The Seventh Seal (1957)

Articole asemănătoare

the-seventh-sealDaca nu ati vazut nici un film de a lui Ingmar Bergman, puteti incepe cu acesta. Acest film e unul dintre cele 15 filme din categoria Valori a listei de filme a Vaticanului. Debordeaza de existentialism, de intrebari religioase si imagini morbide (cadavre, auto-flagelare religioasa, o ardere pe rug). Considerat a fi una dintre capodoperele cinematografiei, drama lui Bergman despre suflet este dificila de urmarit, dar greu de uitat. Filmul incepe si se termina cu un pasaj biblic, de unde ii provine si numele. Tacerea lui Dumnezeu in aceasta lume impreuna cu temele mortalitatii si a mortii, a terorii existentiale si a temelor apocaliptice reprezinta mesajul ambitios al lui Bergman. Toate acestea fiind confruntate intr-o alegorie medievala pusa in scena in Suedia secolului al XIV-lea. Unul dintre personaje intruchipeaza indoiala, altul credinta simpla si alt personaj lipsa de credinta. Este totusi o alegorie medievala a unor anxietati moderne. Imaginile dramatice-cheie sunt inspirate din arta si drama medievala – un cavaler ce joaca sah cu Moartea; Moartea ce vine sa isi ia tributul si conduce un sir de oameni intr-o procesiune morbida. Toate aceste imagini puse in contextul unor imagini religioase erodate.

Filmul prezinta povestea unui cavaler numit Antonius Block (Max Von Sydow) si a scutierului sau Jons (Gunnar Bjonstrand), care s-au intors din Cruciade dupa 10 ani. Ei revin in Suedia in perioada Mortii Negre. Aici cavalerul se confrunta cu Moartea in cadrul unei partide de sah. Miza jocului fiind viata cavalerului. Desi cavalerul are rolul principal, majoritatea personajelor ce apar in drumul lui, sunt la fel de importante, deoarece isi aduc punctul de vedere personal asupra raspunsurilor cautate de cavaler. Desi tema principala a filmului e tacerea lui Dumnezeu si si teama de a nu exista nimic dupa moarte, filmul este in esenta un film religios. Filmul nu abordeaza religia si pe Dumnezeu in sensul acceptat de majoritate, ci din perspectiva locului ocupat in societate si in psihicul individului. Nu este un film pentru oricine si e preferabil sa fie vizionat fara intreruperi. Daca sunteti atrasi de teme filozofice si de fotografie, atunci poate ca ar trebui sa il vedeti.

Nota: 9.

Citat

Mia: You don’t look so happy.
Antonius Block: No.
Mia: Are you tired?
Antonius Block: Yes. I have boring company.
Mia: You mean your squire?
Antonius Block: No, not him.
Mia: Who do you mean, then?
Antonius Block: Myself.

IMDB

Articole recente

Articolul precedentNorth by Northwest (1959)
Articolul următorMotorul Stirling

Comentarii

  1. Majoritatea filmelor lui Bergman tratează teme grele, serioase: moartea, religia, copilăria, căutarea sinelui. Cum vi s-a părut Fragii sălbatici?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări