Ce este materia intunecata?

Articole asemănătoare

materia-intunecataMateria intunecata este destul de raspandita reprezentand 21% din materia totala existenta in Univers. Cu toate acestea, particulele din care este formata aceasta materie nu au fost detectate experimental, existenta lor fiind stabilita doar teoretic.

Cum s-a descoperit aceasta materie?

Materia intunecata nu poate fi detectata pe cale experimentala deoarece nu emite radiatii. S-a constatat ca fotonii din radiatia de fond sunt incetiniti la trecerea lor printre galaxii mai mult decat se calculase initial, iar intarzierea aceasta s-a datorat existentei materiei intunecate. Martin White spune ca prezenta materiei intunecate mai poate fi dedusa si indirect din miscarea obiectelor astronomice, in special a stelelor, galaxiilor si roiurilor de galaxii.

Expansiunea accelerata a universului este explicata prin unele teorii bazate pe certitudinea prezentei „gaurilor negre”. Aceste teorii incearca sa demonstreaze existenta materiei intunecate, ce ar fi responsabila pentru expansiunea accelerata a universului.

Exista teorii prin care se demonstreaza existenta materiei intunecate si se presupune ca aceasta este „vinovata” pentru expansiunea accelerata a universului. Aceste teorii sunt bazate pe certitudinea prezentei „gaurilor negre”. Gaurile negre nu doar aspira, ci si refuleaza materia, acest lucru a fost surprins pentru prima oara aruncat jeturi de energie.

O alta teorie ce afirma existenta materiei intunecate se bazeaza pe abaterile gravitationale ale miscarii galaxiilor si roiurilor de galaxii din Univers, abateri altfel inexplicabile.

Inca nu se stie ce mistere ne mai poate ascunde Universul. Vidul cosmic nu este gol, ci este sediul unor nebanuite energii. De exemplu, materia intunecata se ingramadeste in jurul gaurilor negre, ce pana nu demult, nici nu se stia de existenta ei.

In anul 2007 s-a realizat prima harta tridimensionala a materiei intunecate, publicata si in revista Nature. Acest studiu aduce dovezi importante ca raspandirea galaxiilor corespunde in mare masura cu distributia materiei intunecate.

Particulele materiei intunecate

Particulele materiei intunecate nu au fost detectate experimental. Cu siguranta aceste particule nu pot fi protoni, nici neutroni, electroni sau neutrini obisnuiti. Cosmologii le numesc de exemplu axioni si neutrini sterili.

Neutrinii sunt particulele care le primim de la Soare zi si noapte, in fiecare secunda.

In fiecare secunda, corpul nostru este patruns de aproape zece miliarde de neutrini pe centimetru patrat. Acest lucru nu poate sa ne afecteze, neutrinii se pare ca nu reactioneaza cu materia, iar interactiunea cu restul universului este slaba. Neutrinii pot traversa cu usurinta volumul planetei noastre, fara sa se abata de la drum.

Aparent, ultimele descoperiri despre Univers par sa sfideze logica si modul nostru de a vedea lumea. Eram obisnuiti cu un Univers in care materia este predominanta, insa lucrurile sunt departe de a fi asa. Doar 4 – 5 % din Univers este alcatuit din materie, iar restul de 95 % nu prea stim ce este exact.

Numele de materie intunecata si energie intunecata subliniaza si mai mult misterul.

Aceasta stranie materie, materia intunecata, exista totusi si exercita si o atractie gravitationala.

Raman cateva probleme nerezolvate. Nu se stie exact ce este defapt aceasta materie, ce a generat-o si daca are vreo legatura cu supersimetria.

Hubert Reeves spunea ca „nu este imposibil ca neutrinii sa dirijeze expansiunea universului”.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentZeii cu coarne
Articolul următorPreotesele Soarelui

Comentarii

 1. Cu siguranta nu ai citit teoria romaneasca….o teorie a unificarii a tot ce exista!
  Materia intunecata este materie nedetectabila!
  „Ultimele descoperiri despre Univers sfideaza logica”…..???
  Deloc!….dupa proiectul „Fundamentul Universului” (aflat in desfasurare si inca nelansat oficial) totul este explicabil!
  Tot acolo aflii cum Romania, prin autorul descoperirii, are sansa sa anunte oficial ca dezvolta sisteme si tehnologii antigravitationale.
  Ai rabdare si citeste pana la capat ce este momentan publicat! …
  http://www.thefundamentaluniverse.ro

 2. Conform ultimelor speculatii, materia neagra este in procent de 23%, nu 21%, energia neagra 73% iar materia propriu-zisa numai 4 %. Intradevar, sunt numai speculatii si nimic altceva: priviti promotorii (gen Michio Kaku) ce fericiti zambesc cand expun aiurelile lor. Sunt de acord ca exista materie neagra, chiar si energie, dar numai in creierele epigonilor lui Howking.

 3. lol! mamă ce de zdrobeală pentru o explicație mult mai simplă … teoria nu se potrivește cu practica, observațiile experimentale, adică e prea puțină materie detectabilă pentru a explica mișcarea și formarea galaxiilor și uite așa, hodoronc tronc, pe ușa din dos, a fost scoasă din joben materia … „nedetectabilă” … LOL!

  că asta e materia neagră … NEDETECTABILĂ … în mod direct … doar indirect, prin atracția gravitațională suplimentară care ține galaxiile și le mișcă nu chiar cum ar vrea teoria lipsită de materie neagră îi putem deduce prezența …

  eu deduc chiar mai mult … dacă timpul și spațiul nu sunt continue ci … discrete? feynmann bănuia ceva în direcția asta dar … dacă e așa, timpul și spațiul acestui univers fiind cantităti finite și discontinue, ca rezultat al mișcării materiei și nu invers, atunci între spațiul și timpul acestui univers se pot intercala o infinitate de alte spații și timpuri paralele … la infinit! fără limite! ca mărgelele înșirate pe o ață, se pot întrețese unele în altele o mulțime infinită de universuri paralele … cum spune matematica de liceu pe intervalul [0,1] se pot înghesui o infinitate de mulțimi infinite de numere reale … contează doar ordinea în care le numeri, din trei în trei, din 4 în 4, sau funcții mai complicate … toate sunt infinite și toate se pot înghesui pe vârful unui ac …

  infinitul mic, punctul zero, devine poarta stelară prin care putem trece dintr-un univers în altul … multimea mișcărilor în universul fizic, translația și rotația, se îmbogățește cu un nou tip de mișcare fizică: MĂRIREA ȘI MICȘORAREA UNUI OBIECT FIZIC …

  cum zic atâția înțelepți, în frunte cu ecleziastul, nu-i nimic nou sub soare toate-s vechi și de mult știute doar contemporanii le redescoperă plini de uimire din când în când doar ca să le îngroape rapid din nou sub munți de prostie umană …

  bibliaortodoxa.ro: Ecclesiastul, Cap 1:
  9. Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.
  10. Dacă este vreun lucru despre care să se spună: „Iată ceva nou!” aceasta a fost în vremurile străvechi, de dinaintea noastră.

 4. La o anumita data mi-am exprimat opinia ca „materie neagra” nu exista şi în mod normal, nici gaură neagră.
  Fiind de acord că totuşi viteza luminii poate fi depăşită, dar nu de o entitate substanţială ci de una eminamente spirituală şi în acelaşi timp admiţând existenţa asanumitelor „gauri de vierme”, simt nevoia precizării că o gaură de vierme trebuie să fie „dotată” la un capăt cu o deschidere-gaură neagră iar la celălalt cu o altă deschidere-gaură albă. Prin gaura de vierme poate călători, de la un capăt la altul orice entitate, dar numai sub formă eminamente spirituală; în sensul gaură neagră – gaură albă efectuând o călătorie în trecut iar în sens invers una în viitor. Dacă entitatea calătoare este întrupabilă, călătoria este efectuată numai de componenta sa spirituală care la finele călătoriei se reîntrupează.
  Acceptarea acestei existenţe şi acestui mod de călătorie, exclude atât paradoxul existenţei substanţei întro altă formă decât cea materială şi antimaterială, cât şi cel legat de călătoria cu viteză superluminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări