Artele martiale mistice si Kiai-ul

Articole asemănătoare

arte-martialeKiai – Concentrarea energiei

Kiai este “strigatul care da viata”, considerat drept concretizarea principiului activ “aiki” al universului. Dupa J. Harrison, este “arta de a concentra perfect toata energia fizica si mentala asupra unui obiect dat, cu hotararea de nezdruncinat de a-l da gata sau de a-l supune” (“The Fighting Spirit of Japan” Londra, 1913).

Kiai este strigatul scos in timpul unui atac si al carui efect, producand vibratii de aceeasi natura, ar fi in stare sa paralizeze, pentru o fractiune de secunda, activitatile psihice ale partenerului de lupta, ceea ce ar permite sa fie invins mai usor. Desi eficacitatea acestui strigat nu a fost niciodata demonstrata, practicantii artelor martiale cred ca acest strigat ii permite celui ce face o miscare violenta sa scoata din sufletul lui orice alt gand decat al energiei pure “ki”. Normal, nu avem dovezi ca ar exista aceasta energie “ki”. Pe langa “ki”, mai exista si “ki-ai”, folosit deseori in tehnicile de reanimare (kumatsu) practicate de “centurile negre”, pentru a-i face sa-si revina pe cei ce au suferit o strangulare sau un traumatism oarecare.

Cum functioneaza?

Dupa expertii japonezi in arte martiale, “ki-ai” ar permite eliberarea intr-un timp foarte scurt a unei forte mentale si psihice importante.

Pentru japonezi, notiunea de “Kiai” nu inseamna numai “strigat” ori “zgomot”, ci are o serie vasta de intelesuri: el defineste forta dinamica universala, energia care salasluieste in spirit, dar poate fi transferata, prin concentrare si efort, in corpul uman.

Maestrul Sasaki spune “corpul nostru contine aproximativ 70% apa, iar energia kiai-ului provoaca unde in aceasta apa.”

Conform celor mai vechi invataturi ale clanurilor ninjutsu Togakure Ryu, conceptul de KIAI poate fi tradus ca  „armonizarea cu forta dinamica a universului „.

“Adavaratul” KIAI  nu este, deci, un simplu strigat, ci devine un mod esential  de a simti ritmul luptei si a controla momentele descatusarii energiei.

Despre aceasta descatusare a energiei vom vorbi in continuare, pentru ca unii maestrii pot lovi sau dobori oameni fara sa-i atinga.

Maestrii Kiai si puterea Jedi

Exista numeroase arte martiale mistice care folosesc ideea de “chi” ca metoda de lupta. Maestrii unor asemenea arte martiale sustin ca pot dobori adversarii cu o atingere usoara, sau chiar fara sa-i atinga.

Mai jos puteti vedea un clip video in care un maestru Kiai a provocat pe sceptici, oferindu-le un premiu de 5000 $ celui care-l poate invinge intr-o lupta. In prima parte maestrul se lupta cu ucenicii sai, doborandu-i pe toti fara sa-i atinga, iar in a doua parte, pariul despre care vorbeam, in care maestrul este umilit.

Ceea ce este interesant, abia acum urmeaza. Este fascinant cum functioneaza creierul uman, pentru ca desi a luat bataie intr-o lupta reala, unde chi-ul si alte energii psihice nu functioneaza, ucenicii sai nu au plecat asa cum era de asteptat. Au ramas, cautand tot felul de scuze pentru maestrul lor infrant si au continuat studierea puterilor magice “kiai”.

Bibliografie:

http://sumikiri.fnhost.org

http://deepreason.blogspot.ro/2012/04/curious-case-of-kiai-master.html

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări