Viata inteligenta in Univers

Articole asemănătoare

milky-waySuntem singuri in Univers? Aceasta este una din intrebarile omenirii la care nu s-a gasit raspuns pana acum.
Numai in galaxia noastra, una din nenumaratele galaxii ale Universului, exista peste 100 de miliarde de stele.

Homo Sapiens a aparut acum aproximativ 160.000 de ani, o perioada nesemnificativa in comparatie cu varsta Universului. Este posibil sa fi existat civilizatii inaintea noastra si este posibil sa existe si dupa ce viata pe Terra nu va mai exista. Probabilitatea ca in acesta perioada sa mai existe viata nu este mare, iar daca mai adaugam si ceilalti factori, sansele scad destul de mult. Homo Sapiens va disparea peste 5 miliarde de ani, atunci cand Soarele nostru va distruge orice urma de viata. Sau cel putin, va disparea de pe Pamant, si cine stie, poate vom coloniza alte planete. Poate chiar viata pe Pamant a venit din Univers…

asteroiziAcum peste 400 de ani, Giordano Bruno spunea: „In spatiu exista nenumarate planete rotindu-se in jurul altor stele, pe care pot exista creaturi similare sau superioare celor de pe Pamant.”
In secolul 19, Jules Verne si H. Wells a popularizat ideea de viata extraterestra.

In anul 1900 o fundatie franceza oferea premul Guzman in valoare de 100.000 de franci pentru primul contact cu o specie extraterestra, insa au exclus planeta Marte, crezand ca un contact cu un martian ar fi prea usor!

marteIdeea ca ar exista viata pe Marte ne-a fascinat intodeauna.
Cum a aparut viata si daca exista si pe alte planete, raman unele dintre cele mai fascinante intrebari din lumea stiintei. De fapt, nu trebuie sa fi un om de stiinta pentru a-ti pune aceste intrebari. Viata pe Marte nu exista. Cel putin nu vom gasi martieni ca in filmele science fiction. Nimeni nu se asteapta sa gaseasca o forma de viata inteligenta pe una din planetele din sistemul nostru Solar. Insa Soarele nostru este doar unul din miliardele de stele existente. Astronomii au descoperit, doar in ultimii ani, ca in jurul multor stele se gasesc planete. Exista milioane de alte sisteme stelare si este probabil ca pe unele planete sa existe viata. Nu stim insa cu certitudine si nici nu stim daca pe acestea se vor gasi fiinte ce noi le-am putea numi fiinte inteligente.

Pentru a descoperi daca exista viata pe o alta planeta trebuie trimise sonde spatiale ca sa recolteze probe. Din pricina tehnologiei nu putem trimite sonde decat in Sistemul nostru Solar. Ceea ce vor descoperi cercetatorii in Sistemul Solar, pe Marte, Europa, Titan, nu ne vor raspunde la intrebarea noastra: exista viata inteligenta in Univers?
Insa trebuie privit mai departe, catre alte sisteme stelare.
Viitorul va fi foarte interesant. Dupa ce vom rezolva problema spatiului si a timpului vom putea ajunge in locuri nemaivazute, in cele mai indepartate puncte din Univers.

Cautarea vietii pe alte planete a inceput de ceva vreme si s-a intensificat dupa descoperirea din anul 2001 a primei atmosfere a unei planete extrasolare. Este vorba de planeta HD 209458 B.

HD 209458

HD 209458 este o stea din constelatia Pegasus si este foarte similara cu Soarele nostru. Deoarece se afla la o distanta de 154 de ani lumina nu este vizibila cu ochiul liber, insa se poate observa cu un mic telescop.

In anul 1999 doua echipe lucrand independent au descoperit o planeta extrasolara orbitand in jurul stelei. Dupa descoperire, cele doua echipe conduse de David Charbonneau si Gregory Henry au detectat miscarea unei planete trecand prin dreptul stelei, devenind prima planeta extrasolara. Planeta a primit numele HD 209458 b.

Studiile stereoscopice au descoperit prezenta planetei in 15 noiembrie 1999. Astronomii au realizat masurari fotometrice asupra mai multor stele cunoscute ca fiind orbitate de planete, in speranta ca vor gasi o scadere in luminozitate cauzate de tranzitul planetei dintre stea si Pamant.

Descoperirea vietii extraterestre este deocamdata un vis. Pana atunci trebuie cautate cai care vor permite sa identificam viata pe o alta planeta de aici, de pe Pamant.

Cum vom putea detecta viata extraterestra?

Descoperirea unei planete care se afla la o distanta potrivita de astrul ei poate fi un prim indiciu ca acolo s-ar putea dezvolta viata. Daca ar exista viata, atunci atmosfera ar trebui sa ne semnaleze acest lucru. Aerul va contine mai mult bioxid de carbon decat cel existent in mod normal in atmosfera. Prin simpla analiza a aerului dintr-o incapere ne putem da seama daca in acea camera exista cineva. Fiintele vor fi semnalate datorita modificarii compozitiei aerului.
Ce vom putea gasi pe alte planete este greu de spus. Teoretic, singura forma de viata care poate exista este cea bazata pe apa lichida si pe carbon. Insa este posibil ca descoperirile viitoare sa ne schimbe aceasta viziune si sa nu aiba nici o legatura cu ceea ce stim noi acum.

Desi o fiinta extraterestra bazata pe carbon va fi diferita de fiintele existente pe Pamant, acestea urmeaza aceleasi mecanisme chimice.

Fiintele vii poseda un metabolism, preluand din mediu anumite substante si eliminand altele. Pe aceste planete unde vom cauta existenta unei vieti extraterestre va trebui sa cautam defapt… oxigen. Doar analizand atmosfera putem afla la raspunsul la una dintre cele mai mari intrebari ale omenirii. De ce oxigenul ar putea fi cel mai bun indicator al vietii? Pentru ca astfel nu va trebui cercetat fiecare centimetru al planetei sau o zona restransa.
Oxigenul este extrem de reactiv si se combina rapid cu elemente chimice existente din atmosfera planetei. Nu poate supravietui multa vreme in atmosfera, cata vreme nu este generat de un proces geologic sau biologic. Oxigenul ar putea fi un prim indiciu pentru identificarea fiintelor extraterestre de la mare distanta, chiar de la mii de ani lumina de Terra.

planeta2Cum putem identifica prezenta oxigenului in atmosfera unei planete?

Pentru a identifica prezenta oxigenului pe o planeta indepartata, cercetatorii trebuie sa urmareasca spectrul stelei, cautand liniile intunecate care sunt specifice elementelor ce absorb lumina stelei pe anumite frecvente. Aceste observatii se vor efectua pe perioade lungi, urmarind aparitia si disparitia periodica a unor linii suplimentare, indicand trecerea unei planete prin fata discului stelei. Liniile vor indica prezenta unei planete care trece periodic prin fata stelei. In urmatoarea etapa, cercetatorii trebuie sa observe care elemente corespund liniilor de absorbtie. Dupa ce prezenta oxigenului va fi confirmata, se vor putea face masuratori mai precise, unde se va determina masa si distanta planetei fata de astrul sau.
Pe planeta HD 209458 b mentionata mai sus, a fost identificat oxigenul prin aceeasi metoda.
Sonda Mars Express a plecat in 2003 in cautarea vietii extraterestre, pe planeta Marte. In drumul sau, sonda a indreptat senzorii catre o planeta. Masuratorile au indicat ca respectiva planeta este bogata in metan si oxigen, un semn ca acolo exista viata. Planeta era defapt Terra, experimentul dovedind ca metoda functioneaza.
Mars Express a fost prima sonda spatiala europeana trimisa catre planeta Marte si a fost lansata cu o racheta Soiuz de la Baikonur.

Misiunea Kepler

Kepler este o misiune spatiala, o statie cosmica, o nava cosmica si un telescop spatial de tip fotometru, creat si realizat de NASA pentru cautarea unor planete asemanatoare Terrei din alte sisteme solare. Statia cosmica Kepler va observa si inregistra stralucirea a peste 100.000 de stele de-a lungul a 3 – 4 ani, pentru a detecta tranzitia periodica a planetelor unei stele, procedeu de detectare al planetelor unei stele oarecare, numit metoda tranzitiei.

O alta varianta a confirmarii vietii pe alte planete ar putea veni astfel: sa ne gaseasca ei pe noi. S-au trimis in afara sistemului nostru solar doua sonde spatiale. Sondele Pioneer transmit imagini ale fiintei umane si o harta aratand unde este Pamantul, iar sondele Voyager poarta un disc cu sunete si imagini de pe Terra.

Un indiciu ca planeta noastra e locuita sunt undele radio. Acestea se propaga in toate directiile, multe informatii fiind transmise dinspre Pamant calatorind aproape 80 de ani-lumina in spatiu de la aparitia undelor radio. Daca chiar exista civilizatii extraterestre, nu mai departe de 80 de ani-lumina, exista sansa ca ele sa ne fi identificat deja. Practic pe o planeta la aceasta distanta, cu un mic receptor, se pot asculta in acest moment emisiunile radio difuzate pe Pamant acum 80 de ani.
Chiar daca se va descoperi viata inteligenta pe o alta planeta, chiar si comunicarea va fi o problema datorita distantei enorme ce ne va desparte. Intalnirea cu o astfel de fiinta fiind imposibila cu tehnologia actuala.

planeta-meteoritiSuntem singuri in Univers?

Este posibil ca undeva, pe o planeta asemanatoare Pamantului, datorita apei si meteoritilor incarcati cu aminoacizi ce calatoresc prin Univers, sa poata da nastere vietii. Iar de aici, „sporii de viata” sa evolueze acolo unde gasesc conditii, pana la fiinte inteligente.
In norii interstelari se gasesc uriase cantitati de materie organica, adevarate caramizi ale vietii. De ce n-ar fi posibil ca undeva, intr-un loc prielnic pentru dezvoltarea vietii, cum s-a intamplat in cazul Pamantului, viata sa apara?
Poate inteligenta este o calitate recenta a materiei din Univers care abia incepe sa se manifeste. Fiinta umana are o anumita perioada de timp destinata pentru evolutie, iar peste cateva miliarde de ani planeta noastra nu va mai fi locuibila.
Probabil rasa umana este singura specie inteligenta din galaxia noastra, iar existenta noastra pe Pamant este doar o fereastra ingusta ce ofera formelor de viata oportunitatea de a evolua. Poate peste ani, decenii sau cel mult secole, vom putea afla raspunsul la aceasta intrebare, iar intalnirile – speram – vor fi inevitabile.

Dar daca suntem singurele creaturi inteligente din univers, atunci suntem cu adevarat un miracol.

Articole recente

Articolul precedentParanormal: case bantuite
Articolul următorFilozofia ca Arta Regalis

Comentarii

  1. Intotdeauna am crezut in existentza extraterestrilor, la urma urmei sunt 200miliarde stele in calea lactee inmultzit cu 100 miliarde galaxii estimate in universul vizibil si cam 20% au planete, rezulta ca exista cam cate o planeta pentru fiecare fir de nisip de pe toate plajele de pe pamant.
    Posibil ca dupa univesul vizibil(galaxia A1689-zD1 13 miliarde ani lumina) sa fie mult mai multe galaxii, sau multiple big banguri asa cum a mentionat Jan11, sau big bangul sa fie mai vechi de 16 mil, sau teoria big bangului sa fie falsa (cum personal cred) si numarul galaxiilor sa tinda spre infinit dar lumina lor sa se piarda in praful interstelar (sau gaze,materie intunecata, asteroizi, etc)
    Imense sanse sa se fi format altza viatza inteligenta pe alta planeta. Dar gantul ca ne vom intalnii vreodata cu unii mi-a disparut cand am citit de varsta universului, este de cel putin 16 miliarde de ani.
    -In cat timp omul s-a dezvoltat tehnologic si a putut controla tehnologia? Acum 100 de ani mergeam pe cal(unii mai merg si azi).
    -Unde am ajuns intr-o suta de ani?
    -Unde vom fi in alta 100 de ani considerand ca tehnologia se dezvolta exponentzial.
    -Unde vom fi peste 1000 de ani? Vom mai exista?
    – Dar peste un milion? Ori ne vom autoadistruge ori vom evolua in altceva, poate energetic sau spiritual.
    Cat reprezinta o mie de ani (evoultie comparabila cu noi acum, in spectrul formei, rationamentului si tehnologiei) fatza de 16 miliarde?
    Reprezinta 0.00000005 % sanse ca extraterestrii sa fie in acelas spectru al timpului, evolutziei, comunicarii si intzelegerii cu noi (marja +1000ani).
    Concluzia, sansele ca viaza inteligenta sa se fi format undeva in univers sunt uriase si nu pot fi calculate datorita multitudinii de parametrii, dar sansa ca ei sa fie in acelas timp cu noi sunt aproape egale cu 0.
    Posibil sa fi existat extraterestrii, si posibil inca sa mai traiasca dar probabil se uita la noi precum noi precum ne uitam noi la musuroiul de furnici cu care nu avem nici o intentzie sa cumunicam sau sa-i schimbam viatza, iar orice fiintza mai inteligenta stie sa nu se amestece in dezvoltarea naturala a altei specii.
    Chiar daca ar fi interesatzi de cultura nostra, nu conduc ozn-ul pana aici sa dea discoteca multicolora pe cer pentru cameramanii amatori ci trimit o sonda de marimea unei gamalii de ac sau poate chiar invizibila care poate filma si receptziona tot, chiar toate transmisiile ratio si TV(nu cred ca encriptarile digitale ar fi o problema pentru ei). Daca sunt capabili sa traverseze universul or fi capabili sa faca o camera video mai mica decat a lui James Bond si nu o oala mare cu luminitze colorate de se vede de la 10 km distantza.
    Asa ca teoria ca extraterestrii sunt atat de prosti de se prabusesc cu OZN-ul in gradina la Gheorghe, pica.
    Este in natura umana sa ne dam mari, sa mintim si sa exageram. Astfel ca urmatorul scenariu este logic: oamenii au aflat ca pamantul si alte planete se invart in jurul soarelui, stelele de pe cer sunt precum soarele, deci au dedus ca exista extrem de multe planete si posiblitatea ca ele sa aiba viata ca a noastra. Si a fost de ajuns ca cineva sa zica ca a vazut o stea miscandu-se, altul sa continue povestea sa zica ca se misca cu viteze uimitoare in toate directiile, altul sa zica ca a vazut-o aterizand, altul sa zica ca a vazut extraterestrii iesind din ea, altzii sa zica ca armata a capturat extraterestri…etc ..povesti se pot inventa destule, atata timp cat exista oameni sa le creada.
    Cineva care a studiat bilogia si evolutzia stie ca din miliardele de specii pe pamant duar omul (si cateva specii de maimute) sunt total bipede umanoid. Este aproape imposibil ca o viatza aparuta pe alta planeta in alt mediu, sa rezulte ca cea mai inteligenta fiinta sa fie tot bipeda, dar majoritatea aliens encounter ii prezinta umanoid. Cat despre teoria ca ei ne-au adus aici cade daca studiam evolutia fosilelor.
    Chiar daca am calatorii cu viteza luminii ne-ar trebui miliarde de ani sa ajungem in alte galaxii. Chiar daca detectam acum viatza pe alta planeta, informatia este veche de miliarde de ani (deplasarea luminii) si e posibil ca viatza sa fi disparut. Ca sa mergem pe planeta respectiva nu trebuie iar alte miliarde de ani.
    Cred personal ca solutizia pt a calatorii catre alte planete nu este prin creerea de noi motoare ci in a invatza cum sa manipulam spatiul (collapse in fata navei si expand in spate) astfel ca nava sta pe loc dar spatiul se misca inprejur, astfel ne vom putea deplasa mai repede de viteza lumini. Altfel nu avem sanse de a coloniza planete cu conditii favorabile vietzii datorita distantei.

    P.S. De ce nu cred in teoria big bangului, pentru ca daca totul ar proveni dintr-o explozie initiala atunci totul s-ar deplasa razant fatza de punctul exploziei. Dar s-au observat ciocniri de galaxii sau rezultatele ciocnirilor, deci ele nu se indeperteaza constant de punctul 0 ci probabil au miscare browniana in univers. Exista teorii care incearca sa explice acest fenomen dar cred ca aceste teorii sunt create duar ca sa salveze teoria big bangului prin crearea unor noi fizici gen teoria stringurilur care spun ca materia intunecata se indeparteaza mai repede si trage accelerat materia inspre ea. Personal consider ca trebuie revizuita teoria initiala nu a crea alte speculatii pentru a o explica atunci cand nu devine rational.
    Pe langa asta, se pare ca raza universului vizibil este mai mare decat viatza universului dupa modelul Big Bang drept pentru care galaxiile se indepardeaza mai rapid decat viteza luminii. Pentru acest fenomen iar au incercat sa creeze tot alte teorii legate de materialul spatiului. De asemenea cred ca sunt scuze pentru a salva teoria big bangului si cred ca de fapt teoria big bangului are trebui revizuita, si sa recunoastem ca suntem deocamdata prea mici pentru a intzelege originea universului.
    O teorie pe care o cred interesanta este faptul ca spatiul a fost o mare de hidrogen, care prin legea lui newton si a entropiei a inceput sa se atraga in grupuri si grupurile sa formeze stele. In interiorul stelelor datorita presiunii a inceput fuziunea nucleara si aparut celelate elemente chimice. Cand steaua a terminat combustibilui nuclear a explodat eliminand in spatiu elementele chimice. Atractia atomilor si actionat din nou si astfel sau format gaze, meteoriti, planete si noi stele.

  2. Super tare articol e interesanta chestia cum ca galaxiile ar fi ca numar infinite si eu cred ca exista si alte forme de viata in univers,cel putin in galaxie ar exista 38000 de civilizatii

  3. Mda pai e posibil sa existe o multitudine de civilizatii super avansate poate si cu miliarde de ani mai avansate doar ca noi nu avem cu ce sa le atragem atentia si cat despre tehnologie doar dumnezeu stie ce fel de tehnologie au ei acolo in 55 cancri 😐

  4. Singaporistu … vad ca ai citit multe si ai imaginatie. te rog frumos explica si mai pe intelesul nostru teoria ta cu marea de hidrogen.nu cunosc nici legea lui newton si nici cea a entropiei. explica te rog mult . chiar ma intereseaza

  5. Indiferent de varsta Universului, teoria Big-Bangului este una plauzibila. Dovada este zgomotul de fond care radiaza pe toate frecventele radio. Faptul ca universul este in expansiune, o dovedeste efectul Dopler. Acel efect pe care il auziti atunci cand stati pe loc in fata unei bariere atunci cand trece un tren. Undele sonore tind sa se comprime din cauza vitezei trenului, relativ fata de aceea a observatorului si vitezei sunetului prin aer. Drept urmare, sunetul emis de hornul trenului isi pastreaza intensitatea da pierde din tonalitate, ca si consecinta a modificarii lungimii de unda. Am folosit aceasta comparatie pentru a va face o imagine asupra galaxiilor care se indeparteaza de noi, cei care observam. Galaxiile indepartate, sunt mai rosiatice iar cele mai apropriate sunt mai albastre, tocmai din cauza efectului dopler. La fel ca si sunetul, lumina este o radiatie a spectrului electromagnetic, fiind supusa aaceleuiasi efect dopler ce determina modificarea lungimii de unda a sunetului. In cazul galaxiilor, se modifica lungimea de unda a luminii. Aceasta este dovada ca universul se afla in expansiune, drept urmare, candva in trecut a fost mult mai mic. Catg de mic? Cat varful unui ac, al unei celule, a unui atom? Infinit de mic? Parerea mea personala este ca noi nu facem parte dintr-un univers ci dintr-un multivers. Universul nostru fiind rezultatul ciocnirii altor universui sau poate ca facem parte dintr-un ciclu fara inceput si fara sfarsit al acestui univers, Big-Bangul fiind doar o perioada in evolutia universului nostru. Acuma ne aflam in era hidrogenului, peste 30 de miliarde de ani, ne vom afla in era gaurilor negre, urmand ca peste 100 miliarde de ani, universul sa intrii in era degenerativa, cand ultima gaura neagra va inceta sa mai exsite, va incepe era degenerativa. Dupa aceasta perioada, nu vor mai exista elementele chimice cunoscute de noi, deoarece nu mai sunt stele care sa fuzioneze. Nici macar gauri negre care sa le inghita.

  6. Se pare ca pe masura ce studiezi,iti dai seama ca nu stii mai nimic.Cu cat stii mai multe,realizezi ca nu stii nimic.D-aia este mai ferice de cei saraci cu duhul!:)

  7. pai eu am o singura nelamurire majora: daca un obiect  sau corp sau orice, se indeparteaza de noi cu viteza luminii noi o vom putea vedea vreodata|?

  8. mai oameni buni noi mai alataieri deabi am descoperit America asa ca luativa gandul de la extraterestri si punetiva pe treaba sa iesim din criza odata.

  9. in legatura cu ideia ca extraterestii exista si poate sunt asa de evoluati ca inteligenta si tehnologie ca se uita la noi ca la un musurioi de furnici. dupa parerea mea comparatia nu este buna,deoarece noi suntem fiinte rationale/inteligente,iar furnicile sunt fiinte vii,dar nu sunt rationale.relatia ,mai bine zis ,comunicarea este posibila in tre fiinte rationale,indiferent de dradul de dezvoltare a uneia fata de altele.nu sunt expert in materie(sunt economist), dar imi dau si eu cu parerea,daca tot sunt fiinta rationala.multumesc celui care intamplator ar citi aceasta cugetare.sanatate !

  10. exista viata extraterestra peste tot in univers mai ales pentru ca apa este 90 de ori mai multa in univers decat magma de asemenea sa stiti ca a existat si inca mai exista o forma de viata extraterestra chiar in sistemul  nostru solar pe europa2 al sasele satelit natural a lui jupiter  un corp ceresc acoperit de gheata  si din cauza micului aer pe care omul nu il poate respira find foarte mic a mici  gheti care se tomeste si devine apa la marime moleculare pot trai microbi acolo si chiar traiesc dar din nevericire microbi sunt vinte ne complexe si finte inferioare  totusi sunt dungi mari de vale se presupune si e foarte posibil ca sub stratul gros de gheata sa fie un ocean o planeta ocean unde pot traii pesti  de aceea in anul 2035 aporcximativ va fi lansata o nava spatiala  daca vreti sa contimiu spunetim

  11. O intrebare pe care mi-am pus-o mereu si am pus-o si altora fara a gasi insa un raspuns este daca Pamantul,ca entitate,are o inteligenta proprie,luand in calcul teoria actiunii si reactiunii controlate,altfel spus ,constienta.Parerea mea este ca Pamantul este o planeta inteligenta,ea interactionand la scara universala si deci,reactionand controlat fata de fenomene mega astronomice care ar putea schimba starea de fapt.Cum altfel am putea explica faptul ca pe alte planete sau sateliti naturali,sunt cratere adanci care presupun ciocniri cu diferite alte corpuri cerestiiar Pamantul a fost evitat de astfel de fenomene.Cred ca ,in general planetele au injteligenta proprie si ca la scara universala ele „discuta”.

  12. STATI LINISTITI, PAMANTUL NU ARE INTELIGENTA, SI DACA AR AVEA CUM NE-AM DA SEAMA?
    FAPTUL CA NU ARE CRATERE SPRE DEOSEBIRE DE ALTE PLANETE NU COSTITUIE UN ARGUMENT. PAI TERRA ARE PROCESE GEOLOGIGE SI METEOROLOGICE NON STOP CARE AR MASCA UNELE CRATERE MAI VECHI , SI ORICUM CRATERE S-AU GASIT MEREU PE SUPRAFATA TERREI, SI SA NU UITAM DE CEL DE ACUM 60 MIL. ANI DIN MEXIC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări