Quasarii sunt cele mai luminoase obiecte care exista in univers. Atunci cand astronomii au calculat pentru prima data energia quasarilor, multi dintre ei nu au crezut ca poate exista un obiect ce poate emana atat de multa energie. Unii astronomi au crezut ca datele au fost incorecte si au inceput sa caute o alta explicatie. Acestia au propus ca deplasarea spre rosu nu indica distanta obiectului. O cercetare amanuntita a dat nastere multor teorii alternative. Astazi, cei mai multi astronomi au ajuns la concluzia ca acesti quasari chiar sunt cele mai indepartate obiecte dar si cele mai luminoase din intregul univers.
Exista foarte putine surse care produc atat de multa energie. O astfel de sursa de energie poate fi o gaura neagra super-masiva.
O gaura neagra este o regiune din spatiu din care nimic nu poate scapa, nici macar lumina. O asemenea gaura neagra, ce probabil se afla in mijlocul unui quasar, ar trebui sa aiba o masa de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare decat Soarele. Desi masa unei astfel de gauri negre este foarte mare, raza sa este aproximativ cat a sistemului nostru solar. Originea lor nu este cunoscuta si prezinta un subiect intens de cercetare.
Energia emisa de quasari este imensa si s-ar putea datora existentei unei gauri negre supermasive in centrul acestora. In jurul gaurii negre exista nori de gaz ce cad pe gaura neagra atunci cand se apropie suficient de mult. Atunci cand gazul este inghitit, este incalzit pana la milioane de grade celsius. Gazul emite radiatii termice datorita temperaturii ridicate, facand quasarii vizibili atat in spectrul vizual cat si in raze-x.
Quasarii sunt de 100 pana la 1000 de ori mai stralucitori decat galaxiile, avand totodata un diametru de aproximativ 100 de ori mai mic. Datorita distantei foarte mari la care se afla, lumina lor calatoreste timp de miliarde de ani in spatiu pana sa ajunga la noi; ea ne vorbeste deci despre universul asa cum arata acum miliarde de ani.
Exista o limita a luminozitatii unui quasar, numita limita Eddington, ce depinde de masa gaurii negre. Daca prea mult gaz cade intr-un timp prea scurt in gaura neagra, acesta creaza presiune datorita temperaturii ridicate. Iar aceasta presiune incetineste curgerea gazului, tinand luminozitatea quasarului sub limita Eddington.
Cel mai apropiat quasar se afla la o distanta de 800 de milioane de ani lumina. O caracteristica interesanta a quasarilor este cea ca acestia contin elemente mai grele decat heliul. Primul quasar identificat a fost numit 3C 273 si se afla in constelatia Virgo. A fost descoperit de T. Matthews si A. Sandage in 1960. Trei ani mai tarziu, in 1963, s-a descoperit ca obiectul prezenta o deplasare spre rosu. Astazi, quasarii sunt identificati in primul rand dupa aceasta deplasare. Daca un obiect descoperit prezinta aceasta caracteristica, si produce cantitati imense de energie, este foarte posibil ca acesta sa fie un quasar. Pana astazi s-au descoperit peste 2000 de quasari.
Un lucru uimitor la aceste obiecte este faptul ca produc atat de multa energie intr-un volum foarte mic.
Nucleul galaxiei active M87 prezinta un disc de gaz ce se invarte foarte rapid in jurul centrului, cu o viteza de sute de kilometri pe secunda. Viteza si distanta gazului fata de centru arata ca obiectul care se afla in mijloc trebuie sa aiba o masa cat 2,5 miliarde de stele precum Soarele. Doar o gaura neagra ar putea fi atat de masiva si de compacta in acelasi timp. Jetul degajat din nucleul sau este perpedicular pe planul discului.
Quasarii se afla la distante foarte mari fata de Pamant. Cu cat ne uitam mai departe, cu atat gasim mai multi quasari. Acest lucru indica faptul ca aceste obiecte au fost destul de prezente la inceputul Universului.
Moartea unui quasar
Quasarii isi pierd luminuozitatea odata cu terminarea combustibilului. Dupa ce gaura neagra va consuma tot gazul si materia care o inconjuara, quasarul va inceta sa lumineze.
Odata cu avansul tehnologiei, intr-o zi vom putea intelege pe deplin acesti quasari.
Bibliografie
http://cas.sdss.org/dr3/en/proj/advanced/quasars/power.asp
http://www.nasa.gov/centers/goddard/universe/galactic_dragon.html
en.wikipedia.org/wiki/Quasar
dintr-o anumita sursa,ca un quasar supraincalzit este singur obiect CARE POATE SCAPA DINTR-O GAURA NEAGRA SI MA INTREBAM DACA ESTE ADEVARAT