Efectul Streisand

Articole asemănătoare

streisandEfectul Streisand reprezinta actiunea de a ascunde sau a sterge o informatie, cu consecinte opuse asteptarilor, ducand la raspandirea lor, in general, cu ajutorul internetului. Numele acestui efect este dat dupa Barbra Streisand, care a incercat sa convinga niste fotografii sa stearga poza casei sale de pe siteul lor. Cenzurarea sau oprirea informatiilor au dus la un rezultat total opus, sau cel putin, au ajuns la un numar mult mai mare de persoane decat daca nu s-ar fi luat nicio actiune.

Mai jos, puteti vedea poza facuta de Kenneth Adelman, pentru care a fost dat in judecata pentru violarea intimitatii, cu daune de 50 de milioane de dolari. Poza a fost publicata pe siteul sau, Pictopia.com si a fost descarcata de 6 ori, dintre care doua accesari au fost ale avocatilor sai. Dupa acest scandal, numarul de acesari in urmatoarea luna a crescut la aproape 500 de mii, urmand ca poza sa fie distribuita pe numeroase siteuri de tip “file sharing”.

In aprilie 2007, o incercare de oprire a raspandirii unei chei de decriptare pentru “Advanced Access Content System” (AACS) pe reteaua Digg, a dus la distribuirea acesteia prin nenumarate metode, de la imprimarea pe tricouri, clipuri video pe Youtube, cantece sau chiar tatuaje.

In ianuarie 2008, Biserica Scientologica a incercat sa convinga detinatorul unui site sa stearga filmarea cu Tom Cruise in care vorbeste despre Scientologie, fapt ce a dat nastere proiectului “Chanology”, o miscare de protest impotriva practicilor acestora, initiata de grupul Anonymous.

In Romania, pe 19 decembrie 2012, Zenyth Pharmaceuticals, proprietarea produsului ColonHelp, a dat in judecata compania Automattic Inc, proprietara wordpress.com, pentru ca pe blogul Insula indoielii, gazduit de Automattic (wordpress.com), au aparut informatii, care – considera Zenyth Pharmaceuticals – lezeaza imaginea brandului. Totul a inceput din data de 3 iulie 2011, unde pe blogul Insula indoielii apare un articol cu titlul “ColonHelp nu ajuta colonul. Dar goleste portofelul!”, in care autorul isi spune parerea, intr-o postare documentata, despre faptul ca nu crede de nicio culoare ca produsul face ceea ce spune ca face. Autorul ajuta si recomanda cititorilor sai sa fie circumspecti cand mai dau banii pe astfel de produse. Bloggerul a dorit sa ramana in anonimat si demonstreaza ca placa mucoida (de care ColonHelp ar trebui sa ne scape) nu exista.

Datorita actiunii in instanta, articolul postat pe un blog al unui autor anonim, cu putini vizitatori, a ajuns sa fie cunoscut in intreaga presa din Romania.

Bibliografie:
http://chinezu.eu/
http://en.wikipedia.org
Imagine originala, casa Barbarei Streisand http://upload.wikimedia.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări