Sindromul Lazar

Articole asemănătoare

ECG / EKG monitorSindromul lui Lazar este caracterizat prin revenirea spontana a circulatiei sangvine, in urma incercarilor esuate de resuscitare.
Numele acestui sindrom isi are originea de la povestea biblica a lui Lazar, care a fost inviat din morti, de catre Isus Nazarineanul.
Din anul 1982 au fost notate 25 de astfel de cazuri in intreaga lume. Cauzele acestui sindrom nu sunt bine intelese, insa s-au dezvoltat cateva teorii care incearca sa explice.
O teorie spune ca revenirea spontana a circulatiei sangvine este provocata de scaderea presiunii dupa eforturile de resuscitare, lucru ce permite inimii sa se dilate declansand impulsurile electrice si in cele din urma, inima va incepe sa bata din nou.
Un alt posibil factor ar fi o doza mare de adrenalina.

inviere-lazarCazuri

O femeie in varsta de 61 de ani a suferit un infarct miocardic. A fost adusa la spital, iar dupa 45 de minute inima s-a oprit. Oxigenul nu mai putea ajunge la celulele organismului. Lipsa oxigenului duce in scurt timp la pierderea constiintei, provoaca afectiuni la nivelul creierului si in cele din urma pacientul moare.
I s-au aplicat socuri electrice pentru a repune in functiune inima, insa incercarile lor au esuat. A fost declarata moarta la ora 20:34 si dusa la morga. Surprinderea a fost sa o gaseasca mai tarziu… vie. A suferit afectiuni la nivelul creierului, isi pierdea memoria, iar vorbirea era afectata.

Un alt caz este al unui barbat in varsta de 66 de ani ce suferea de anevrism aortic abdominal. Cauzele exacte ale producerii anevrismului de aorta abdominala nu se cunosc. Apare mai frecvent la barbatii de peste 60 de ani si prezinta mai multi factori de risc: hipercolesterolemia, obezitatea, fumatul, factori genetici, sau traumatismele abdominale.
Inima barbatului s-a oprit si s-a incercat restabilirea ritmului cardiac prin defibrilare. Dupa 17 de minute, incercarile doctorilor au fost in zadar. Pacientul a fost declarat mort si incercarile de resuscitare s-au oprit. Zece minute mai tarziu, medicul chirurg a simtit pulsul pacientului. In acest caz, barbatul si-a revenit complet si nu a prezentat afectiuni la nivel psihic.

Un barbat de 27 de ani din Marea Britanie a suferit un atac de cord dupa o supradoza de heroina si ecstasy. Dupa 25 de minute de resuscitare, pacientul este declarat mort. Insa ceea ce avea sa urmeze ii va soca pe medicii prezenti. O asistenta observa un semnal pe monitorul de ritm cardiac. Si in acest caz, pacientul si-a revenit complet.

invierea-lui-lazarO femeie de 18 ani din Missouri, SUA, a incercat sa se sinucida printr-o supradoza de medicamente. Si in acest caz, eforturile de resuscitare au esuat. La opt minute dupa ce a fost declarata moarta, inima sa a inceput sa bata din nou. Dupa cinci zile femeia si-a recapatat constiinta.

Sindromul Lazar ridica niste probleme de ordin etic pentru doctori. Acestia trebuie sa determine cand eforturile de resuscitare ar trebui sa se incheie, la cat timp dupa moarte se poate face autopsia si cand se pot preleva organele pacientului declarat mort.

Moartea aparenta

De-a lungul istoriei multi oameni au fost ingropati sau incinerati, fie intentionat ca o forma de tortura, crima, sau executie, fie datorita unei astfel de erori.
Astfel de cazuri au aparut des in literatura si s-a presupus ca acest fenomen este mai frecvent decat arata raporturile.

Referinte: http://en.wikipedia.org/wiki/Lazarus_syndrome

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentStiinta si religie
Articolul următorIslamul

Comentarii

  1. Mi-a murit penisul si dupa doua zile sa sculat iar,minune nu alta , din pacate e inconstient….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări