Vampirismul – aspecte psihologice

Articole asemănătoare

Legenda vampirilor evolueaza de secole. Cea mai obisnuita imagine a vampirului s-a nascut in romanul lui Bram Stoker, „Dracula” in 1897, dar legendele sunt mai vechi de atat…

Romanul „Dracula” a lui Bram Stoker este scris recent, insa elementele individuale din legenda au radacini adanci si apar in mai multe regiuni si culturi.

Vampirii sunt doar legende, dar cand devin realitate, din punct de vedere social e deviatie comportamentala. Din punct de vedere psihologic, la fel, raportandu-ne la psihiatrie.

Primii vampiri

Nimeni nu stie cand oamenii au inventat prima data figurile vampirice, insa legendele dateaza de cel putin 4000 de ani, la asirieni si la babilonienii din Mesopotamia.
Mesopotamienii se temeau de Lamastru, o zeita demonica care vana oameni. In legendele asiriene, Lamastru, fiica zeului Anu, se furisa in casele oamenilor noaptea si fura sau ucidea bebelusii. Lamastru vana si adulti, sugea sangele barbatilor tineri, aducea boli, sterilitate si cosmaruri.
Era descrisa cu aripi si gheare ca de pasari, uneori si cu cap de leu.

Lamastu (in imagine) si Lilith sunt deseori descrise cu aripi si gheare ascutite.
Lamastu este deseori asociata cu Lilith, o figura proeminenta in unele texte iudaice. Scrierile despre Lilith variaza considerabil, dar cea mai des intalnita versiune a povesti, este ca ea a fost prima femeie. Dumnezeu i-a creat pe Adam si pe Lilith din Pamant, dar curand au aparut probleme intre ei. Lilith a refuzat sa se supuna lui Adam, pentru ca amandoi sunt facuti din pamant.
Intr-o versiune antica a legendei, Lilith a plecat din Eden si si-a nascut proprii copii. Dumnezeu a trimis trei ingeri sa o aduca inapoi, iar cand ea a refuzat, ei au promis ca ii vor ucide 100 dintre copiii ei zilnic, pana cand se va intoarce. Lilith in schimb a jurat sa distruga copiii oamenilor.
Imaginea lui Lilith ca si ucigasa de copii se pare ca a fost luata direct din legenda Lamatsu. Ea este deseori descrisa ca si o demonita cu aripi si gheare ascutite, care vine noaptea in special pentru a fura copii nou nascuti sau inca ne-nascuti. Probabil ca evreii au asimilat imaginea lui Lamatsu in traditia lor, dar este posibil si ca amandoua miturile sa fie inspirate de un al treilea personaj.
Desi este descrisa ca si o creatura terifianta, Lilith are de asemenea calitati de seducatoare. Evreii din antichitate credeau ca vine noaptea la barbati sub forma unui succubus (un demon sub forma de femeie care se spune ca avea contact sexual cu barbati, in timp ce acestia dorm).
Grecii antici se temeau de niste creaturi similare, in special de Lamia, o demonita cu cap si trunchi de femeie dar cu partea de jos a corpului de sarpe. Intr-o versiune a legendei, Lamia a fost una dintre amantele muritoare ale lui Zeus. Plina de gelozie si furie, sotia lui Zeus, zeita Hera, a facut-o nebuna pe Lamia asa incat ea si-a mancat toti copiii. Dupa ce si-a dat seama ce-a facut, Lamia a devenit asa de furioasa incat s-a transformat intr-un monstru nemuritor, care suge sangele copiilor mici, din gelozie fata de mamele lor.
Precum Lilith si Lamastu, Lamia este descrisa ca si jumate femeie – jumate animal.

vampiri1-300x216Grecii se temeau de asemenea de empusal, fiica malefica a lui Hecate, zeita vrajitoriei. Empusai, care isi putea schimba forma, venea noaptea din Hades (lumea de dedesubt) sub forma unei femei frumoase. Dupa aceea seducea pastorii de pe camp si ii devora. O creatura similara, baobhan sith, apare in folclorul celtic.
Creaturi gen vampiri apar si in istoria lunga si in mitologia Asiei. Folclorul indian descrie mai multe personaje de cosmar, inclusiv rakshasa, o creatura asemanatoare cu un garguil care isi poate schimba forma si mananca copii si de vetala, demoni care intrau si preluau controlul corpurilor mortilor recent si atacau pe cei vii. In folclorul chinez, cadavrele puteau uneori sa se ridice din mormant si sa umble din nou.
Triburile nomade si negustorii au raspandit diferite legende legate de vampiri prin intreaga Asie, Europa si Orientul Mijlociu. Pe masura ce aceste povesti calatoreau, diversele lor elemente se combinau si creau noi mituri despre vampiri. In ultimii 1000 de ani, legendele despre vampiri s-au dezvoltat foarte bine in partea de est a Europei.

De la mit la realitate

De-a lungul istoriei, au existat mai multi oameni care aveau un comportament vampiric. Cel mai faimos vampir a fost Elizabeta de Bathory, o nobila din Transilvania care a trait intre 1560-1614. Elizabeta, care era ingrozita de gandul ca imbatraneste, era convinsa ca imbaierea (si poate consumarea) sangelui este secretul unei infatisari tinere.
Pentru asta, a torturat si ucis sute te oameni, majoritatea tinere fete. La sfarsit, a fost judecata pentru crimele ei si inchisa in castelul ei, unde a murit.
In piesa „Dracula” din 1927, si in filmul care a urmat in 1931, Bela Lugosi a adoptat acesta notiune de artistocrat, luand rolul unui conte gentlemen suav si sofisticat. Aceasta piesa a introdus de asemenea costumul familiar al lui Dracula – haine negre si o manta. In romanul „Dracula”, contele este descris ca si un om batran, vestejit. Dar imaginea suava a lui Dracula a prins la public si a ramas asa in zeci de filme, seriale si desene.
Imaginea vampirului a continuat sa evolueze de-a lungul anilor cu reinterpretarea novelistilor si cinefililor. In nuvelele populare ale Anne Rice, ea duce vampirii la urmatorul „nivel” si le da o constiinta si emotii. In lumea ei, vampirii nu sunt neaparat rai – sunt prezentati ca si oameni adevarati. In serialul de televiziune „Buffy, ucigasa de vampiri”, creatorul Joss Whedon a adoptat idei asemanatoare, a vampirilor cu suflet.

Vampiri printre noi?

O varianta moderna a legendei vampirilor este „vampirul psihic”. Acesti vampiri moderni pretind ca au nevoie de energie psihica de la altii si ca au putearea de a absorbi aceasta energie fara ca persoana sa isi dea seama. Vampirii psihici de obicei absord energie psihica prin meditatie si concentrare. Daca nu se hranesc, spun ei, vor fi slabiti ca si cum nu ar fi mancat.
Dupa cum spun unii care cred, acest gen de vampiri exista de mii de ani. Unii spun ca acest fenomen este inspirat de vampirii din folclor.
Una dintre cele mai interesante „boli vampiresti” este porfiria. Porfiria este o boala rara caracterizata de iregularitati in productia de heme, un pigment din sange, bogat in fier. Oamenii cu forme grave ale acestei boli, sunt foarte sensibili la razele soarelui, au dureri abdominale puternice si pot suferi de delir acut. Un posibil tratament in trecut era sa bea sange pentru a corecta dezechilibrul din organism (nu exista nici o dovada clara care sa sustina eficacitatea acestui tratament). Unii suferinzi de aceasta boala au gura si dintii rosiatici, din cauza producerii iregulate a pigmentului. Porfiria este ereditara, asa ca se poate sa fie mai multi suferinzi de aceasta boala intr-o zona de-a lungul istoriei, toti urmasi ai unui singur bolnav.
O radacina fizica mai probabila a vampirismului este catalepsia, o boala ciudata asociata cu epilepsia, schizofrenia si alte boli care afecteaza sistemul nervos central. In timpul unei crize de catalepsie, o persoana pur si simplu ingheata: muschii devin rigizi, asa ca corpul devine inghetat, iar inima si respiratia incetinesc. Cineva care sufera de catalepsie acuta poate fi confundata cu un cadavru.

In ziua de azi, doctorii au cunostintele si instrumentele necesare pentru a determina daca cineva este viu sau nu, dar in trecut, oamenii se bazau doar pe aparente. Imbalsamarea nu era cunoscuta in majoritatea partilor lumii, pana recent, asa ca un cadavru era pus in pamant asa cum era. O criza de catalepsie poate dura ore sau chiar zile, destul timp pentru o inmormantare. Cand persoana isi revenea, el sau ea poate puteau sa iasa din groapa putin adanca si sa se intoarca acasa. Daca persoana suferea de o boala psihologia, cum este schizofrenia, el sau ea putea avea un comportament ciudat si asemanator cu vampirii.
Ce se intampla cu cadavrele poate sugera vampirismul de asemenea. Dupa moarte, unghiile si parul par ca inca mai cresc (nu e asa de fapt), ceea ce poate da impresia vietii. Gazele din corp se expandeaza, marind abdomenul, ca si cum corpul ar fi mancat. Daca ai infinge o tepusa in corp, s-ar putea sa se rupa, eliberand tot felul de fluide. Ar putea si apreciata ca si dovada ca cadavrul s-a hranit cu oameni vii.
Desi aceste lucruri ar fi putut sa alimenteze frica de morti vii, radacinile vampirismului sunt probabil psihologice decat fizice. Moartea este unul dintre cele mai misterioase aspecte ale vietii, si toate culturile sunt preocupate intr-o anumita masura cu ea. O cale de a accepta moartea este sa o personifici intr-o forma tangibila. La inceput, Lamastu, Lilith si alte creaturi similare sunt explicatiile acestui fenomen terifiant, moartea subita a copiilor mici sau a fatului in pantece. Strigoi si alte cadavre reanimate sunt simbolurile supreme alte mortii – sunt ramasitele decedatilor.
Vampirii de asemenea personifica partea intunecata a umanitatii. Lilith, Lamastu si alte demonite vampiri sunt opusul „sotiei si mamei bune”. In loc sa aiba grija de copii si sa aiba un sot, ei distrug copiii si seduc barbatii. Similar, vampirii (mortii vii) se hranesc cu familia lor, in loc sa o ajute. Prin asocierea raului cu personaje supranaturale, oamenii pot sa controleze propriile tendinte negative – le pot exterioriza.

Aparitia asa multor creaturi si mostri vampirici de-a lungul istoriei, precum si fascinatia noastra continua legata de vampiri, demonstreaza ca acesta este raspunsul universal la conditia umana. Este in natura umana sa ne manifestam temerile prin monstri.

Articole recente

Comentarii

  1. VAMPIRII exista! oamenii ar trebui sa inteleaga ca exista dovezi stiintifice care dovedesc aparitia vampirilor si a creaturilor de genul lor, insa nu printr-un mod direct, pentru a nu parea ceva de necrezut. Ca sa intelegi rapoartele facute si investigatiile trebuie sa ai o minte speciala, pregatita sa inteleaga acest tip ce fenomene.

  2. vampirii kiar exista…as vrea sa se aduk mai multe dovezi pt convingerile scepticilor….vlad tepes a fost vampir pt k s au gasit niste documente in kre se spunea k tepes bea sangele dusmanilor sai dupa ce ii tragea in teapa….istoricii afirmau k acestea erau doar niste comentarii religioase venite din partea adversarilor sai…dak n ar fi vampir…atunci dc nimeni nu i a decoperit mormantul??

  3. cred ca iei totul prea literal, exista mai multe variante referitoare la modul in care a murit si locul unde ar fi fost ingropat.

  4. dupa parerea mea unii sunt prea speriati de gandul ca vampirii exista si cred ca daca neaga existenta lor le va fi mai bine. sa nu mai mentionez ca nu vor sa recunoasca faptul ca se tem de ei. eu cred ca vampirii exista. in toate legendele trebuie sa fie si putin adevar. oricat de inventivi ar fi omenii tot nu dovedeste faptul ca vampirii ar fi doar rodul imaginatiei lor. chiar si unii dintre oamenii de stiinta au luat in considerare mitul vampirilor.

  5. bah io cred k voi sunteti dilimaci….qm sa existe fantome,vampiri si toate cele…..odata ce omu’ a murit qm sa se mai ridice….dupa ce moare e bagat la 2,80 de metri si inchis in sicriu …qm poate sa mai iasa de acolo cv?e adevara strigoii exista..dar fantome si si vampiri…pauza

  6. bai habar nu aveti!!!!!!!!!! atat comentati dar nici macar nu stiti la ce metraj se ingroapa mortul, va zic eu 1.80 nu 2.80… nici eu nu cred in asa ceva dar mi-ar place sa fiu vampir. toate povestile astea de vampiri, varcolaci,exorcitism etc imi plac, sunt foarte interesate.

  7. habar nu au de vampiri ei vb de transilvania si nici nu stiu unde se afla de numele romanesti suna ca:Elizabeta de Bathory,

  8. Bah…taceti bah dreaq cu vampiri vostri cu tot.Habar nu aveti de asa cv.Cum naiba sa exxiste bah.aaa??Cititi si voi Bibilia cap:Geneza si Apocalipsa si dupa aia vb de vampiri.mda..si florin are dreptate cu transilvania..Elizabeta nici macar nu e nume romanesc:-j.Daca ar fi existat vampiri si varcolaci..macar o singura persoana de pe tot globul asta k e destul de mare si populat gratie Domnului..le’ar fi depistat.e sau nu asa?Asa k nu mai vb de vampiri k si knd ar exista.Bne..k in legende si povesti e posibil orice…dar nu si in realitate.

  9. ma eu sunt un copil de 13 ani si ma intereseaza chesti de astea,cand eram mic credeam in prosti de astea legate de fantome,vampiri,varcolaci etc.dar astea sunt niste pure inventii.bunicu traieste intrun sat cam dubios si acolo se intampla tot felul de „minuni”(in sensul rau al cuv) paranormale,de ex intro seara era bunicu la o nunta si cand a venit acasa pe drum la luat cineva la bataie,ochii ii erau rosii iar fatza era cenusie,bunicu a zis ca nu avea piciaore acel”om”.il cred pe bunicu pt ca el intotdeauna cand isi aminteste privirea aceea incepe sa plnaga.in fine a zis ca putea fi un strigoi.

  10. Elizabeta Bathory era mult mai inteligenta decat le era permis femeilor la vremea respectiva,era protestanta si asta insemna un motiv in plus sa fie acuzata de vrajitorie,vampirism sau alte chestii;atunci familia Bathory era una dintre cele mai puternice din regat si rivala a familiei Thurzo.Elizabeta era intradevar obsedata de faptul ca nu mai e tanara si era ingrozita e gandul ca va muri odata si odata,de asemenea se spune ca ar fi fost epileptica sau lezbianca.In afara de vreo cativa cercetatori de la Discovery,nu mai vad pe nimeni sa zica ca ar fi fost o ucigasa dementa ce bea sangele virginelor,la vremea respectiva puteai sa acuzi o femeie de orice cu atat mai mult cand detinea un rol asa de important in lumea aristocrata,pana si regele era dator familiei sale,e adevarat nu iese fum fara foc,dar nu exista nici o scriere sau atestare in care sa se confirme lucrurile astea,si inca ceva a trait in Ungaria si Slovacia nu in Transilvania,vampiri,strigoii,moroiii sau cum le mai spune sunt doar fabulatii,si bine inteles un subiect nemaipomenit de creat literatura de consum.

  11. Tare povestea bunicului tau,probabil atunci cand a venit de la nuta era cam intuneric si el mai mult ca sigur era ametit de cateva pahare(nu vreau sa zic ca e betiv dar la o nunta toata lumea bea cate un paharel acolo)o fi venit careva sa il buzunareasca sau poate avea ceva cu el si i-a tras cativa pumni si l-a tarat prin tarana,la cat era de intuneric clar nu mai vedea el cum aratau picioarele aluia!

  12. Tocmai asta da nastere legendei – zvonurile, suspiciunile, contextul istoric si cultural.
    Elizabeta Bathory ramane una dintre femeile marete si enigmatice ale istoriei.
    Cu inclinatii vampirice sau nu,perverse sau sado-masochiste…asta nu mai conteaza 😀

  13. as crede dak ar fi nijte dovezi concrete ,oricum voi credeti ca dak exista vampiri ar iesi in fata lumii shi ar zice ,,EU SUNT VAMPIR”?

  14. Daca as fi vampir ti-as face tot felul de chestii urate pentru felul in care ti-ai bagat p*la in limba romana . Chiar daca semnezi ioana…

  15. In primul rand „raul” pur nu a existat pana-n crestinism. Tu aduci in vedere diverse zeitati, sugerand faptul ca erau percepute ca si „raul” absolut. Ei bine, nu-i asa: nu poti venera o zeitatea rea decat daca esti dus cu capu’. Divinitatiile de atunci reprezentau mult mai mult decat ne-a fost „programat” sa cunoastem prin biserica crestina, astfel fiecare mare civilizatie politeista venera, paradoxal echilibrul si liberul arbitru.
    Iudaismul nu a facut altceva decat sa elimine „concurenta”, asociind toate celelalte credinte cu RAUL, si exemplul cel mai graitor este Boul egiptean – Apis (descris pe undeva prin Vechiul Testament). Au mai fost asocieri ale lui Iuda cu vampirismul (de unde argintul, crucea, frica de lumina, etc). Si exemple de zeitati ar mai fi o gramada, dar nu-i nici timp si nici spatiu pentru dezvoltarea subiectului.
    Contesa de Bathory care apropo,se numea Erzsébet, este considerata DOAR o criminala in serie, avand la activ ~ 650 crime, toate femei, si de obicei virgine.
    Vampirismul psihic?? Ma declar donator daca exista asa ceva.
    Porfiria: ce treaba are cu ingestia de sange? Este doar o tulburare a sintezei hemului, nu „heme” ca ajungem la pateul Hamé. Daca ai lipsa de Fe++ nu te apuci sa rozi catarama de la curea sau pentru lipsa de Ca++ nu savurezi zidurile casei. Daca femeile pierd aceste elemente in perioada menstruatiei, nu le declaram vampiri, nu?
    Catalepsia nu-i o boala ci o stare deloc ciudata, care nu are treaba cu epilepsia (cu contracturi tonico-clonice), cu schizofrenia nici atat (ar fi poate reactia adversa la Haloperidol).
    Dupa moarte, unghiile rama la fel, dar pentru ca pielea se deshidrateaza, se creeaza aparenta de „crestere”. Parul ramane la fel, iar de la acumularea de gaze si pana la DOVADA de a se fi hranit cu „OAMENI VII” mai e ceva rationament. Si printre „tot felul de fluide” scurse, vei observa produsi amoniacali, cadaverina dar NU SANGE si nici OAMENI VII.
    Temerile isi au radacinile in conditia ancestrala de conservare, iar monstrii sunt acele animale personificate pe care totusi omul de atunci le RESPECTA, si pana la urma cel mai mare monstru este tot … OMUL
    Acum, in varful piramidei, OMUL se bucura ca exista medicamente aproape pentru orice, dar nu si pentru caracter.

  16. Si tu te certi cu? CIne? Ceva frustrari acumulate?
    Raul absolut exista in toate viziunile pre-crestine intr-un fel sau altul (de la iranieni la japonezi). Apoi, ca si in India erau adorate fatetele unei divintati (Kali era mama „cea Alba”, dar aparea si ca razbunatoare inconjurata de cranii). Ideea era acel echilibru universal. Poti venera o zeitate rea si nu te poti folosi de astfel de prejudecati (dilema e inversarea polilor, satanistii il cred bun pe cel pe care il adora, etc)
    Daca tu cunosti o „mare civilizatie politeista” care venera „liberul arbitru” instiinteaza neaparat catedrele de istorie a religiilor. Ar fi foarte interesati sa auda basmele tale.
    Restul erau supozitii, doctore. Daca vrei sa donezi ceva adreseaza-te celui mai apropiat spital.
    Se dorea o incursiune in istoria religiilor, dar n-a fost terminata. De-asta se cheama articol.
    Si te rog, poti continua aici daca timpul si evident spatiul ti-o permite!

    Multumesc,

  17. Salut. As vrea si eu sa spun ceva in legatura cu Erzsébet de Bathory. Ea era obsedata doar de frumusete si acesta este si cauza pentru care omora atatea fete. Auzise un zvon ca daca faci baie in sange piela va intineri. In fine..am vazut un reportaj pe Discovery despre ea asa ca v-am spus si voua :-??. In ceea ce priveste vampiri, varcolacii, etc. nu cred in ei cum nu cred nici in ingeri (poate acum va ganditi ca sunt satanista sau ceva in genu dar pur si simplu nu cred in ei).

  18. Cand raportezi totul la om la conceptiile,gandurile,trairile lui,si nu numai totul e relativ,la fel si binele si raul,asa numitele”zeitati pagane”erau surprinse intre cele 2 stari RAU-BUN oamenii NU JUDECAU,le venerau pentru”actiunile pozitive”si se temeau pentru”represiunile negative”in caz ca zeitatea se supara,de exemplu Atena-zeita intelepciunii,a mestesugurilor,blanda ocrotitoare a artelor,dar ce face atunci cand Arahnea o intrece la cusut, facand o panza mai frumoasa,se razbuna pentru ca a indraznit sa o sfideze si o transforma in paianjen,deci zeii paganii erau ca si oamenii:cu acte de noblete,rai si orgoliosi,cu pasiuni si trairi-pentru ca omul l-a creat pe zeu,de fapt,dar i-a atribuit in plus fenomene naturii pe care nu le-a putut controla,sentimentele puternice si astfel la ierarhizat undeva mai sus de el,pe langa cultele astea crestinismul pare chiar superficial aducand in prim plan un dumnezeu unic,pur,fara”defecte”,plin de iubire si virtute,nesupus greselii sau”poftelor”- prin prezentarea unei divinitati PERFECTE,iudaismul si ulterior derivatele lui,introduce/impune intr-o lume relativa niste concepte absolute si catalogheaza totul in bine si rau,deci un lucru e bun sau rau in functie de conceptul la care il raportam.Toata povestea asta cu religiile ”bine si rau”e o chestiune al dracului de minutioasa,o intreaga cacealma care sub aspectul dorintei de a priva pornirile cele mai aprigi ale omului-lacomie,vanitate,tiranie,cei care propovaduiesc aceasta lupta sacra nu fac altceva decat sa inlature concurenta, manipulari ale maselor de oamenii tot de catre oameni,jocuri de culise intre indivizii aceleiasi specii nimic divin doar psihologic!

  19. Eu una cred ca ati cam exagerat in unele locuri…In fine dar  zeitatile nu erau luate drept lucruri rele ..de exemplu am citit mai nou o carte(nu cred ca conteaza numele) in care Nyx,zeita noptii era spusa drept zeita-vampir…de unde si pana unde?Oameni in trecut au creat zeitatile ca sa poata atribui cuiva tot ce se intampla.

  20. Bai oame buni  fitzi siguri ca nu EXISTA VAMPIRI daca ai citit cu atenti pomeanea de niste de o boala ca aducea corpul intro stare de moarte aparenta acuma 4000 de ani sigur nici  nu stiau cei aia  automant in culturile care morti [ sau cei care se credeau cas morti] erau arsi ,aruncati in ape , dat hrana la animale sau fenomenu de canibalismn se putea foarte usor recrea ce era pomenit…deci ganditi logit si rational:|

  21. Articolul nu vorbeste despre existenta vampirilor ci despre tare psihologice, frica ancestrala, elemente mitice care au strabatut timpul prin cultura popuara in cinematografia moderna, in carti, reviste, in mintea noastra.

  22. in fiecare mit si legenda exista un sambure de adevar!!!nu cred in vampiri,insa probabil au existat persoane care se identificau descrierilor,si de aici a pornit totul..pacat ca mai peste tot in lume tara noastra e cunoscuta pentru Dracula si nu pentru peisajele ei,pentru viata frumosa si simpla in natura,pe care o distrugem in fiecare zi!!!in viitor or sa spuna despre Romania ca a fost tara unde a fost dracula,acum e plecat in Spania la capsuni!!!

  23. Poate ca mitul si realitatea erau acelasi lucru in trecut. Deveneau atat de prezente si necesare incat pareau reale. Erau imediate si vitale pentru comunitate.
    La fel ca legendele, povestirile, tot ce s-a transmis pe cale orale. Si vampirismul reprezinta acea frica de intuneric din subconstient. Poate cum basmele romanilor povesteau despre zmei, balauri si alte fiinte malefice, in alte parti ale lumii s-a conturat o cu totul alta traditie.

  24. OMG….sincer, daca ar fi toti vampirii ca edward si stefan ar fi sooper….adik asa, vazand filmele miar placea sa fiu si eu vampir…inseamna, din punctul meu de vedere, mai moolta adrenalina…oricum, sper sa nu existe vreo specie dinastea pe aici.!!! dar daca e, ma ofer voluntara s ma muste… :))

  25. despre cazuri de vampirism am auzit recent.un tınar din Turcia a fost dus la spital de tatal lui care spunea ca nu mai are de unde sa-i dea ın fiecare zi sınge sa bea-sınge uman -medicii de aici au constatat ca este vorba despre o boala de vampirism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări