gravitatieGravitatia se bate cu teoria cuantica. Nu incape in Modelul Standard. De parca n-ar fi suficient, nimeni n-a detectat particula care este responabila. Asadar, ce este gravitatia?

Efectele acestui fenomen fizic sunt observabile. Prin acest fenomen corpurile fizice se atrag reciproc, cu o forta a carei intensitate depinde de masele acestora si distanta dintre ele. Gravitatia este una din cele patru interactiuni fundamentale din natura cunoscute.

Gravitatia este descrisa de teoria relativitatii generalizate la scara macroscopica, insa se poate aplica cu mare exactitate si legea atractiei universale a lui Newton, din mecanica clasica. Legea atractiei universale spune ca oricare doua corpuri actioneaza unul asupra celuilalt cu o forta de atractie direct proportionala cu masele celor doua corpuri si invers proportionale cu patratul distantei dintre ele.

Ceea ce reprezinta un mister, este natura si motivul existentei acestei forte. Desi este observat pretutindeni, fenomenul nu este elucidat. Valoarea greutatii unui corp este direct proportionala cu masa lui si este orientata spre centrul Pamantului. Este vorba de aceeasi forta ce ne tine pe noi pe Pamant, de aceeasi forta ce face ca Luna sa orbiteze in jurul Pamantului, sau a Pamantului sa orbiteze in jurul Soarelui. Coeficientul de proportionalitate se numeste acceleratie gravitationala si este egal cu acceleratia unui corp care cade liber in campul gravitational al Pamantului.

Datorita gravitatiei, noi existam astazi. Reprezinta forta care a dus la aparitia tuturor planetelor si satelitilor naturali, prin atractia reciproca dintre particulele de materie care se roteau in jurul unei stele. Chiar si in cadrul unei galaxii, stelele si sistemele stelare sunt mentinute impreuna datorita gravitatiei, iar evolutia intregului Univers este la randul ei dictata de forta de gravitatie dintre particulele de materie existente.

Einstein a sustinut ca cele trei dimensiuni ale spatiului si dimensiunea timpului sunt unite intr-o singura structura de spatiu-timp. Deformarea sau curbarea structurii spatiu-timp, in geometria cu patru dimensiuni, creeaza gravitatia. Pamantul se mentine pe orbita pentru ca urmeaza curburile din structura spatiului cauzate de prezenta Soarelui. Einstein a numit aceasta imagine noua a gravitatiei “relativitatea generala”. Catastrofa disparitiei Soarelui produce unde gravitationale care se deplaseaza pana la Pamant, cu viteza luminii, si atunci se schimba traiectoria. Teoria relativitatii generale (1916) a lui Einstein, ilustreaza macrouniversul ca o tesatura elastica pe care o pot deforma si intinde stelele si planetele. Aceste deformari si curburi creeaza ceea ce simtim a fi gravitatie. Atractia gravitationala ce tine Pamantul pe orbita in jurul Soarelui este consecinta faptului ca planeta noastra urmeaza curburile si contururile pe care Soarele le creeaza in structura spatiala.

Teoria corzilor

Teoria corzilor este cea mai populara teorie cuantica a gravitatiei. Conform teoriei corzilor, gravitonii responsabili cu gravitatia, sunt ochiuri inchise, fara terminatii cu care sa se fixeze si pot trece in alte dimensiuni, slabind forta gravitatiei in raport cu celelalte forte. In anul 1984, Michael Green si John Schwarz erau convinsi ca teoria corzilor era corecta, ca corzile pot descrie gravitatia si celelalte forte, deci pot unifica forte diferite. Fizicienii teoreticieni ca Ed Witten considera in 1995 ca extra dimensiunile adaugate permit unei coarde sa se intinda, formand ceva ca o membrana, sau un “brain” (creier). O p-brana este un obiect spatio-temporal care este o solutie a ecuatiilor lui Einstein la energii joase in Teoria Corzilor. Densitatea sa energetica este cea a unui camp negravitational inchis intr-un subspatiu p-dimensional al spatiului cu 9 dimensiuni al teoriei (super)corzilor. (Care “traiesc” intr-un spatiu cu 9 dimensiuni spatiale si una temporala).

Desi efectele gravitatiei sunt colosale, la nivel atomic, interactiunile gravitationale sunt mult mai slabe decat cele nucleare sau decat cele electromagnetice. Gravitatia este cea mai slaba dintre cele 4 forte fundamentale.

Teoria cea mai populara care ofera raspunsuri la aceste mistere este teoria stringurilor. Daca aceasta va fi confirmata sau infirmata, speram ca vom vedea dupa rezultatele experimentelor de la Large Hadron Collider.

Large Hadron Collider se afla in cautarea raspunsurilor. Cercetatorii spera sa poata obtine pe cale artificiala particulele responsabile pentru gravitatie, numite gravitoni. Daca acest lucru se va intampla, am putea detecta aparitia lor in cele trei dimensiuni accesibile noua. Gravitonii, daca vor fi produsi, nu vor sta “in lumea noastra” decat pentru cateva clipe, ca mai apoi sa dispara in cele mai misterioase dimensiuni ascunse simturilor noastre.

Puteti citi despre Teoria corzilor aici:

http://www.descopera.org/teoria-corzilor-si-teoria-m/

sau pe siteul Scientia.ro, un articol despre gravitatie si teoria stringurilor

http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/54-scintilatii-stiintifice-fizica/315-gravitatia-si-teoria-stringurilor.html

Autor: Marius Ignatescu, www.descopera.org

42 COMENTARII

 1. Citat din articol: ,,Teoria relativitatii generale (1916) a lui Einstein, ilustreaza macrouniversul ca o tesatura elastica pe care o pot deforma si intinde stelele si planetele”.
  Dupa parerea mea, aceasta ilustrare, exemplu, cu tesatura elastica este complet gresita si nu corespunde sapatiului asa cum il cunoastem noi. Se leaga ceva bidimensional, plasa, cu ceva tridimensional, stea, planeta, etc. Este o asosirere total gresita. In jurul uni corp ceresc este un spatiu tridimensional nu bidimensional, o suprafata. plasa. Doar daca am lua aceasta plasa si am infasura-o in toate planurile in jurul acelui corp, ne-am apropia un pic de realitate. Foarte greu de inteles nu? Deci cred ca acest exemplu este gresit si nu reprezinta realitatea.

 2. Si cand te gndesti ca Einstein a facut toate descoperirile sale numai prin fortza teribila a gandirii sale,fara niciun experiment!

 3. pamantul ca orice alta planeta sau stea are o masa de molecule,care la randul lor au o masa de atomi,electronul este atras de nucleu iar protonul de neutron si viceversa,exista o forta care tine la distanta electronul de nucleu si una care il atrage,acelasi principiu se intampla si cu planeta noastra in spatiu.Adica suntem apropiati de soare dar nu ne departam si nici nu ne apropiem.,la fel ca si particulele microscopice,singura problema este ca soarele este o stea,compusa din gaze care ard,problema este ca plasma se extinde o data cu arderea gazului,ceea ce va crea o explozie deoarece forta de respingere a particulelor va fi mai mare decat cea de atractie,dupa aceasta explozie ciclul se continua si apare o gaura neagra care atrage particulele in interiorul ei dupa care le comprima si se formeaza o noua stea:D

 4. @ady:
  Electronul este atras de proton (prin urmare de nucleu) prin forta electromagnetica. Intre proton si neutron nu poate actiona decat forta nucleara tare (ultimul neavand sarcina electrica, fiind anulata de suma sarcinilor cuarcilor componenti). Electronul nu cade pe nucleul din acest motiv – (http://www.chem1.com/acad/webtut/atomic/WhyTheElectron.html), iar despre deplasarea planetei in spatiu referirea este clara in articol (Pamantul urmeaza traiectoria cea mai scurta posibila in spatiul curbat riemannian). Cat despre Soare, masa sa este prea mica pentru a se transforma intr-o supernova (va deveni o pitica alba), iar pentru o gaura neagra ar avea nevoie de 50 de mase solare. O gaura neagra nu va naste o stea niciodata, cat timp masa sa este strivita in singularitate. Este chiar considerata o incalcare a entropiei faptul ca informatia se pierde odata ce a depasit orizontul evenimentelor, explicatiile propuse mergand de la principiul holografic pana la porti catre universuri paralele sau gauri de vierme. Probabil incercai o legatura cu radiatia Hawking (produsa prin eliberarea uneia dintre particulele aparute din instabilitatea cuantica, in timp ce perechea ei antiparticula este absorbita de gaura neagra; aceasta este insa foarte slaba, iar gaura neagra devine aproape neagra, cu o temperatura peste 0 grade Kelvin si implicit entropie enorma) sau quasarii (fluxul de energie eliberat de gazul supraincins ce cade spiralat catre gaura). Curios ca ambele evenimente implica mai degraba o transformare a mediului extern, decat o manifestare intrinseca a gaurii negre, o emisie propriu-zisa de energie.

 5.   Teribil de paradoxal, incredibil, dar totusi: nu planetele, stelele, galaxiile dau efectul de gravitatie. Rasponsabilul de gravitatie se afla in afara lor. E uluitor, dar asa este.

 6. După mine, chestia cu scăderea efectului gravitaţional cu pătratul distanţei îmi arată o uluitoare asemănare cu proprietăţile câmpurilor şi sarcinilor electrice, şi a radiaţiilor electromagnetice, care scad cu acelaşi pătrat al distanţei. Acest lucru înseamnă că într-un fel sunt înrudite, asemănătoare, sau chiar identice fenomenele electromagnetice şi gravitaţia. Prin urmare, nu curbura continuumului spaţiu-timp trebuie să fie explicaţia obligatorie, ci că poate gravitaţia este un fenomen electromagnetic, fără legătură cu spaţiul şi timpul. Da, e posibil ca acele fenomene electromagnetice ce generază gravitaţia să afecteze cumva şi continuumul spaţiu-timp, dar nu invers, adică fluctuaţiile în spaţiu-timp să genereze gravitaţie şi fenomene electromagnetice. În fine, aşa văd eu problema. Eu pariez pe Mecanica Cuantică, nu pe Relativitate…

 7. GRAVITAŢIA nu este  FORŢĂ ci este o INTERACŢIUNE DE CÂMP DE FORŢĂ MIXT , Electromagnetic. de 
  acelaşi sens- ATRACŢIE, şi de sensuri contrare RESPINGERE !… studiaţi site-ul TEORIA INFINITĂ de ESMilon

 8. Ne pierdem timpul cu teorii. Adica niste presupuneri, care se contrazic una pe alta. Corect este sa intrebam Creatorul. 

 9. ´CREATORUL´ nu ne-a dat niciodata un raspuns concret (datorita lui am stat in bezna mii de ani(unii inca mai stau)). Teoriile sunt tot ce avem .

 10. creatorul iti da raspunsuri, daca stai de vorba cu el, daca nu, te poti masturba in continuare…

 11. Toate particulele au masa si volum. Volumul este un concept geometric, creatie a mintii omenesti, adica este metafizica. Ceeace da masa unui volum este densitatea. Esenta fizica a masei este densitatea. Densitatea este aceea care creaza campul gravific si inertia si poarta in ea energia totala de repaus a masei data de formula lui Einstein. Nici Newton nici Einstein si nici fizica actuala nu lamuresc natura densitatii masei.

 12. Eu am dedus ca atractia dintre corpuri se datoreaza fluxului eteric de aspiratie produs de particulele elementare din masa corpurilor. Particulele elementare functioneaza ca niste aspiratoare centrifugale. Aspira eterul cu viteza foarte mica prin bazele cilindrului structurii dinamice, si il refuleaza cu viteza foarte mare prin sectiunea generatoare de camp electric. De exemplu neutronii aspira eterul, prin bazele cilindrului neutronic, cu viteza de 10^-7 (m/s) si il refuleaza cu viteza de 3743 (m/s). Totalitatea nucleonilor din masa Pamantului, produc un debit de aspiratie de 10^16 (m^3/s) de eter, cu viteza de 23 (m/s) la suprafata planetei. Eterul aspirat este refulat cu viteze hiperluminice, prin interstitiile dintre turbioanele de aspiratie. Raportul dintre viteza de aspiratie si viteza de refulare si raportul dintre sectiunea de refulare si sectiunea de aspiratie, sunt date de constanta gravitationala G (gama). La nivelul neutronului raportul intre sectiunea de aspiratie (suprafata generatoare de camp gravific) si sectiunea de refulare (sectiunea generatoare de camp electric este
  Gn=2/Pixk=8/4xPixk=8xepsilon zero. si este cu 5,7% mai mare decat factorul gravific nuclear Gnucl determinat prin experimentul Cavendish. 

 13. Trebuie sa fac o rectificare. In ultima fraza, s-a srtecurat o gresala. S-a produs o inversare a temenilor. Factorul gravific neutronic Gn este dat de raportul intre sectiunea de refulare (=sectiunea generatoare de camp electric a neutronului) si sectiunea de aspiratie (= sectiunea generatoare de camp gravific).

 14. (Electro)convergenta /divergenta corpurilor natural este paradigma moderna ce permite cercetarea interactiuninilor din micro/macrocosmos. Densitatea este proprietatea micro/macro”locului” care permite transmiterea puterii.

 15. Deci …( nu se incepe cu deci, niciodata, daca stii ca deci e o concluzie) 
  Cele trei dimensiuni clasice, imbracate intr-a patra de Einstein, adica timpu, o sa o glazurez eu cu a cincea dimensiune … TEMPERATURA … care trage timpu dupa ea, sau ea de timp. La un moment dat, la -273, 16 timpu ” se sucomba” cum ar zice Gyuri Pascu …
  Acu … va rog desfiintatzi teoria asta… 

  Robotu meu a livrat-o … sa mor 

 16. dupa spusele voastre care vad ca unii din voi aveti capul pe umeri care gindeste destul de bine deci facem o concluzie ce este gravitatia si cum o putem combate! daca nucleul pamintului genereaza  proton soarele electroni reiese ca gravitatia e neutron si faptu ca corpurile materiale sint mai aproape de nucleu decit de soare sint atrase de nucleu si hai sa nu uitam de luna de ce actioneaza ea asupra apei si asupra gravitatiei daca ea nu face rotatie in juru axei sale(daca am merge pe partea intunecata a lunii am vola in spatiu liber ?)ceia ce spune ca nu are gravitatie proprie! deci intrebare este „sintem atrasi de paminti sau respinsi? sa gindim logic fara factori si teoreme daca in prezenta lunii se petrece fluxu si cind in prezenta soarele e reflux ca dovada acest lucru puteti sa vedeti si populatia care in pozitia ei pe suprafatza terestra deviaza de la naltime forma fetei si masa corpului DREPT PUNCT DE REFERINTZA paralela 0 si de ce cimpul magnetic al pamintului se intreapta de la sud la nord?

 17. mie numi place sa ascult teorii sau concluzii care cineva o spus nu ma judecati prea dur caci e doar o presupunere si daca cineva nu e deacord sint bucuros sa ma corecteze! insa ar fi mai usor sa facem lucruri care au explicatie pe inteles nu rezultate care duc in eroare ! daca e vriun profesor de fizica cinetica aici miar face placere sa vorbesc

 18. valentin zice:´CREATORUL´ nu ne-a dat niciodata un raspuns concret (datorita lui am stat in bezna mii de ani(unii inca mai stau)). Teoriile sunt tot ce avem .

  Creatorul ti-a daruit lumina. De la el ai ratiune sa o folosesti, nu sa o pui la pastrare. Problema se pune cum o folosesti/investesti?… intelept sau prost?

  Daca accepti si verifici teorii… ce ai gasit impotriva teoriei existentei unui Designer si Arhitect care sa fi oranduit/organizat minunile pe care le percepi? Ce faci cu uimirea in care te aduce atata cunoastere  atatea descoperiri? Pana si revelarile sunt deturnate si facute motiv de mandrie si ingamfare in dreptul omului! Iar asta chiar daca nu a contribuit cu nimic cand i s-a plamadit, inca in pantece fiind, creierul prin care te arati mai apoi destept… si chiar daca pulsezi de ceva magic si de neinteles numit VIATA. I-ai dat tu vreun branci inimii din pieptu-ti, cand a-nceput a bate?

  pentru „valentin”, „creatorul” si altii ca ei, va scriu aceste cuvinte nu ca sa lovesc ci din amaraciune si preocupare fata de ratacirea in care eu zic ca va risipiti…
  Ati obtine mai mult decat stiinta daca ati avea si nevoia de a intelege pentru ce existati (apropos de vorba lui nenea Twain: „Doua is cele mai importante zile din viata omului… ziua cand se naste si cea in care afli de ce…”) Aveti „stiinta” si nu stiti de unde! Cautati cum, dar nu va preocupa „cine/ce” si „de ce”! (din ce motiv/cauza?) Descoperiti sisteme si legile care le intretin si fac functionale, dar nu va preocupa Legiuitorul si Organizatorul care le-a asezat si facut sa FUNCTIONEZE.

   Daca ati descoperi un aparat tehnic nemaiintalnit, undeva abandonat, v-ati gandi imediat la un autor (fie el terestru sau extraterestru). Dar toate minunatiile functionale din launtrul vostru cat si cele care se manifesta in afara trupului, macrosisteme si microsisteme atat de comlexe si uimitoare, toate create si „ansamblate” sa functioneze intr-o armonioasa interdependenta, le puneti pe toate in carca hazardului, desi insa-si termodinamica trimite spre o interventie externa sistemului (Universul nu este un sistem mereu izolat; daca il considerati musai astfel, explicati cum a fost posibil „marele bum”?).
   Degeaba accesati azi atata stiinta daca revelatiile oferite de ea nu va introduc in Adevar ci, ramaneti ancorati de mandria care va tine in afara Lui si-L priviti ca miopii,  fara sa-i percepeti Maretia.  Faceti-va un bine, iesiti din pielea voastra fudula si departativa de toate prejudecatile ca sa aveti perspectiva. Asa veti incepe sa vedeti incotro sa o luati! Nu va mai etichetati drept (singuri) invatati si nu va mai considerati nondependenti de nimic, si veti intrevedea ca nimic nu-i intamplator! Asa veti intelege mai mult, veti intrezari si speranta caci exista si un Sprijin pentru orice cautator cu sufletul modest.

 19. Spatiul fizic este cvadridirectional sau patru axial. Cele trei coordonate ale unui eveniment din spatiul fizic, sunt toate lungimi L (au dimensiunea fizica a lungimii L), iar a patra coordonata timpul T este pe o axa (directie imaginara). Fenomenul mareelor se explica foarte simplu prin suprapunerea fluxului eteric de aspiratie al Lunii peste fluxul eteric de aspiratie al Pamantului. Suprapunerea fluxului selenar peste cel terestru produce un deficit al debitului de eter aspirat de masa Pamantului, in jurul axei Pamant-Luna. Cum eterul este spatiu fizic, deficitul debitului de eter in jurul axei comune determina contractia (comprimarea) planetei in planuri perpendiculare la axa comuna. Contractie (comprimare care este) resimtita mai puternic de oceanul planetar. Comprimarea transversala a oceanului planetar are efect umflarea oceanului simultan si pe fata indreptata spre Luna si pe fata opusa, aproape cu aceeasi amplitudine.

 20. Nu stiu cüm sa comentez despre aceasta forta cert este „cea mai sublima enigmatica si controversata forta cu pareri pro si contra” dar din motive de drept intelectual nu imi expun punctul de vedere dar pot afirma in mod cert ca in baza unui experimet crucis voi anula acesta forta ‘pe cale de consecinta voi induce levitatia corpurilor materiale.-dati-mi un punct de sprijin si va ofer universul.- bravo sinteti demni de mileniul trei !!!.

 21. Saptamina trecuta s-a acordat premiul nobel (3-4oct.) chiar pe aceasta tema(gravitatiei).noutatea. S-au detectat unde gravitationale provenite de ladoi quasari aflati la mii de ani lumina,interesant de. Ia acest tunami energetic am ramas cu dureri de burtica ?!-din punctul meu de vedere undele. Gravitationale nu ar parasi sistemul referential care il genereaza:undele gravitationale in viziunea. Doamnei helen renard (ziarista franceza pe teme stintifice) afirma ca udelegravitationale sint de. De doua feluri:atractie(newtoniene)si repulsie-respingere(culobiene) in acrd cu un concept filozofic. Cinez. (Universul este un tot si totul ) problema este care au fost detectate: cele de atractie sau. Repulsie fiiecare forta avnd cuanta ei specifica???.!!! Deocamdata…..ceata….

 22. pentru a avea o baza mai bogata de lecturare si meditatie recomand urmatoarele lucrari despre gravitatie:Octav Onicescu—Mecanica invariativa;Ioan N Popescu–Teoria gravitovortex—-EugeniuToma-Introducere in astrofizica—Mihail Folescu-Materie si miscare—Adrian MotiuGeografia fizica(cimpul teluric)—-Florin Gheorghita-O.Z.N.o problema moderna.—-Radu Vlaicu-Misterele. gravivitatiei(articol Stinta ssi tehn.revista).Tomas Kunn-Structura revolutilor. Recomand in lecturare a se tine cont si de efectul levitatiei-Helen Renard -Oameni si miracole-(levitatia).”Omul va fi cu adevarat liber cind va cunoaste si depasi granitele gravitatiei” .veniti de luati lumina,,!!! .

 23. Gravitaţia nu „încape” în modelul Standard pt că acest model ar putea fi eronat. Să atribui fiecărei interacţiuni o particulă este o tâmpenie, deoarece un câmp de forţă nu este o particulă, ci un flux de particule emanate din profunzimea materiei (diviziunea materiei este infinită, iar materie este doar eter condensat.

  Apoi dacă TRG (teoria relativităţii generalizate) nu a dat o explicaţie fenomenului gravitaţional arată că ea este un drum închis. Cercetătorii apelează la fel de fel de invenţii matematice şi compromisuri pentru a nu renunţa la TRG pentru că au crescut la umbra ei şi e greu să-i convingă cineva că teoria asta este o absurditate care ţine ştiinţa pe loc de un secol. TRG nu a calculat nici măcar „constanta de cuplaj” specifică gravitaţiei şi nu a adus pe masa ştiinţei nici o constantă fizică fundamentală (pe baza axiomaticii proprii).

  Calea spre descifrarea tainelor gravitaţiei va fi Gravitodinamica. Principiile ei de bază le puteţi afla aici: https://biransblogblog.wordpress.com/teoria-gravitodinamica-sau-mecanica-alconica/

  Gravitodinamica aduce în atenţie peste 10 constante noi ale naturii (dintre care 4 sunt fundamentale) necunoscute ştiinţei actuale, dar culmea, unele dintre ele erau cunoscute celor ce au construit piramidele de pe Terra, fiind încifrate în măsurile lor, dar la fel de ciudat, şi în sanctuarele dacilor de la Sarmisegetuza.

  Gravitodinamica mai dovedeşte că sistemul solar este făcut de un Agent Inteligent, care a înscris în parametri fizici şi dinamici ai astrelor constante gravitodinamice şi numere sacre. Enoh numea aceste „semnături inteligente” din astre SEMNE sau PECEŢI (lucrarea a fost pecetluită, semnată, deci asumată de un Creator. Iov îi spunea „cel ce îşi pune pecetea peste stele”). Iisus a prevăzut că atunci când vor fi descoperite aceste SEMNE [Luca 21/25] la scurt timp ve reveni pe Pământ.

  Nostradamus, în schimb, afirmă că atunci când vor fi descoperite aceste „semne din cer” acceleratorul de particule de la Geneva va exploda:

  „Fugiţi, fugiţi din geneva cu toţii
  Saturn din aur în fier se va transforma
  Raza contra-pozitivă va extermina totul
  Vor fi SEMNE în cer înainte de aceasta”.

  Abia atunci vor accepta „savanţii occidentului” ateu că TRG n-a fost decât un fâss.
  Probabil că mulţi dintre ei se vor creştina şi-l vor aştepta pe Iisus, care a vorbit de acum 2 milenii despre „semnele din lună, din stele şi din soare”, care nu pot fi evidenţiate decât cu ajutorul Gravitodinamicii.

  Numai bine!

 24. Pentru comentariul lui Aeleden versurile din comentariul tau suna a apocalipsa creatia inviziunea mea vine de la Creator”Soarele lumineaza Pamintul…Stinta pe om”.au fost creati mult mai controversate:-dinamita sau bomba atomica–Omenirea a tras o concluzie pozitiva din ambele inveti iarAlfred Nobel a lsat faimosulPremiu pt. creatiec Ce parere ai ca primi levitanti au fost mistici si Mantile albe din Egiptul antic vom descopri gravitatia prin apropiere de Creator prin asceza si misticism….Nimeni nu stie cind vine apocalipsa numai Creatorul .De ce combati cuantele este o constanta despre care vorbesti…in fizica e un capitol aparte -Fizica cuantic ca si optica,elect.magnet.
  Numai de bine !

 25. Imi plac comentarile pe aceasta tema „gravitatia”bato vina-ne prajeste creieri dar ce sa facem sa re-
  zolvam aceasta enigma…mamamia:stinta sau filozofie caci dupa cum spune Wigenstein”filozofia”este
  o maladie a spiritului uman(faina cugetare)iar referinduse la stintaVictor Hugo afirma „Daca aurul
  se afla in adincurile intunecate ale pamintului adevarul in stinta se afla in adincurile cugetari…. iar inventia 99 la suta transpiratie -Edison.!…
  De la Newton 1687 pina acum cam mult timp !!!,dar o vom rezolva si
  aceasta enigma…voi revni va salut cu respect!
  La muti ani Romania!..de 1 Decembrie.

 26. Isac Newton a pus ointrebare de ce cad corpurile ?…,a dat o formula corect,….dar nu a dat o expli-
  catie asupra genezei acestei forte cel mai aproape de adevar au fost Faraday si romanul Ioan N
  Popesu cu grandioasa lucrare Teoria gravitovortex aparuta in 1982-din care ma rezum la o singura
  fraza citez Geografia Fizica aGlobului(Adrian Motiu pagina 234 )…s-a constatat ca echivalenta
  fortelor columbiene si a celor gravitationale se pastreaza si in conditii de miscare.In aceste conditii
  Echivalenta amintita duce in mod firesc si necesar la concluzia ca”forta gravitationala si forta electrica au efectiv aceias natura.(ioan N Popescu ).In contextulcelor de mai sus consider ca,putem
  purcede la efectuarea unor experiente prin a crea un cimp gravitational asupra unui corp material
  ales de experimentator.Doresc sa mentionez–daca experimentul se va confirma,din punct de vedere
  teoretic se va concretiza printro noua teorie:”Teoria complementara a relativitati,, astfel:T.R.G. va
  ramine ca un trecut indepartat in istoria stintei…1916-T.R.G.-Albert Enstein…T.C.R.detroneaza un
  mit al stintei dupa 101ani.Ori ce teorie este reala printr-o formula matematica si confirmata
  printr -un experiment.
  Invatati,meditati,cugetati!….”Nu veti crea,nu veti mai fi ! ” Octav Onicescu–salut prieteni Mircea

 27. Sa incepem cu aexplica TEORIA COMPLEMENTARA A RELATIVITATI:(T.C.R. ) 2017. apare ca o necesi -tate explicativa a fortei gravitationale confom Teoriei Gravitovortex (ioan N Popescu 1982 )si pecind
  de la premisa acetei teori ”forta gravitationala si forta electrica au efectiv aceasi natura” cind vom
  face analiva unui corp(astru )sa tinem cont si de prop.electrice respetiv sarcina electrica care este
  inglobata in acel corp de forma M plus e(electron )astfel prin dopaj de sarcini se creaza un raport
  de mase Mn-Mc respctiv masa Newtoniana-masa Columbiana efectuind reducerea prin absurd a
  masei Newtoniene rezulta,forta F egal cu delta q-e….confrm citez:”in baza unor cercetari cu caracter
  de noutate savantul sovietic Staniukovici a reusit sa leviteze condensatri electrici incarcati cu sarcini
  Electrice emitind ipoteza ca radiatia gravitationala s-ar datora potentialului electrostatic al nucleelor
  atomice cu o frecventa foarte mare…..stabilind o lista a izotopilor gravitativi”Florin Gheorghita .
  Pag.92Experienta OZ N.In acest context consider a nu se jongla cu spatiu-timp pentru ai da valoare
  de de forta mai bine s-ar opera variabila masei de formaM plus e (electron)
  Astept comentari!

 28. Revin cu doua trei precizari,desi sint semianalfabet am abordat gravitatia din curiozitate si pasiune
  (ca autodidact!?primind o carte de la un prieten)am ramas cuplat pe aceasta temade prin ani1972-
  1973 gravitatia intrind in ”oceanul stintei” saracul de mine citeste cumpara carti si tot asa am intrat
  In impas complect dezorientat m-am deplasat la Bucuresti pt un contact cu Domnul Ion Hobana
  scriitor de SF.care m-a incurajat si felicitat,oferind-umi o adresa!?am intrat intr-o munca similara cu
  a lui Champollion,Schliemann,Carter munca de 40 de ani in istoria stintei.Deocamdata atit……!? .
  Desi saitul s-a descis din 13.feb.22011nici un comentariu nu a oferit relati matematice:
  -Energia gravitationla a universului:10 la putera60-80N
  -doua sarcini punctiforme cu sarcina de1C se resping 8,98x10la puterea13N=9,16×10 la putera12 kgf. aflate la dist. de 1cm.una fata de alta(Helmut Lindner.pag.54.Fizica pt.tehn.)
  -sarcina electrica superficiala aTerei aprox. 460.000.coulombi(Adrian Motiu.geogr. Fizica-pag 237)
  Fota gravitationala implica cel mai mic consum de energie pt.obtinera ei,astfel cred,ca in top 10
  descoperiri stintifice:1-electricitatea,2-gravitatia,3-pelicilina si vaccinul,4-undele Hertziene,
  -5 Razele X Rontgen,6-Internetul…xxxxxx,dupa parerea fiecaruia…!?.

 29. Am profitat de timpul scurs pt. a scotoci in biblioteca si a va oferi noi infofmati despre gravitatie:
  „doua corpuri punctuale,incarcate cu sarcini electrice,de aceleasi semn,de1C(Coulomb)separate la distanta de 1m se resping cu o forta de 9×10 la puterea9 N(greutatea a1.000.000. tone),cosiderabila
  superioara celor intilnite in practica.R.C.si V.S pag17.colosala forta iata si importanta acestei desco-
  periri.in continuare si o precizare…ori ce teorie care pretinde sa descrie legatura dintre electro-magnetism si gravitatie trebuie sa explice de ce interactiunea electrica dintre doua particule este de
  10 la puterea36 mai mare decit interactiunea gravitationala” spunea Gamow pag17aceiasi autori
  Imi cer scuze pt. monopolizarea saitului deorece nu are nici un ecou „apatia si indolenta nu da nici o
  sansa progresului omeniri,raminem in intuneric.”….In anul 2016 un singur comentariu iata spirtualitatea care ne caractrizeaza.!?
  Numai de bine!

 30. In memoriam acestui sait astazi se implinesc 5 ani de la primul ccomentariu 13februarie 2013,ca o
  ironie a sorti pe data de. 13 februarie 1929 la”Medical Research Cllub”Alexandar Fleming prezinta o
  comunicare asupra peniciilinei fapt ce se va concretiza mai tirziu prin sucesul deplin aupra tratari
  infectilor microbiene si a salvari de vieti omenesti si amputri de membre in timpul celui de al doilea
  razboi mondial.In acest context imi exprim convingerea ca aceasta data de 13.februarie2018 sa fie
  data cunoasteri depline a gravitatiei in acest sens doresc o paticipatiune partfinanaciara cu persoane
  serioase care doresc sa contrbuie la decoprirea acetei enigme GRAVITATIA.

 31. Astazi 14.martie 2018 adecedat marele fizician STEPHEN HAWKING fapt pt, care fac acest comentariu pronunti acest nume Stephen Hawking te duci cu gindul la stintele fizice la astrofizica
  (geneza universului,timp, spatiu,gaura neagra, gravitatie,teoria relativitati…..)termni de el intelesi
  la care le-a dat forma matematica si o explicatie….somn usor in marele univers la care ai contemplat
  si te contopesti in eternitate…!

 32. Teorii, teorii. Cum să găsești un răspuns dacă pornești de la altă teorie: Pământ sferic care se rotește și aleargă în jurul soarelui. Cum e cu gravitația când Pământul ba se depărtează de Soare, ba se apropie?

 33. Pentru Constantin TEORIA este o veriga din lantul cunoasteri prima veriga ipoteza, a doua teoria, a treia axioma si iti recomnd lecturi caStructura revolulutiilor in stinta Tomas Kunn, teoria Stintifica de Ilie Pirvu. A doua problema in mod cert universul se respige (dilalata) conform legi lui Huble, dar diferenta intre atractie si respingere este infima fapt ce denota stabilitatea in spatiu si timp universului daca aceasta armonie atractie-repulsie nu ar exista universul ar intra in colaps (Octav Onicescu – Mecanica inariativa). Din punctul meu de vedere GRAVITATIA nu mai este o enigma ea se pote defini prin cunostintele din stintele fizice de care dispune dar umanitatea se afla intr-o maladie de infantilism intelectual si spiritual (scuze pt. afirmatie), Soarele lumineaza Pamintul,stinta pe om……

LĂSAȚI UN MESAJ