Semnalul Wow!

Articole asemănătoare

setiSemnalul Wow! e numele dat unui semnal radio puternic detectat de Dr. Jerry R. Ehman, la data de 15 august 1977, in timp ce lucra la radiotelescopul Big Ears al Universitatii De Stat, Ohio, in cadrul unui proiect SETI („Search for Extra-Terrestrial Intelligence”).

Semnalul avea toate caracteristicile unui potential semnal non-terestru, venit din afara sistemului nostru solar. A fost receptat timp de 72 de secunde, dupa care a disparut complet. Deoarece intre caracteristicile semnalului receptat si estimarile facute in privinta formei sub care un semnal inter-stelar ar putea fi receptat, era o asemanare foarte mare, Ehman a incercuit semnalul pe raportul tiparit, adaugand un comentariu, „Wow!”. Acest comentariu a devenit numele semnalului.

800px-wow_signal-300x169Partea de cod incercuita 6EQUJ5 indica variatia intensitatii semnalului. Un loc lasat liber denota o intensitate intre 0 si 0.999…, numerele 1-9 indica intensitatile numerotate corespunzatoare ( de la 1.000 la 9.999… ), intensitatile de de 10.0 si peste aceasta valoare sunt notate cu o litera. Valoarea „U”, care reprezinta o intensitate 30.0-30.999…, e cea mai mare valoare inregistrata de telescop.

Telescopul Big Ear e fix si foloseste rotatia Pamantului pentru studierea cerului. Tinand cont de viteza de rotatie a Pamantului si de latimea „ferestrei” de observatie a telescopului, Big Ear putea observa un punct oarecare, doar pe durata a 72 de secunde. Asa ca orice semnal de origine extraterestra, putea fi receptat doar pe durata celor 72 de secunde, iar intensitatea semnalului ar creste pe durata primelor 36 de secunde, pana cand semnalul ajunge in mijlocul „ferestrei” de observatie, dupa care intensitatea va scade. Atat durata semnalului Wow! cat si forma sa corespund cu cea a unui semnal de origine extraterestra. Punctul de origine a semnalului e in constelatia Sagittarius, aproximativ la 2.5 grade sud de steaua Chi-1 Sagittarii.

Nu se poate ajunge la o concluzie finala in privinta naturii semnalului.

Ehman a declarat: „Ar trebui sa il intalnim iar, atunci cand l-am cautat de 50 de ori. E posibil sa fie un semnal terestru care a fost reflectat de o ramasita spatiala”. Dar aceea ramasita spatiala trebuia sa posede anumite caracteristici nerealiste pentru a putea explica in totalitate semnalul. De asemnea, semnalul de 1420 Mhz ridica o alta problema, frecventa aceasta intra in latimea de banda interzisa transmitatoarelor terestre.

Articole recente

Articolul precedentOkapi – Intre girafa si zebra
Articolul următorNotiunea de agnosticism

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări