Rob Roy – Robin Hood al Scotiei

Articole asemănătoare

rob-royRobert Roy MacGregor, cunoscut doar ca Rob Roy sau ca MacGregor cel Rosu, a fost un celebru scotian, erou popular si haiduc la începutul secolului al XVIII-lea, care este uneori cunoscut ca un Robin Hood scotian. Numit adeseori Robert cel Rosu pe meleagurile sale natale – acest lucru se datoreaza faptului ca Rob Roy avea parul rosu.

In timpurile vechi, s-a ridicat din randurile poporului un erou. Si aceasta este statuia lui de la Stirling, Scotia. Tocmai pentru ca a fost vorba de el, regalitatea britanica nu a fost de acord.
Rob Roy s-a nascut la Glengyle din parinti scotieni si urmand traditia a avut la randul sau patru fii. Impreuna cu mai multe clanuri Highland de scotieni , la vârsta de optsprezece ani Rob Roy, împreuna cu tatal sau s-a aruncat in valurile istoriei urmand sa devina un mare nume.

S-au alaturat revoltei iacobite condusa de Vicontele Dundee pentru a-l sprijini pe regele Stuart James , care a fost detronat de William de Orange. Desi victoriosi în bataliile initiale, acestia pierd, sunt ucisi sau executati si averile lor sunt confiscate. Tatal lui Rob a fost dus la închisoare pentru doi ani, fiind acuzat de tradare. Mama lui Rob, Margaret, s-a imbonavit si a murit in cele din urma.Pâna în momentul in care Donald a fost în sfârsit eliberat, sotia lui decedase, pierduse totul si orice speranta de a mai trai.
Rob Roy a fost grav ranit la batalia de la Glen Shiel în 1719, care a vazut înfrângerea unui Jacobite si expeditie spaniola cu scopul de a restabili monarhia Stuart.
Rob Roy a devenit un cunoscut si respectat crescator de vite, împrumutand o suma mare de bani pentru a creste propria sa cireada de vite, dar, din cauza unor circumstante nefericite a pierdut banii si vitele. Ca rezultat, nu a avut ce face decat sa devina haiduc, iar sotia sa si familia au fost evacuati din casa lor din Inversnaid, care a fost apoi arsa. Dupa ce principalul sau creditor, James Graham, primul Duce de Montrose i-a confiscat pamânturile, Rob Roy a pornit un adevarat conflict sangeros împotriva ducelui pâna în 1722, când a fost fortat sa se predea. Mai târziu în închisoare, el a fost în cele din urma gratiat în 1727 de regele George I. A murit în casa sa de la Inverlochlarig Beg, Balquhidder, la 28 decembrie 1734.

Anul 1723 a vazut publicarea unei povesti fictive a vietii sale, Rogue Highland. Rob Roy a devenit o legenda în decursul vietii sale. Publicarea romanului Rob Roy, de Sir Walter Scott în 1817, mai adauga cateva aspecte necunoscute inca la faima si biografia sa. William Wordsworth a scris un poem numit „Rob Roy’s Grave”, în timpul unei vizite in Scotia. Adaptarile dupa povestea lui s-au regasit, de asemenea, si in peliculele cinematografice Rob Roy, Rogue Highland, un film din 1953 de la Walt Disney, iar in 1995 Rob Roy a fost interpretat de Liam Neeson si regizat de Michael Caton-Jones.

Articole recente

Articolul precedentGaurile de vierme si materia exotica
Articolul următorMuntele Roraima

Comentarii

  1. Merci frumos pentru apreciere, slabute, dar conteaza :))
    hmmm…..oare cum se numesc cei care critica munca altora fara sa faca nimic?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări