Racheta Bumper a fost construita de Statele Unite Ale Americii, prima treapta a rachetei fiind defapt o racheta V-2. Programul Bumper a fost inaugurat pe 20 iunie 1947, avand ca scop investigarea tehnicilor de lansare a rachetelor in doua trepte si separarea la mare inaltime dar si atingerea unor altitudini record.
Responsabilitatea programului Bumper a fost data companiei americane General Electric si a fost inclusa in proiectul Hermes. Jet Propulsion Laboratory s-a ocupat de investigatiile teoretice necesare si de proiectare, iar compania Douglas Aircraft a avut responsabilitatea fabricarii unor parti din racheta.
Prima racheta din acest program, Bumper 1 a fost lansata in data de 13 mai 1948 insa s-a oprit prematur la altitudinea de 127,3 km. Tot in acelasi an, pe 19 august, a fost lansata racheta Bumper 2. Nu a atins decat 13,4 km datorita unei intreruperi a fluxului de carburant. O luna mai tarziu, pe 30 septembrie Bumper 3 a atins altitudinea de 150,3 km. Bumper 4 a fost lansata pe 1 noiembrie 1948, insa a explodat imediat dupa lansare la altitudinea de 4,8 km.
Racheta Bumper 5 a fost lansata in 24 februarie 1949, fiind prima misiune din acest program care nu a intampinat probleme. Treapta a doua a rachetei s-a aprins la 32,2 km altitudine. Bumper 5 a fost lansata din White Sands, New Mexico. Racheta a atins viteza de 8288 kilometri pe ora, devenind cel mai rapid obiect realizat de om de pana atunci. A atins altitudinea de 393 kilometri, depasind cu mult orice racheta lansata pana in acel moment. A fost prima racheta dotata cu echipament de telemetrie ce a transmis date inapoi spre Pamant, fiind prima misiune care a demonstrat stiintific, cu date reale, ca obiectul a reusit sa treaca de linia Karman.
21 aprilie 1949: Bumper 6 atinge altitudinea de 49 km, racheta V-2 se opreste subit, iar treapta a doua nu reuseste sa porneasca. In anul 1950, mai au loc doua lansari (Bumper 7 si 8 ) pe 24 si respectiv 29 iulie, ultimele din acest program. Programul MX-774 s-a incheiat in iulie 1950, dupa 8 lansari.
Sursa foto: http://www.wsmr-history.org/BumperAction1.htm
Bibliografie:
http://www.wsmr.army.mil/pao/FactSheets/bump.htm