Tablitele de la Tartaria

Articole asemănătoare

Se spune ca sumerienii au fost cei care au pus bazele scrierii. Insa, dupa descoperirea tablitelor de la Tartaria unii cercetatori nu mai sunt atat de siguri.
Multi savanti au fost atrasi de cultura Daco-Romana strabuna, iar cele trei tablite ceramice gasite la Tartaria in judetul Alba au strarnit o curiozitate din partea multora.

Au fost descoperite figurine de lut ars si de alabastru si trei placute de lut ars. Doua dintre acestea erau acoperite cu semne cu caracter pictografic si se presupune ca redau texte stravechi. In cea dea treia placuta este redat un om care merge in urma a doua animale cornute.

Cele trei tablite de la Tartaria sunt identificate ca cele mai vechi marturii ale utilizarii scrierii in sud-estul Europei, sau, dupa unii drept „cea mai veche biblioteca a Europei”.

tablitele-de-la-tartaria2-300x200Tartaria

Localitatea Tartaria se afla la poalele versantului nordic al Muntilor Sureanu, de-a lungul malului stang pe cursul mijlociu al raului Mures. Pe un diametru de aproximativ 60 de kilometri s-au gasit fragmente osteologice ale omului Neanderthal si ale omului de Cromagnon. La Turdas, in apropiere de Tartaria au fost executate niste sapaturi in 1895 si 1910, in urma carora s-a scos la iveala vatra unei asezari cu piese asemanatoare celor de la Tartaria. La Daia Romana, la 12 km nord est de Tartaria, s-a descoperit un vas cilindric a carui vechime este anterioara datarii sigililor din Sumer. Specificul acestor materiale descoperite i-a facut pe cercetatori sa creeze o identitate proprie, sub numele de Cultura Turdas-Vinca, cultura de acum 4500 – 3700 i.e.n., raspandita in Ardeal, Oltenia, Banat, Serbia, Ungaria, dar si in alte tari sau continente mai indepartate.
Multe din piesele gasite aici sunt expuse in muzeul de istorie din Orastie.

Unii cercetatori au ridicat ipoteza ca scrierea sub forma pictogramelor a aparut mai intai in sud-estul Europiei si nu in Mesopotamia, teorie criticata puternic in arheologia mondiala. Exista si ipoteza ca aceste piese ar fi ajuns in Transilvania datoria unor contacte economice sau de alta natura cu Orientul Apropiat desi datarea tablitelor este mai timpurie cu 1000 de ani fata de aparitia scrisului in Orient.

Vladimir Georgiev spunea ca tablitele de la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decat scrierile sumeriene.
A. Kifisim, care a publicat si o harta special intocmita, in care demonstreaza ca stramosii romanilor de astazi au exercitat o influenta puternica asupra culturii intregii lumi antice, respectiv a vechii Elade, a vechiului Egipt, a Sumerului si chiar a Chinei.

Filozoful Platon, spunea „niste table triunghiulare de arama au fost aduse de fecioarele hyperboreene la Delos. Aceste table aveau un continut eshatologic: Dupa ce s-a despartit de trup, sufletul de duce in regatul lui Hades pentru judecata”. Se stie ca hyperboreenii locuiau la nordul Dunarii. Acolo era cunoscuta mina Baia de Arama. Elementele grecesti din textul acestor placi sunt un adaos, iar conceptia despre nemurirea sufletului este probabil zalmoxiana.

Enigmele tablitelor si semnificatia lor

Un profesor din Sankt Petersburg a descifrat enigmaticele pictograme, in cea mai credibila versiune: NUN KA SA UGULA PA IDIM KA RAI, insemnand „Nobilul care stie tainele va merge in Rai”. (nun „nobil”, ugula taina; loc incercuit, ka-rai in cer, Rai). Pe tablita mai apare si crucea, vechi simbol precrestin care imparte semnele in patru.
Expertii unei academii din Rusia au ajuns la concluzia ca defapt pe tablite sta scris „proto-sumerian”. Din pacate interpretarea pictogramelor de pe tablite nu duce la niciun adevar. Exista atatea traduceri complet diferite incat ele se infunda din ce in ce mai mult in mister, cu cat incearca altii sa le descifreze. Chiar daca am gasi corespondentul lor in cuvinte, nu vom stii poate niciodata ce au simbolizat ele cu adevarat printre cei ce le-au scris.

Marco Merlini, director al „Prehistory Knowledge Project” a gasit un schelet al unei femei de 1.45 m. inaltime, in varsta de 50-55 de ani. I-a atribuit un rol religios, fiindca printre oase au fost gasite si 23 de obiecte sacre, dintre care o ancora pentru tesut, niste bratari si niste statuete de idoli. Oasele au fost trimise la Universitatea din Roma pentru a fi verificate cu Carbon 14. Rezultatul datarii a fost neasteptat. Oasele au fost clasificate ca fiind de acum 7300 de ani.

Marco Merlini a declarat „Oasele, ca si tablitele sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Este randul nostru sa gandim ca scrierea a inceput in Europa cu doua mii de ani inaintea Sumerului. In Romania avem o comoara imensa, dar ea nu apartine numai Romaniei, ci intregii Europe.”

Controverse

Tablitele de la Tartaria sunt foarte controversate. Unii neaga vechimea si autenticitatea tablitelor, iar altii asteapta alte descoperiri care sa confirme importanta lor si in favoarea ideii ca este vorba de cea mai veche scriere din lume, cel putin cea mai veche dintre cele descoperite pana acum.

Unii istorici consacrati s-au simtit stanjeniti la ipoteza ca acestea ar fi cele mai vechi scrieri din lume, sau chiar s-au pronuntat rautacios. Dovezile si descoperirile facute confirma faptul ca scrierea a aparut intai in sud-estul Europei. Piese asemanatoare au fost gasite si in colina de la Karanovo, in sud-estul Bulgariei, intr-un nivel neolitic datand de acum 3000 de ani i.e.n. Aceste sigilii gasite in Bulgaria erau gravate cu pictograme si erau impartite in patru sectoare clar delimitate, la fel ca una din tablitele de la Tartaria. La Gracianita, in nord-vestul Bulgariei, s-au descoperit doua platouri mici. Pe fundul uneia se poate vedea o reprezentare schematica antropomorfa, iar cel de-al doilea reprezinta o forma de scriere apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si Tartaria.

Colin Reinfrew, un arheolog britanic, a efectuat sapaturi in localitatea bulgara Sitagroi si a afirmat ca in sud-estul Europei a existat in vechime o zona de civilizatie inaintata. Foarte multi istorici din Occident, din Rusia si de pe alte meleaguri afirma acest lucru.

Datarea cu C14 a acestor tablite reprezinta o problema, deoarece ele au fost supuse unor tratamente necorespunzatoare din necunostinta de cauza. Acesta este unul din motivele pentru care aceste tablite lasa loc de indoiala. Suntem noi buricul pamantului sau aceste tablite au fost scrise mult mai recent? Sau nici macar nu apartin civilizatiei din care ne tragem?

Tablitele au fost totusi datate indirect, prin analize pe celelalte obiecte gasite impreuna cu ele. Cu toate acestea, exista sceptici care sustin ca tablitele au fost puse ulterior in groapa descoperita.

Chiar daca aceste tablite ar corespunde unei perioade mai timpurii decat cele mai vechi scrieri sumeriene, ele nu demonstreaza mare lucru. Exista si varianta ca aceste tablite sa fi fost aduse de migratori, aducand cu ei cultura si invataturile lor, iar simbolurile de pe tablite se aseamana extrem de mult cu cele folosite de sumerieni in comunicarea scrisa.
Pana se va demonstra contrariul, vor exista doua tabere si misterul originii acestor tablite va continua.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentLiliecii
Articolul următorManiheismul – religia luminii

Comentarii

  1. E chiar bine zic eu,cred ca trebuie sa ne amintim mai des de identitatea noastra,si sa ne mandrim cu ea,si sa-i invatam pe copii nostri ce trebuie.

  2. exista si o carte „de la Tartaria la Tara Luanei” de paul lazar tonciulescu ed. miracol 1994.

  3. Desigur, asa este, pot certifica cu certitudine ca in acelasi loc s-a inventat apa calda si mersul pe jos. LOOOOOOOOOOL.PS. Si desigur cel mai veki joc din lume ,baza.

  4. hai sa admitem ca placutele au fost „alterate” si datarea este incerta…cu toate ca astea sint mofturi, ca sa fiu blind, dar cum este posibil ca nici un manual de istorie editat si publicat in Romania din 1961 incoace sa nu se aminteasca nimic despre aceste placute?
    ….ceva’i putred in Danemarca!

    daca mai adug faptul ca la fizica am bagat pe git teoria relativitatii (o aberatie) dar nu s’a amintit nimic de pila lui Carpan (Karpen) parca miroase urit de tot. (mai nou este scoasa si din circuitul muzeal pe motiv ca nu au sisteme de paza adecvate!!!???)

  5. in toamna 2010 au inceput din nou sapaturile la situl de la Tartaria, pana atunci acolo se ara si se semanau cereale … se gaseau in urma brezdei tractoarelor cioburi de oale

  6. Pictogramele, pentru specialişti, sunt cele mai „perfide” semne grafice. Pentru că pot fi interpretate în diferite moduri, adeseori pun în conflict „traducerile” unor specialişti de renume. Astfel cea mai veche tăbliţă sumeriană, incizată cu pictograme, se citeşte în vreo cinci-şase moduri. De la ; „nu mai este în lume atât de bine cât a fost…” la; „din cinci bărbaţi, trei au fost mutaţi…” e o deosebire de interpretare enormă. Pictogramele pot exprima idei, apropiindu-se mai degrabă de „gândire” decât de exprimarea ei prin cuvinte.

  7. interpretare tablitei de la Tartaria. Toate ideogrammele desenate sint in nr de 10 pentru fiecare cadran si folosesc codul IO!1 cadran in partea de sus sx= scrie: (corespunzator unei scari ) IEHLFIT + semnul D( care se descompune in ideogramma ID IP IR ).al 2 cadran sus dx= scrie:AIHNMT+ D DOC.al 3 cadran jos sx= scrie: DIT + AC+IFHTI.al 4 cadran jos dx= scrie:EFITC+DAEIC
    traducere:1 rind:- FHII LET(O) ID IP (PI)R.2 rind: DIAN IFEHMT CODI A TITAN.3 rind: Ifhît TI DAC.4 rînd: Fecit Dâcie . Decodificarea tablitaei foloseste atit incifrarea circulara cit si cea lineara fractionata.
    In acest caz a folosit ajungerea literelor(pt primul rind) O care correspunde inchiderei ideogramei scarii si adaugarii simetriei invertite a lui PI=IP.in cazul celui de al 2 rind se citeste incepind cu literele din jos si se ajunge litera A deoarece este un arc care inchide ideogramma.cel de al 3 rind -se citeste incepind de jos apoi de la dreapta spre stinga.cel de al 4 de la dreapta spre stinga cum sint figurate ideogrammele.

  8. @ Cristina, Cuvântul „Dacia” a fost folosit prima dată la expansiunea imperiului Roman cu maxim un secol î.e.n. cu privire la provincia din sudul Dunării care a fost numită mai târziu „Dacia Mediterană”. Partea din Sudul Sciţiei care a devenit în secolul al II-lea e.n. provincie romană a fost numit „Dacia Traină” după împăratul Traian sub care a fost cucerită această zonă care a adus cel mai mult aur în visteria de la Roma şi a oprit războiul de expansiune, prin urmare Moşia ori Moldova de azi a scăpat de romani împreună cu Şarmaţia adică Basarabia de azi. În Cartea lui Enoh cea descoperită la Qumran în capitolul 14, Enoh trece printr-un portal ca cristalul înconjurat de un perete din flăcări de foc. Această călătorie a lui Enoh, precum şi cea în care merge cu cei lapte îngeri să vadă judecata asupra fiilor lui Dumnezeu care s-au coborât la fiicele omului concordă cu traducerea pr. Sankt Petersburg: „NUN KA SA UGULA PA IDIM KA RAI”, însemnând: “Al nostru / Nobilul care ştie tainele va merge în Rai”. (nun pe lângă “nobil” mai însemnă şi „nostru”, ugula taina; loc încercuit, ka-rai în cer, Rai). Locul încercuit vine de la cercul portalului prin care se circula probabil cu „carele” de foc spre locaşul lui Dumnezeu unde este acum grădina cu pomul vieţii. Pentru că la Dumnezeu masa soarelui nu mai dilatează scurgerea timpului, pentru Enoh şase milenii sunt ca şase zile pentru noi, deci poate încă să urmărească toate epocile până va veni pe Pământ această cetate din care curge un râu a cărui adâncime o măsoară profetul Ezechiel şi a cărui străzi din aur curat transparent şi doisprezece portale le descrie Apostolul Ioan în Apocalipsa.

  9. Tablitele de la TARTARIA sunt doar varful aibergului cunoasterii. Desi nu facem cercetari, din lipsa fondurilor retezate de ..ocupant.., o banala amenajare de,,autostrada,, a descoperit cea mai mare asezare urbana, de peste 100.000 locuitori ; anteriori sau din vremea marii piramide,
    N-am cerut fala si cinstire celor ce-au plecat din ,,HARDEAL,,considerand ca este dreptul lor sa aleaga calea, dar de aici , a considera ca n-au origine certa,este-o cale-atat de lunga incat nici mistificatorii Istoriei , in mod normal nu por s-o treaca. Odata si odata vor fi obligati sa accepte ca rasa alba/ariana a fost creata in arcul carpatin-HARDEAL . Cu dragoste, al dv. CAIUS

  10. Draga Cristina, sunt f. placut impresionat de eruditia ta si-as dorii sa discutam. In primul rand pt. a ne stabili si omologa sursele si in subsidiar pt. a alcatuii o lucrare omogena,argumentata si irefutabila. Cu stima, Caius

  11. Mie nu-mi trebuie cineva sa ma-ntrebe de existenta lui AISUS. Va rog sa cautati unde si pe ce apare inscriptia: AISUS BAKINCOS .Apoi, vb.

  12. Interpretarea simbolurilor incizate pe inelul sigilar din bronz descoperit la Seimeni: Mama Pământ, bucraniul şi Zeul Cerului – simboluri atestate în paleoliticul superior, neoliticul timpuriu şi în toate perioadele următoare.
    Simbolurile incizate pe inel sunt identice cu simbolurile prezente pe statuetele antropomorfe feminine aparţinând culturii dunărene Zuto Brdo – Gârla Mare din epoca bronzului mijlociu şi târziu:
    https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

  13. Mesajele de pe cele trei Tăblițe de la Tărtăria sunt scrise în sistemul silabic minoic tip linear A. Mesajul cel mai ușor de înțeles e cel de pe tăblița rectangulară negăurită unde avem o pictogramă reprezentând un țap, o altă pictogramă cu vegetație ca o ramură de brad ce corespunde in linearul A cu litera TE și o ultimă pictogramă cu o siluetă neclară ce reprezintă de fapt țapul sacrificat, decapitat și jupuit. Cele trei pictograme alcătuiesc mesajul ȚAPUL TU JUPOAIE! sau PREGĂTEȘTE-TE DE OSPÂȚ! Vă invit pe blogul meu libatracaprotoromana.blogspot.com pentru a putea citi descifrarea mesajelor de pe celelalte 2 tăblițe găurite (rotundă și rectangulară) Interesant este faptul că mesajele de pe fiecare tăbliță are legătură cu celelalte două și împreună alcătuiesc un singur mesaj strâns legat de prezența osemintelor femeii din neolitic lângă care s-au găsit tăblițele.

  14. Tablitele nu au fost datate de nimeni cu C14. Pentru ca au fost incalzite/tratate/arse in cuptor (cica pentru a le intari, dupa ce in prealabil au fost date cu nitrolac) la o temperatura necunoscuta si urmele de carbon din lut s-au ars sau degradat.Din acest motiv, daca va documentati nici nu mai poate fi facuta datarea vreodata cu C14.Rezulta ca de fapt nu vom sti cu exactitate varsta tablitelor niciodata. Nu Merlini a gasit oasele ci Vlassa. In 1961 s-au gasit la distante diferite 1.tablitele 2.oasele 3. alte artefacte, statuete,bratara,recipient de alabastru,etc.

  15. A se vedea cercetarile mele pe blogspot.com si wordpress.com cu pseudonimul eugenrau. Acolo veti gasi si analiza mea critica a unor articole a asirologilor A.A.VAIMAN (Rusia), RUMEN KOLEV (Bulgaria), MARCO MERLINI (Italia), IANNIS KENANIDIS si EVANGELOS PAPAKITSOS (Grecia), precum si incercarile mele de interpretare sumerene si Egeene. Tot acolo veti gasi multe referinte si explicatii privind inceputul scrierii in lume si in civilizatia Vinca. Deasemenea multe observatii personale rezultate exclusiv in urma analizei semnelor aceste tablite.A se vedea tartariatablets.com

  16. Oasele, respectiv parti din schelet au fost descoperite de arheologii romani si N.Vlassa in 1961 si nu de cercetatorul Marco Merlini .Nimeni nu stie ce meserie are de fapt, (eu stiam numai de aceea de „jurnalist”), ori ce facultate a absolvit.care numai dupa cativaq ani buni a luat cunostinta de descoperire, a venit in Romania si a ajutat la gasirea lor in subsolurile Muzeului din Cluj. https://www.archaeomythology.org/about-the-institute-of-archaeomythology/governance-of-the-institute-of-archaeomythology/marco-merlini/
    1976
    Masters Degree in Political Science, University of Turin, Italy.
    Degree of Csi (Centro studi informatici):“Statistica e programmazione.”
    1974
    Degree cum Laude and Honorable Mention in Political Sciences, University of Turin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări