Albert Einstein – o scurta biografie

Articole asemănătoare

albert-einsteinPersonalitate complexa si un om de stiinta vizionar, Albert Einstein este probabil cel mai cunoscut fizician al tuturor timpurilor. Multi au auzit de numele lui dar putini sunt cei care inteleg importanta descoperirilor acestuia. In continuare vom vedea cateva evenimente mai importante din viata sa.

Viata lui Einstein

Einstein se naste la 14 martie 1879 in Ulm, Germania, intr-o familie de evrei. Desi astazi este considerat unul dintre cei mai inteligenti oameni care au trait vreodata, in copilarie Einstein nu parea un copil prea inteligent, ba chiar din contra. Acesta incepe sa vorbeasca abia de la varsta de 3 ani, parintii lui considerand din aceasta cauza ca este retardat. Desi a inceput sa vorbeasca asa tarziu micul Einstein vorbea cu fluenta si vocabularul unui adult.

Inca de mic, Einstein obisnuia sa analizeze detaliat orice idee, informatie sau fenomen pe care le intalnea in lecturile sale. Aceasta capacitate impreuna cu talentul sau de autodidact i-au permis sa invete o multime de lucruri despre legile lumii in care traieste. Se considera ca pasiunea lui pentru fizica s-a nascut cand tatal sau i-a daruit o busola. Micul Albert a devenit curios de forta care ghideaza acul busolei.

La varsta de 6 ani, la insistentele mamei sale, micul Albert ia lectii de vioara. Einstein dovedeste un real talent pentru vioara si va continua sa cante toata viata. In momentele in care cercetarile sale se aflau intr-un impas sau avea vreo problema de alta natura, Einstein canta la vioara.

Casa familiei Einstein era frecventata de un tanar student la medicina, Max Talmud, care ii va imprumuta micutului Einstein numeroase carti de stiinta si filozofie. Astfel Einstein incepe sa citeasca insetat de cunoastere si isi formeaza o baza solida de cunostinte stiintifice.

La varsta de 11 ani este inscris la un gimnaziu de elita din Munchen. Acest gimnaziu era bazat pe modelul militaresc specific tuturor scolilor din Germania acelor vremuri. Disciplina era stricta, iar profesorii era foarte autoritari. Einstein nu se putea adapta acestui mediu, iar cursurile erau pentru el foarte plictisitoare. La scoala, profesorii il considerau un copil problematic deoarece acesta nu se putea adapta sistemului de invatamant si nu era interesat de cursurile tinute. Einstein era o fire introvertita si singuratica, fiind evitat de colegii sai.

Desi nu dadea mari rezultate la scoala, Einstein a fost de mic un auto-didact. Inca de la o varsta frageda incepa sa studieze fizica si matematica. La 12 ani, Einstein cunostea intreaga geometrie euclidiana.

La varsta de 15 ani, impreuna cu familia sa Einstein se muta la Pavia, Italia. Aceasta mutare este datorata afacerilor tatalui sau. Acest lucru ii permite sa scape de serviciul militar, care in Germania era obligatoriu de la varsta de 16 ani.

La varsta de 17 ani, Einstein pleaca in Elvetia pentru a evita a se inscrie la Universitatea Politehnica din Zurich, una dintre universitatile de prestigiu ale acelor vremuri. Desi nu trece examenul de admitere, profesori ii promit ca va fi admis anul viitor. Einstein se  inscrie la liceul din Aaarau. Sistemul scolar din Elvetia ii va fi prielnic lui Einstein; aici profesori respectau caracterul si modul de a gandi a fiecarui elev. In aceasta perioada Einstein se indragoteste pentru prima data de Mari, fiica unui profesororului sau de istorie. In Elvetia, Einstein a inceput pentru prima data sa socializeze. Deja din aceasta perioada, Einstein isi pune pentru prima data intrebarea care va constitui esenta cercetarilor sale de mai tarziu: ,,Ce s-ar intampla daca am putea calatori cu viteza luminii?’’

In anul 1896, Einstein se inscrie la Politehnica din Zurich. Aceasta era una din institutiile de prestigiu ale acelor vremuri si dispunea de unele dintre cele mai dotate laboratoare. Dar mare a fost dezamagirea lui Einstein cand a vazut ca profesorii predau dupa vechile principii ale fizici, nefiind la curent cu noile descoperiri. Einstein isi petrecea mult timp in cafenele unde purta discutii stiintifice cu colegii sai.

La universitate o va cunoaste pe marea sa iubire, Mileva Maric, care ulterior ii va deveni sotie. Mileva era o studenta de origine sarba, una dintre putinele studente ale acelor vremuri.

Din cauza faptului ca unii profesori ii purtau antipatii puternice, nu obtine nicio functie in universitate, iar lucrarea sa de doctorat este respinsa.

De la terminarea studiilor, in 1901 si pana in 1914 cand se muta in Berlin, Einstein isi schimba foarte des locul de munca; lucreaza ca meditator, tutore, profesor la o scoala particulara, examinator la Institutul de Patente si profesor universitar. In anul 1905 Einstein obtine titlul de doctor al Universitatii din Zurich cu o teza despre determinarea dimensiunilor moleculare.

Anul 1905 este un an al minunilor pentru Einstein. In acest an publica un numar mare de teorii si articole, printre care si teoria relativitatii, care ii da aduce ulterior celebritatea. Tot in acest an publica teoria efectului fotoelectric, care ii va aduce Premiul Nobel.

Desi teoria relativitatii a fost publicata in mumeroase reviste stiintifice, aceasta nu era luata in seama de comunitatea stiintifica, dar Einstein primeste o scrisoare de la Max Planck in care acesta isi exprima interesul pentru teoria sa. Interesul lui Plack, o personalitate importanta a fizicii pentru teoria sa reprezenta un pas inainte pentru Einstein.

In anul 1909, Einstein il cunoaste pe Max Planck, cu care va mentine o relatie de prietenie intreaga viata, in ciuda faptului ca aveau opinii politice diferite, Planck fiind un puternic sustinator al politicii Germaniei. In aceasta perioada a fost numit profesor al universitatii din Zurich.

In 1914 se muta in Berlin, unde obtine functia de director al Institutului Kaiser Wilhelm si profesor la Universitatea din Berlin.

In 1919, observatiile astronomice, privitoare la directia luminii, confirma teoriile lui Einstein. Tot in 1919, Mileva pronunta divortul. Dupa ascensiunea lui Einstein si nasterea primului lor copil, relatia dintre cei doi s-a racit puternic. Mileva se ocupa doar de treburile casnice, iar Einstein era din ce in ce mai absorbit de teoriile sale. Tot in Berlin se casatoreste cu Elsa, o verisoara de a sa, care il va insoti peste tot unde calatorea.

In 1927 il cunoaste pe Niels Bohr, unul dintre parintii mecanici cuantice. Impreuna cu acesta va dezvolta mecanica cuantica. Desi mecanica cuantica rezulta din teoriile sale, Einstein nu era de acord cu interpretarea scolii de la Copenhaga, din care faceau parte printe altii Niels Bohr si Werner Heisenberg. Discutiile in legatura cu mecanica cuantica au continuat mult timp, dar Einstein a murit fara sa accepte aceasta teorie. In ciuda acestui fapt, prietenia sa cu Niels Bohr a durat intraga sa viata.

In 1932 datorita urcarii la putere a nazistilor, evreu fiind, Einstein este nevoit sa paraseasca Germania si se indreapta spre SUA, unde este numit profesor la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton.

O data cu inceperea celui de-al doilea razboi mondial, Einstein publica numeroase manifeste pacifiste. Desi era un mare pacifist, speriat de posibilitatea ca Germania sa dezvolte bomba atomica, Einstein, sustinut de un numar mare de alti fizicieni ii trimite o scrisoare presedintelui Franklin Roosevelt in care ii explica acestuia necesitatea ca SUA sa dezvolte bomba atomica inaintea Germaniei.

Dar Germania se preda, astfel ca bomba este lansata in Japonia, care nu se predase. La bombardarea oraselor Hiroshima si Nagasaki, acesta simte o puternica indignare, pe care si-o exprima public. Einstein viziteaza Japonia si isi exprima sentimentele de dezamagire cu privire la utilizarea cercetarilor sale.

Restul vietii lui este impartita intre politica si stiinta. Einstein este un sustinator al dezarmarii mondiale si al emanciparii popoarelor. Una dintre dorintele lui din ultima parte a vietii a fost teoria unificata a campurilor. Einstein visa sa poata unifica teoria relativitatii cu cea a mecanici cuantice, pentru a creea o teorie care sa descrie intregul univers.

Einstein moare in 1955, ca urmare a unui atac de cord, provocat de o afectiune netratata a unor vase de sange. Un medic din spitalul Princeton, i-a extras creierul, fara acordul familiei sale, in speranta ca se va descoperi ce il face pe Einstein atat de inteligent.

Bibliografie:

100 Personalitati, care au schimbat destinul omenirii nr. 1

http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein

Autor: Jelescu David.

Articole recente

Articolul precedent10 mituri despre ateism
Articolul următorEfectul Streisand

Comentarii

 1. Einstein si Bohr se contraziceau in permanenta, deaorece Einstein nu dorea sa accepte „haosul” cuantic, si de acolo provine celebra lui fraza: „Dumnezeu nu da cu zarul”. Insa putini stiu ce replica a primit de la Bohr: „Nu-i spune tu lui Dumnezeu ce sa faca”

 2.   1) „…pentru a evita a se înscrie la Universitatea Politehnica din Zurich,…”
  Corect ar fi nu „a evita”, ci „a încerca”, după cum rezultă logic din fraza imediat următoare din textul dvs.: „Desi nu trece examenul de admitere, profesori ii promit ca va fi admis anul viitor.”, dar şi după cum rezultă din orice biografie a lui Albert Einstein…. Trec peste aspectul minor că nu aţi folosit denumire completă a instituţiei de învăţământ superior elveţiene din Zürich (sau că nu aţi folosit litera u scrisă cu „umlauf”, cum le spun germanii celor două puncte scrise liniar deasupra unei litere, numite de către francezi „tremă”): Universitatea Federală Politehnică (Eidgenössische Technische Hochschule, în limba germană).

     2) Nu „Aaarau”, ci „Aarau” – tasta cu repetiţie, bat-o vina!

    Scuzaţi-mi pedanteria, dar numele Albert Einstein o… impune, chiar şi atunci când limba română ne mai… persecută! 

 3. Intrati pe „David Scott – Apollo 15 experiment” („The Hammer and the Feather”) si pe „Brian Cox visits the word’s biggest vacuum chamber”.
  In lipsa atmosferei, si pe Luna si pe Terra, un ciocan si o pana, respectiv o minge si mai multe pene, ajung in acelasi timp la sol. Forta gravitationala (greutatea) nu e influentata de masa ! Sunt efecte realizate de presiunea atmosferica, interactiuni la nivel molecular intre obiecte si aer, plus mecanisme de mecanica moleculara…

 4. Referitor la celebrul savant Albert Einstin in anul 1905 explica legile efectului fotoelectric fapt pt,
  care in anul1921 pimeste premiul Nobel ca cetatean german…..la producerea bombei atomice
  colaboreza mai multi fizicien Otto Han(descoperitorul fisiuni nucleare+inca un fizician prieten,iar Albert Einstein deduce ecuatia reactiei in lant dupa amorsarea materialului fisiont uraniu ,de costruc
  tia reactorului sa ocupat fizicianul italian Enrico Fermi ….eu prezic in anul 2017 ,T.C.R.(teoria
  complementara a relativitati)teorie ce poate pune in valoare bazele fortei gravitationale aplicate
  Aeronautica cuantica…..mai multe precizari pe saitulMarius Ignatescu ce este gravitatia…..!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări