Miyamoto Musashi, de asemenea cunoscut sub numele de Shinmen Takezō, Miyamoto Bennosuke, sau sub numele buddhist de Niten Dōraku a fost un redutabil spadasin japonez si samurai renumit pentru duelurile sale si stilul distinctiv. Musashi, pentru ca acesta este numele simplu care a rasunat pe buzele tuturor si care i-a castigat faima, a devenit renumit prin miscarile excelente ale sabiei sale în duelurile numeroase, chiar de la o vârsta foarte tânara. El a fost fondatorul Niten Hyōhō Ichi-ryu sau a stilului Niten de lupta cu sabia si autorul Cartii celor cinci inele, o carte despre strategie, tactici si filozofie care este înca studiata in ziua de azi.
Detaliile cu privire la începutul vietii lui Miyamoto Musashi sunt dificil de verificat. Nascut in secolul al XV-lea in anul Maimutei, Musashi pare a fi predestinat unei vieti aprige de legenda.
Ca atunci cand povestea se impleteste cu realitatea nu se cunoaste sigur nici anul nasterii, nici data precisa si locul mortii.
Asa ca putem incepe povestea, ca in vechime, cu A fost odata….
Educatia si formarea
Indiferent care-i adevarul despre stramosii lui Musashi, acesta, când avea sapte ani, a fost crescut de unchiul sau, Dorinbo (sau Dorin), în templu Shoreian. Atât Dorin si unchiul lui Musashi de casatorie – Tasumi – l-au educat în buddhism si competentele de baza, cum ar fi scrisul si cititul.
Musashi contracteaza eczeme în copilarie, si acest lucru a afectat negativ aspectul sau. O alta poveste sustine ca nu a facut vreodata baie pentru ca el nu a vrut sa fie surprins neînarmat. Însa aceste povesti nu se potrivesc realitatilor acelor timpuri pentru ca un membru nespalat din casta razboinica nu ar fi fost primit ca un oaspete de marca al celebrelor case, cum ar fi Honda , Ogasawara si Hosokawa . Acestea si multe alte detalii probabil ca au fost adaugate la legenda lui.
Soarta tatalui sau este incerta, dar se crede ca a murit în mâinile unuia dintre adversarii de mai târziu ai lui Musashi, care a fost pedepsit astfel Cu toate acestea, nu exista detalii exacte ale vietii lui Musashi, deoarece scrierile lui Musashi sunt cele de strategie si tehnica.
Arta duelului
El a facut instruire formala in arta spadei, fie cu tatal sau pâna la 7 ani sau cu unchiul. Musashi afirma in scrierile sale:
„M-am antrenat strategic inca din tinerete si la vârsta de treisprezece ani am luptat prima oara intr-un duel. Adversarul meu se numea Arima Kihei, un adept al stilului de lupta Shinto, si l-am învins. La vârsta de saisprezece ani am învins un adept puternic pe nume Akiyama , care a venit de la provincia Tajima . La vârsta de douazeci si unu m-am dus pâna la Kyoto si am luptat cu multi adepti in mai multe dueluri de sabie de la scoli renumite, dar niciodata nu am pierdut.”
Calatorii si dueluri
La 15-16 ani isi incepe calatoriile si duelurile continua.
În 1600, a început un razboi între clanurile Toyotomi si Tokugawa. Musashi aparent a luptat de partea lui Toyotomi „Armata de Vest”, cum clanul Shinmen (la care familia sa datora loialitatea) era aliat cu ei. Concret, el a participat în încercarea de a lua cu asalt castelul Fushimi în iulie 1600, a asediat Castelul Gifu în luna august a aceluiasi an, si în cele din urma a participat în faimoasa Batalie de la Sekigahara.
Dupa batalie, Musashi dispare din înregistrari pentru un timp. Mentiunea urmatoare despre el ajunge în Kyoto , la vârsta de 20 (sau 21), unde a început celebra serie de dueluri împotriva Scolii Yoshioka. Tatal lui Musashi, Munisai, de asemenea, a luptat împotriva unui maestru al scolii Yoshioka si a castigat 2 din 3 lupte în fata Shogun-ului la momentul respectiv, Ashikaga Yoshiaki care i-a acordat titlul de „Cel mai bun din Japonia”. Scoala Yoshioka a fost cea mai importanta dintre cele opt mari scoli de arte martiale în Kyoto, de „Kyo-ryu” sau „Scoli de la Kyoto”. Legenda spune ca aceste opt scoli au fost fondate de opt calugari invatati de un artist legendar pe sacrul Munte Kurama . La un moment dat, familia Yoshioka a început sa-si faca un nume pentru ea însasi nu doar în arta sabiei, ci si în textile si afaceri.
Musashi l-a provocat pe insusi Yoshioka Seijūrō , maestru al Scolii Yoshioka, la un duel. Seijūrō acceptate, si au fost de acord la un duel în afara orasului la 8 martie 1604. Musashi a sosit cu întârziere, iritandu-l foarte mult. Cu o singura lovitura data in tot duelul i-a distrus bratul stang. Fratele lui Seijūrō a cerut razbunare dar si el a fost invins.
Dupa ce Musashi a plecat de la Kyoto, unele surse povestesc ca a calatorit la Hōzōin în Nara , sa învete de la calugarii de acolo, cunoscuti în calitate de experti cu arme lance. .
De la 1605 la 1612, el a calatorit peste tot în Japonia Musha shugyo, un pelerinaj razboinic am putea spune in care si-a slefuit abilitatile in dueluri. Cele mai multe dintre angajamentele din aceste momente erau facute astfel incat sa nu ia viata adversarului si nu-i pasa ce arma foloseste acesta.
Se spune ca a luptat in peste 60 de dueluri si nu a fost niciodata învins, desi aceasta este o estimare conservatoare, cel mai probabil, nepunand la socoteala decesele din bataliile majore.
La data de 13 aprilie 1612, Musashi (aproximativ 30 de ani) s-a luptat in cel mai faimos duel al lui, cu Sasaki Kojirō , care a fost cunoscut sub numele de „Demonul provinciilor occidentale”, si care detinea un nodachi.
În 1614-1615, Musashi a participat la razboiul dintre clanurile Toyotomi si Tokugawa. Razboiul a izbucnit din cauza lui Tokugawa Ieyasu care a vazut familia Toyotomi ca o amenintare la adresa domniei sale din Japonia; majoritatea cercetatorilor cred ca, la fel ca în razboiul trecut, Musashi a luptat de partea Toyotomi. Castelul Osaka a fost locul central de lupta. Ultima lupta s-a soldat cu înfrângerea totala a lui Hideyori Toyotomi si Armatei de Vest de catre Armata de Est in mai 1615. Musashi a intrat în gratiile lui Ieyasu.
El a ajutat sa se construiasca Castelul Akashi si în 1621 organizarea orasului Himeji . El a învatat artele martiale, de asemenea, în timpul sederii sale, si s-a specializat în arta aruncatului de shuriken.
Aduna adepti si pune bazele unei scoli de lupta cu sabia denumita Emei-ryu, numele pare sa fi fost derivat din ideea de a tine doua sabii în lumina astfel încât sa formeze un cerc.
În 1627, Musashi a început sa calatoreasca din nou. În 1634 s-a stabilit în Kokura cu si a intrat mai târziu în serviciul daimyo-lui Ogasawara Tadazane , luând un rol major în Rebeliunea Shimabara .
Sase ani mai târziu, in 1633, Musashi si-a exprimat loialitatea fata de Hosokawa Tadatoshi , daimyo-ul de Castelului Kumamoto care il umple cu daruri pentru priceperea sa intr-ale sabiei.
În 1642, Musashi a suferit atacuri de nevralgie , prefigurand viitorul problemelor de sanatate. În 1643 s-a retras într-o pestera numita Reigandō ca un pustnic sa scrie Cartea A murit in aceeasi pestera.
Musashi a murit de ceea ce se crede a fi cancer toracic, si nu a fost ucis în lupta. A murit in pace dupa terminarea Dokkodo („Calea drumetiei de unul singur”, sau „The Way of Self-Reliance”), 21 de precepte bazate pe auto-disciplina pentru a ghida generatiile viitoare.
Musashi a creat si perfectionat o sabie cu doua kenjutsu tehnica numita niten’ichi („doua ceruri ca unul”) sau nitōichi (”doua sabii ca fiind una”) sau „Ni-Ten Ichi Ryu”. În aceasta tehnica, spadasinul foloseste atât o sabie mare, si o „sabie companion”, în acelasi timp, cum ar fi o katana si wakizashi.
Acesta a fost, de asemenea, un expert în aruncarea armelor.
A petrecut multi ani studiind buddhismul si sabia. A fost un artist realizat, sculptor, si caligraf. Înregistrarile arata, de asemenea, ca a avut aptitudini arhitecturale. Mai târziu în viata sa, Musashi a urmat mai mult latura artistica a codului Bushido.
Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org
Foarte bun articolul, am sa il public cu acordul dvs. specificand autorul si sursa in Newsletterul Enryo Karate Club.
Multumesc, puteti sa-l publicati.
Cu cea mai mare placere.
Era tare samurică ăsta ! Născut „în sec. XV”, la 1600 încă lupta! Lua parte la asaltul unui castel…!!
Nu ai auzit de oameni care au trait in 2 secole?
Miyamoto Musashi
Nascut: 1584
Murit: June 13, 1645
Nu stii pe ce lume traiesti amice, barem de te informai inainte sa deschizi gura.
Anul 1584 e in secolul 16.
Secolul 15 incepe in 1401 si se termina in 1500.
Deci e cam evident cine nu s-a informat