Gesturi facute cu palmele si degetele

Articole asemănătoare

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAsa cum fata este, prin mimica, în primul rând expresiva – putem constitui emblematic diferite mimici expresie numai din gura, ochi si sprâncene – în intentie comunicativa cele mai evidente si importante sunt gesturile facute cu palmele si  degetele.

Gesturi facute cu palmele

Causul palmei în afara: oferire, etalare, dar si blocare, aparare. Causul palmei înauntru: retinere, ascundere. Palma deschisa în vazul celorlalti, ca la juramântul din salile de judecata: onestitate si franchete; cu semnificatia: iata, n-am nimic de ascuns.

Invers, copilul care-si ascunde palmele – podul palmei, ori palma întreaga facuta cupa si ascunsa la spate – când vorbeste sau sotul care în fata sotiei procedeaza la fel, au ceva de ascuns.

Palmele în sus: a da, a oferi (comunicare); în plan vertical, paralele: neutru, a apuca, a tine obiecte; în jos: semn negativ: instrument de lucru, a apuca, a retine, domina. Pozitiile palmei semnifica: deasupra = dominare; dedesubt = supunere; paralela = fraternitate, egalitate.

Semnificatiile se aplica direct la strângerile de mâna, care în functie de pozitia palmelor este: dominanta, supusa, egalitara.

Strângerile de mâna mai pot fi de tipul: „peste mort”, adica flasca, moale, fara viata = individ fara caracter, moale, dubios; brutala, ca o menghina = individ agresiv. În cazul în care ti se întinde numai vârful degetelor = fie individul nu are suficienta încredere în sine, fie te desconsidera (cel mai adesea).

Bratul este rigid când celalalt vrea sa te tina la distanta. Invers, când te trage spre el, în interiorul spatiului personal: fie vrea sa te apropie, fie apartine unei culturi de tip urban (oras mare) sau se simte în siguranta în spatiul sau personal. Strângerea de mâna tip manson, cu ambele mâini, vrea sa însemne profunzime a sentimentelor, afectuozitate, sinceritate. Dar este o strângere de mâna raspândita printre politicieni si numai mimeaza sinceritatea. Trecerea de la mâna la încheietura, brat, cot, antebrat, umar indica un plus de sentiment în crestere gradata pe masura patrunderii în spatiul intim al celuilalt.

Frecarea palmelor: asteptare / anticipare pozitiva. „Mâini în triunghi” (coif) în sus: încredere în fortele proprii, atitudine de siguranta, gestul „superiorului” ierarhic sau, în general, gest masculin. Însotit de cap înclinat pe spate: suficienta, aroganta. Coiful + miscarea degetelor: miscari rotative cu policele în coif – gest pozitiv, dar dominator, al sefului fata de subordonati.

„Mâini în triunghi” (coif) în jos: subordonare, ascultare, gest feminin. Oricare din cele doua gesturi anticipate de: brate împletite, picioare încrucisate, privire spre altundeva decât spre interlocutor indica o decizie negativa certa. Sau, anticipate de gesturi pozitive: palme deschise, aplecarea trupului înainte, capul ridicat indica o decizie pozitiva certa.

Gesturi facute cu degetele

Degetele sunt înca mai diferentiat si puternic mobile atât în sensul intentiilor de comunicare, cât si al celor expresive.

Simbolism (dupa: Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, Dictionar de simboluri): Degetul aratator: judecata, hotarâre, echilibru, liniste, stapânire de sine; cel mijlociu: afirmarea

personalitatii; cel mic: dorinte ascunse, puteri oculte, divinatie (ezoteric); inelarul: sexualitate, placere; iar policele: semnul masculinitatii.

– Degetul mare (gros), policele, reprezinta forta de dominare, energia, vointa: Etalarea degetului gros (police): manifestare a superioritatii, a prioritatii; agresivitate si orgoliu. În functie de gruparea gesturilor: semn pozitiv al sefului în prezenta subalternilor, al barbatului curtenitor în prezenta unei posibile partenere; gest raspândit mai ales printre cei îmbracati elegant. Daca mâinile sunt tinute în buzunarul din spate, se încearca mascarea senzatiei de superioritate (uneori însotit si de balans pe talpi pentru a parea mai înalt). Femeile agresive sau dominante au preluat gestul.

Ridicat: OK., reactie la stimul frustrant.

Îndepartat de restul degetelor: relaxare.

Ascuns: activitate momentan suprimata din motive pe care vointa nu doreste sa le exteriorizeze. La copii: slaba energie: la adulti: ratarea unei decizii dificile.

– Degetul aratator reprezinta vointa, initiativa; simbolizeaza o „sageata”. În amenintare, simbolizeaza arma, bastonul, cutitul.

Ridicat, nemiscat: atentie; daca îl miscam si îl curbam devine semnalul unei directii:

ordin, chemare ferma. Degetul aratator usor îndoit: tinta nu este de cucerit, doar se nazuieste la ea. Palma orientata în jos: gest patriarhal, de dominare, folosit în tarile latine; palma în sus: forta gestului este atenuata. Pendulat, se substituie negatiei cu capul. Frecarea degetului aratator cu policele înseamna ca cel care face gestul se refera la bani.

– Degetul mijlociu este cel mai lung si mai puternic: simbolizeaza mândria, constiinta de sine.

Folosit pentru a apuca grijuliu obiecte fragile (ceea ce poate face si aratatorul si policele; dar daca apucam cu degetul mijlociu si policele obiectul prezinta o importanta mai mare pentru noi). E degetul afinitatii: daca indicam cu el înseamna ca avem fata de imaginea respectiva o deosebita afinitate; daca ne subliniem cu acest deget declaratiile pentru a contrazice, stârnim de regula stari conflictuale. Rasfirarea degetelor aratator si mijlociu, de o parte, în raport cu inelarul si cel mic, de alta parte: stare de conflict interior.

– Inelarul este degetul vietii spirituale.

Indiferenta pasiva – între degetul mijlociu (afinitatea) mai lung si degetul mic (relatiile cu ceilalti).

– Degetul mic simbolizeaza relatiile cu ceilalti, relatiile externe, pentru ca este usor îndepartat de restul palmei si pentru ca este oarecum exterior.

Semnifica calitatea relatiei – retras în podul palmei: întreruperea relatiei; îndepartat uneori pâna la a atinge partenerul: deschidere spre relatie.

Inele pe acest deget: dorinta de relatie si de acceptare în grupuri închise.

Continuare: Gesturi ale mainii si bratului

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări