Regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde

Articole asemănătoare

sabia-arthurCat adevar se ascunde in spatele legendei?

Cu totii cunoastem imaginea regelui Arthur care smulge legendara sabie Excalibur din stanca. Care este adevarul si unde se infiripa legenda?

Se pare ca idealul cavaleresc dateaza inca de la sfarsitul secolului al V-lea si inceputul secolului al VI-lea, astfel, regele Arthur, un erou semi-legendar a fost conducatorul Marii Britanii in lupta impotriva invadatorilor saxoni. Destinat maretiei de ursitoarele din Avalon, el este regele legitim al intregii Anglii.

Epoca a spiritului cavaleresc, sub domnia lui benefica, Anglia se bucura de o perioada de 12 ani de pace si prosperitate, vreme in care cavalerismul ajunge la apogeu. La castelul sau din Camelot, Arthur ii convoaca pe curajosii si credinciosii cavaleri ai regatului sau precum Lancelot, Gawain, Percivale in jurul Mesei Rotunde. Merlin ii invata sa se abtina de la crime, cruzimi si violente, sa evite tradarea, minciuna si necinstea, sa fie milosi si mai presus de toate sa apere, sa protejeze si sa respecte femeile. Cavalerii pleaca de aici sa civilizeze lumea cunoscuta de ei, se lupta cu dragoni, giganti si alte forte ale raului in castele bantuite de fantome, paduri intunecate si gradini fermecate.

Surse documentare

Detaliile cu privire la povestea lui Arthur sunt compuse în principal din folclor si inventie literara si istorica, existenta lui este dezbatuta si contestata de istoricii moderni. Existenta lui Arthur cel istoric este spicuita din diferite surse, inclusiv “Cambriae Annales”, “Brittonum Historia”, si scrierile lui Gildas si Nennius. Numele lui Arthur, de asemenea, apare în sursele poetice timpurii, cum ar fi The Gododdin.

Este popularizat si de clericul Geoffrey de Monmouth in cartea sa  “Historia Regum Britanniae”

Deasemenea, el este prezentat uneori ca un mare razboinic sau ca o figura supranaturala, asociat chiar magiei din folclor si lumii de dincolo.

Desi temele, evenimentele si personajele din legenda arthuriana au variat considerabil de la un text la altul, si nu exista nici o versiune canonica, istoria lui Geoffrey de multe ori a servit ca punct de plecare pentru povestile mai târziu. Geoffrey Arthur este descris ca un rege din Marea Britanie care a învins saxonii si a stabilit un imperiu peste Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Norvegia si Galia. Multe elemente si incidente care sunt acum o parte integranta din povestea arthuriana apar în Istoria lui Geoffrey, inclusiv tatal lui Arthur, Uther Pendragon, magicianul Merlin, Guinevere, sabia Excalibur, nastere lui Arthur la Tintagel, lupta finala împotriva lui Mordred la Camlann si „plecarea” în Avalon.

Scriitorul francez Chrétien de Troyes  a adaugat pe Lancelot si Sfântul Graal la poveste si a început un gen de romantism in care Arthur a devenit un aspect important al literaturii medievale. În secolul al XXI-lea, legenda traieste, nu numai în literatura de specialitate, dar, de asemenea, în adaptari pentru teatru, film, televiziune, benzi desenate si alte mijloace media.

Dezgropand Curtea lui Arthur si Castelul din Camelot

Avand in vedere raspandirea si perenitatea povestii lui Arthur, era inevitabil ca oamenii de stiinta sa caute, in cele din urma, sa dea la o parte frumusetea literara si sa stabileasca adevarul din spatele legendei.

In 1965, a fost format Comitetul de Cautare a Castelului din Camelot, fondatorii acestuia propunandu-si sa descopere Masa Rotunda si Sfantul Graal. Dupa cinci ani de sapaturi la Somerset, arheologii comitetului au identificat ruinele castelului Cadbury, din apropiere de Glastonbury, drept Camelot. Fortificat in perioada pre-romana si folosit in timpul ocupatiei romane, castelul parea a fi cel potrivit.

Dar cea mai senzationala descoperire a fost gasirea unor obiecte de ceramica ce sugerau ca situl fusese folosit, in jurul anului 500, de catre o capetenie britanica – deci dupa retragerea romanilor si inainte de cucerirea saxona.

In  ceea ce priveste cavalerismul atat de elogiat al lui Arthur, trebuie spus ca el a domnit intr-o  perioada de lupte crunte pentru apararea integritatii teritoriale si a independentei politice

Intoarcerea mesianica a regelui

Traditii literare

Considerat zeu celt demult uitat sau semizeu nordic, conducator viteaz, Arthur intra in legenda.

Ciclul arthurian a cunoscut de-a lungul secolelor cresteri de interes, declin si renasteri. Uneori, chiar asocieri cu povestea lui Tristan si a Isoldei. Sute de carti de profil sau nu, fictiuni literare sau critici istorice, benzi desenate si nu numai au aparul de-a lungul anilor.Tablouri celebre de asemenea.

În ultimii ani, rolul lui Arthur ca un adevarat erou al secolului al cincilea a facut si deliciul publicului prin filme si alte versiuni ale legendei arthuriene, mai ales King Arthur (2004) si Last Legion (2007).

Arthur a fost de asemenea folosit ca model pentru comportamentul din zilele moderne. În anii 1930, Ordinul Fellowship al Cavalerilor Mesei Rotunde format în Marea Britanie pentru a promova idealurile crestine si notiunile lui Arthur despre cavalerismul medieval.În Statele Unite, sute de mii de baieti si fete s-au alaturat grupurilor de tineret arthuriene, cum ar fi Cavalerii Regelui Arthur, în care Arthur si legendele sale au fost promovate ca exemple sanatoase.

Profund integrata in cultura conteporana, imagistica si simbolistica arthuriana ramane sa fie interpretata si reinterpretata de-a lungul secolelor ce vor veni.

Domnia sa glorioasa si de neuitat, precum spune un comentator, a fost o „scurta perioada luminoasa, o stea a raiului in ceata Evului Mediu”.

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentStigmata – miracol sau frauda?
Articolul următorScurta istorie a Terrei

Comentarii

  1. iubesc acest film dar o mica problemutza…………………. am vazut un film cu amicii mai mici un film pe disney channel un fil care vorbeau de regele arthur si din acestea si ma rog il gasitii pe internet, si sunt foarte diferite , dar imi plac!

  2. F.F.F misto filmu.Am 12 ani si ma uit la film de la varsta de 5 ani.Nu ma-m mai uitat de vreo 1 an dar maine vreau sa ma uit la film.IUBESC filmu acesta

  3. …regele Arthur, un erou semi-legendar a fost conducatorul Marii Britanii .Prietene,Arthur nu a fost NICIODATA conducatorul Marii Britanii deoarece aceasta nu exista atunci, a aparut abia in 1707.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări