Pasarea lira

Articole asemănătoare

pasarea-liraPasarea lira este un locuitor inaripat al padurilor din regiunile calde ale planetei.

Spre deosebire de restul lumii animale, cu exceptia racului, in care mersul inapoi este mai greoi decat cel normal si nicicand nu este facut decat din stringenta necesitate, atunci cand – foarte rar – conformatia corpului o permite, exista o pasare care, dupa nevoie, poate sa zboare si invers. Se numeste pasarea-lira. Este unica zburatoare cu posibilitati practice de deplasare aeriana in… marche-ariere.

pasarea-lira2Pasarea-lira traieste in Australia si este una dintre cele mai cunoscute specii locale, desi rareori este vazuta in habitatul ei natural.
Masculul este impodobit cu pene colorate, predominand reflexele rosii. Coada ajunge la marimea maxima dupa 7 ani, iar penele acesteia au o alcatuire particulara. Cele centrale sunt mai lungi, indoite in forma de „S” si frumos colorate, semanand cu un curcubeu. Cele doua din mijloc sunt inguste si lungi. Cand pasarea isi infoaie coada, precum paunul, capata aspectul unei lire.

Inainte de imperechere, masculii efectueaza un adevarat dans pentru a cuceri o femela.
Femelele isi construiesc un cuib in locuri ascunse unde isi depune ouale, urmand o perioada de 50 de zile pana la eclozare. Cuibaritul are loc in timpul iernii australiene (iunie – septembrie).
Pasarea-lira se hraneste cu insecte, paianjeni, rame si ocazional, seminte. Isi gasesc hrana scobind cu ghearele pamantul. Cand sunt in pericol, lirele mai degraba fug decat sa zboare. Desi aceste pasari pot zbura, pasarea-lira traieste mai mult pe sol.

Aceste pasari au un cantec deosebit, in special datorita amestecarii diverselor sunete pe care le aud imprejur, putand imita aproape orice. De la sunetul altor pasari, alarme de masina, aparate foto, diverse sunete din natura, pana la drujbe (vezi video). Se spune ca este mult mai „talentat” decat vestitii papagali vorbitori.
In timpul unui documentar realizat de BBC, pasarea a ajuns sa imite fericita chiar si zgomotele drujbelor si fierastraielor care-i distrug habitatul natural.

Pasarea-lira este o specie pe cale de disparitie si este protejata de lege din anul 2006. Ca o dovada a simpatiei fata de aceasta pasare, desenul ei este pus in Australia pe moneda de 10 centi-dolari australieni.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

  1. extraordinara pasare!!!!!pana acum eram fascinat de mierla indiana cat de bine poate sa articuleze cuvintele dar lira e chiar extraordinara pacat ca nu mai au loc in habitatul lor din cauza noastra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări