Piramidele egiptene

Articole asemănătoare

piramideMarile piramide egiptene sunt unice. Totusi, exista multe controverse legate de constructia, scopul si autorul lor.

Inceputul erei piramidelor – piramida lui Djoser

Povestea incepe in anul 2630 BC., cand faraonul Djoser a ordonat construirea unei piramide in trepte, al carei architect era Imhotep. Piramida de la Saqqara masoara 60 metri, fiind construita din blocuri de calcar si argila de desert. In camera funerara si spatiile de depozitare erau destinate bunurilor de dupa moartea lui Djoser. Intentia era sa se copieze structura palatului lui Djoser. Camerele contineau artefacte funerare, mobile, bijuterii, comori etc.
Piramida in treapta prezinta simbolul unei scari reale pe care sufletul unui defunct sa urce la cer, urmandu-i pe zei in nemurire.

Marea piramida

In anul 2540 BC, faraonul Khufu (20 ani) a ordonat construirea unei piramide mari care parea imposibil de realizat. Dar se pare ca imposibilul s-a realizat. Masura 230 metri patrati si 146 metri inaltime, construita din 2.300.000 de blocuri de piatra si calcar. Ea este cea din urma minune ramasa in picioare.

piramida-gizaEtapele construirii
Prima decizie a faraonului a fost locul unde sa construiasca piramida. Impreuna cu preotii, s-a orientat noaptea dupa stele. S-a ales sa se construiasca la Giseh, pe malul vestic al Nilului. Locurile funerare erau construite spre apus deoarece soarele (RA) murea la orizontul vestic in fiecare seara. Totodata, amplasarea locului in apropierea carierelor din care sa extraga 2.300.000 de blocuri de piatra necesare construrii piramidei reprezenat un avantaj. Ridicarea piramidei a necesitat 30 ani, de lucrari de constructii si cantitati uriase de forta de munca. Herodot a sustinut in anul 450 BC, ca numai putin de 100.000 de sclavi captivi au lucrat pe santier.

arch31bEgiptologii contemporani cred ca numarul de lucratori a fost mai mare de 30.000 si acestia nu erau deloc sclavi, ci muncitori chemati in timpul inundatilor Nilului. Primeau masa gratuita, tratament medical egalat nobililor si pe deasupra, primeau produse pentru a-si plati taxele. 1600 talanti s-au dat pe ridichi, ceapa, usturoi pentru lucratori – asa a spus interpretul egiptean lui Herodot. Intr-un fel, ei lucrau ca voluntari, dar fortat pentru cei ce nu aveau cu ce plati taxele. Multi si-au petrecut toata viata construind piramida, dand dovada de mandrie. In aceea perioada lucarile agricole incetau, iar transportul blocurilor se facea mai usor. In transportul blocurilor s-a folosit probabil scripetul, roata sau sanii cu rulouri de lemn sub ele. Pe masura ce erau trase inainte, ruloul din spate era mutat inainte pana cand blocul era adus la destinatie. Multi lucratori au fost trimisi in cariere ca sa extraga blocurile de granit si calcar si sa le prelucreze mesterii pietrari. Blocurile erau apoi transportate pe Nil, pe un canal special construit. Blocurile erau trase de sanii, impinse pe rampe (facuta din caramizi de lut) cu rulouri de lemn sub ele. Rampa era ridicata in scopul de-a mentine constructia, pe masura ce inaltimea piramidei crestea. La final, rampa era demolata.

Terminarea constrctiei
Dupa 30 de ani varful era terminat, fiind infasurat cu o foita de aur (la lumina soarelui emitea o lumina orbitoare). La final, rampa a fost demolata. Partea exterioara a piramidei fusese acoperita cu calcar alb stralucitor. Un lucru mai era insa – camerele interioare. Inainte de a ridica primele nivele de piatra, se ridica camera funerara, practic intreaga piramida a fost ridicata in jurul camerei funerare unde avea sa fie depus trupul faraounului. Deasupra camerei se gasesc alte cinci camere de despovarare, pentru a impiedica prabusirea constructiei. Camera funerara era facuta din camere de granit, cu greutate de 40 tone fiecare. Se spune ca intre 2 pietre nu poti baga nici macar un card. Cu uneltele primitive de atunci, aceasta camera ar fi cam imposibila de realizat. Avand in vedere ca muncitorii egipteni utilizau unelte din lemn sau bronz-ciocane, dalti – cum ar fi reusit ei sa prelucreze pietrele fara sa li se rupa uneltele? Secretul era nisipul! Nisipul facea lamele mai taioase, iar dupa ore in sir de prelucrat, cel putin cateva pietre pe saptamana erau de ajuns, in numai 30 ani.

Inmormantarea regelui
In jurul marii piramide s-au construit 3 mici piramide, cu aceeasi structura, destinate reginelor. In anul 2510 BC, faraonul Keops a murit. Dupa 70 zile dupa procesul mumificarii, trupul trebuia inmormantat. Dupa ce a fost bagat in sarcofag si depus intr-o barca solara, dupa bocet si un drum de mare fast, barca ajunge in piramida. Barca este desazamblata, iar sarcofagul trebuia dus in camera funerara.

Drumul in piramida
Drumurile din piramida erau foare stramte si defapt, erau niste tuneluri si coridoare ridicate printre nivelurile de blocuri de piatra. Preotii impreuna cu muncitorii iau sarcofagul si barca si intra intr-o trapa, la intrarea in Marea Piramida. Dupa ce trec de cele 3 dale de granit (care barau drumul pentru a opri hotii), ei intra in Marea Galerie de 46,7 metri lungime si 2 metri latime. Trec de camera reginei unde se afla o statuie a faronului si ajung in sfarsit in centrul piramidei – camera funerara. In camera funerara era depus un urias sarcofac de granit rosu. Se afla acolo de 30 ani, inca dinainte sa fie ridicata piramida. Acolo este depus sarcofagul. Barca solara fusese si ea ingropata in tunel, unde avea sa fie descoperita in anul 1982. Era folosita pentru calatoriile din viata de apoi. Camera funerara era prevazuta cu tunele de aeraj, aliniate (una pe partea Nordica, cealalta pe cea Sudica) dupa steaua polara de nord si constelatia lui Orion. Prin ele, BA si KA ale faraonului Keops se ridicau prin acele tunele, unde se inatalneau la exteriorul piramidei si se uneau – faraonul renastea astfel printr-un ritual simbolic asemeni pasarii Phoenix. Muncitorii si preotii, desi riscau sa ramana pe veci acolo datorita dalelor de granit, ei au iesit din mormant prin putul care ducea la camera si prin pasajul coborator, ieseau din Marea piramida, punand la iesire dale.
Langa ei se aflau 5 gropi de de barci solare si un templu unde nu cu multa vreme, se afla trupul faraonului.
Dupa Keops, succesorii sai, Kefren si Mikerinos au construit si ei alte 2 piramide, una mai mica ca cealalta, dar construirea lor a dus la completarea complexului de la Giseh.

Inainte de Marea piramida

Inainte de piramide, faraonii erau ingropati in mastaba. Djoser a realizat o piramida-mastaba supraetajata. In 2560 BC.,s-a incercat sa se construiasca o piramida neteda, cu laturile netede, insa unghiul a fost ales gresit si constructia a fost abandonata. Apoi s-a construit Piramida de nord de la Dahshur, prima piramida neteda construita cu precizie. Acolo a fost ingropat Sneferu, tatal lui Keops, cel care a pus la cale construirea a doua piramide in viata sa.

sphinxDupa Marea piramida – Sfinxul

Dupa Keops, Kefren – fratele sau a construit si el o piramida, dar mai mica. La fel a facut si Mikerinos, nepotul, dar care a construit-o ceva mai mica ca al lui Kefren. Kefren a construit ceva mai deosebit – Sfinxul, preluat dupa mitologia greaca si constelatia zodiacale – leul. El a pus muncitorii sa sculpteze aceea mare stanca de langa Marea Piramida, ca sa ia forma unui sfinx. Sfinxul l-ar reprezenta pe faraonul insusi, sau pe RA, cu chip uman-antropomorf. Initial, fata sfinxului era vopsita in rosu, ochii albi, pupilele negre, practic ca sa para machiat asemeni egitenilor. Nemesul era galben cu dungi albastre. Astazi aceste culori s-au sters. Nasul i-a disparut deoarece in evul mediu, un arab a dorit sa distruga zambetul, deoarece reprezenta o provocare la adresa religiei islamice, insa a distrus din greseala nasul. Practic arabul s-a crezut invingatorul civilizatiei egiptene si ca i-ar fi invins pe zei. Nici barba nu mai exista,deoarece si ea a cazut si acum s-ar afla la un muzeu britanic. Sfinxul, desi continua sa se degradeze, de peste 4 milenii continua sa pazeasca piramidele asemeni leului ce-si apara prada.

Unde se afla comoara faraonului?

In camera funerara nu s-a gasit decat marele sarcofag de granit si o mica statueta a faraonului, incluzand si barca solara din groapa. Acestea par a fi singurele bunuri ale faraonului ramase pe Pamant. Ce s-a intamplat cu bunurile lui si cu comoara ce trebuia sase afle? In anul 860 e.n., arabii au intrat prin efractie in piramida, au riscat bineinteles sa fie ucisi de dale, si n-au gasit nicio comoara si nicio mumie. Sa le fi luat hotii din antichitate? Nici vorba, dalele pareau intacte de mii de ani si nici pasaje de inlaturarea sarcofagului sau a comorii nu prea pareau late. Sa fi ascuns in alta parte comoara, poate in adancul piramidei?

Controverse

Sfinxul ar fi fost construit de un faraon misterios care a domnit intre domnia lui Keops si Kefren. Cercetatorii sustin ca sfinxul nu-l infatiseaza pe Kefren, mai ales dupa aspectul barbii. Altii spun ca ar fi construit de Keops.

In epoca moderna se credea ca piramidele erau folosite pentru astrologie, iar tunelurile de aeraj ca telescoape.
In evul mediu se credea ca piramidele ar fi granarele gigantice ale lui Iosif.
Crestinii cred ca piramidele ar fi fost construite de evrei, in timpul exodului lor.

In prezent, piramidele si sfinxul se degradeaza datorita nisipului si a vremii. Inainte avea 147 de metri, iar astazi el masoara 143 metri inaltime. Multi cercetatori cred ca piramidele vor mai rezista cel putin 6000 -10000 ani, urmand apoi sa aiba aspect de munti de piatra. Din pacate sfinxul se degradeaza mai repede ca ele.

Articol trimis de: Alexandru Bogdan

Articole recente

Comentarii

 1. sfinxul asq multe secrete legarte de o tehnologie extraterestra avansata kre odata descoperita va skimba in totalitate lumea…aqm totul depinde de oameni dak ei vor fi capabili sa elucideze aceste enigme….si probabil vor fi in viitorul apropiat

 2. Piramidele NU au fost construite de egipteni,ei doar le-au gasit pe acele locuri,si au falsificat majoritatea inscriptiilor originale,si chiar si-au pus inscriptiile lor cu istoria lor,sustinind ca ei le-ar fi ridicat,dar acolo e vorba de tehnologii inalte,complexe,piatra taiata cu laserul,freze tubulare,etc….
  VEZI …http://www.youtube.com/watch?v=2B94vTI_0Is
  are mai multe parti.

 3. la piramide interesul
  de a ascunde adevarul despre ele, e mare,acolo si in alte locuri cum ar fi ,TIAHUANACO,SACSAHUAMAN,
  BAALBEK,OLLANTAYTAMBO,ETC se afla istoria civilizatiilor din trecut de acum 10.000-25000 de ani in urma,
  civilizatii care au avut tehnologii sofisticate,si care la un moment dat s-au distrus reciproc in urma unor razboaie
  devastatoare,vezi MAHABHARATA,POPOL VUH, egiptenii nu au posedat tehnologii avansate,ci chiar au falsificat
  inscriptiile antice in favoarea lor.

 4. „Pentru univers, ele ar reprezenta simbolul civilizatiei umane.” E ultima propoziţie din articol. Mai sînt şi alte prostii în afară de asta. D-le Bogdan Alexandru, ca să reprezinte ceva pt univers trebuie să fie cineva acolo în univers care gîndeşte şi deci îşi poate reprezenta ceva. Pînă acum nu s-a dovedit că ar exista aşa ceva.
  2) Observ că spitatlele de glumeţi au clienţi pe aici care cred că la piramide au lucrat unii cu înaltă tehnologie; lasere….Ei visează la tehnologii sofisticate de acum 10 mii de ani deşi nu există nici o probă pt aşa ceva.
  Mare e grădina domnului şi plină de proşti !
  Nu s-au inventat medicamente pt a trata prostia.

 5. sa fim seriosi…ce poveste frumoasa…au mutat aia blocuri de 40 de tone…astazi cea mai mare greutate care poate fi ridicata cu cea mai buna macara este de 20 de tone…si piramidele nu au fost morminte,documentati-va si o sa vedeti ca in nici o piramida nu s-a gasit nici o mumie si plus ca nu este nimic scris sau desenat inauntru…tre sa fii penibil sa zici ca muti de peste munti cu franghii si nu stiu ce lemne 2.300.000 blocuri  de piatra de cate cel putin 2 tone…daca faceti un calcul simplu cu aceste date de aici ve-ti vedea ca fiecare piatra trebuia pusa in mai putin de 5 min ca sa termini marea piramida in 30 ani…si ganditi-va ca vf ei este deviat doar cu 6 mm…si daca o piatra de la baza ar fi plasata cu o eroare de 1 mm li se ducea piramida pe apa sambetei…pietrele sunt plasate cu o eraore masurata in nanometri…asa ca e cam imposibil sa zici ca le-au construit egiptenii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări