Software pentru recunoastere vizuala

Articole asemănătoare

recunoastere-facialaSoftware-ul de recunoastere vizuala poate analiza o imagine a fetei umane pentru a estima varsta, fiind bazat pe semnele imbatranirii, spun cercetatorii din SUA.
Software-ul a fost dezvoltat de o echipa de la Universitatea Illinois.

„Masurarea anilor este foarte dificila”, spune Dr Thomas Huang. „Daca folosesti fata pentru a estima varsta poti afla varsta aparenta, sau cat de in varsta arata o persoana.”

Cercetatorii au antrenat algoritmii software-lui folosind 1600 de oameni diferiti, fiecare cu 5 imagini, rezultand un total de 8000 de imagini. Varsta lor fiind intre un an si 93 de ani.
Calculatorul cauta fete si foloseste software-ul pentru a determina ce caracteristici sunt cel mai bine determinate la o persoana la o anumita varsta.

humanScara de analiza
O imagine de dimensiunea 100 x 100 pixeli rezulta 10 000 de pixeli, toti avand un nivel de culoare. Comparand cat de intunecat sau cat de luminos e fiecare pixel cu alti pixeli, software-ul estimeaza varsta aparenta a individului.
„La o femeie care este machiata va arata o varsta mai mica” spune Huang. „O textura fina a fetei va inregistra o varsta mai tanara.”

Software-ul inregistreaza si forma fetei. Pozitia relativa a ochilor, nasului, urechilor, forma gurii, toate se modifica de-a lungul timpului si indica varsta unei persoane.
„Daca estimam persoana varstei cu o marja de eroare de 10 ani, atunci acuratetea este aproximativ 80%”, spune Huang.
Forma, pozitia, culoarea si textura nu dezvaluiesc numai varsta. Ci si rasa, sexul, chiar si emotiile.
Software-ul poate recunoaste si expresii pozitive ale fetei, precum zambitul

Acesta este doar un exercitiu academic in stiinta calculatoarelor. Software-ul pentru recunoasterea fetei va fi folositor pentru companiile de fast food care doresc sa stie cati tineri cumpara un anumit tip de sandwich sau magazinelor de imbracaminte ce ii va ajuta sa aduca in magazinul lor diverse tipuri de imbracaminte, specifice unor varste si sex.

Biometria soft
Soft-ul pentru recunoasterea fetei ar fi folositor si pentru securitate, spune Dr Jonathan Phillips de la Institutul National al Standardelor si Tehnologiei, care lucreaza la acest software.

„Biometria soft” precum varsta sau sexul (opus „biometriei hard” precum scanarea palmei sau amprentelor) poate fi folosita pentru a imbunatati siguranta in diverse domenii unde se necesita o autentificare.

In orice domeniu ar fi folosit, se asteapta o crestere a sistemelor de recunoastere vizuala in urmatorii ani. Sistemele se pot introduce in camerele existente de supraveghere pentru a captura imagini ce apoi vor fi trimise la software.

Articole recente

Articolul precedentNoua paradigma culturala
Articolul următorInsula Corfu

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări