de incorporarea in trupuri; pelagienii considerau pacatul lui Adam exclusiv unul personal, parere pe care o imparteau si socinienii si rationalistii.
Ca sa nu mai discutam despre diferentele confesionale intre ortodocsi, catolici si protestanti.

Pacatul a fost probabil cea mai temuta arma a Evului Mediu, a inchizitiei, a prelatilor in general si a Bisericilor in special. Iar pacatul originar a fost cea mai reusita inventie de la Adam incoace.
Realitatea lui – istorica, materiala sau morala poate fi contestata de orice om de bun simt. Nu trebuie neaparat sa fii teolog sau invatat.
Intr-adevar, Omul a pierdut ceva pe drum. Si-a pierdut Sinele si Inspiratia. Si-a pierdut Scopul si modalitatea de a-l atinge. A uitat care sunt adevaratele lucruri importante in viata. A uitat sa se opreasca si sa admire. A uitat sa repire si sa traiasca.
Si-a umplut templele de zei si mintea de pacate inchipuite. A uitat ce este important si ca acest dar nu vine de la vreun zeu necunoscut ci este inerent firii umane. A uitat, din nou, sa aleaga si sa simta.
Asta cautam azi…

Articole recente

Comentarii

 1. Articolul acesta nu aduce nimic nou sub soare. Ci din contra intareste omul in prostia lui, sa devina mai ateu decat a fost :D. Oricum raul e in plina dezvoltare. Dumnezeu exista si nu e deloc rau dupa cum il descrie lumea in ultima vreme.

 2. Cititi lucrarea Patologia ecumenica sau…Ecumenismul, ultima pacaleala a crestinismului, de, Jean Savage, aparuta in editura Risoprint, Cluj, in 2007. si va veti documenta mai mult, dar si in alt stil decat cel antilogic,gnosticoteologic, intrebuintat de paparhi sau patripapi (termeni metamagici construiti din notiunile de patriarh si papa)

 3. Intrebarile care le-au pus oamenii despre diviniate … sunt adresate oamenilor, nu divinitatii 😀
  Ia intrebati divinitatea insasi si apoi mai vorbim. Puteti ? Nicidecum 😀
  E vreo sansa ? Dupa moarte.
  Puteti defini Nimicul ? Nop. Niciodata.
  Puteti defini Infinitul ? E o convetie doar. Exista si nu exista (cam greu de inteles, nu-i asa ?)

  Big-Bang-ul ce impuls a avut ca din cate stim s-a descoperit de pe ramasitele de radiatie a „undelor creatoare” (popular vorbind, stiintific am uitat cum se numesc) ? Nu a avut impuls. Deci, ilogic :D. Cand pui ceva in vid nu incepe sa se miste asa de unul singur, Big-Bang-ul s-a miscat de unul singur in Nimic. Frumos, nu-i asa ? 😀

  Explicatia Big-Bang-ului : Existenta unei energii pure care transcende in afara Timpului si a Spatiului (adica insasi a materiei). Energia care da impuls de creatie materiei. Nu este nicidecum exclus ca aceasta energie pura sa aiba constiinta proprie, infinitatea da nastere constiintei sau este constiinta ea insasi 😀

  Cu alte cuvinte : Stiintific vorbind energia pura cu constiinta este insasi Dumnezeu. A existat dintotdeauna, exista dintotdeauna si va exista intotdeauna 😀
  Voila 😀

 4. @ Sava Eugen-acele carti nu exista,sau nu ai scris tu bine titlul.Cel putin Google nu le gaseste.

 5. Este mult mai simplu sa arunci cu c***t decat sa incerci sa intelegi substratul unui episod, cel putin foarte interesant, despre nevoia omului de a excela, de a atinge Perfectiunea care l-a creat. Dar pt. voi ,dragii mei, este infinit mai usor sa critici analfabetii catolici inconjurati de o paleta de temeri ( frica de razboi, senior, biserica, Dumnezeu ) si condusi de o serie de ”stapani” mult prea libertini pt. animalele lor din stapanire. Mai bine va provoc sa veriicati in amanunt aceasta tema vasta si plina de simboluri. Daca postul meu a deranjat, nu si-a atins scopul.

 6. Dumnezeu exista, dar omenirea nu descinde din personajele astea mitologice, Adam si Eva.
  Nu ar trebui sa luam in serios tot ce scrie in Biblie…indiferent daca i-am da o dimensiune strict materiala sau simbolica.

 7. Noi nu ne-am nascut inca?!

  Conform mitului biblic,zeii[elohim] ar fi creat Pamantul,Cerul si prima pereche de oameni,Adam si Eva,in anul 3760 i.e.n..Aceasta cronologie este inca urmarita de calendarul religios ebraic si apare inscrisa pe zidurile lacasurilor crestine[catedrale,manastiri etc],printre care si pe manastirea Putna din tara noastra.
  Unde e buba,amicii mei?Pai,conform acestei cronologii,noi nici nu ne-am nascut inca.Luati Vechiul Testament si cititi cap.5-Neamurile patriarhilor de la Adam pana la Noe!Daca adunati anii lor de viata numai pana la Noe depasiti 8000 de ani[de la facerea lumii,ar fi numai 5769 de ani].Judecati si voi!Adam-930 deani,Set-912,Enos-905,Cainan-910,Maleleil-825,Iared-962,Enoh-365,Matusala-969,Lameh-753,Noe-505,pana la potop.
  Chiar daca scadem anii in care fiii au trait concomitent cu tatii,tot nu ne-am nascut ,amicii mei.De ce?Deoarece Noe si consoarta lui nu ne-au nascut strabunii arieni.In mod ciudat,din Noe si sotia lui,ambii de aceeasi rasa si cu aceeasi grupa sangvina,caci descindeau din Adam si Eva,s-au nascut trei strabuni de neamuri diferite:Sem-stramosul semitilor,Ham-strabunul rasei negre si Iafet-antecesorul popoarelor turcice.Cum o fi aparut oare rasa noastra alba[ariana,europida,caucaziana]?Din cine descinde rasa mongoloida si subrasa rosie[amerindiana]?Zeii alohim au incurcar rau borcanele cu rase si cu grupe sangvine sau compilatorii mitului biblic erau niste ignoranti?

 8. De ce zeii biblici nu sunt Dumnezeu?

  Eu voi prezenta numai cateva exemple de rationamente in favoarea delimitarii clare a salbaticilor zei biblici de Divinitate.Dupa cum stiti,in textele initiale ale Vechiului Testament,scrise in limba arameica,figurau urmatorii zei tribali ai anticilor judei:elohim[zei]apare de circa 2000 de ori,Eli,Adonai,Sabaot si Iahu[Iahve].In secolul 3 e.n.,calugarul Ieronim a tradus Vechiul Testament in limba latina,savarsind blasfemia de a inlocui numele zeilor tribali cu Dominus Dei,Dumnezeu,Domnul.De ce a fost o blasfemie?Deoarece toate faptele abominabile si toate afirmatiile aberante ale vechilor zei judaici au fost puse pe seama Divinitatii.In cele 17 secole scurse de la acea blasfemie,textul biblic a fost corectat de zeci de ori de catre liderii religiosi crestini,fara a reusi sa-i schimbe caracterul salbatic,imoral,blasfemic,total nestiintific.Iata cateva exemple:
  1]Textul biblic sustine ca Dumnezeu se hraneste cu mancare,la fel ca pamantenii si cu fumul jertfelor pe care orice bun credincios trebuie sa i le aduca.De exemplu,la o cina oferita de pastorul nomad Abraham,Dumnezeu ar fi mancat un vitel intreg si turte facute din trei efa de faina[circa 8o de kilograme].Cine mananca trebuie sa digere si sa defecheze.Va dati seama ce „dar divin” a defecat zeul Sabaot dupa cina respectiva?Intr-un alt pasaj,acelasi zeu Sabaot,pretins Dumnezeu,accepta ca generalul Eftali sa-si jertfeasca fiica de rug,in semn de recunostinta pentru ca i-a asigurat victoria impotriva inamicului.Fata de „cucernicul „Abraham,zeul Sabaot s-a arata mai bland.Initial,i-a cerut sa-si sacrifice fiul Isac pe rug,dar in ultima clipa a oprit jertfirea bietului prunc,primind in loc un ied.Am pus cucernicia lui Abraham sub semnul indoielii,deoarece acesta se casatorise cu sora sa Sara[incest] si-i permitea sotiei sa intretina relatii sexuale recompensate regeste cu faraonul egiptean[proxenetism].Pozitia capriciosului zeu Sabaot fata de jertfe a determinat si primul fratricid din legenda biblica:el a preferat jertfa de carne a pastorului Abel,refuzand jertfa de legume a agricultorului Cain.Stiti ce a urmat-Cain,gelos pe fratele sau Abel ,l-a ucis,insa Sabaot nu numai ca nu l-a padepsit pentru fratricid,dar a amenintat ca oricine il va atinge va fi pedepsit inseptit.Halal zei!
  2]Textul biblic afirma ca Dumnezeu are infatisare umana si e atat de mic,incat a putut modela cu mainile sale pe Adam[dupa chipul si infatisarea lui],a cusut haine de piele pentru Adam si Eva,s-a luptat cu Iacob etc.Chiar daca Dumnzeu ar fi numai stapanul Terrei si nu a intregului Univers,n-ar fi putut fi atat de mic si n-ar fi avut preocupari atat de marunte.
  3]Textul biblic afirma ca Dumnezeu actioneaza discriminator,alegand din toate neamurile numai poporul evreu ca preferat.Va puteti imagina o asemenea atitudine din partea Divinitatii?Daca evreii au fost „alesi”,de ce mai mult de 90% din descoperirile si inventiile care au civilizat Omenirea au fost facute de arieni[europizi]?Daca judeii au fost preferatii Domnului,cum se face ca au suferit atatea necazuri si se vor stinge in urmatoarele secole,deoarece au ramas numai circa 10 milioane?
  4]Textul biblic sustine ca Dumnezeu instiga evreii la tot soiul de infractiuni si le accepta tot felul de imoralitati.De pilda,zeul Iahve,tradus Dumnezeu,i-a poruncit miticului Moshe sa puna judeii idolatri sa se casapeasca intre ei,frate cu frate.Acelasi zeu l-a invatat de Moshe sa-si intruiasca soldatii sa nu-si mai faca necesitatile fiziologice in tabere.Acestea sunt preocupari divine?Va vine a rade?In acelasi text biblic,gasim ritualul de juramant dintre vechii judei,mult mai de ras.Astfel,pastorul Abraham si-a chemat starostele slugilor si i-a poruncit:Pune mana pe penisul meu si jura ca nu-mi vei luat sotie cananianca pentru fiul meu!Acesta este text divin si revelat?Inainte de fuga din Egipt,Sabaot ii invata pe evrei sa sterpeleasca obiectele de pret de la egipteni.Acalasi zeu ii ridica pe Abraham si Sara in pozitia de strabuni ai tuturor neamurilor,in pofida faptului ca erau incestuosi si imorali.Lot,alesul lui Sabaot,a facut copii cu fiicele sale etc.
  5]Zeii tribali ai nomazilor judei eram mai ignoranti decat copiii din vremea noastra iar crestinii pun aberatiile lor pe seama lui Dumnezeu.Ei nu stiau cum arata planeta intreaga,ci numai cateva statulete din Orientul Apropiat ,nu aveau habar de sistemul heliocentric,de electricitate,televizor,avion,racheta etc..Daca ar fi sa ne luam dupa mitul biblic,am ajunge la blasfemia ca oamenii sunt mai inteligenti decat Divinitatea,deoarece ei au facut toate aceste minuni tehnico-stiintifice.In relitatea,descoperitorii si inventatorii au fost inspirati de Dumnezeu,in cele mai importante realizari.
  6]Zeii biblici aveau obiceiuri salbatice si puerile,iar crestinii le pun pe seama lui Dumnezeu.De exemplu,elohim[zeii] se temeau ca Adam va gusta si din pomul vietii,devenind nemuritor ca si ei,fapt pentru care l-au izgonit din Eden.Zeul Sabaot blestema ca o baba sarpele ispititor si pe Eva,se vaicareste de rautatile lumii create si ameninta ca o va distruge,delireaza tot soiul de prostii infantile fata de alesii sai.

 9. E clar. Pacatul o data ajuns la mine, l-am dat mai departe fiului meu, iar el, fiului sau.
  Raman cinci intrebari:
  1. Pacatul a ajuns la mine prin acel pardalnic de ADN?
  2. Pacatul a ajuns la mine prin intermediul marului? Cam ca si gripa aviara?
  3. Daca pacatul se transmite din tata-n fiu/fiica, nu s-ar putea sa-l trec pe TOT in spinarea lor?
  4. Imi plac merele. O fi un pacat?
  5. Scriind aceste randuri, sunt un pacatos?

 10. Era o dilema legata de Biblie si teologie ortodoxa, nu de realitate. Pentru cei care care considera real acest pacat exista institutii abilitate.

 11. Comentariul se poate edita cu usurinta.
  Raspunsurile la intrebarile tale ar fi nu,nu,nu,nu si respectiv nu.

 12. Si cu toate astea pentru ce a avut nevoie Dumnezeu de acest experiment? A trimis chiar el Diavolul ca sa ii ispiteasca?

 13. Acest pacat originar are o alta explicatie fata de ceea ce spuneti voi.Eu cred urmatoarele:Asa cum Isus Hristos stia ca va fi tradat de unul din cei alesi de El sa-i fie martori si Apostoli in lucrarea Domnului,tot asa si Dumnezeu dupa ce i-a creat pe primii ingeri a stiut ca unul il va trada dorind sa fie mai presus decat El,dar pentru a-l face cunoscut tuturor trebuia sa faca o alta lucrare astfel incat ceilalti ingeri sa vada si sa inteleaga puterea lui Dumnezeu si ca El este Singurul Creator si lui trebuie sa i se aduca slava si nu altuia.Stim foarte bine cum Satan se mandrea cu propria-i faptura si frumusete,falindu-se in fata celorlalti ingeri cu faptul ca el este facut din foc si are puterea dupa Dumnezeu in a conduce Universul,de aceea cand a fost creat omul Adam, el a refuzat sa i se inchine spunand ca acesta nu este decat tarana,chiar daca arhanghelul Mihail l-a mustrat si i-a cerut insistent s-o faca spunandu-i ca Adam a fost facut dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu si i s-a dat o mare stapanire.Cei doi pomi din mijlocul Raiului au fost tot timpul acolo pana la Crearea femeii,caci de indata ce Dumnezeu a vazut ca Adam nu ii iese din Cuvant s-a gandit ca este nevoie de o alta persoana care sa calce cuvantul si astfel Satan sa fie cunoscut ca impotrivitor.Ganditi-va ca Adam nu a mers pana la capat cu mancarea acelui fruct si a dat vina pe femeia de langa el,iar aceasta l-a numit pe sarpe in care intrase duhul lui Satan ca fiind Ispititorul si Raufacatorul.Daca la primii oameni pacatul a intrat in lume printr-un fruct si o persoana (Eva)tot asa si la venirea lui Isus pe pamant pacatul a venit printr-o persoana (Iuda) si un fruct(Banii-cu ei cunosti si binele si raul)iar omenirea nu mai stia de existenta lui Satan caci nu stiau in ce fel lucreaza.Iata ca istoria s-a repetat a doua oara si din nou Satan a fost descoperit insa oamenii nu mai cred acum decat in puterea fructului(banii)care ii duce de fapt la pieire.

 14. Trimiterea de la isus sirah 34:10 e incorecta… ati preluat-o din dogmatica lui zagrean/sterea fara corectie… va rog sa verificari trimiterile la versete din sf scriptura si sf parinti.

 15. nu ati gresit si vreti in mod voit sa rastalmaciti vorbele Bibliei si a faptelor istorice…nu pervertiti valorile oamenilor…daca ele mai sunt in unii…nu vedeti ca este in interesul celui Intunecat si a celor care conduc lumea sa ne ocupam timpul cu lucruri care nu ne sunt de niciun folos…de ce oare? ca ei sa conduca Pamantul iar noi sa nu cunoastem salvarea sufletului si poarta catre Dumnezeu, intelepciune si viata vesnica

 16. INTREBARI LOGICE DESPRE ACEASTA INTERESANTA LEGENDA „Adam si Eva”:

  1. Inainte sa faca omul, Dumnezeu a facut toate animalele si pe toate le-a facut cu pereche: MASCUL si FEMELA pentru a se reproduce.
  – De ce sa-l fi facut pe Adam singur? De ce i-a facut organe genitale, sa se masturbeze? Nu s-a gandit de la inceput si la el ca nu poate perpetua specia umana de unul singur?
  2. La toate mamiferele, ca si la om, femela are dureri la nastere.
  – Vaca, maimuta, pisica, scroafa, zebra, …, tot din cauza EVEI au greturi si pofte in timpul sarcinii si zbiara in timpul nasterii?
  3. Sarpele ala INTELIGENT (mai inteligent decat acesta pereche umana) si VORBITOR cica e blestemat sa sara la calcaiul femeii, iar acesta sa-i zdrobeasca capul.
  – Oare serpii sar doar la picioarele femeilor, nu si la barbati? Barbatii nu-i omoara? Nu le strivesc capul?
  4. EVA cand a admis sa manance marul, nu stia ce-i binele si raul pentru ca nu mancase inca din din el.
  – Cum putem sa ne permitem sa acuzam o femeie lipsita de discernamant ca a mancat dintr-un mar ?
  5. Cand a luat marul, Adam era langa ea.
  – De ce n-a oprit-o, ca doar el primise porunca sa nu manance, dinainte sa fie creata Eva?
  El de ce a mancat? L-a fortat Eva? L-a agresat in vreun fel?
  6. Dumnezeu i-a spus lui Adam ca daca va manca din rodul acestui pom, va muri. Sarpele vorbitor (???), „sincer” cum il stim ca simbol, ii spune Evei adevarul si anume ca de fapt nu vor muri ci vor cunoaste binele si raul.
  – Ce imagine isi poate face omul despre Divinitate, ca minte oamenii?
  7. E scris ca toate animalele pamantului si Adam sunt facuti din pamant, doar Eva este clonata dintr-o coasta si de-aici apare teoria ca femeia e facuta din coaste barbatului si trebuie sa i se subordoneze.
  – Oare medicina spune ca barbatii au mai mai putine vertebre / coaste decat femeile?
  8. Autorul care a scris acesta incredibila poveste denigratoare despre primii oameni (simpli, primitivi, inapoiati, relativ salbatici) facuti pe pamant si care sunt parintii nostri biologici, este necunoscut, nu si-o asuma cu nicun nume.
  – Oare noi, urmasii lor, in mod constient nu am facut mai multe si mai grave greseli decat ei?
  9. Poate fi credibila aceasta LEGENDA (adica poveste imaginara creata pe un suport istoric real) cu elemente fantastice, hiperbole si personificari, cand nu poate fi probata stiintific in niciun fel, nu au existat martori sau dovezi istorice?
  10. Mantuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos a spus:in Marcu 10:
  (6.) Dar de la inceputul lumii „Dumnezeu i-a facut parte barbateasca si parte femeiasca. (7.) De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa. (8.) Si cei doi vor fi un singur trup.” Asa ca nu mai sunt doi, ci sunt un singur trup.
  – De ce nu a zis nimic de rau despre Adam si Eva si nu a pomenit deloc de niciun pacat original?

  PAREREA MEA: Dumnezeu a creat la inceput o pereche de oameni, femeie si barbat (Adam si Eva), asemanatori intre ei dar nu identici. Ce avea unul in plus (si fizic si psihic), celelalt avea in minus pentru a se completa unul pe celelalt si pentru a fi dependent unul de altul intr-o oarecare masura, inclusiv la perpetuarea speciei umane. In fata Lui toti oamenii, femei sau barbati, sunt la fel de importanti si au rorlul lor in societate. Le doresc celor doi „acuzati”, mancaciosilor de mere, ca Domnul sa-i odihneasca, iar noi „perfectii” lor urmasi sa-i lasam in pace si sa ne vedem de pacatele si de rautatile noastre !!!!!!

  MENTIONEZ CA SUNT CRESTIN – ORTODOXA, AM RASFOIT PERIODIC ANI DE ZILE BIBLIA SI CONSIDER CA PASAJUL CU ADAM SI EVA SI CEL INTITULAT „CANTAREA CANTARILOR” (UN FEL DE CANTEC AMOROS) NU AU CE CAUTA IN ACEASTA CARTE SOCIOLOGICO – RELIGIOASA !!!!!!!

 17. Dumnezeu, in cele 6 zile a facut toate descoperirile posibile spunand sa se faca si a vazut ca sunt bune si tot asa in toate cele 6 zile ,in toate aceste zile apare doar numele de Dumnezeu. In a7 a zi se odihneste Dumnezeu, iar in a 8 a zi apare Domnul Dumnezeu care din pamant il face pe om nu se spune dupa ce asemanare si-i da viata. Adica creaza un hard caruia ii da un soft si il pune intro zona de retea (wrl) numita RAI si-i da regulile pentru a nu se deconecta de la aceasta retea. In acea zona omul trebuia sa se autoinstruiasca, nu sa munceasca sa puna rosii si flori,avand acces direct la cunoastere fara a fi nevoit sa tatoneze cunoasterea prin bine si rau.In momentul in care a fost deconectat de la RAI a inceput moartea sub toate aspectele inclusiv a accesului direct la cunostere, urmandu-se calea tatonarii cunoasterii prin bine si rau. Acea parte a creerului care lucra cu RAI nu a mai fost folosita, dar, a fost folosita din plin cea de lucru cu partea periferica iar creatorul i-a dat haine de piele adica cu senzori necesari pentru acest scop.Asa se explica de ce capacitatea creerului este folosita doar in proportie de 10-15%. Omul nu descopera nimc, descoperirea a facut-o Dumnezeu, noi doar incercam sa cunoastem, iar, motorul cunoasterii trebuie sa fie iubirea care a venit prin IIsus. Sunt multe de spus ,dar….

 18. Domnilor si Doamnelor sa va pun o 2 intrebari simple si rationale cel putin din perspectiva omeneasca.Cine a fost martor la crearea lumii si cine a scriso in biblie?

 19. Destul de bun articolul. Dar e foarte simpla treaba cu marul. Sarpele(diavolul) i-a promis cunoasterea adevarului. De ce nu zice nimeni ca sarpele a mintit? Nu vi se pare logic ca marul era necunoastera adevarului. Chiar si pana in ziua de azi, continuam acelasi pacat si traim in necunoastere.

 20. Salut cititi daca vreti Ezechel28 pomul cunostintei binelui si al raului sau heruvimu ocrotitor din gradina edenului era lucifer ,in toata splendoarea lui nu era nimic mai placut la vedere ,ca lucifer ,ok ,Eva mergea goala prin gradina edenului ,se intalneste cu Lucifer si el o seduce fara ca ea sa se poata opune ,din mai multe motive 1 eleganta si sralucirea lui ,2 nai itatea ei ,3dorinta ei de a intra intro alta dimensiune ,cunoscand binele si raul ,fru tul era de dorit ca sa deschida mintea cuiva .fruct– (purtator de samanta) samanta pomului ,poate crede cineva ca Lucifer cand a vazuto pe Eva goala a fost sedus ,nu Ci Lucifer a vazut in Eva toata imparatia care a facuto prin Cain care a ucis pe Abel ca sa ramana samanta lui ,Eva sa impreunat cu Adam si a nascut pe Set o alta samanta in locul lui abel din Adam ,acestea din urma a inceput sa cheme numele Domnului ,important de studiat copacii din gradina eden , si privirea lui Dumnezeu sper jertfa lui Cain ,privire a lui vorbeste de ceva ereditar , te intorci in urma si o vezi pe Eva goala si caracterul lui cain primul om nascut ,criminal si mi ncinos Ioan 8-44 Isus le spune voi aveti ca tata pe diavolul ,tatal minciunii……..

 21. Tot ce a fost scris in aceasta Carte a Vietii Biblia (bibliografia firii umane traita de cei ce au fost unsi,alesi sau inscrisi in Cartea Vietii ca sa o infaptuiasca pentru urmatoarele geneRatii in functie de evolutia omului ciclica primul si al doilea testament) …ca sa poti intelege Biblia care este un depozit bine pazit (de catre minte)de cunoastere …este nevoie ca sufletul creatiei lui Dumnezeu sa muste din acel Mar magnetic al pamantului dar fara sa iti dai seama ca om pentru ca omul v-a savarsi pacatul (Eroare in sistemul constiintei sale) sau toate pacatele de moarte sufleteasca iar daca nu intervine la sfarsitul primei jumatati a vietii fiecaruia 30 ,33,5 (3,5-4ani apocalipsa) Fiul lui Dumnezeu Iisus HRIstOS ↑ pentru a muri pe crucea vietii —> omului pentru preluarea si iertarea pacatelor(stergerea erorilor din sistemul constiintei personale dar si universale) savarsite pana atunci de catre inDivid…Sfanta Cruce a Mantuitorului as „spune” ca este + punctul de intalnire dintre primul nostruAdam(us) (omul cel pacatos si plin de el) cel ce a pregatit calea pentru a ajunge la Hristos (implinirea planului de mantuire a lui Dumnezeu pe care il pregatise inca de ! inainte ! ( resetarea –> spre ↑divinitate) …ar fi multe de spus dar va las pe dvs. sa descoperiti frumusetea cuvintelor cu intelesul” in adincuri infundate” ale CuVintului lui Dumnezeu care va ramane neschimbat si neschimbator si care se va intampla pina la ultimul in Fi-rea umana in vecii vecilor Amin! Ca sa traiesti cu adevarat liber este nevoie sa „mori” de cateva ori in prima parte iar in a 2-a sa dispari dintre cer cunoscuti pentru ca dupa ce iesi din furtuna, vederea ta va fi cu totul noua…iar cunoscutii te vor indeparta chiar ei…aceasta este plata pentru o muscatura din Apple a 2 suflete in cer si oameni P pamant in totodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări