10 mituri despre ateism

Articole asemănătoare

ateismul-organizatie-non-profetAteii sunt adesea considerati ca fiind intoleranti, imorali, deprimati, indiferenti la frumusetile naturii si imuni, din punct de vedere dogmatic, la dovezile ce sprijina existenta supranaturalului.

Chiar si John Locke, unul dintre fondatorii iluminismului, considera ca ateismul  “nu ar trebui tolerat sub nicio forma” deoarece, zice el, “promisiunile, intelegerile si juramintele, care reprezinta liantul societatii umane, nu au nicio insemnatate pentru un ateu”.

Asta se intampla in urma cu 300 de ani. In prezent, tinand cont ca, in orice societate, ateii se gasesc de cele mai multe ori printre oamenii inteligenti si cu educatie stiintifica, este important sa inlaturam miturile ce raspandesc idei gresite despre ateism.

1. Ateul considera viata ca fiind lipsita de sens.

Din contra, credinciosul considera deseori ca viata e lipsita de sens si isi imagineaza ca acest lucru va fi rascumparat de promisiunea unei fericiri eterne dincolo de mormant. Ateul tinde sa fie sigur de faptul ca viata este pretioasa. Viata capata sens atunci cand e traita cu adevarat. Relatiile noastre cu cei pe care ii iubim au sens acum; nu este necesar ca ele sa dureze o vesnicie ca sa capete sens. Ateul considera ca aceasta teama de nimicie este… o nimicnicie.

2. Ateismul este responsabil de cele mai mari crime din istoria umanitatii.

Credinciosul asociaza adesea crimele lui Hitler, Stalin, Mao si Pol Pot cu necredinta. Problema fascismului si a comunismului nu e ca au fost prea critice cu religia; problema e ca au fost mult prea asemanatoare religiei. Asemenea regime sunt dogmatice si genereaza culturi a personalitatii ce nu pot fi deosebite de adorarea personalitatilor religioase. Auschwitz, gulagul siberian si campurile mortii nu sunt exemple a ceea ce se intampla atunci cand omul respinge dogma religioasa; ele sunt exemple a ceea ce se intampla cand dogmele politice, rasiale si nationaliste o iau razna. Nu exista nicio societate, in istoria umana, care sa fi avut de suferit pentru ca a devenit prea rezonabila.

3. Ateismul este dogmatic.

Evreii, crestinii si musulmanii sustin ca scripturile lor sunt atat de presciente nevoilor umanitatii incat nu ar fi putut fi scrise decat sub indrumarea unei zeitati omnisciente. Ateul este o simpla persoana careia i-a fost facuta cunoscuta aceasta afirmatie, s-a documentat si apoi a considerat ca afirmatia este ridicola. Istoricul Stephen Henry Roberts a zis: “Eu sustin ca suntem amandoi atei. Eu cred in mai putin cu un zeu ca tine. Atunci cand o sa intelegi de ce respingi pe toti ceilalti zei posibili, o sa intelegi de ce eu il resping pe al tau”.

4. Ateul crede ca Universul a aparut intamplator.

Nimeni nu stie cum a aparut Universul nostru. Nici macar nu se poate vorbi concret despre „inceputul” sau „crearea” Universului, din moment ce aceste idei invoca conceptul timpului, iar noi vorbim de originea spatio-temporala a Universului.

Notiunea conform careia ateii cred ca totul a aparut intamplator, este folosita drept critica a evolutiei darwiniene. In cartea  „Dumnezeu: O amagire”, Richard Dawkins explica: „reprezinta o intelegere grosolana a teoriei evolutioniste. Desi nu stim cum s-a ajuns de la chimia Pamantului la biologie, stim ca diversitatea si complexitatea lumii vii nu este produsul unei simple intamplari. Evolutia este o combinatie de mutatii aleatorii si selectie naturala. Darwin a ajuns la ideea de „selectie naturala” prin analogie cu „selectia artificiala” facuta de crescatorii de animale. In ambele cazuri, selectia exercita un efect non-aleatoriu in dezvoltarea unei specii”.

5. Ateismul nu are legatura cu stiinta.

Este posibil sa fii cercetator si sa crezi in Dumnezeu, dar gandirea stiintifica tinde sa erodeze credinta religioasa. In America, sondajele arata ca 90% din populatie crede intr-un Dumnezeu personal; dar 93% din membrii Academiei Nationale de Stiinte nu cred in asa ceva.

6. Ateul este arogant.

Atunci cand cercetatorii nu stiu ceva – de exemplu, cum a aparut Universul sau cum au aparut primele molecule capabile de reproducere – ei recunosc asta. A pretinde cunoasterea unor lucruri pe care nu le cunosti implica o mare raspundere in stiinta. Si cu toate acestea e exact modul de gandire a religiei. Una dintre ironiile fundamentale ale discursurilor religioase poate fi gasita in frecventa cu care credinciosii se felicita pentru umilinta lor, desi in timpul asta pretind ca stiu tot soiul de lucruri despre cosmologie, chimie si biologie, lucruri pe care niciun cercetator nu le stie. Atunci cand ia in considerare diverse intrebari despre cosmos si locul nostru in el, ateul isi bazeaza opiniile pe argumentele stiintei. Nu se poate numi acest lucru aroganta; e doar sinceritate intelectuala.

7. Ateul este „inchis” fata de experientele religioase.

Nimic nu poate impiedica pe un ateu sa experimenteze dragostea, extazul sau veneratia; ateii pun pret pe aceste experiente si le cauta in mod regulat. Ceea ce ateii nu fac e sa emita declaratii nejustificate (si care nu pot fi justificate) despre natura realitatii in baza acestor experiente. Nu neaga nimeni ca exista crestini a caror viata s-a imbunatatit de cand au citit Biblia si au inceput sa se roage lui Isus. Dar ce demonstreaza asta? Demostreaza ca exista anumite discipline mentale si conduite ce pot avea un efect profund asupra mintii umane. Dar experientele pozitive ale crestinilor sugereaza ca Isus este mantuitorul umanitatii? In niciun caz – deoarece hindusii, budistii, musulmanii, ba chiar si ateii au, in mod regulat, experiente similare.

De fapt, crestinii nici macar nu pot fi siguri ca Isus avea barba, daramite ca s-a nascut dintr-o virgina sau ca a inviat. Acest gen de afirmatii nu pot fi autentificate de experientele spirituale.

8. Ateul crede ca nu exista nimic dincolo de viata si intelegerea umana.

Ateii sunt liberi sa admita limitele intelegerii umane intr-un fel inaccesibil credinciosilor. Este clar ca nu intelegem complet Universul; dar este si mai clar ca nici Biblia, nici Coranul, nu contin cea mai buna intelegere a Universului. Nu stim daca in alta parte a Universului exista viata complexa, dar poate sa fie. Daca este, poate ca aceste fiinte si-au dezvoltat o intelegere a legilor naturii ce o depaseste pe a noastra. Ateii sunt liberi sa se distreze cu aceste posibilitati. Mai ales daca extraterestrii chiar exista, in acest caz continutul Bibliei sau al Coranului o sa fie mai putin impresionant pentru ei, decat este deja pentru un ateu uman.

Din punctul de vedere ateist, religiile lumii trivializeaza frumusetea adevarata si imensitatea Universului.

9. Ateul ignora faptul ca religia este benefica societatii.

Cei care pun accentul pe binefacerile sociale ale religiei nu par sa realizeze faptul ca aceste binefaceri nu demonstreaza adevarul doctrinei religioase. Exista o distinctie profunda intre o iluzie consolatoare si adevar. In orice caz, efectele pozitive ale religiei pot fi disputate. In majoritatea cazurilor, se pare ca religia ofera oamenilor rai motive de a se purta bine, atunci cand aceste motive chiar sunt disponibile. Intrebati-va, ce este mai moral, sa ajuti pe cei saraci pentru ca iti pasa de suferinta lor, sau sa o faci pentru ca tu crezi ca asa iti cere creatorul universului, si ca o sa o sa te rasplateasca pentru ca ii ajuti sau te va pedepsi, daca nu ii ajuti?

10. Ateismul nu ofera nicio baza pentru moralitate.

Daca o persoana nu intelege greseala cruzimii, in niciun caz nu va descoperi acest lucru citind Biblia sau Coranul – aceste carti abunda de exemple de cruzime umana si divina. Moralitatea noastra nu provine din religie. Noi decidem ce este bine prin folosirea intuitiilor morale ce sunt (pana la un punct) incorporate in noi, intuitii ce au fost rafinate de mii de ani de gandire asupra cauzelor si posibilitatilor fericirii umane.

De-a lungul anilor, am facut un progres moral considerabil, si nu am facut acest progres prin citirea Bibliei sau a Coranului cu mai multa atentie. Ambele carti sustin sclavia – si totusi orice societate civilizata actuala o considera o abominatiune. Lucrurile bune din scripturi pot fi valorificate pentru intelepciunea lor etica, fara sa mai credem ca ele ne-au fost inmanate de catre creatorul acestui Univers.

Sursa: samharris.org

Articole recente

Comentarii

 1. „majoritatea oamenilor inteligenti si care poseda o educatie stiintifica sunt atei” – asta e o aroganta cinica, nu poate juca rol de argument in niciun context. In schimb sunt aduse niste idei interesant argumentate, dar nu le vad rostul, pornind de la ideea ca ateii, nefiind o organizatie religioasa sau de natura de „grup dogmatic”, nu impart aceleasi convingeri, la comun, ca cele prezentate, ci au ideologii proprii.
  Multumim pentru traducere.

 2. In original:
  „Given that we know that atheists are often among the most intelligent and scientifically literate people in any society, it seems important to deflate the myths that prevent them from playing a larger role in our national discourse.”

  Am rescris:
  „In prezent, tinand cont ca, in orice societate, ateii se gasesc de cele mai multe ori printre oamenii inteligenti si cu educatie stiintifica, este important sa inlaturam miturile ce raspandesc idei gresite despre ateism.”

  Dar nu serveste drept argument, e doar motivul pentru care autorul a scris cele 10 argumente de mai jos.

  P.S.

  Sunt destul de sigur ca Harris a vrut ca prin intermediul textului de mai sus sa ajute pe acei atei ce nu reusesc sa raspunda acelor argumente. Si crede-ma ca sunt multi atei cu problema asta. Ani in sir am fost unul dintre ei, a sti sau a intui e una, a exprima e cu totul alta.

  E un pic cam fortat sa spui ca exista ideologii diferite in ateism. Eu nu am auzit de ele si chiar m-ar interesa sa aflu de ele.
  Eu consider ca ideile sunt aproape identice, numai ca unii le gandesc la modul general, iar altii intra sau doresc sa intre in detalii, acestia au si argumentele ce le permit isi mentina cu succes pozitia.
  Un ateu care nu stie sa isi apere pozitia nu e ateu. Un ateu este ateu nu pentru ca e la moda, ci pentru ca a studiat problema si datele ei.

 3. Crestinismul este religia libertatii,aalegerii si a responsabilitatii OMULUI Titlul tau in fata lui DUMNEZEU ,ESTE SA FII LUCRAREA LUI In auniversului ordine,slab atom manat de imprejurari,sa unesti cu planurile SALE,libera ta voie de LAMARTINE

 4. @C I M
  O religie a libertatii ar desfiinta botezul de la o varsta atat de mica.
  O religia a libertatii nu ar obliga pe cineva cu alta credinta sa finanteze biserica.
  Deci, fuck off cu libertatea ta. Sa nu mai vorbesc de Biblie, unde te invata cum sa ai grja de sclavul tau.

 5. In primul rand,  crestinii nu considera viata lipsita de sens..oricine a ajuns la aceasta concluzie nu stie nimic despre crestinism..Pentru crestin viata este plina de sens pentru ca exista Dumnezeu, pentru ca stie ca este mantuit si Dumnezeu este cu el in fiecare moment al vietii! Insa viata de aici nu e totul, asa cum este pentru atei, pentru ca el stie ca va mosteni ceva cu mult mai depret decat tot ce este aici: Imparatia lui Dumnezeu!
   Apoi, la urmatoarea idee, religia, da se aseamana cu tot ce ai zis…dar a fi crestin nu este despre religie ci  despre o relatie personala cu Dumnezeu! Caci de aceea a venit Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu pentru oameni, ca sa ne dea in dar iertarea si mantuirea si sa restaureze relatia dintre Dumnezeu si om, asa cum a fost ea la inceput, inainte de intrarea pacatului in om. Nu mai este nevoie de nici o religie daca Il ai pe Dumnezeu in tine!
  La punctul 3, ce baza a avut ateul ca sa considere ca ideea ca exista Dumnezeu este ridicola? Faptul ca nu-i place ideea ca El exista si nu doreste sa creada? Da!
  Punctul 4 ce spune? Spune ca ateul este destul de intelept sa spuna „Nu stiu” daca a fost asa sau altfel (desi eu am auzit pe foarte multi atei incarcand sa explice cum a aparut Universul, iar aici e prima data cand  vad contrariul)..deci ateul e destul de intelept sa spuna „nu stiu” dar destul de neintelept  sa refuze sa ia in calcul posibilitatea ca  exista Dumnezeu…Cineva care isi doreste cu adevarat sa cunoasca adevarul cerceteaza toate posibilitatile, pentru ca vrea sa stie adevarul, nu ceea ce ii place sa creada…de asta spun ca ateii nu vor sa stie adevarul, pentru ca ei spun din start „NU” lui Dumnezeu, doar pentru ca nu il vor in viata lor, nu pentru ca nu cred in El!
  Punctul 5 e o afirmatie foarte stupida! Stiinta niciodata dar NICIODATA nu se va contrazice cu crestinismul! Din contra, ea dovedeste ca El exista! Dar nu ma refer la imaginatia omului ci la dovezile clare ca El exista! Natura o dovedeste in fiecare lucru! Einstein a spus „Cu cat studiez mai mult, cu atat cred mai mult in Dumnezeu!”
  Punctul 6″ Credinciosii au destula umilinta cat sa recunoasca ca Dumnezeu a facut totul si El este totul, pe cand ateii au foarte multa incapatanare sa zica mai bine „Nu stiu” decat sa recunoasca ca e Dumnezeu!

 6. punctul 7. Ateul, chiar daca nu crede este tot un om creeat de Dumnezeu, si este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, prin urmare are si lucruri bune in el, puse de Dumnezeu…pacatul a deformat  gandirea si trairea omului dar unele trasaturi umane inca raman in noi..prin urmare si ateul este capabil sa aiba sentimente. si sa faca fapte bune..dar asta nu il ajuta cu nimic ca sa fie mantuit…pentru ca in el este pacat  si pana cand nu isi preda viata lui Dumnezeu si nu se pocaieste nu poate fi mantuit si nu poate cunoaste dragostea adevarata, neconditionata  care este numai in Dumnezeu! 
  Punctul 8: Pana acum nu am intalnit nici macar un ateu care sa spuna ca nu se stie ce va fi dincolo…toti, fara exceptie sustin cu tarie ca nu exista nimic, fara macar sa isi puna vreodata intrebarea „Dar DACA ma insel?? Nu, eu nu ma pot insela, eu stiu sigur..dar DACA nu e asa cum cred? Am vreo dovada sigura ca nu exista Dumnezeu? Daca va fi rau dupa moarte pentru ca nu am crezut? Crestinul are dovada ca El exista, pentru ca traieste cu Dumnezeu! Dar ateul nu are dovada ca Dumnezeu nu exista!

  9. Crestinismul nu este o iluzie consolatoare ci este adevarul! Bineinteles, pana nu vrea cineva sa creada in Isus si sa Il urmeze nu va afla niciodata viata vesnica ! Apoi, exemplul cu saracii demostreaza clar ca cel ce a scris nnu stie nimic despre crestinism! Daca il iubesti pe Dumnezeu si El este in tine iti vei iubi si aproapele…un crestin nu face bine pentru ca ii e frica ca va fi pedepsit daca nu-l face, ci din dragoste pentru aproape si pentru Dumnezeu!

  Daca cineva vrea sa stie adevarul, sa-l caute! La sfarsit nu va mai conta nimic altceva decat sufletul tau! Nu vor mai conta nici sutele de teorii, nici argumentele pe care le-ai cautat ca sa contrazici, nici ca ai iesit invingator intr-o discutie pentru ca celalalt nu a stiut sa te contrazica…toate astea nu vor mai conta…singurul lucru care va conta este daca vei fi sau nu salvat! Asa ca daca iti pasa cauta adevarul, cauta sa Il cunosti pe Isus pe despre care spui ca nu exista! Daca nu vrei, nu vei avea nici o scuza, va fi doar alegerea ta!

 7. Poate ar trebui sa puneti si pe site-ul asta regula valabila in Biserica.
  Se vede ca pe femei le apuca o data pe luna. Stia Dumnezeu ce stia, atunci cand a zis ca sunt fiinte spurcate 8 zile pe luna.

  Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, ne spune că femeia este murdară în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Părintele Argatu sfătuia să ne rugam acasă şi să nu intrăm în Biserică până în ziua a opta. Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului.

  De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la Scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28:

  Femeia care va avea o scurgere, şi anume o scurgere de sînge din trupul ei, să rămînă şapte zile în necurăţia ei. Oricine se va atinge de ea, va fi necurat pînă seara.
  Orice pat în care se va culca ea în timpul necurăţiei ei, va fi necurat; şi orice lucru pe care va şedea ea, va fi necurat.
  Oricine se va atinge de patul ei, să-şi spele hainele, să se scalde în apă, şi va fi necurat pînă seara.
  Oricine se va atinge de un lucru pe care a şezut ea, să-şi spele hainele, să se scalde în apă, şi va fi necurat pînă seara.
  Dacă este ceva pe patul sau pe lucrul pe care a şezut ea, cine se va atinge de lucrul acela, va fi necurat pînă seara.
  Dacă se culcă cineva cu ea, şi vine peste el necurăţia femeii aceleia, el va fi necurat timp de şapte zile, şi orice pat în care se va culca, va fi necurat.
  Femeia care va avea o scurgere de sînge timp de mai multe zile, afară de soroacele ei obicinuite, sau a cărei scurgere va ţinea mai mult ca deobicei, va fi necurată tot timpul scurgerii ei, ca pe vremea cînd îi vine sorocul.
  Orice pat în care se va culca în timpul cît va ţinea scurgerea aceasta, va fi ca şi patul din timpul cînd ea este la scurgerea dela soroc; şi orice lucru pe care va şedea, va fi necurat ca atunci cînd este ea la scurgerea dela soroc.
  Oricine se va atinge de ele, va fi necurat; să-şi spele hainele, să se scalde în apă, şi va fi necurat pînă seara.
  După ce va fi curăţită de scurgerea ei, să numere şapte zile, şi apoi va fi curată.

  Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este MARE PĂCAT, pentru care vei da seamă.

 8. Ciclul la femei nu e doar murdărie, ci şi o irosire a unei şanse de a da unui copil viaţă. Murdăria trupului se poate întinde în această perioadă şi la suflet, femeia fiind murdară de sus până jos, având în vedere că nici icoane nu e voie să săruţi. Nici o sfinţire sau rugăciune nu poate face ceva, doar timpul care trece spală această mizerie, pentru că aşa a lăsat bunul Dumnezeu rânduială.

  Du-te, dragă Florentina, la duhovnicul dumneata, dacă nu ai fost deja, sa-ţi dea canon pentru păcatul ce-ai săvârşit întinând cu murdaria dumitale Sfânta Biserică. Apoi ţine-te departe timp de şapte zile de lucrurile sfinţite de fiecare dată când mizerii se scurg din tine; tot în această perioadă, bună este următoarea rugăciune, ori de câte ori ai ocazia:

  „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, necurata!”

  Respectă şi celelalte reguli enumerate mai sus şi mulţumeşte lui Dumnezeu în fiecare zi pentru marea sa lucrare, din care eşti parte.

 9. Pentru Anonim: Poate m-a luat pe mine nebunia sau poate pe dumneavoastra pentru ca vorbiti fara sens…adica ce legatura are tot ce am spus despre ateism si crestinism cu menstruatia la femei????  Sau poate va inchipuiti ca daca sunt femeie nu am dreptul sa spun adevarul! Daca asa credeti, va inselati! 

 10. @Florentina: nu e de mirare ca esti credincioasa daca nu te-ai prins ce a vrut omu’ sa zica. Nici n-ai avea cum sa intelegi, pun pariu ca tu esti una din acelea care le vedem la tv care se ingramadesc ca sa pupa moaste.

 11. Las-o in pace.
  Probabil ca i-a dat voie barbatul sa isi zica parerea.
  O buna crestina nu s-ar fi bagat nepoftita in discutiile unor barbati.
  Eu sunt un crestin adevarat, nu ca altii.
  Femeia e necurata speciei umane, ea este vinovata de izgonire din Rai a lui Adam.
  Ea este pata de pe creatia Domnului. De asta nu exista preoti femeie, pentru ca ele nu sunt vrednice de a sluji pe Domnul in Casa Lui.

  Biblia explica cel mai bine pozitia si valoarea femeii in raport cu barbatu. Domnul Insusi a zis urmatoarele:

  Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.
  În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.

  Timotei 1 -=- 2:11 – 2:14 – + Corinteni 14:34 – 14:35 Femeia sa taca si sa fie supusa barbatului ! Femeia nu are voie sa vorbeasca in Biserica.
  Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea.
  Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere. Căci întâi a fost întocmit Adam, şi apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.
  Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea. Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă; căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în Biserică.

  Efeseni 5:22-5:24 – Nevasta sa fie supusa barbatului !
  Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Si după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile

 12. Cu siguranta nu sunt una dintre femeile despre care ati mentionat, domnule Petre! Si bineinteles ca am inteles ce a vrut sa spuna anonim, numai ca am vrut sa isi justifice cuvintele fara sens pe care le scrie!  Cat despre anonim, nu are rost…e o cauza pierduta…cu siguranta are probleme de natura psihica, dupa felul in care se exprima despre femei, si mai ales dupa felul in care sustine ca a inteles scripturile!  O intelegere proasta, la fel ca si ura lui neintemeiata fata de femei…ar fi avut rost sa discut daca aveam cu cine, dar imi dau sema ca ar fi o nebunie sa raspund unui nebun! Daca Dumnezeu iubeste femeia, si barbatul are datoria sa isi iubeasca nevasta si sa respecte femeile in general..Dumnezeu nu face greseli, si nici nu a gresit cand a creeat femeia! Dumnezeu iubeste femeia la fel cum iubeste barbatul, in egala masura! Dovada ca o iubeste este ca prin ea a adus mantuirea in lume, printr-o femeie a venit Mantuitorul pe pamant! Dar asta nu o spun pt anonim, caci nu ar intelege oricum…ci pentru oameni care au sufletul fara ura si mintea limpede.

 13. Pai daca Dumnezeu iubeste femeia, de ce nu te lasa sa il slujesti ca preot? :))
  De ce te tine la usa bisericii cate 8 zile pe luna?
  De ce a zis, citez:
  „Timotei 1 -=- 2:11 – 2:14 – + Corinteni 14:34 – 14:35
  Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea.
  Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere. Căci întâi a fost întocmit Adam, şi apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.
  Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea. Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă; căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în Biserică.”

  Sa inteleg ca intri pe site-uri de astea ca sa refulezi tacerea din Biserica? :))

 14. Constat cu parere de rau ca nu prea mai exista oameni normali la cap printre religiosii ortodocsi…chiar nu sunteti in stare sa intelegeti aceste versete? Nu stiu de ce ma mir totusi…ca sa intelegi Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa ai lumina de la El..dar daca  esti plin de ura si de dorinta de a fi superior, de a umili, de a injosi si de a te scoate in evidenta, nu ai cum sa ai lumina de la Dumnezeu…nu ai decat intuneric pentru ca in inima oricui nu exista dragoste si prin urmare nici Dumnezeu, pentru ca El este dragoste, nu are cum sa fie si lumina…nu este decat intuneric…cea mai jalnica stare este sa fii in intuneric si sa crezi ca esti in lumina… Voi nu aveti cum sa intelegeti aceste lucruri pentru ca sunteti ipocriti, mormite varuite, asa cum le-a spus Domnul Isus fariseilor..exact ca ei sunteti..fara deosebire.
   Daca Dumnezeu nu a lasat ca femeia sa fie preot  sau sa invete si asa mai departe este pentru ca femeia nu este barbat! Femeia este femeie si Dumnezeu a facut-o diferita de barbat, i-a dat alt rol, alte indatoriri! Dar asta nu inseamna ca e mai prejos de barbat, ci este diferita! Tot asa nici barbatul nu este in stare sa indeplineasca rolul femeii pentru ca nu este femeie! El este barbat si are rolul pe care Dumnezeu i l-a dat in societate! Chiar asa de incuiati sunteti de nu puteti vedea? Sau e prostia cea care va intuneca mintile? Nu sunteti  in stare sa recunoasteti ca fara femei nu ati putea trai? NIci Adam nu a putut si nu sunteti voi mai tari decat el!  Pe cat de mult vreti sa injositi femeia, pe atat de mult veti avea nevoie de ea! Nu uitati ca printr-o femeie ati venit in lume! Nu uitati ca o femeie a fost cea care v-a purtat in pantec, v-a crescut si v-a educat!  Nu uitati ca mama, sotia, fiica, sora sunt fiinte foarte importante pentru orice barbat!  fara de ele nu ati putea fi fericiti! Injosind femeia, nu faceti decat sa va injositi pe voi insiva! Daca stiti asa bine sa citati versetele din biblie unde se vorbeste despre barbat, pe cele unde se vorbeste de femeie nu stiti sa le citati? Nu-i nimic, am sa le citez eu:
  1 Corinteni 11:11 ”Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.”
  1 Petru 3:7 ”Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.”
  Galateni 3:28 ”Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus.”
  )Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu” 1 Corinteni 11
  Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea, (Efes.5:25) (a iubi nevasta inseamna sa fii gata sa te dai pe tine insuti pentru ea, nu sa o injosesti)

 15. Apoi, in legatura cu tinutul la usa bisericii, nu te tine nimeni la usa bisericii, atata timp cat esti curata spiritual esti considerata curata fizic, si trupul femeii este considerat curat pentru ca Dumnezeu a curatit totul prin Fiul Sau, prin Jertfa prin care avem mantuirea!  Dumnezeu a facut femeia si tot El a facut si functiile corpului ei, fara de care nu ar putea avea copii, asa ca nu este nimic necurat in asta! pe vremuri se poate sa fi fost data legea asta pentru ca nu era atat de simplu ca acum pentru femei sa se protejeze, sa lase locul unde se aseaza curat…dar o femeie nu intineaza cu nimic casa Domnului daca pastreaza curat locul unde se aseaza si daca are grija de trupul ei si de sufletul; ei…astea sunt lucruri care tineau de legea veche si nicaieri in noul testament nu este mentionat asa ceva, caci daca ar fi fost important s-ar fi mentionat!  Dupa venirea Domnului Isus si mantuire multe lucruri se schimba in felul de traire, si unul dintre cele mai importante lucruri ese DRAGOSTEA, o porunca noua, care nu era obligatorie inainte..dar acum devine obligatorie pentru orice crestin. Asa ca daca nu o aveti, nu va considerati crestini!

 16. Aha… interesant!
  Deci dragoste obligatorie, adica de-a sila!
  Pai asta draga mea se numeste viol!
  Daca eu te iubesc pe tine si doresc sa iti impartasesc iubirea mea OBLIGATORIU, nu cred ca o sa iti placa.
  Si tot asa nu o sa iti placa nici alternativa respingerii iubirii mele. Adica sa te torturez vesnic.

  Femeie, tu esti cauza raului pe acest pamant.
  Si da, m-am nascut printr-o aratare ca tine. Si stii ce? M-am nascut pacatos si murdar datorita unei femei proaste ce s-a hotarat sa manance o salata de fructe. Multumesc pentru nimic!
  Tu te astepti ca eu sa iti fiu recunoscator pentru ca m-ai nascut bolnav si murdar? Sau sa fiu recunoscator lui neica nimeni ala pe care il pupi in fund?

  Tind sa fiu de acord cu Hitchens, a rezumat ideea intr-un mod admirabil:

  „Am fost creati bolnavi, apoi ni s-a ordonat sa ne insanatosim!”

  Spre deosebire de tine, eu chiar vorbesc cu Isus si chiar imi raspunde. Asta nu  o sa faci niciodata.
  O pagana si o necurata ca tine nu valoreaza nimic pentru Isus.

 17. Poate ti se pare ca cel cu care vorbesti e Isus…dupa numele cu care te-ai semnat..niciodata cel cu care vorbesti nu va fi Isus…nu am sa raspund tuturor aberatiilor pe care le-ai scris..pot sa iti dau doar un sfat” Du’te si culca-te…poate esti un pic obosit. Daca nici cand te trezesti nu a trecut, treci pe la un psiholog, neaparat!

 18. La un psiholog neaparat sa stii ca nu am fost niciodata, dar nici nu e nevoie, spovedania face minuni.
  Eu nu vorbeam cu Isus, eu vorbeam cu tine. De ce imi interpretezi spusele?
  Isus m-a avertizat in legatura cu voi crestinii. Mi-a zis el multe, dar lucrul cel mai important e faptul ca ca place sa dati ordine altora si sa le ziceti ca ei gresesc si voi aveti dreptate.
  Reiese asta din postarea ta ca uleiul din apa.
  Du-te si te spovedeste, baga-te sub poala preotului, acolo e cald si bine, daca ai noroc poate foloseste si un deodorant intim, acolo o sa fii la adapost de lumea asta rea.

  Cand o sa vorbesti si tu cu un Dumnezeu viu asa cum fac eu, ci nu cu Dumnezeul ala impaiat din Biblie, atunci o sa stii ce e aia credinta.

 19. „Cand o sa vorbesti si tu cu un Dumnezeu viu asa cum fac eu, ci nu cu Dumnezeul ala impaiat din Biblie, atunci o sa stii ce e aia credinta.

  Ce ti-a spus Dumnezeu ultima data cand ai vorbit cu el?

 20. Citesc comentariile si sunt consternat (ca sa fiu bland in exprimare) de expresiile si limbajul „crestin” care se situeaza undeva la nivelul Evului Mediu, cu toate ca ne aflam in secolul 21. (A revarsa borhotul pantecelui vi se pare o exprimare demna de o persoana care rationeaza in secolul 21?) Apropo de cele 8 zile in care femeia este „murdara” – am citit si rascitit biblia si am incercat sa gandesc asa ca o persoana care ar fi scris acele versete acum 2000-3000 de ani (sa zicem) si singura explicatie logica este aceea ca pe atunci femeile nu purtau tampoane iar sangerarea le facea greata clericilor.
  O alta obiectie pe care o ridic aici este sursa inspiratiei biblice. Dupa cum este tratata femeia, sclavii, alte popoare si religii precum si sacrificiile animale si umane eu as spune ca acestea sunt niste idei primitive, posesive si in necunostinta de cauza. Pe de alta parte inspiratia divina a autorilor bibliei nu este un argument solid intrucat aproximativ jumatate din versetele continute nu sunt atat de „divine”, mai ales cele legate de uciderea altor oameni, de unele practici sexuale, etc. De asemenea, daca va veti documenta, veti vedea ca a fost necesara intrunirea mai multor sinoade ecumenice, (incepand cu imparatul Constantin), pentru cenzurarea bibliei, pentru a fi in concordanta cu convingerile religioase ale clericilor vremii.
  Inca un argument impotriva bibliei este faptul ca nu explica multe lucruri, ca de exemplu cu cine au avut copii Cain si Seth daca Adam si Eva nu au avut alti copii? Cum au aparut negrii, asiaticii, etc.? Cum au incaput toate animalele in arca? Iar peste toate astea nu avem dovezi istorice, nici despre nasterea lui Iisus, nici despre viata sa, nici unde a fost intre 12 si 30 de ani si nici cand a fost rastignit. Iar noul testament a incaput sa fie scris la vreo 70 de ani dupa Iisus, ceea ce nu ii confera credibilitatea dorita.

  Dupa cum vedeti biblia ridica mai multe intrebari decat le raspunde.
  Sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca exista o divinitate, care ne-a creat sau pur si simplu am fost adusi pe Pamant, care a vegheat si vegheaza asupra noastra, care s-a aratat sub diferite forme, etc. De unde stiti ca este unica divinitatea? De unde stiti ca e tocmai Dumnezeu si nu Iehova sau Allah, sau Zoroastru, etc. Si asa ca ultima intrebare, daca exista, este unic, este omnipotent, omniscient, benevolent, omniprezent, etc., chiar credeti ca se coboara la mintea noastra ca sa fie gelos, razbunator, avid de laude si de preamarire si ne va condamna pe cei „pacatosi” la tortura vesnica?

 21. Dacă nu ar fi existat ATEISMUL, atunci ştiinţa, ultima candelă divină, Duhul Adevărului care ne va duce la tot adevărul, ar fi fost omorâtă din faşă, aşa cum a fost în Evul Mediu.
  Niciuna din marile religii nu acceptă conceptele celorlalte religii. Asemeni este şi ştiinţa.
  Interpretând altfel Biblia şi în mod special Apocalipsa, adică pe baza conceptelor ştiinţifice şi de management moderne, eu am ajuns la concluzia că principalele ramuri ale pomului cunoaşterii sunt şapte mari religii, enumerate în ordine apocaliptică: creştinismul, iudaismul, budismul, hinduismul, islamismul, ortodoxia şi ştiinţa.
  Pe baza suportului de comunicaţie nevăzută realizat de ştiinţă, internetul, noi putem acum comunica liberi.
  – „Vastitatea preocupărilor este oglindită în discutarea problemelor religioase, morale, politice, ştiinţifice, artistice, meşteşugăreşti şi pedagogice, pentru formarea conducătorilor înţelepţi – ştiinţa şi conducerea – şi a conduşilor virtuoşi, diciplinaţi şi demni – cetăţeanul întreg la trup şi suflet, pe pământ, kalokagathia, iar dincolo mântuirea şi bucuria contemplării adevărului în vecinătatea zeilor ca răsplată pentru virtuţile de aici.” (Petre Ţuţea – Concepţia platonică – Reflecţii religioase asupra cunoaşterii)
  – „Cultura este factorul care dă consistenţă societăţii, pentru că societatea este ca un fel de reţea de noduri în care fiecare nod reprezintă un om. Dacă nu i se acordă omului statutul de nod în reţea, reţeaua riscă să se distrugă. Acest lucru este periculos în momentul de faţă: nerespectarea individului chiar de către individul de alături şi apoi de către instituţii. Asta înseamnă iubirea. Iubirea este chiar o necesitate cosmică. Studenţilor mei le-am arătat două celule nervoase luate de la un organism tânăr şi am observat cu toţii cum încercau şi îşi îndreptau prelungirile una spre cealaltă. Deci comunicarea este o lege universală, este o lege dumnezeiască. Dacă nu o respectăm, dacă nu se ţine cont de fiecare nod din reţea înseamnă că ne autocondamnăm.” (Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie din cadrul UMF Carol Davila şi Preşedintele Societăţii Române de Neuroştiinţe – http://medlive.hotnews.ro/interviu-prof-dr-leon-zagrean-creierul-este-ultima-frontiera-de-lupta-cu-moartea.html)
  – „Cine pune foc în ecuaţii ca să zugrăvească altfel universul? De ce existăm noi şi universul?…… Noi toţi, filozofi, oameni de ştiinţă şi simpli oameni, trebuie să fim capabili de dialogul despre ce este universul şi de ce există el. Dacă găsim răspuns la aceste întrebări, acesta ar reprezenta triumful raţiunii umane, pentru că atunci am cunoaşte raţiunea lui Dumnezeu.” (Stephen Hawking, Scurtă istorie a timpului – de la bigbang la găurile negre) – în opinia mea SH este ultimul mare profet al omenirii, după Mohamed, văzuţi de Ioan în Apocalipsa, ca urmaşi ai lui Hristos.
  – „Educaţia le permite copiilor să spere la o viaţǎ mai bunǎ… Mi-am exprimat o părere de neclintit, bazată pe credinţa mea în Dumnezeu.” (Barack Obama, Îndrăzneala de a spera)

  Da! Educaţia este baza cunoaşterii! Ea completează triunghiul deciziei umane format din simţuri EQ, credinţă CQ şi inteligenţă IQ.
  Faptul că în ianuarie 2012 Senatul statului american Indiana a hotărât obligativitatea predării creaţionismului în şcoli (http://the-scientist.com/2012/02/02/indiana-senate-backs-creationism-bill/), deoarece omul de ştiinţă nu ştie ce este viaţa (http://the-scientist.com/2012/02/16/opinion-what-is-life/) şi ne supune pe toţi cei credincioşi şi necredincioşi hazardului, celebrul principiu al mecanicii cuantice (http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/health-chief-warns-age-of-safe-medicine-is-ending-7574579.html sau http://www.realitatea.net/apocalipsa-medicinei-ziua-in-care-o-simpla-infectie-ne-va-ucide_923795.html), m-a determinat să mă adresez în scris „păstorilor” poporului român, iar acum memoriul meu despre cum geneticienii îl despart la fertilizările în vitro pe Adam mtDNA de Eve mtDNA împotriva voinţei lui Dumnezeu („Ceea ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă.” – Matei 19.6) se află de şapte luni în analiză la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, dar, probabil pentru a nu naşte prematur, C.D. aşteaptă nouă luni.

  Cum vede Dumnezeu credinţa?
  “Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este cercetătorul acestui veac? Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.” (Pavel, 1Corintieni 1.20-21)
  Da! Credinţa este aparent o nebunie, dar conformanţa cu procedurile stabilite de un manager într-un sistem poate fi considerată nebunie?
  Nu! Ea este o obligaţie a lucrătorilor din sistem! (vedeţi managementul cunoaşterii şi calităţii totale a vieţii).
  Programul simpozionului Science and Ortodoxy Bucureşti-Constanţa, 22-26 octombrie 2005, a început cu discursul „Science et religion ou sur les trois pauvres choses inséparables”, al academicianului Eugen Simion, Preşedintele Academiei Române la acea dată, prin care a declarat că cele două domenii ale cunoaşterii umane „sunt legate precum focul şi apa”, întrebându-se în final „dacă religiile aduc sau nu acel plus de informaţie pe care ştiinţa nu-l poate obţine raţional”.

  Cum vede Dumnezeu ştiinţa omului?
  „Ca nişte copii ascultători, nu vă lăsaţi târâţi în poftele pe care le aveaţi altădată, când eraţi în neştiinţă.” (1Petru 1.14)
  „Să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit.” (Pavel, Romani 12.2)
  „Până când, proştilor, veţi iubi prostia? Până când, nebunilor, veţi iubi nebunia? Şi voi, neştiutorilor, până când veţi urâ ştiinţa?” (Pildele lui Solomon 1.22)
  „Luaţi învăţătura mea mai degrabă decât argintul şi ştiinţa mai mult decât aurul cel mai curat… eu, înţelepciunea, locuiesc împreună cu prevederea şi stăpânesc ştiinţa şi buna chibzuială.” (Pildele lui Solomon 8.10-12)
  “Slava lui Dumnezeu este să ascundă lucrurile, iar mărirea regilor e să le cerceteze cu de-amănuntul.” (Pildele lui Solomon – 25.2)
  “Ascultaţi deci, regilor, şi înţelegeţi, luaţi învăţătură, voi, cei care judecaţi marginile pământului.” (Înţelepciunea lui Solomon, 6.1)

  Ce a făcut omul pentru a trece raţional dincolo de nevăzut?
  “În noiembrie 2006 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a aprobat Programul de Cercetare FP7, ca pe un instrument pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice. Propunerea de înfiinţare a Consiliului European de Cercetare, ca un nou instrument de dezvoltare a investigaţiilor dincolo de limita frontierelor cunoaşterii obiective, a fost apreciată de APCE care i-a garantat o autonomie reală. FP7 este proiectat pentru a creea din aria de cercetare europeană un lider mondial în cunoaşterea economică, a societăţii, a universului şi a securităţii.” (www.europarl.europa.eu)
  Faptul că omul nu a ajuns la conoaşterea totală nu-i dă acestuia dreptul să batjocorească tradiţiile.

  Citiţi mai mult pe site-ul http://cititordeproza.ning.com/profile/AlexandruBorisCosciug despre noile mele teorii genetice prin care am demonstrat cum Dumnezeu îşi realizează Planul Creaţiei în mod nevăzut („Da-voi legile mele în inimile lor şi le voi scrie în cugetele lor.” -Pavel, Evrei 10.16, coroborat cu Pavel, 2 Corintieni 3.3 şi Pavel, Evrei 4:12) şi cu ajutorul cărora am certificat genetic Geneza şi Crezul.

 22. am citit comentariul tau si mi-a placut mult. majoritatea oamenilor sufera de boli psihice, de schizofrenie in special, psihoze, depresie si de aceea adera la o religie sau alta. pt ca atunci cand esti bolnav crezi in ceva imaginar. daca eu as spune acum ca l-am vazut pe dzeu m-ar baga la sapoca de urgenta, dar daca a spus un primitiv de acum 2000 de ani, pe ala sa-l credem. mi-e mila de voi, asa zisii credinciosi care sunteti bantuiti de frica ca veti fi pedepsiti, daca faceti un lucru bun va ganditi ca va vede cineva si o sa va rasplateasca. eu fac un lucru bun din altruism, din iubire pt oameni, nu din frica ca un batran nebun si senil ma va pedepsi. controlati-va creierul si urmati un tratament, altfel v-ati nascut degeaba pe pamant. 93% din oamenii de stiinta sunt atei. oamenii inteligenti si bogati sunt atei

 23. Daca-mi permiteti, as vrea sa fac un sumar al lecturii. Le iau pe puncte, cu ce se intelege din fiecare enunt:

  1. Credinciosul are o vedere distorsionata asupra vietii. Deci ateul are dreptate.

  2. Raul din lume, chiar daca nu are legatura cu religia, e din cauza religiei. Ateii sunt sfinti si nu fac rau nici macar unei muste.

  3. Credinciosii de orice fel se bazeaza pe cartile sfinte. Deci ateii nu sunt dogmatici.

  4. Nu prea e nimic de spus aici pentru ca afirmatia e adevarata, deci bagam informatii cu gramada si lasam sa se inteleaga ca credinciosii is prosti.

  5. Logical fallacy + prostie chioara. Daca cei mai multi oameni de stiinta sunt atei e clar ca acei cativa care sunt religiosi sunt prosti. De asemenea, daca majoritatea oamenilor de stiinta sunt atei inseamna ca intreaga populatie de atei este bine informata – pana la proba contrarie.

  6. Omul de stiinta nu este arogant, deci nici ateul nu e arogant. Am stabilit mai devreme ca toti ateii sunt de fapt oameni de stiinta. Oricum, important e ca exista crestini ipocriti.

  7. Contrar opiniei publice, ateul este deschis la experiente religioase. Doar ca nu vrea sa le experimenteze. Asta din cauza ca crestinii sunt prosti, bineinteles.

  8. Ateul crede ce vrea. Pacat ca oamenii religiosi sunt enervanti.

  9. Daca religia are efecte benefice e irelevant, pentru ca pot fi interpretate si pentru ca ateul nu e de acord.

  10. Moralitatea nu e treaba ateului pentru ca religia are carti care descriu comportamente violente si barbare.

 24. Despre dreptatea divină, m-a impresionat un fragment din poemul Cain de Byron: „Doamne, care este vina mea că tatăl meu a pierdut raiul ? Eu nu eram şi n-am cerut să fiu. Atunci de ce să sufăr ?

 25. Vai vai cat de naivi sunteti prin tot ce scrieti . Se vede clar ca nu aveti nici cea mai mica relatie c Creatorul universului prin Duhul Lui cel Sfant . Oare de ce traiti pe lumea asta ?. Sunteti debusolati total si nu numai dar si ati luato razna cu comentariile . Contactati oameni care au legaturi reale cu Dmneze si apoi apucativa sa fabulati fara rost. Veti realiza cat de ridiculi sunteti in tot ce spunet . Vai , vai , vai .

 26. Buna! Ma numesc Andreea. Am 14 ani si cred ca sunt atee. Stiu ca inca nu am cunostintele necesare pentru luarea unei decizii atat de importante, dar sunt de parere ca religia sau credinta intr-o anumita forta superioara este ceva personal. Am devenit atee treptat. La inceput, cand aveam indoieli, nu voiam sa recunosc, mi-era teama, mi-era teama sa recunosc fata de mine insami. Acum mi-o pot spune singura, SUNT ATEE. Si cu toate astea, nu o pot recunoaste in fata altor oameni. Nu simt nevoia sa spun nimanui, sau cel putin asta imi place sa cred. Cred ca mai mult mi-e frica sa nu ma judece (si de asta). Azi, cand eram la masa cu familia mea, a aparut la televizor un reportaj despre Arsenie Boca. I-am intrebat daca ei chiar cred in „minuni”. Au spus ca da. Eu am spus ca nu cred. Ca nu cred in religie, dar cred intr-o forta superioara. Tatal meu, cu o privire pe care i se citea uimirea si totodata dezamagirea, dezamagirea ca ii seman atat de mult, dar totusi am curajul sa nu ma las prada influentelor si sa-mi creez o gandire proprie, imi spune „Sa nu mai vorbesti cu mine!”. Incerc sa repar situatia spunand ca eu de fapt cred in Dumnezeu, insa nu cred in influenta religiei asupra omenirii. Aveam de gand ca la un moment dat sa le pot spune ceea ce cred de fapt, cum sunt de fapt. Am plans. Am plans pentru ca nu pot fi EU. Nici in fata propriilor parinti. In fata nimanui. Si probabil asa e cel mai bine. Sa nu ma simt obligata sa spun nimanui. Sa imi pastrez gandurile doar pentru mine, doar pana in momentul in care voi intalni persoana/persoanele potrivite pentru a imparti idei si opinii personale pe aceasta tema. Pana la urma ” Ne nastem singuri, murim singuri, restul e doar o iluzie”.

 27. Andreea, am citit comentariul tau si crede-ma ca sunt si eu inca uimita de felul cum gandesti. E clar ca nivelul IQ-ului tau este unul foarte ridicat, daca ai fost in stare sa iti creezi propria parere si de cum ti au exprimat-o aici! Si da… Momentan inca depinzi de altii si nu poti spune prea multe in anumite circumstante. Dar garantat vei stii sa il lasi fara raspunsuri pe profesorul tau de religie, asta daca inca mai ai aceasta materie la scoala! 

 28. pt comentariul andreei.. la tine principalul impediment momentan este tocmai varsta, majoritatea celor de varsta ta nu isi pun asemenea probleme existentiale nici acum, nici mai tarziu, si practic niciodata.. iar tu daca incerci sa iei o pozitie asupra acestor aspecte automat oamenii te catalogheaza drept un copil care nu stie ce spune.. de aici si reticenta ta. din cate imi amintesc si eu tot cam pe la 15 ani am inceput sa realizez ce e religia de fapt, cam in perioada asta incepe sa iti vina mintea la cap (e un proces de durata).
  oricum, ca si sfat incearca cel putin momentan sa nu te pui rau cu persoanele de care depinzi (parinti, etc.) pentru ca oricum nu vor intelege niciodata nimic daca au fost crescuti in stilu asta… pentru ei e o dezamagire ca tu gandesti diferit decat ei.. atat pot ei sa inteleaga.
  e doar o chestiune de timp, in cativa ani vei scapa si de parerile preconcepute ale oamenilor si vei putea afirma in fata oricui ceea ce crezi.. sau mai bine zis in fata oricui merita sa te asculte. nu trebuie sa te confesezi in fata oricui, nu toti merita sa te asculte si nici nu au aceasta capacitate.. iti vei da seama cu timpul cati prosti sunt pe lumea asta

 29. Andreea, cand prima data in viata ta te vei izbi de un necaz, vei DESCOPERI ca ai nevoie de speranta…si atunci primul gand va fi sa ceri ajutor…lui Dumnezeu. Iar daca acel gand te va ajuta, vei mai incerca sa te rogi Lui.Crede-ma Andrea, speranta si increderea in Dumnezeu este cel mai dulce sentiment !

 30. ”Andreea, cand prima data in viata ta te vei izbi de un necaz, vei DESCOPERI ca ai nevoie de speranta…si atunci primul gand va fi sa ceri ajutor…lui [pune orice divinitate aici]. Iar daca acel gand te va ajuta, vei mai incerca sa te rogi Lui.Crede-ma Andrea, speranta si increderea in [pune orice divinitate aici] este cel mai dulce sentiment !” Punand orice divinitate in locul lui ”Dumnezeu” (din lat. Dominus Deus -Zeul Stapan), vei avea acelasi rezultat, adica niciunul. Ai incredere in fortele tale, iar daca vreun lucru te depaseste, cauta ajutor la persoanele REALE care ti-l pot oferi.

 31. Florina, multumesc pentru sustinere! Inca mai am aceasta materie la scoala(din nefericire). Incerc sa ma „integrez” oarecum la ora de religie. Sincer, uneori ma amuza reactiile unora dintre colegi. Par mereu uimiti de materia pe care ne-o preda profa. Pentru ca totul suna ireal. Am intrebat-o odata pe colega mea de banca ce crede despre religie, despre Dumnezeu, despre toate aceste minuni. La inceput mi-a spus ca ea crede in tot ce ii fusese indesat pe urechi de mica. Apoi, cand i-am spus ca eu nu cred m-a crezut nebuna, urmand ca la finalul altei ore de religie sa-mi spuna pe un ton mai nesigur ca ea de fapt crede in toate aceste teorii infiintate de religie, insa in procent de 60-40. Ma cam pusese pe ganduri afirmatia ei, urmand apoi sa mentioneze ca acel 40% se datoreaza stiintei. Am ramas socata. Habar nu avea despre ce vorbea. Cunoscand-o, habar nu are ce e aia stiinta, insa nu intelegeam de ce a trebuit sa-si schimbe opinia doar din simplul fapt ca era atat de diferita de a mea. Cel mai probabil credea ca e „cool” sa ai totusi un pic de ateism in tine. Atata timp cat retelele de socializare sunt pline de acesti indivizi care incearca sa faca o moda din asta. Ca e „cool” sa fii ateu, pe cand tu habar nu ai de ce. As fi vrut totusi sa nu o influenteze opinia mea. As fi vrut totusi sa ma atace cu un contraargument, sa-si sustina opinia, asa cum o face deseori chiar si in dialogurile cu profesorii. N-am vrut niciodata sa se creada ca sunt atee doar pentru ca vreau sa fiu la moda, diferita de ceilalti.

 32. Pentru a-i ajuta ,din compasiune, pe credinciosi si ai completa pe atei  este vital sa aplicam invataturile din cartea cartilor,Manualul de antropologie , capitolul Genomul „uman” . Altfel ramanem cantonati in subregnul animal al umanoizilor. Si dupa rasa „umana ” vor ramane si in viitor ,multe milenii,palate catedrale si cimitire militare (care insumate in cei 20000 de ani ajung la aproximativ 6000000000 de „eroi” .) Profing.

 33. Dupa cum vedeti biblia ridica mai multe intrebari decat le raspunde.
  Sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca exista o divinitate, care ne-a creat sau pur si simplu am fost adusi pe Pamant, care a vegheat si vegheaza asupra noastra, care s-a aratat sub diferite forme, etc. De unde stiti ca este unica divinitatea? De unde stiti ca e tocmai Dumnezeu si nu Iehova sau Allah, sau Zoroastru, etc. Si asa ca ultima intrebare, daca exista, este unic, este omnipotent, omniscient, benevolent, omniprezent, etc., chiar credeti ca se coboara la mintea noastra ca sa fie gelos, razbunator, avid de laude si de preamarire si ne va condamna pe cei „pacatosi” la tortura vesnica?

 34. Pai sa punem problema asa. Exista sau nu acest `dumnezeu` care are puterea sa schimbe ceva, sa opreasca suferinta,sa nu mai moare copii de cancer, care in urma a 1000 rugaciuni primte de la parintii unui copil suferind, tot nu face nimic…. si in numele caruiase fac crime. Si mai exista pisica mea, Charlie, care vazand ca copii ei vor sa manance, nu s-a bagat peste ei sa le fure mancarea, si astepta ca acestia sa manance, si ea a mancat doar ce a ramas … ce suflet bland.

 35. Ce postare limitata in gandire. Mai ales can realizezi faptul ca Crestinismul nu e o religie in esenta lui, ci e o reprezentare stiintifica arhaica a universului.

 36. *Pai sa punem problema asa. Exista sau nu acest `dumnezeu` care are puterea sa schimbe ceva, sa opreasca suferinta,sa nu mai moare copii de cancer, care in urma a 1000 rugaciuni primte de la parintii unui copil suferind, tot nu face nimic…. si in numele caruiase fac crime. Si mai exista pisica mea, Charlie, care vazand ca copii ei vor sa manance, nu s-a bagat peste ei sa le fure mancarea, si astepta ca acestia sa manance, si ea a mancat doar ce a ramas … ce suflet bland.*

  De ce crezi ca ai libertatea sa faci ‘orice’?
  Libertatea presupune responsabilitate. In afara de asta, Dumnezeu nu este atras de materie, ci de ceea ce(sufletul) ocupa materia(corpul) Entitatea imateriala nu se agata de materie pentru ca Dumnezeu a creat materia. Tu te nasti in materie si te agati de ea, dar Dumnezeu nu o face. Dumnezeu vede lucrurile prin prisma sufletului, nu a corpului.

 37. Articolul e o mizerie OVERALL, voi ateii militanti indobitociti aveti o logica praf! In primul rand un om cult si civilizat, desi ateu, spune civilizat ce are de zis nu vine cu injurii si vorbe murdare la adresa celor ce cred in ceva, cei care fac asta – ateii militanti – nu sunt nici pe departe civilizati, au 0 neuroni, spume la gura si logica cu un IQ sub nivelul marii. Exista oameni de stiinta deopotriva si atei si crestini, insa aia stiu sa isi expuna punctul de vedere fara sa jigneasca pe nimeni, iar daca cred, nici pe departe nu stiinta nu intra in contradictie cu convingerile lor religioase, ca altfel ar fi toti atei! Ateii MILITANTI nu au nici cea mai vaga ideie ce este experienta religioasa, iar Biblia descrie un context istoric pe langa ceea ce ar trebui sa fie un exemplu, daca ne zice acolo de Sodoma si Gomora, sau de anumite crime, nu inseamna ca gata! asa e bine sa facem, ateii militanti nu stiu sa faca diferenta intre text si context, deoarece nici macar nu stiu ca si acolo exista persoane „negative” tocmai pentru a pune in contrast binele cu raul ca albul cu negrul!
  Sunt categoric convins ca cele mai mari crime au fost facute de atei, precum Stalin, Mao, nu confunda doctrina politica cu convingerile personale sau (non)religioase, un om poate fi la fel de ambitios in a face bine sau rau dar rezultatul e total opus, deci DA, ateismul militant e o boala grava! LIBERTATEA nu este in ateism, unde, „bucurandu-te de viata”(Moralitate???) poti aluneca in dependenta critica, haosul nu aduce libertate niciodata, cu atat mai putina moralitate, iar la noi, botezul nu te limiteaza cu nimic sa iti alegi calea mai tarziu, pana atunci insa, este ceva ce tine de convingerea parintilor, deoarece acestia raspund de copil pana la o varsta anume! „Ateii sunt liberi sa admita limitele intelegerii umane intr-un fel inaccesibil credinciosilor.” – va credeti superiori doar pentru ca va constiderati atei? :)))))) Sunteti suficient de deschisi sa credeti in toate teoriile posibile insa intoleranta voastra fata de „credinciosi” va inchide ochii cand vine vb de noi, cu atat mai putin aveti dreptul sa ne judecati! As putea continua, insa stiu ca nu are rost, concluzia mea e simpla: Mi-e scarba de prostie, iar ateismul (MILITANT, nu oamenii care mai si gandesc si isi vad de treaba lor care se numesc doar non credinciosi) este plin de putregaiul prostiei mai mult decat orice alt curent (ideologic) dus cu pluta al vremurilor noastre!

 38. M-au apucat toți nervii când am citit comentariile ‘inteligente’ lăsate de toți cre(s)tinii blocați in evul mediu. In primul rand, eu cred intr-o forță superioară, intr-un echilibru si intr-o armonie interioara. Sunt de părere ca despre asta ar trebui sa fie religia, nu despre îndoctrinarea unor inculți si manipularea lor prin frica. Degeaba te bati cu pumnii in piept ca vai doamne ce creștin desăvârșit ești tu, când de fapt, abia ești in stare sa formulezi cateva argumente coerente care să-ți susțină ideologiile. Iar, daca întâlnești pe cineva mult mai dezvoltat intelectual decât tine, care te contrazice, aducandu-ti si dovezi, arunci in el cu injurii.
  Cum am specificat mai sus, cred într-o forță superioară, dar nu voi putea crede niciodată in poveștile si aberațiile din biblie. Si sa fim sinceri, ai putea număra pe degetele de la o mana lucrurile logice scrise in biblie.. De asemea, aceste specimene au intrat pe acest articol -pe care probabil nici nu l-au citit- doar sa arunce cu -scuzati-mi expresia- cu câcat in cei care au păreri diferite.
  Religia este cel mai mare cancer al societății moderne. Cum spunea George Carlin: ‘tell people there’s an invisible man in the sky who created the universe, and the vast majority will believe you. Tell them the paint is wet and they have to touch it to be sure’.

 39. De-a lungul istoriei umane au existat probabil zeci de mii de religii diferite.Exista convingerea religioasa bine intentionata , dupa cere toate religiile sunt fundamental identice.In termenii rezonantei psihologice de substrat s-ar putea desigur sa existe multe asemanari importante dar in ceea ce priveste detaliile ritualului ,doctrina, apologiile menite sa le autentifice ,diversitatea religiilor recunoscute este izbitoare. Religiile umane se exclud reciproc intr-o multime de dispute fundamentale.Religiile nu se lasa . Ele ori nu fac afirmatii ce pot fi verificate , ori modifica doctrina dupa infirmare. Faptul ca religiile pot fi atat de nerusinate in necinstea lor ,atat de dispretuitoare fata inteligenta adeptilor lor , si totusi atat de infloritoare …..nu pune intr-o lumina tocmai favorabila calitatile intelectuale ale credinciosilor.Batranul Galileo a fost amenintat cu tortura de ierarhia catolica din cauza ca sustinea teoria heliocentrica, Spinoza a fost excomunicat de ierarhia mozaica si cu greu putem gasi vreo religie constituita si posedand un corp doctrinar ferm care sa nu fi persecutat pe cineva la un moment dat pt „crima” de cercetare libera.
  Vre,murile in care traim sunt foarte interesante. Problema originilor , inclusiv unele intrebari legate de originea universului s-ar putea sa devina in deceniile ormatoare obiectul cercetarii experimentale.Nu exista raspuns la marile intrebari comologice care sa nu trezeasca susceptibilitatile religioaseale oamenilor. Sunt sanse ca multe multe dintre raspunsuri sa rastoarne multe dogme birocratice si religii doctrinare.
  Daca privim la Univers in totalitatea sa , observam ceva uimitor . Mai intai de toate , gasim ca Universul este exceptional de frumos , de complicat si de subtil in structura. Vedem un Univers care nu exclude nici o zeitate apuseana , nici una rasariteana …………..dar care nici nu are nevoie de ele…Nu se va sti vreodata care este mai batran Universul sau Dumnezeu…..sau care pe care l-a facut 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări