Acupunctura

Articole asemănătoare

Potrivit Institutului National al Sanatatii exista peste 10 milioane de oameni in SUA care au folosit aceasta tehnica de vindecare, iar in China niciun studiu nu a venit cu rezultate negative. Acupunctura functioneaza cu adevarat? Si daca da, cum?

Acupunctura este o tema controversata in medicina, considerata de unii pseudostiinta. Acupunctura provine din China si este tot mai raspandita in Europa. Metoda se bazeaza pe teoria meridianelor energetice, pe traiectul lor daca apare un excitant prin intepare sau presare poate sa diminueze durerea, sau sa produca ameliorari a organului lezat.

Sustinatorii acestei metode sustin ca acupunctura deblocheaza „chi-ul” prin insertia de ace in anumite locuri pentru a echilibra fortele antagoniste yin si yang. Cand acestea sunt in echilibru, chi-ul curge liber prin corp iar persoana este sanatoasa. Cercetarile stiintifice nu au putut sa detecteze aceasta energie prin metode stiintifice empirice si nu au putut verifica nici daca aceasta metoda are intradevar un efect asupra bolilor. Cu toate acestea, acupunctura se mai practica si astazi, avand o istorie de cateva mii de ani.

Pana acum, nici acupunctura nici medicina alternativa chineza nu au adus o dovada ca ele chiar functioneaza. Unii cercetatori sustin ca este vorba de efectul Placebo, dar acele in sine, nu ajuta cu nimic.

Cum functioneaza?

Exista doua teorii foarte diferite asupra modului de functionare a acupuncturii. Potrivit filozofiei chineze, corpul uman are doua forte opuse: yin si yang. Atunci cand aceste forte sunt in echilibru, corpul este sanatos. Energia este numita „chi”, curge prin „meridianele” corpului. Acest flux constant de energie mentine cele doua forte opuse intr-un echilibru. Dar cateodata, energia poate fi blocata, iar acest lucru poate duce la diverse boli.

Acupunctura poate elibera in sistemul nervos central endorfine (hormoni cu efect analgezic), iar introducerea acelor, simuland nervii periferici, pot distrage atentia de la durerea de baza. Insa acest lucru nu este suficient si pentru vindecare.

Exista aproximativ 2000 de puncte diferite care sunt folosite pentru a introduce acele. Ideea din spatele acupuncturii este sa stimuleze aceste puncte, pentru a pune energia din nou in circulatie.

In vest, se presupune ca acupunctura functioneaza prin stimularea sistemului nervos central, pentru a elibera neurotransmitatori si hormoni.

Sunt folosite diverse tehnici pentru a trata probleme atat ale corpului cat si ale mintii. Metodele sunt bazate pe ideea ca sanatatea, precum tot ce exista in Univers, este guvernata de cele cinci elemente: apa, lemn, foc, pamant si metal. Punand aceste elemente din nou intr-un echilibru, asa cum zice teoria, rezulta un corp sanatos.

Acupunctura auriculara a fost dezvoltata in Franta, si se aplica doar urechilor. Acupunctura Coreana este similara cu cea auriculara, doar ca acele se introduc pe maini.

Medicina chinezeaza oferea o explicatie referitoare la aparitia bolilor, iar acestea erau considerate dezechilibre a elementelor antagonice Yin si Yang, elemente care se extindeau si asupra altor aspecte ale vietii.

Din cele 46 de reviste medicale publicate de Asociatia Medicala Chineza nici una dintre acestea nu este dedicata acupuncturii, si totusi, se estimeaza ca peste 10 milioane de americani cheltuiesc anual aproximativ 500 de milioane de dolari pe acupunctura pentru a trata boli precum sida, alergii, bronsita, depresie, raceli, migrene, paralizii, disfunctii sexuale, stres, afectiuni ale vederii, diverse sindroame etc.

Scepticii afirma ca medicina chineza traditionala nu se bazeaza pe cunostintele fiziologiei moderne, pe chimia celulei, functionarea nervilor, existenta hormonilor sau a altor substante biochimice. Mai mult, nu exista nicio legatura intre meridianele folosite in medicina chineza traditionala si dispunerea organelor si nervilor in corp.

Bibliografie:

http://old.intrebare.ro/Acupunctura.html

http://skepdic.com/acupuncture.html

Foto: http://www.acupuncture-plus.com

 

Articole recente

Articolul precedentJungla Amazoniana
Articolul următorConcurs Descopera.org

Comentarii

  1. Da cam incomplet articolul ar fi fost bine daca ai fi intrat si presopunctura.

    Presopunctura este o acupunctura fara ace care stimuleaza punctele de acupunctura considerata un micromasaj …

    Am folosit presopuctura pe mine (la dureri de cap ca experiment ) si sincer sa fiu a functionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări