Apa pe Luna

Articole asemănătoare

luna3Geologul Alberto Saal impreuna cu un grup de cercetatori au gasit dovezi ale existentei unor molecule de apa in pietrele de pe Luna aduse de NASA. Concluziile studiului afirma schimbarea perceptiei stiintifica asupra modului de formare al lunii.
Pietrele lunare au fost imprastiate pe luna de vulcanii care au erupt in urma cu trei miliarde de ani, cand luna era o bucata e magma in curs de raciere. Impactul devastator aspura pamantului a cauzat temperaturi de aproximativ 6 700 de grade celsius ceea ce a dus la eliminarea urmelor de hidrogen si oxigen.
Misiunea NASA Lunar Prospector din 1999 a raportat prezenta ghetii, descoperirile s-au dovedit a fi neadevarate.

Saal declara :
Cu atat mai putine motive sunt sa credem in prezenta apei native pe Luna. A durat trei ani pentru obtinerea finantarii necesare pentru studierea pietrelor aduse de misiunile Apollo intre anii 1969 si 1972.

Cu ajutorul spectrometriei de masa s-a descoperit un numar mare de compusi volatili, printre care fluor, clor, sulf, dioxid de carbon si apa.

Moleculele de hidrogen au fost concentrate spre centrul probelor, mai degraba decat spre suprafetele lor, dand de inteles ca apa a fost prezenta intr-o Luna in curs de formare si nu adusa de catre meteoriti.
In cazul in care apa provine de pe Pamant, geologii pot fi siguri ca pe planeta noastra exista apa in urma cu 4,5 miliarde de ani. Asta ar schimba fundamental modelul de formare al Pamantului.

O alta posibilitate ar fi ca apa sa fi ajuns pe Luna dupa ce aceasta a fost aruncata in spatiu dar inainte de a se fi racit, ceea ce ridica noi intrebari despre originea acesteia.
Prezenta pe scara larga a apei pe suprafata Lunii s-ar putea dovedi o adevarata binefacere pentru viitoarele colonii lunare, care ar putea-o extrage si folosi pentru producerea de oxigen pentru respiratie si hidrogen pentru combustibil.

Materialele colectate de Lunar Reconaissance Orbiter, care va explora Polul Sud al Lunii in cursul acestui an, si viitoarele misiuni Lunar Crater Observation impreuna cu Sensing Satellite, programate pentru lansare in 2009, ar trebui sa ofere noi indicii despre prezenta apei pe Luna.

Este greu de spus daca o colonie ar putea sa utilizeze apa gasita pe Luna, insa aceasta posibilitate ar putea deschide oportunitati imense in explorarea si colonizarea satelitului natural al Pamantului.

Articole recente

Articolul precedentLumea si simbolurile
Articolul următorSamanismul

Comentarii

  1. dar de ce sa colonizam un corp ceresc apropiat de noi, atunci cand putem trimite zeci de sonde spatiale, la mama naibii, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări